Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anekm

Smacznie, zdrowo i tanio

Polecane posty

Witam Oczyszczone z odstających liści idobrze opłukane brokuły,wkładamy na kilkanaście minut do osolonej zimnej wody.Odsączone drobno siekamy. Dodać cienko pokrojoną zieloną paprykę.Doprawić sokiem z cytryny,solą i cukrem,wymieszać z majonezem.Paprykę można zastąpić winnym jabłkiem utartym na tarce. Życzę smacznego 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Anna****
A moze latwy przepis na wolowinke? Spory kawalek wolowiny (w zaleznosci ile mamy osob na obiedzie) dokladnie mujemy, nacieramy przyprawami i szpikujemy czosnkiem. Wrzucamy do garnka, najlepiej z dosc grubym dnem, podlewamy woda, octem winnym i podsypujemy przyprawami. Dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny, na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu zmieniajac strone. Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywke, zeby sos odparowal. Pycha, mieso samo sie robi i jest chude. Smakuje najlepiej z puré ziemniaczanym i prosta salatka warzywna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Anna****
A co powiecie na cos z kurczaka? Kurczak w sosie curry ze szpinakiem Jest to przepis mojej siostry, zainspirowanej barem nalesnikowym Chatka Puchatka na Rynku w Krakowie) piersi z kurczaka smietana szpinak (swiezy lub mrozony) przyprawy (sol i curry) ryz, lub nalesniki Mieso pokrojone w mala kostke podsmazamy na patelni przyprawiajac sola i curry. Gdy jest gotowe (patelnia jest "sucha") dolewamy troche wody, zeby zrobil sie sos i dodajemy po trochu smietane, mieszajac zeby sie nie zwazyla. Doprawiamy jeszcze raz sola i curry, zeby smak byl wyrazisty (chyba tak sie to pisze :). Dusimy kilka minut. Nastepnie dodajemy szpinak (fajniej jest jak sa to cale liscie). Dusimy az wszystko jest gotowe. W wersji dla leniuszkow - z ryzem. Na talerz nakladmy ugotowany na sypko ryz i nakladamy potrawke. W wersji dla pracusiow - nalesniki Potrawke zawijamy w uprzednio usmazone nalesniki i jeszcze raz podsmazamy. Pycha, moj maz mowi, ze moglby to jesc codziennie, ja z reszta tez.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam Szybka sałatka z gotowanego kurczaka. Na liściach sałaty obłożonej pomidorami pokrojonymi w plastry, położyć wymieszane:mięso i pomidory pokrojone w kostkę a także drobne kawałki bulwy kopru włoskiego[może być cykoria].Na wierzch sałatki położyć kilka koreczków anchovies.Polać cytrynowym sosem winegret. sos można samemu zrobić:3/4 szkl oliwy,1 łyżka białego octu winnego,2 łyżki soku z cytryny,otarta skórka z cytryny,łyżeczka musztardy, sól, pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszać w szczelnie zakręconym słoiku. [sok z cytryny można zastąpic sokiem z pomarańczy] Smscznego :) :) 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam Szybka sałatka z gotowanego kurczaka. Na liściach sałaty obłożonej pomidorami pokrojonymi w plastry, położyć wymieszane:mięso i pomidory pokrojone w kostkę a także drobne kawałki bulwy kopru włoskiego[może być cykoria].Na wierzch sałatki położyć kilka koreczków anchovies.Polać cytrynowym sosem winegret. sos można samemu zrobić:3/4 szkl oliwy,1 łyżka białego octu winnego,2 łyżki soku z cytryny,otarta skórka z cytryny,łyżeczka musztardy, sól, pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszać w szczelnie zakręconym słoiku. [sok z cytryny można zastąpic sokiem z pomarańczy] Smscznego :) :) 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A co tu tak pusto? pozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj Emmi Szkoda ale kończą się nasze przepisy ,Panie mają inne zajęcia , ciekawsze niż gotowanie, a może się jeszcze doczekamy fajnych przepisików POzdrawiam do miłego czytanka . S eler , 4 jabłka pokrojone w cienkie plasterki[jabłka w czerwonej skórce], mieszamy z 4 łyżkami sosu winegre,przed podaniem posypać prażonymi ziarnami sezamu. smacznego :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Świetny topik!! Kilka przepisów już sobie zapisałam, będziemy ekserymentować! A teraz przepis na kurczaka z warzywami wg. mojego mężczyzny: - podwójna pierś z kurczaka - warzywa różne - najprościej kupić mrożonkę - \"warzywa na patelnię\" ;) wychodzi chyba najtaniej, zawiera ona marchewkę, brokuły, fasolkę szparagową, kukurydzę, paprykę, ziemniaki - przyprawy: curry, słodka papryka, sos sojowy, trochę pieprzu - koncentrat pomidorowy Łyżkę sosu sojowego rozcieńczamy wodą (około 2 - 3 łyżek wody na łyżkę sosu - uwaga - bardzo słony!!), dodajemy trochę curry, słodkiej papryki, pieprzu, ewentualnie przyprawy do kurczaka, dokładnie mieszamy i zalewamy tym pokrojonego w niezbyt grubą kostkę kurczaka - pozwalamy mu trochę w tym poleżeć - żeby zdołał \"przejść\" - każdy kawałek kurczaka musi być otoczony przyprawami. Po jakimś czasie wrzucamy mięso na patelnię i smażymy. Odkładamy kurczaka i podduszamy warzywa, lekko je solimy, kiedy są już prawie miękkie dodajemy usmażonego kurczaka i koncentrat pomidorowy. Podduszamy jeszcze chwilę i gotowe! Podajemy z ryżem, lub - inna wersja potrawy - do warzyw dodajemy podgotowane ziemniaki pokrojone w plastry i dopiero wtedy dusimy - reszta jak w przepisie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hejka:) buziaki dla wszystkich :) Mam pytanko czy ktoś już wypróbował któryś z tych przepisów? jak tak to może by się podzielił wrażeniami czy ewentualnie jak go jakoś przerobił - np czymś wzbogacił :) Ja jeszcze nie spróbowałam, ale przymierzam się już do kilku :) anamaria//:):):) ale niespodzianka :D Dzięki za przepis! Co do gołąbków to popróbuję na oba sposoby i napiszę jak mi poszło ale muszę mieć jakiś wolny weekend aby do nich się zabrać. Anekm🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzień dobry :) puk puk... czy jest tu ktoś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kostucha
to moze zapiekanka 0,5 kg makarone swiderki gotujemy al'dente i wykładamy na dno blaszki lub prodziza .>nastepnie 2 kostki miesa mielonego smasymy z 1 -2 zabkami czosnku i 1 duza cebulą ,do tego 1 pomidor w kostke i p.ol puszki zielonego groszku i mały koncentrat.Doprawiamy solą pieprzem i ziolami kto jakie lubi.Wykladamy to na makaron.4 jajka rozmącamy z małym kubkiem smietany i polewamy to ma wierzch zapiekanki.Posypujemy staryym serem .Pieczemy ok. 20-25 min w tem.220 stopniC.UUUFFF ale nieskładnie napisałam,ale zapiekanka jest pyszna i niedroga

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kostucha
kurczak niby po chinsku: 2 piersi kurczaka,1 puszka ananasów ,czerwonej fasoli ,kukurydzy,sloik papryki konserwowej,s.loik ogórkow korniszonów 2 cebule ,maly keczup,przyprawa curry.Piers ktoimy w kostke oproszamy curry i smazymy.Ogorki kroimy w talarki,papryke w paski,cebule w kostke .Tez smazymy.Przekladamy do garnka i dodakemy ananasa w kostke razem z sokiem, kukurysze,fasolei dusimy ok.20,minuta idodajemy keczup.Mozna dodac sos sojowy.Podawac z ryzem,makaronem lub chlebkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kostucha
to moze jeszcze to:ziemniaki obieramy kroimy w plasterki,pieczarki ok. 70 dag podsmazamy z cebulką (najlepiej jak bedą pokrojone w grube plastry).Na dno naczynia zaroodpornego układamy warstwe ziemniakow na to sol pieprz ,przyprawa do ziemniaków,potem na to warstwa pieczarek ,wrstwa ziemniakow i tak do wykonczenia skladnikow .Na wierzch posypujemy serem i pieczemy az bedzie miekkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pomarańczowa istotko, po takim nicku to nie wiem, czy odważę się przygotować Twój przepis :O :D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kostucha
bez obawy! tak nazywano mnie w szkole ,bo bylam przerażliwie chuda.Terza zresztą tez -wiec całkiem mi pasuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
WITAJCIE w małym gronie .Emmi co jakiś czas wybieram jakiś przepis jeszcze się nie zawiodłam .co do Twoich knedelków zrobię je w najbliższym czasie, napewno się wypowiem .Zapamiętałam przepis huhu -kurczak z warzywami. .a także Anny wołowinę [lubię mięso ] z wcześniejszych potrawkę meksykańską ...... Ugotowane plastry ziemniaków,paseczki szynki,obgotowane krewetki ipokrojone cienko pieczarki -wymieszać ,polać sosem sałatkowym,sokiem z cytryny doprawić solą i pieprzem Sacznego :) :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Helcia
Witam wszystkie panie odwiedzajace ten topik...Dziękuje za przepisy. Podam moj przepis na salatke z ryżu i warzyw - warstwowa Układac warstwami w szklanym naczyniu tak jak sa napisane: 1. woreczek ryżu ugotowac , ostudzic i wyłozyc do naczynia, polać sosem: 5 łyżek oliwy +3 łyżki soku z cytryny+ 3 łyżki wody przegotowanej + 0.5 łyżeczki cukru +0.5 łyżeczki soli. 2.Pomidory pokroić w mał plasterki - popieprzyć. 3.Cebulę w drobną kostkę- posolić 4.Jajka ok 3 szt ugotować na twardo , pokroić w półplasterki i skropić cytryną. 5. Cienka warstwa majonezu. 6.Posypać żółtym serem - na grubej tarce. 7.Ogórki zielone pokrojone w cinkie plasterki-mozna lekko odcisnąć z soku. 8.Rzodkiewka w plasterki. 9.Majonez 10.Kawałki zielonej sałaty - porozrywać . 11.Posypać żółtym serem - na drobnej tarce.ozdobić dookoła majonezem. Należy ja zrobić ok 5 godzin wcześniej przed podaniem . Jest naprawde bardzo dobra . Ilość składników nie podaje ,tak na oko, aby stworzyć warstwy. SMACZNEGO....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ludzka_i
Dziewczęta, gratuluję tematu! żałuję, ze tak późno tu trafiłam- musze duzo nadrobić:) Na początek dwa przepisy WIOSENNA SAŁATKA KALAFIOROWA - średni kalafior (ugotować) - 2- 3 jajka (ugotowac na twardo) - 2-3 pomidory(porządnie umyć) - szczypiorek (posiekać) - 3 łyzki majonezu, łyzka ostrej musztardy (wymieszać-> sos) - sól, pieprz, zioła wedle uznania (uwielbiam tymianek i oregano) Ugotowanego kalafiora dzielimy na rózyczki (niezbyt duże), układamy na misce do przykrycia dna. Kiedy dno się zakryje, układamy na kalafiorze warstwę jajek (pokrojone na 8- 10 częsci), posypujemy szczypiorkiem i pokrojonymi w kosteczkę pomidorami. Posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Smarujemy 1 łyzka sosu. Kolejno układamy następne warstwy: kalafior- jajko- szczypior i pomidory- sos+ zioła i przyprawy. Wstawiamy do lodówki na 2- 3 godzinki. Polecam jako kolację:). W sezonie wiosenno letnim przepis jest naprawdę tani i szybki. KRUCHODROŻDZOWE ROGALIKI - drożdże(5 dag) + mleko (zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia) - 1 kg mąki (przesiac na stolnicę) - 1 kostka masła (rozpuścić) - mleko (ewentualnie- do połączenia składników) garnek z bardzo zimną wodą *dżem lub owoce, szklanka cukru, dwa jajka Kiedy drożdze wyrosną połączyc je z mąką i masłem. Można dodawać mleko- jesli ciasto nie chce się "skleić" (musi mieć konsystencję ciasta kruchego). Kiedy juz mamy połączone składniki, robimy z ciasta kulę i zanurzamy w garnku (ew misce) napełnionej wodą. na ok 20- 40 minut. Kiedy ciasto "wypłynie", wyjmujemy je, dodajemy mąkę, zagniatamy ponownie (będzie się lepić do stolnicy, ale tak ma być). dzielimy na 7 porcji, każdą z nich wałkujemy na koło. każde koło dzielimy na 8 trójkącików, smarujemy je dżemem- układamy owoce lub bakalie i zwijamy (od tej szerokiej części- z zewnątrz, do tej szpiczastej). Jajka rozbijamy i "rozkłócamy: widelcem, maczamy w nich rogaliki, posypujemy cukrem i na blachę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Smacznego:) Obydwa przepisy są sprawdzone i szybkie i tanie:) jest jeszcze "półprzepis" eksperymentacyjny, obiadowy: - mięso mielone (lub skrawki mięsa, tzw "gulaszowe) - cebula, papryka, kukurydza- bądż co kto lubi i ma w domu z warzyw:) - w sezonie - pomidory, a poza sezonem koncentrat - paczuszka ryżu (na 2 osoby) Ryż gotujemy. Mięso podsmazamy z cebulką, papryką. Pomidory pozbawiamy skórek (nacina się je na końcach i an chwilę wklada do wrzątku, skóra sama odchodzi), kroimy na drobno i wrzucamy do garnka w którym jest już odrobina oliwy/ oleju. Z pomidorów robi się sos, do którego wrzucamy nasze mięso z warzywami. Doprawiamy pieprzem, solą, polecam zioła- oregano, tymianek i bazylia; jesli ktoś lubi to także czosnek. Dodajemy kukurydzę, a na sam koniec- ryż. Mieszamy wszystko. Potrawa pyszna (sprawdzona wielokrotnie), tania (jeszcze z czasów studenckich), jednogarnkowa, no i dająca wiele możliwości wariacji i kombinacji:).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witanko:) Mam prośbę i to taką nagłą... synek chory, gardziołko bardzo brzydkie i przełykać raczej nie może, niby zupy zostają, ale jakoś tak... gotowane na mięciutko mięsko i rozbełtane ziemniaki, ale jakie jeszcze obiadki, żeby przez obolałe gardziołko przeszło? pozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj Emmi przykro mi że dzieciątko chore moje ma już 25 nie pamiętam dokładnie co robiłam w takich chwilach ,ale chyba zostały Ci tylko potrawy przecierane życzę szybkiego powrotu do zdrowia Twojemu maluchowi ,o ile dobrze pamiętam dzieci szybko zdrowieją . Powodzonka :) :) :) :) :) :) :) 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witam ponownie. Warzywa coraz tańsze to może lazagne z warzywami Marchew ,cukinie pokroić w krążki ,dodać odsączony groszek z puszki wszystko dusić na maśle około 5 minut,dodać pokrojone w kostkę pomidory [obrane ze skórki] i dusić jeszcze około 15 minut.Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę.Naczynie ząroodporne wysmarować tłuszczem[można też czosnkiem] ,układać warstwami płaty lazagne na przemian z warzywami [ostatnia warstwa lazagne].zalać śmietaną,posypać parmezanem. Wtawić do nagrzanego piekarnika[200 st]zapiekać około 40 minut, po wyjęciu obficie posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem Smacznego :) 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam kobietki gdzie zniknełyście??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dominisia0001111
a ja podaje przepis na swietne i szybkie krokiety- bezmiesne: smazymy nalesniki (kazdy ma swoj przepis, wiec nie podaje). Potem kroimi w drobna kostke duzą cebule, lub 2 srednie i musimy ją zeszklic na patelni. W tym czasie obieramy pieczarki (lub nie) i scieramy je na tarce na grubych oczkach - jest to duzo szybsze sposob niz krojenie itd. i takie starte pieczareczki dorzucamy na patelnie z cebulą i przesmazamy az pieczarki sie usmaza. W czasie smazenie scieramy na tarce ser zolty (ja lubie duuuzo :) ) i kiedy zdejmiemy juz patelnie z pieczarkami i cebula z ognia chwile czekamy i na cieplutkie pieczarki wysypaujemy caly starty ser i mieszamy dokladnie. dodajemy pieprz i troche soli i nakladamy tą mase na nalesniki. Zawijamy i mozemy juz jesc lub jeszcze obtoczyc w jajku i bulce tartej i przesmażyć na patelni. Mówie wam- Pyyyycha!!!! Ja je jem z keczupem lub salatka z pomidorków :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ddd
wooow...dominisia - brzmi świtnie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosposia
dziewczyny przestałyście gotować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie przestałyśmy gotować,ale trzeba coś fajnego napisać.Ja namietnie przepisuje wasze:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam długo mnie nie było i widzę ze juz wakacje . Agrypina a moze Ty tez podzielisz się jakimś fajnym przepisikiem. Do miłego czytanka 🌻 :) :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kostucha
hej co z wami?nikt sie nie odzywa?To moze to: 1kg bialej surowej kielbasy,30 dag pieczarek,2 cebule 2 duze papryki czerwone,pól szkl.wody 1 maly ketchup.Pieczarki papryke cebule poktoic w dosc grube kawałki dodac kiełbaske wlac wode i ketchup igotowac 45min często mieszajączeby nie przypalic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam w upalny dzień drobno pokrojoną botwinę gotuję w małej ilości osolonej,ocukrzonej i lekko zakwaszonej wodzie,Gdy ostygnie dodaję zsiadłe mleko[moze być roztrzepane ze śmietaną],pokrojony ogórek,jaja ugotowane na twardo [pokrojone w talarki],koper,szczypior,mozna dodać tez rzodkiewkę.Wszystko wymieszać schłodzić. Na upalne dni dla mnie nie ma nic lepszego. Zyczę smacznego 🌻 :):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja znów na upał to sałatki ze śmietaną czy kefirkiem sobie funduję :) pomidorek, czy ogóreczek i rzodkiewka, albo taką typową sałatkę z serkiem feta. Albo moje ulubione młode ziemniaczki z koperkiem i śsiadłe mleczko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×