Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anekm

Smacznie, zdrowo i tanio

Polecane posty

konczita , dzięki za pomysł na ciekawe wykorzystanie otrębów zamiast bułki , wyprubuję , a że zdrowo to fakt , pa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Konczita robiłam kiedys tort z otrąb pszennych. Niestety nie mam już przepisu, był pyszty, nie za twardy bo przekładany galaretkami z owocami. Może ktoś znajdzie u siebie taki przepis? Polecam i pozdrawiam naturalnie :) .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja nigdy w zyciu nie robilam zadnego tortu ... jakos nie chce mi sie w ogole piec, a i nie mam ochoty wiekszej na ciasta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Konczita ale to było fajne ciacho placuszki z otrąb zamiast mąki przekładane galaretką z owocami. Same te placki, krążki były twarde ale jak nasiąknęły galaretką-pychota. Zdrowe, smaczne. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lubie takie mokre ciasta z galaretka i owocami :) a teraz zapodam pomysl, na ktory niedawno wpadlam (natchniona czyms, co widzialam w jakiejs ksiazce dietetyczno-kucharskiej) szybkie \"pizze\" potrzebujemy gotowe nalesniki/placki tortilla (najlepiej takie pelnoziatniste, ciemne), ewentualnie zwykle nalesniki, ale zwykle moga byc malo ciekawe. tyle sztuk, ile osob. kladziemy placki na blache, a na nie spora ilosc startego sera (najlepiej jakis miekki, ciagnacy). brzegi (ok 1 cm) pozostaja bez sera. na ser posypujemy troche szczypiorku (moze byc jakas inna zielenina). na wierzch kladziemy plasteki wedzonej kielbasy (ja uwielbiam tarnowska), ew. salami lub szynki, lub/i bardzo cieniutkie plasteki pieczarek. mozna tez dodac pomidory, papryke, ale w niewielkiej ilosci i bardzo cienkie kawalki. mozna dac praktycznie cokolwiek, tylko nie przesadzajmy z iloscia ;) takie udekorowane placki wkladamy do uprzednio nagrzanego piekarnika lub opiekacza na jakies 5-10 min., az ser sie stopi i bedzie wygladac pysznie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
POLEDWICZKI W GRZYBOWYM SOSIE -poledwiczke wieprzowa (ok. 1/2 kg) kroimy na grube, ok.3 cm. steki. -moczymy mieso przez kilka godzin w mieszance 3 lyzek oliwy, 1 lyzki sosu sojowego, 2 rozdrobnionych zabkow czosnku i 1 lyzki pietruszki. -duza garsc suszonych grzybow w kawalkach zalewamy ok. 1 szklanka wrzatku. jesli uzywamy siwezych grzybow, to oczywiscie pomijamy ten punkt. -rozgrzewamy na patelni troche oliwy i smazymy kawalki miesa na dosc ostrym ogniu, ok.4-5 min. z kazdej strony, maja byc porzadnie przyrumienione, sciete na powierzchni, zeby woda ze srodka nie wyleciala na patelnie. w srodku mieso powinno byc troche niedogotowane. -wyciagamy mieso z patelni i trzymamy pod przykryciem. w tym czasie na patelnie wlewamy grzyby z woda. gotujemy kilka minut, az zmiekna. w celu zageszczenia mozna do sosu dodac 1-2 lyzki gestej smietany, minimalna ilosc maki ziemniaczanej. mozna wlac troche sherry dla ubogacenia smaku i pogotowac az wyparuje alkoholiczna won. -wkladamy mieso z powrotem do sosu i gotujemy jeszcze kilka minut, az przestanie byc w srodku krwiste (jezeli jeszcze jest, jak nie to tylko podgrzewamy). -sos prawdopodobnie bedzie potrzebowal jeszcze soli i pieprzu, ale to juz na oko kuchmistrzyni ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Konczita masz świetne pomysły- fajnie, że chcesz się nimi dzielić, pozdrawaim. Szkoda, że założycielka topiku nie zagląda i nie wie, jak się jej dzieło rozrasta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej 🌻 konczita---pomysł na pizzze po prostu super!Dzięki wielkie :) A macie może jakiś pomysł co zrobić z wielkim kabaczkiem?bo ja myślałam,żeby udusić go z cebulką,pieczarkami,papryką i pomidorami---takie leczo :) Co myślicie???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
awusa - cala przyjemnosc po mojej stronie :) zeby tylko ktos chcial z tych pomyslow korzystac ;) annah - sama sie zdziwilam, ze te \"pizze\" wychodza takie dobre! czy masz na mysli moze cukinie - giganta? tzn. czy to-to jest zielone? jesli tak, to nie wiem, co z tgo zrobic, moim zdaniem te giganty sa beznadziejne - wodniste i bez smaku. sama probowalam a la leczo, ratatuille, nadziewanca i wszystko wyszlo takie nijakie ... nie ma to jak male, mlode cukinie ... ale moze to twoje to cos innego ;) ciasto z cukinia (taki a la piernik, a la bananowiec) jest fajne, ale to juz nie moje pole bitwy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pieczony kurczaczek
Pewnie wszyscy to znają, ale dla przypomnienia Farsz Składniki 150 g wątróbki 1 duża czerstwa bułka namoczona 1 jajko 1 mała cebula Dużo zielonej pietruszki Łyżeczka vegety Pieprz, i ewent trochę soli 2 łyżeczki masła Wątróbkę , bułkę i cebulkę zmielić w maszynce. Dodać surowe jajko , przyprawy i masło. Wymieszać, nadziać surowego kurczaka. Dzisiaj zrobiłam tak kurczaka o wadze 1,5 kg i piekłam go w piekarniku ok. 1,5 godziny.Piec tak długo, aż skórka zrobi się rumiana. W czasie pieczenia polewać wodą, aby kurczak nie wysechł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hejka:) Ja tego przepisu nie znam, dzięk 👄 Mam pytanie wsprawie zup. Ogórkową, pomidorową, rosół, kapuśniak, grochówkę... te takie z konkretnym składnikiem to umiem, ale niezawsze wychodzi mi na przykład jarzynowa, czy kalafiorowa... podajcie pare przepisów na te i inne zupy, dobrze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JA kalafiorą gotuję tak: Gotuje dużego kalafiora, jak na obiad czyli z dodatkiem soli i cukru, potem do wody dodaję masełki i koperek, zagęszczam lanymi kluskami i ugotowanym kalafiorem (nie całym bo część zjadam do drugiego dania lub na kolację ;) )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podzielę się takim o to znalezionym w inetencie przepisem, chyba go jeszcze u nas nie było. Podoba mi się, bo robi wrażenie łatwego i szybkiego do wykonania :) Gulasz grzybowy 75 dag grzybów, 25 dag papryki, 15 dag pomidorów, 10 dag cebuli, 5 dag oleju lub słoniny sól, pieprz, zielenina Oczyszczone i umyte grzyby pokroić w grube paski. Oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę lub plastry i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne, pokroić w paski. Umyte pomidory pokroić w ósemki. Wszystkie produkty włożyć do rondla, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu 15-30 min. Podawać posypany zieleniną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej :) w sobotę jadłam super sałatkę - prosta i szybka do zrobienia i naprawdę przepyszna pod warunkiem, że ktoś lubi czosnek :) paczka kalafiora mrożonego - rozmrozić, będzie miękki 2-3 łyżki majonezu kilka ząbków czosnku w zależności od upodobania koperek Kalafiora rozmrozić, nie trzeba juz go gotować, bo będzie miękki, wycisnąć czosnek, doprawić solą, pieprzem, dodać majonez, wymieszać, posypać koperkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Emii - :) lane kluski: Jajko + mąka. Konsystencja ciut żadsza niż na ciasto naleśnikowe. Leję na gotującą się wodę. I to wszystko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lane kluski - ,,leję na gotującą sie wodę,, czyli do tej zupy, czy oddzielnie? Sorki, ale ja niekumata jestem :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Emi - a konsystencja ma byc ciut gestsza niż na naleśniki, zreszta sama zobaczysz, jak beda się robiły takie małe to poprostu trzeba dodać odrobine mąki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karolciaaa2222
sluchajcie dziewczyny dostalam suszone grzyby i nie wiem co z nimi zrobic moze byscie podaly jakis przepis??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karolcia//:) grzybki namoczyć i masz powyzej przepis na gulasz. KarolinaW//:) dzieki!!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo jako farsz do naleśników, namoczone grzybki, udusić z warzywami ;) albo zupę grzybową?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość emilka_emcia
witam!! a ja podam przepis na pyszna babke majonezowa, jest wyjatkowo pulchniutka i nie jest sucha, a w dodatku same ciasto robi sie z 10 min:) 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jaja 3 stolowe lyzki majonezu 2 lyzeczki proszku do pieczenia + cukier waniliowy wszystko po kolei do siebie dodac,miksowac 3-5 min wlac w rytwanke,tortownice, piec 50min w 175C , jezeli ktos lubi kakaowe mozna mniejsza czesc ciasta zmiksowac z kakaem i nastepnie dodac do wlanego wczesniej bialego ciasta, dodatki moga byc takie jakie lubicie:):) ŻYCZĘ SMACZNEGO!!! :):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Emmi ale jak lejesz te kluseczki lane :) to mieszaj w tym czasie zupę, może to drobiazg ale wart zapamiętania. Przy okazji przypomniało mi sie, że bardzo dawno ich nie robiłam , Pozdrawiam wszystkie kuchareczki :0 :0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziewczyny jesli miałybyscie jakis dobry przepis na dobrą sprawdzoną sałatke z tunczyka to będe wdzięczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Prosta sałatka z tuńczyka: puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju, 5 jajek pokrojonych w kostkę, 4 ogórki kiszone pokrojone w kostkę, puszka kukurydzy sól, pieprz, majonez do smaku. Ja kupuję tuńczyka w kawałkach lepiej wygląda w sałatce jak się go rozdrobni lekko widelcem niż kupiony rozdrobniony (sałatkowy). :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LAZANIA Z SOSEM BESZAMELOWYM składniki: sos beszamelowy 3 łyżki masła, 1 czubata łyżka mąki, 400 ml mleka, 1 łyżka soku z cytryny na lazanię: 750 g mrożonych warzyw 300 g mięsa mielonego lub 3 parówek ( Jola albo coś drobiowego ) 300 g płatków makaronu do lazanii 2 dymki 1 papryka tłuszcz do smażenia przyprawy: 1/2 łyżeczka rozmarynu, 1/2 oregano, sól, pieprz, gałka muszkatałowa sposób przyrządzenia: sos : !) mięso stopić. Energicznie mieszając dodać mąkę. Przesmażyć, alenie rumienić. Ciągle mieszać, aby nie powstały grudki i porcjami wlewać mleko. 2) sos gotować na małym ogniu jeszcze 6-7 minut. 3) Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. 4) Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową. Lazania z sosem beszamelowym: 1) Mrożone warzywa obsmażyć na tłuszczu. 2) Dodać posiekaną dymkę, paprykę i mięso, smażyć 10 minut 3) Doprawić solą, pieprzem, ziołami 4) Makaron obgotować 5) Makaron układać w formie na przemian z farszem, polewać sosem. 6) Zapiekać 20 minut w tem 200stopni C Mogę przesłać zdjęcie zainteresowanym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×