Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maladetta

Czy któraś z was ma chłopaka Araba?

Polecane posty

Swoją drogą, jak można czepiać się kogoś o to, że myje się po skorzystaniu z toalety? To chyba dobrze! Jakby się nie mył to zaraz powiedziałybyście że brudas... Chociaż ja najbardziej postuluję wersję interkulturową: najpierw się podetrzeć papierem (żeby nie myć bezpośrednio tego ręką), a potem umyć (bo papier też nie gwarantuje absolutnej higieny) :) I wszyscy zadowoleni:)

Gość basia9873
Mieszkalam 3 lata w emiratach Arabskich, ale jak sie pojawily dzieci przeprowadzilismy sie Libanu

Gość Pireneje
Chciałabym sie dowiedzieć czy rzeczywiście w Libanie jest troszkę inaczej niż w innych krajach arabskich,tzn czy ten kraj jest bardziej liberalny,jak zazwyczaj traktuje sie tam kobiety,czy to prawda o tych lasach cedrowych,czy ludzie są mili dla przyjezdnych,czy nie ma tam przymusu religijnego,bo słyszałam,ze jest tam ponoć 18 religii,jak ludzie zachowują się po wojnie,czy jest tam bezpiecznie...chciałabym wiedziec wiecej,zeby podjąc odpowiednią decyzję..z góry dziekuję

Gość natasza und grisza
basia 9873 fantastka jestes ponad miare, wlacz sobie kanal planete i wieczorami poogladaj sobie audycje o krajach arabski i nie fantazjuj, bo w polsce ludzie nie sa glupi i tez co nieco wiedza jaka jest rzeczywistosc

Gość basia9873
nie musze ogladac tv poniewaz mieszkam od 10 lat w krajach arabskich , ale jesli Twoja wiedza ogranicza sie do tego co widzisz w telewizji , to jestes zywym przykladem glupoty.Ale wszytskie Polki mieszkajace tu,wlasnie z takimi ludzmi mieli do czynienia,ograniczonych z ograniczona wiedza... no coz jak juz pisalam ludzie rozni sa wszedzie

Gość DORIS492
of course not . gdzie dokladnie mieszkasz w U.A.E ? Ja mieszkam z mezem w Dubaju

Gość natasza und grisza
kobieto nie rozmieszaj mnie, co ty mozesz wiedziec w tej swojej burce na lbie, czy ty chociaz wiesz co sie dzieje za rogiem, bez pozwolenia swego meza, a jak arabowie traktuja kobiety widzialem na politechnice poznanskiem bo razem z nimi studiowalem, i to co ty tam widzialas przez 10 lat, to tylko twoje zludzenia

Gość basia9873
rozne rzeczy dzieja sie w kazdej czesci swiata . poznalam tu tysiace ludzi, mam przyjaciol w roznych zakatkach swiata i wszedzie sa rozni ludzie, ale jak Ty tak wszystkich jednakowo oceniasz Twoja sprawa... ja wychodze z przyjaciolkami ktore, nie musza pytac meza o zgode, jakies pewnie musza,jak w europie, stranach jak wszedzie. Po co komu sluchac o sczzesliwych rodzinach nikogo to nie obchodzi, zle rzeczy sie dzieja ludzie chca ogladac, tak jak tutaj europe pokazuja w tv, wszyscy pijani, dzieci gwalcone, dzieci cpaja po klatkach, bija sie , dziewczynki 12 letnie prostytuluja sie... takie obraz telewizja przedstawia europe ...

hej. ja mieszkam w kuwejcie, mieszkalam tez wczesniej w emiratach. wyszlam za maz za kuwejtczyka i jestesmy szczesliwi. jego klan rodzinny to polowa kuwejtu i 1/3 saudi. znam tu bardzo duzo osob i ani razu nie slyszalam ze kobieta jest zle traktowana. nie rozumiem tej calej nagonki na arabow. wszedzie sa ludzie dobrzy i zli, nie mozna wszystkich do jednego wora wsadzac- to jest glupie

tobie basia 9873, wolno widziec swiat jak ci wygodnie. W zwiazku 11 wrzesnia bylo w polskiej telewizji wiele audycji o kobietach, ktore wrocily z tego arabskiego raju, i tak radosne ja wy nie byly. Jesli myslisz ze my nie wiemy co to telewizja satelitarna, to sie mylisz. Mozemy ogladac dzienniki z telewizji arabskich, dubaju, i takze nie, zaprzeczam ze sa te kraje tez w miare cywilizowane, nawet slynna al-dzazyja. Wystarczy ze w wyszukiwarce kafeterii wpiszesz slowo obrzezanie i znajdziesz topiki, w ktorych pisze sie o cudownym zyciu kobiet arabskich. Nie fantazjuj kobieto, bo rozsmieszasz nie tylko mnie

Gość basia9873
Koran zabrania obrzezac kobiet! o jest okrucienstwo dla nas i dla Arabow a jesli jacys glupi ludzie jeszcze to praktykuja to w wioskach Afrykanskich i jest to kewstja glupich tradycji rodzinnych a nie religi lub kultury.Kazdy prawdziwy mulzumanin musi dbac o kobiete tak nakazuje koran.terrorystow w krajach Arabskich tez nienawidza. nagonke robicie na temat ludzi ktorych nie znacie.sami jestescie w wiekszosci Katolikami, a wiekszosc nie zna swojej wlasnej religi,a wypowiada sie na temat obcej. Swiata , rasistow nie zmienimi, mozemy tylko byc inni niz ten swiat.

Gość dodaje..
sorry,ale obrzezanie to tradycja typowo afrykanska a nie muzulmanska..

nie opowiadaj rzeczy o ktorych nie wiesz do konca, obejrzyj sobie zazarte dyskusje w telewizji kairskiej, a w necie mozna nawet znalesc z tlumaczeniem na angielski. A w ksiazce Naga kobieta Desmonda Morris na stronie 203 i dalej poczytac sobie o tym jak jakis ich pseudonaukowiec uzasadnia circumcision, nie zachwycaj sie tak tym arabskim powazaniem dla kobiet, bo predzej uwierze w ufo

A skąd wiesz, że pokazani w TV muzułmanie cieszyli sie akurat z tego??? Czy TV jest niepodważalnym autorytetem, że powołujesz sie na jej przekaz? Moze w ramach prania mózgu pokazano jakies inne nagranie? Wróciłam w zeszłym tygodniu z Egiptu. Mam zwyczaj integrować sie z \"tubylcami\", dyskutowac o problemach ludzi, polityce, religii. Poznałam lekarza. Zapytałam wprost o wyczyny Bin Ladena. W odpowiedzi usłyszałam, że mufti egipski potepił go za haniebne czyny i Osama nie jest uznawany za muzułmanina. Koran zabrania zabijać. Zapytałam o Jihad. Obecnie nie ma Jihadu, byl dawno, kiedyś. I jesli słowo to jest uzywane to przez grupy fundamentalne, które sa w świecie muzułmańskim tym, czym u nas sekty, tyle, że groźniejsze, bo dysponują rozmaita bronią i stosują wiadomo jakie metody. Jest rzesza zwykłych ludzi, wyznawców islamu, którzy żyja swym codziennym zyciem, troskami, dbaja o rodziny, posyłaja dzieci do szkoły, zmagaja sie z chorobami etc. To swiat jak u nas. Świat ludzkich istnień.

Przeczytaj: Z dramatycznym apelem do Europejczyków, by nie winili wszystkich muzułmanów za terroryzm - tak jak w przeszłości obwiniali Żydów za śmierć Chrystusa - zwrócił się w niedzielę z Gniezna wielki mufti Bośni i Hercegowiny, Mustafa Cerić. Swój apel duchowy przywódca bośniackich muzułmanów wygłosił podczas debaty przedstawicieli trzech wielkich religii: judaizmu, chrześcijaństwa i islamu, jaka odbyła się w ramach kończącego się dziś VI Zjazdu Gnieźnieńskiego. - Odwołuję się do Europejczyków: nie wińcie każdego muzułmanina przez kolejne dziesięć wieków za to, co stało się w Nowym Jorku, Madrycie i Londynie, tak jak przez dziesięć wieków winiliście Żydów za ukrzyżowanie Chrystusa - wołał Cerić. Dodał, że \"muzułmanie czują się bardzo urażeni, kiedy media europejskie przedstawiają ich uporczywie poprzez pryzmat terrorystów muzułmańskich\". Wielki mufti zapewnił mieszkańców Europy, że mają \"wielu przyjaciół w świecie muzułmanów\", oraz że muzułmanie europejscy przestrzegają \"praworządności i praw człowieka\". - Nie odstąpimy od tych wartości, które wszyscy podzielamy, ponieważ Europa zapłaciła ogromną cenę krwi, aby te wartości osiągnąć. Nikt nie ma prawa grać na tych uczuciach, o które walczyły przeszłe pokolenia - stwierdził Cerić. Zwierzchnik bośniackich muzułmanów zaznaczył zarazem, że wyznawcy islamu oczekują od Unii Europejskiej respektowania \"pięciu wartości, które są nam potrzebne: życia, religii, wolności, własności i naszej godności\", aby - jak podkreślił - \"nie zdarzyło się żadne ludobójstwo\". Przewodniczący bośniackich ulemów zaapelował również do wyznawców islamu w krajach muzułmańskich, by zrozumieli, że europejscy muzułmanie nie są od nich gorsi i mają prawo do \"bycia patriotycznymi Europejczykami tak samo, jak każdy muzułmanin w każdym kraju: w Egipcie, czy w Pakistanie\". - Jesteśmy europejskimi patriotami i mamy prawa i obowiązki, które się z tym wiążą. Mamy swoje własne doświadczenie islamskie, które jest europejskie. Nie oznacza to innego islamu, ale inne doświadczenie, którym się cieszymy. Z Europy można też dostać się do nieba - zakończył swoje wystąpienie Cerić. http://ekai.pl/europa/?MID=10259

zgadzam sie mowiac brutalnie gowno znaczaca sekta narobila tyle zla calemu islamowi, ze sami muzulmanie, powinni go wyeliminowac. Nie ukrywam ze sekta Corsha w stanach tez narobila w chrzescijastwie wiele zlego, ale nikt nie cieszyl sie tak jak oni

DORIS492 --> biuro mamy w dubaju ale mieszkamy w sharjah. Gdzie dokladnie w dubaju mieszkasz? Niewiele tu Polek moze udaloby sie spotkac ;)

Gość zona polaka w kraju arabskim
alez nagonka na Arabow!!! A to tak samo czujacy myslacy ludzie!!!! Dbajacy o swoje rodziny o swoja kobiete!!! ARAB BIJE?????? Jeszcze nie slyszalam zeby jakis arab zmasakrowal swoje dziecko tak jak u nas w kraju wiele razy sie zdarzylo!!! Mieszkam w kraju arabskim i jakos jest mi tu dobrze! Meza Araba nie mam, moj maz jest Polakiem ale mamy wielu przyjciol Arabow i uwielbiamy ich towarzystwo!!!!!! Takze taka telewizyjna wiedza niektorych rozmowcow mnie rozsmiesza!!!!!

Gość DORIS492
Of course not--- Ja mieszkam na Springs , wiesz gdzie to jest ? jakies 10 min od shooping mall . To prawda , ze malo tu Polek, mam nadzieje ze uda nam sie spotkac! napisz maila na doris492@wp.pl i daj swoj nr. gg to porozmawiamy i sie jakos umowimy . Pozdrawiam

Gość samba mamba
to wcale nie chodzi o jakas nagonke na Arabów, ale prawda jest taka, że pewne różnice są nie do pokonania. w związku z tym trzeba zachować szczególną ostrozność przy zawieraniu takich znajomości. cywilizowani... mentalność to mentalność i wcale nie łatwo ją zmienić. moja przyjaciółka europejka mieszkająca w jednym z krajów europejskich jest żona araba z egiptu, i mimo, że sa małżeństwem od kilkunastu lat, ona nadal nie może sie pogodzić z faktem, ze jej faceta nie obchodzi nic poza jego praca. wraca o domu, siada na kanapie, a ona musi go obsługiwać, i koło niego skakać. jak kiedyś wyjechała do rodziny na innym kontynencie na miesiąc, a on został w domu, to zastała mieszkanie w totalnej ruinie, blat od kuchenki musiała wyrzucic, bo doczyścic się go nie dało... ona twierdzi, że on taki model rodziny wyniósł az domu. I choć na poczatku myslała , że uda jej się to zmienić teraz się poddała.... acha ona też pracuje, więc absolutniw nie chodzi tu o podział obowiązków typu: ja zarabiam, ty zajmujesz się domem.... chodzi tylko o zachowanie ostrożności, a że kultura bardzo odmienna ostrożność powinna być tym większa...

Hmmm, ciekawe, że u mojej koleżanki, która jest lekarzem, jedzenie dostaje nóżek, jak wyjeżdża na jakąś konferencje czy szkolenia, w lodówce cuchnie jak w kostnicy, koszt na śmieci przepełniony, na dywanie 5 cm wszystkiego, włącznie ze skarpetami, łóżka nie pościelone, a jej mąż to od dziada pradziada Polak :)

Gość Ola.k-e
ja mam męża Persa. Mieszkamy w LOndynie. Mamy syna. Maz mnie nie bije choc muzulmanin. Moj tata bil moja mame. Katolik. Wybralam milosc i nie żaluje. Pozdrawiam tych za i przeciw!!!

Gość Doris492
onomatopeja - kiedy sie tym razem wybierasz do Dubaju ?

Gość zaszokowana baaardzo
wiecie co? Czytam wasze wypowiedzi i aż przykro mi sie przyznać ze jestem polką. Jestem w związku z algierczykiem od 2 lat, od roku mieszkamy razem i to co wy wypisujecie to totalna bzdura !!!! jest nadal kochany dokładnie taki sam jak na początku znajomosci. już 2 razy byłam u jego rodziny, przyjelli mnie ciepło, nikt mi nic nie narzucał, ani mój partner ani jego rodzina. są całkiem normalnymi ludźmi, wychodzę ze znajmowymi, nikt mi nie narzuca ich religii itp. nie można oceniać jednego człowieka pod katem innym jego rodaków ! Myślicie ze polak jest lepszy? to ze jest arabem nie dyskredytuje go jako partnera dla polki. wszystko zależy od wychowania, od tego co wyniósł z domu. Nie zamieniłabym mojego, nawet za tysiąc polaków.

Gość Doris492
Zszokowana bardzo- ja czytajac te i inne wypowiedzi rowniez uwiezyc nie moglam uwiezyc w to co czytam , wypowiedzi ludz rodakow a zarazem bardzo prymitywnych osob , moj maz jest Arabem i kazda moja przyjaciolka mi zazdrosci tak wspanialego czlowieka u boku. Moj maz sie zmienil, ale na lepsze z kazdym dniem jest coraz lepiej, ale wiesz nie ma co sie przejmowac, nie kazdy czlowiek jest doinformowany czy madry zyciowo i to forum oraz wypowiedzi na nim sa tego najlepszym dowodem- niestety

Gość mazurski chlopak
to wam sie tylko tak wydaje mlode siksy, przebudzenie bedzie bardzo niemile, wejdzie sobie na strony tvn i obejrzyjcie rozmowy w toku Ewy Drzyzgi.