Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

asiek78

Fenoterol...

Polecane posty

Gość a ja ja
Fenoterol zażywa większość kobiet w ciąży i dzieci rodzą sie zdrowe. Co do magnesu, to nie wiem. Aha, przy fenoterolu musisz brać osłonowo isoptin.

Witam Jesli chodzi o isoptin to powiedział , ze jakby sie cos działo , gdybym sie zle czuła to wtedy mam wziasc, sama nie wiem co robic.Czuje sie nawet dobrze.

Gość kluskaaaaaa
Witam. Jestem w 22 tygodniu ciąży, biorę 4 tabletki na dobe.Jak czytałam wczesniejsze wpisy, to któras z Was napisała że potem brała kroplówki w szpitalu. Czy mi też to grozi? Mam dopiero połówkę i przeraża mnie wizja leżenia w szpitalu do końca.

Gość dadynka28
witam moje kochane w ok 4 miesiacu ciazy mialam twardnienia brzucha lekarz przepisal mi najpierw no spe ale byla za slaba wiec zaczelam brac fenoterol do tego isoptin.to bylo straszne byly momenty ze cisnienie podskoczyla mi do 190 lub 200 na 100 a puls 120 trwalo to minute dwie i norma.tak dotrzymalam do 38 tygodnia ciazy .moj synek ma teraz 2 i pol latka jest sliczny i kochany.a przede wszystkim zdrowy.planujemy z mezem miec jeszcze dziecko ale tak sie znowu tego boje czy bedzie tak samo boje sie o siebie i dziecko bo z cosnieniem nie ma zartow.mam do tego konflikt krwi chociaz po porodzie dostalam w ciagu 48 ten zastrzyk ,nie znam fachowej nazwy przeciw konfliktowi w nastepnych ciazach.napiszcie jesli macie taki problem albo mozecie jakos pocieszyc.moze ktoras to juz przezyla?pozdrawiam mamuski

Gość stokrotka18
cześc dziewczyny, od 3 tyg jestem na fenoterolu 6xdziennie + isoptin, do tego 2xnospa forte i magnez forte, tydzień przeleżałam w szpitalu. Jestem w 29 tyg ciazy i bardzo sie martwie ;-( Siedze caly czas w domu, staram sięjak najwięcej leżec,bo kazda próba siedzenia kończy się długotrwałym twardnieniem brzucha. Czy któraś z Was ma podobnie? Jak sobie z tym radzicie? TAK bardzo chce przytrzymac maluszka jak najdłużej w brzuszku !! zastanawian sie co bedzie dalej.....

Część Mamuśki, Pytanie mam bo dołączyłam do grona na podtrzymaniu za pomocą Fenoterolu, czy on nie wpływa na dzieciaczka. Niby nie znalazłam nic niepokojącego. W zasadzie pediatra córki, koleżanki powiedział, że mała miała długotrwałą żółtaczkę przez ten lek. Biorę już Isoptin i powiem Wam, że on uspokaja serducho. Miałam tętno 120 a w tej chwili 80, pewnie Fenoterol to zmieni, ale cóż dziecko najważniejsze. Pozdrawiam i liczę na jakiś sygnał w tej sprawie.

witam, odpisuję zatroskanej mamie której dziecko ma drżenie kończyn po fenoterolu. Ja przez 3 m-ce ciąży brałam fenoterol i już pod koniec czułam w brzuchu pewne rytmiczne drgania a nie była to czkawka dziecka, kiedy córeczka się urodziła (teraz ma 2 tygodnie) zauważyłam że ma drżenie kończyn. Lekarze w szpitalu robili badania poziomu elektrolitów ale wszystko było ok, inny lekarz powiedział że to może być konsekwencją brania fenoterolu. Musze przyznać że jest mi lżej że te objawy występują też u innych dzieci bo miałam obawy ćzy to nie jakies schorzenie neurologiczne. Mam nadzieję że to minie.

Dziękuję za odpowiedź. Rozmawiałam z ginekologiem o konsekwencjach brania fenoterolu. Jednym z nich jest drżenie kończyn u noworodków. To mija ale biedne takie dzieciaczki. Ja też odczuwam dziwne drżenie myślałam, że to czkawka, ale to troszkę inne odczucie. Biorę dopiero miesiąc a już mam dość. No nic życzę aby dzieciaczkowi szybko przeszło. Mam jeszcze pytanie jak często brałaś fenoterol? pozdrawiam Zatroskana mamusia:)))

Gość a ja mam pytanie.....
Czy ktoras z Pan mialaby odsprzedac fenoterol?

Na początku brałam 8 razy po 1/2 tabletki a pod koniec zmniejszyłam do 1 tabletki. Odtawilam w 38 tygodniu a urodziłam w 40 (poprzez wywołanie).

Gość OlaM
Witam, jestem w 38 tygodniu ciąży i dzisiaj odstawiam fenoterol. W pudełku pozostało jakieś 90 tabletek. Chętnie odsprzedam, tylko niestety, nie mam już pudełeczka kartonowego i ulotki, ponieważ wyrzuciłam do śmieci. Pozdrawiam

Gość OlaM
Gogo2, czyli sprawdziła się teoria, że po odstawieniu fenoterolu, jeśli poród nie nastąpi w ciągu doby lub dwóch, to normą jest wywoływanie porodu... Trochę się obawiam tego, bo jest taki upał, że już ciężko z brzuszkiem..Fajnie byłoby już urodzić..

Gość arbuzka1
kurcze no to się nastraszyłam. Ja teraz jestem w 27 tyg.a w 21 tyg trafiłam do szpitala ze skurczami podłączyli mnie pod kroplówkę - leżałam 5 dni a potem tabletki fenoterol + Isoptin 3 X1 na dobe.Potem 4 X1 na dobe a teraz znów 3X1. Okazało się że skurcze wywołała mi jakies zakażenie bakteryjne. Teraz jest dośc dobrze, ale ja tez czuje czasem takie kopniaki maleństwa jakby drgania. No i teraz się martwie czy ten fenoterol nie zaszkodzi mojemu maleństwu. Ja się czuje po nim raczej dobrze nie zauważam większej różnicy- może czasem jak się o 6 rano przebudze żeby wziąśc tabletke to serce mi podskoczy - ale to chyba normalne jak się wyrwe ze środka snu:-) Czy te drgania kończyn u dziecka po porodzie mijają ??? Czy jest to normalne- co na to lekarze. Sama już nie wiem moze sobie zmniejszyć dawke fenoterolu?Wkońcy całkiem dobrze się czuje- oczywiście brzuch się stawia ale nie więcej niż 10 razy bezbolescie- ale to w tym okresie ciąży to już chyba każda dziewczyna ma. Napiszcie mi coś uspokajającego. Lekarze tyle leków nam przepisują a nie wiadomo jak to wszystko oddziaływuje na niunie.

Drogie Mamuśki, Rozmawiałam ze swoim prowadzącym lekarzem i ponoć jedynym niepożądanym skutkiem brania fenoterolu są drgania kończyn u dzieciaczka i czasem przedłużająca się żółtaczka. Wczoraj wylądowałam w szpitalu bo miałam takie skurcze brzucha, że myślałam, że może coś nie wporządku. Poza tym te ruchy Małej też mnie zaniepokoiły. Na szczęście KTG nic wykazało ale fenoterol mam co 4h po pół, dotychczas nieźle funkcjonowałam po 6x0,5. No ale zobaczymy. Z tym wywoływaniem chyba nie ma normy, koleżanka brała od 7m-ca i kroplówę też przerobiła, a po odstawieniu po kilku dniach pod koniec 37 tygodnia urodziła bez wywoływania. Grunt to spokój bo jak już się bierze fenoterol to naprawdę przy oszczędnym trybie (leżenie, leżenie i? leżenie) naprawdę nie powinno się nic dziać. A dzieciak da sobie radę po kilku tygodniach wszystko minie i zapomnimy o tych nie dogodnościach ciążowych. Czego sobie i Paniom życzę, Ciężarówka w 32tygodniu

A teraz coś do arbuzki1. nie radzę samowolnie zmniejszać dawki, bo Fenoterol musi być utrzymywany w stałym stężeniu w organiźmie, dlatego trzeba regularnie go przyjmować

Gość arbuzka1
No dobra to nie zmienie ale czy dowiedziałaś sie od lekarza czy te drgania u dziecka po porodzie to mijają i jak długo się utrzymują?Czy to niebezpieczne- jejku jak się martwie teraz. Moja siostra nie brała fenoterolu w ciąży ale mówiła że w ciąży też czuła niepokojące czasem drgania dziecka w brzuszku.Może to więc nie zawsze z tego się bierze.

Spoko Arbuzko, podobno to mija, przez jakiś czas musi się wypłukać z organizmu dzieciaczka i tyle. Pamiętaj jeśli cos Ci niepokoi wal do lekarza, od tego są. ja tam wydzwaniam do swojego, bo lepiej chuchać na zimne, szczególnie że moja ciąża nie jest taka jak większość. I jeszcze o tych ruchach. Muszę zapytać lekarza przy wizycie, bo jak pytałam przez telefon to nie powiedział, że to niepokojące a na KTG wczoraj wszystko było OK. Warto sie wyciszyć i zrelaksować, bo to ma dobroczynny wpływ na dzieciaka. Urodzi się wyluzowany. Muzyczka relaksacyjna i głębokie oddychanie na powietrzu, polecam

Gość arbuzka1
witam Dzieki za uspokojenie mnie. W takim razie dalej bede brac fenoterol - już nie martwiac sie zbytnio.Dokuczliwy jedynie jest fakt ze trzeba budzić sie żeby wziąsć leki. Pozdrawiam

czesc dziewczyny, na własną rękę nie odstawiałabym leków bo to może jescze bardziej zaszkodzic dziecku, natomiast skutki uboczne fenoterolu wystepuja byc moze nie we wszystkich przypadkach ale jednak nie da sie ich uniknac. Moja coreczka ma juz 4 tygodnie a drzenie jeszcze wystepuje i zołtaczke tez jszcze ma. Mam prosbe jezeli któras z Was wie jak długo te drgania moga trwac to prosze o iformacje.

gogo ---> u nas po miesiacu bylo juz troche lepiej a zupelnie ustapilo jak mala miala ok 1,5 miesiaca. Teraz ma 5 m-cy i rosnie jak na drozdzach. Takze wszystko na pewno bedzie dobrze. Pozdrawiam

Mam pytanie do Osti , jaką dawkę fenoterolu przyjmowała? pozdrawiam duszek

Gość agasco
Jestem w 29 tc, mam rozwarcie na 1 cm ,biore fenoterol od 2 dni 3x0,5 tabletki.Mam 3 warianty brania leku z magne B6 lub izoptimem,lekarz mnie uprzedził o skutkach ubocznych i oczywiście mam drżenie rąk i kołatanie serca ,musze leżeć. Pozdrawiam.

Z isoptinem da się wytrzymać fenoterol. Pociesz się, że ja biorę 6X0,5. I nie boję się o siebie ale o dzieciaczka, że będzie miało drżenie ciałka, gdy sie urodzi.

Gość arbuzka1
dziewczyny a czy Wy mimo brania fenoterolu dalej macie twardnienie brzucha? Jak wam się skurcze objawiają? Ja jestem w 28 tyg.i głównie po południu zaczynają mi się twardnienia. Czasem nie wiem czy to dziecko się tak wypina czy to skurcz- nie są bolesne ale czuje ciągnięcie i jakby ucisk na przepone.Jak chodze lub siedze to czuje mniej a jak się położe to bardziej.Biore 3X1 po południu czasem nospe forte dodatkowo magnez( żelazo i witaminy ale to na anemie). Pozdrawiam

Droga Arbuzko, Ja biorę 6x0,5 a i tak mam skurczę. Brzuch mi się spina nadal. Jak byłam w 28 tygdoniu też już brałam fenoterol i nadal czułam skurczę. Ale lekarz mnie uprzedzał, że w związku z predyspozycjami do wcześniejszego porodu. Skontaktuj się z ginekologiem, bo może trzeba Ci zwiększyć dawkę. pozdrawiam, Duszek

Gość arbuzka1
dzieki duszku- te napinania mają raczej charakter stabilny. Raz jest więcej( jak dziecko się kręci) raz mniej. A czy wypoczywasz dużo albo leżysz?. Ja ostatnio mam spraw troche do załatwienia czasem wiec musze troche połazić po mieście. Jak czuje się gorzej od razu położe się i przez noc się wszystko uspokaja. Ale już mam dość mecze się tak od 22 tyg. Nie mogetak cały czas nic nie robic lub lezec. Na szczęście szyjka na razie bez zmian. Pozdrawiam

Arbuzka, powiem tak. też trochę łaziłam, ale teraz jestem w 32 tygodniu i gdy jadę na miasto (choćby wizyta u ginka) zaraz mam częstsze skurcze, poza tym sporo leżę a top już dla wlasnej wygody:)) Też należe do soób aktywnych, więc zakaz pływania jogi itp był dla mnie okrutny. No i to wstawanie w nocy żeby wziąść tabletę to już masakra. Trzymaj się i nie przesadzaj ze spacerami bo one ponoć przyspieszają poród, a po co masz brać częściej fenoterol? pozdrawiam

Gość Nadia25G
CZeść dziewczyny Został mi zapisany Fenoterol bo mam mało miejsca w macicy i maluszek ma ciasno a Nospa forte nie zdała egzaminu. Nie dostałam jesdnak osłonowo Isoptin tylko Asparagin.Fenoterol biorę 8 x1/2 a Aspargin 3x1 więc nie biorę jednocześnie i potwierdzam że skutki uboczne są nieciekawe. Czy któraś z was brała może Aspargin zamiast Isoptin? Z góry dziekuję za odpowiedź

Ja brałam na twardą macicę Luteine (progesteron), a na przedwczesne skurcze Fenoterol. Musiałam brac Ispotin bo serducho walilo mi jak oszalałe. Aspragin też na skurcze, nie zamiast Isoptinu dostalam. jeśli dobrze się czujesz to może nie jest Co potrzebny. pozdrawiam Duszek

Gość trusski
ja mam brac 6 razy po pol tabl ale biore 3 razy dziennie bo wtedy lepiej sie czuje. do tego przepisany mam magne b6. tydzie bralam fenoterol w kroplowce w szpitalu. dopiero kiedy przyszlam do domu i sprawdzilam na necie na co to jest to oniemialam... nie wiedzialam o tym ze kiedy mam twardy brzuch to sa skurcze... a mam je baaardzo czesto. do porodu zostalo mi 6 tyg i mam nadzieje ze dotrzymam :> pozdrawiam