Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NiepewnaZaintrygowana

Odstawienie pigułek a ciąża!

Polecane posty

Takich tematow bylo wiele ale siedze od godziny i szukam jasnej odpowiedzi-troche juz poirytowana postanowilam zapytac bezposrednio! Bede wdzieczna jesli ktos mi doradzi! Od 8 lat bralam tabletki Cilest az postanowilam je odstawic (troche niemadrze bo na wlasna reke) Zrobilam to miesiac ponad temu...potem mialam okres (27 maja ostatni dzien)! Po tym nie powrocilam do kolejnego listka i tu pojawia sie problem a moze raczej niepewnosc! Regularnie uprawiam sex ze swoim partnerem, bez zabezpieczenia (nie obawiamy sie pojawienia dziecka a wrecz chcemy bo mamy ku temu warunki)...Jakies 12 dni temu powinnam dostac okresu a tu okazuje sie ze okresu nie ma! Wiem jakie sa ewentualne konsekwencje odstawienia tabletek wiec nie w tym sprawa! Chodzi mi o to jak prawdopodobne jest zajscie w ciaze po tak dlugim okresie stosowania antykoncepcji oraz czy moje objawy jakie obecnie mam (napuchniete podbrzusze oraz jego bolesnosc, duze uplawy-co chwile mam wrazenie jakbym dostala okresu, zmeczenie, czeste oddawanie moczu)...moga byc jedynie wynikiem odstawienia pigulek oraz powracaniem organizmu do funkcjonowania bez chemii??? Jest to dla mnie bardzo istotne i prosze o pomoc! Wiem ze sa testy i wiem ze mozna isc do ginekologa ale poki co chcialabym poznac opinie (do testow nie mam zaufania a wizyte u lekarza mam za 2 tygodnie-tak to jest z panstwowa instytucja) Z gory dziekuje wszystkim!

Gość w kwestii formalnej
po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych plodnosc wzrasta (w wiekszosci przypadkow) jest to tak zwany efekt z odbicia. Czesto w pierwszych cyklach wystepuja podwone owulacje, a zatem ciaze mnogie. Jezeli uprawialiscie seks "na zywca" to wysoce prawdopodobne, ze jestes w ciazy. Zrob test ciazowy, a rozwiejesz watpliwosci.

Gość w kwestii formalnej
aha, mozesz isc do laboratorium analitycznego i zrobic test z krwi, skoro nie ufasz testom z moczu. Koszt jest porownywalny. Moim zdanie prawdopodobienstwo, ze jest w ciazy jest bardzo wysokie.

w kwestii formalnej....dziekuje za odpowiedz i rade w sprawie szybszego upewnienia sie! Nie chce byc upierdliwa :) ale chcialam sie jeszcze dopytac czy objawy o ktorych wspomnialam, sa rowniez charakterystyczne dla okresu po odstawieniu tabletek?? Od jakiegos czasu sporo na ten temat czytam i kazdy pisze co innego-tak to bywa :) ale przez to czlowiek zaczyna sadzic ze juz nic nie wie!

Gość w kwestii formalnej
te objawy, ktore wymienilas zdecydowanie moga byc objawami towarzyszacymi ciazy. Czy moga one wystepowac jako pochodna odstawienia pigulek?? Tak, moga, ale umowmy sie: brak okresu+seks bez zabezpieczenia+ wymienione objawy= ciaza (tak na 80-90%) Jak jest naprawde mozesz sie dowiedziec od lekarza lub po zrobieniu testu ;) Nic wiecej "telepatycznie" tu nie wymyslimy ;)

w kwestii formalnej....dziekuje raz jeszcze! Wiem doskonale ze spekulowac mozna do upadlego a pewnosci to nie da, poki nie zasiegne fachowej porady lekarskiej! Mimo to jesli ktos by jeszcze przypadkiem trafil na ten temat, majac podobne doswiadczenia...bede wdzieczna za podzielenie sie nimi! Niepewnosc to to czego najbardziej nie lubie a swoja moge dopiero rozwiac jutro i to tez nie do konca, tak tez poki co zostaly mi tylko internetowe pogaduchy :P

Gość hmmmmmmmmmm_mmm
Moim zdaniem bardzo xle zrobiłas. Rozmawiałam z moim ginekologiem i mi powiedział ze jak sie zdecyduje na dziecko to mam mu wczesniej dac znac bo bedzie miał nad tym nadzór. Przygotuje mnie do ciązy. Po odstawieniu pigułek trzeba odczekać nawet 6 miesięcy i w tym czasie przyjmować kwas foliowy. Dopiero potem nalezy zdecydowac sie na ciąze. Zbyt szybko zadziałałas i napewno od lekarza usłyszysz to samo

Siedze i mysle a opini masa....kazda inna i nie tylko tu...galimatias w glowie :P

Gość Monika po 30-tce
Wy to byście ciążę nawet zakonnicy wmówiły. Nie trzeba od razu zakładać najczarniejszego scenariusza. ja też biorę Cilest już 8 lat teraz zamieniam je na Yasmine pewnie pociągnę tak drugie 8 lat , najważniejsze to uważać przy zmianie pigułek moje dwie koleżanki wpadły w taki sposób i o zgrozo jedna z nich urodziła bliźniaki.

Gość Mała ja..
po odstawieniu pigułek płodność wzrasta i moze sie utrzymać do ok 4 miesiecy zanim sie wszystko wynormuje.. to slowa lekarza.. pozdrawiam

Gość ergae
po odstawieinu tabl jajniki powoli sie budza do produkowania hormonow,wiec to nie musi byc koniecznie ciaza,czesto jest tak,ze dopieor po 3miesiacach od odstaweinia mzona zajsc w ciaze,a brak okresu mzoe byc spowodowany przerwaniem brania tabl,ja tez sobie duzo rzeczy wmawialam,a dopiero przy 4 cyklu mi sie udalo,a testy sikane sa raczej pewne,a jesli sie myla to tylko w 1 strone,jak pokaze ciaze to napewno jest fasolka,a jak nie to moze byc roznie,po co sie denrwowac,nie lepiej zorbci badanie krwi albo kolenjy test??pzoa tym powinno sie lykac folik jakies 3 miesiace przed

Po pierwsze w calym swoim topiku pisalam o wiedzy przeze mnie zgromadzonej na temat sprawy o ktorej tu pisze....coz powtorze sie jeszcze raz....Moj blad ze nie bylam doinformowana na temat zwiekszonego ryzyka poczecia tuz po odstawieniu tabletek az do okresu okolo 6 miesiecy po....Coz stalo sie-warunki mam odpowiednie aby przyjac nowego czlowieczka w moim zyciu....nie byla to jednak sprawa planowana ale tez nie dazylam do tego aby taki fakt nie zaistnial! Ryzyko jakie sie wiaze z poczeciem tuz po zaniechaniu antykoncepcji jest niepokojace ale nie jest to regula bez wyjatkow....wczesniej juz o tym wspominalam! Problem polega na tym, ze jestem osoba ktora w kazdy mozliwy sposob stara sie czegos dowiedziec a kupowanie 3 testow dziennie to chyba lekka przesada...na wizyte musze czekac u swojego lekarza tak tez chcialam zasiegnac waszych opinii! Dziekuje za wszelkie komentarze ale...pilpa...wchodzenie na moj wiek oraz brak wiedzy jest moim zdaniem lekko za dalekim wybiegiem, bo nie wszyscy posiadaja kompleksowa wiedze na kazdy temat (zwlaszcza ze od samego poczatku pisze o tym co Ty zawarlas w swojej wypowiedzi)! Pozdrawiam!

Nie pilpa tylko plipa...za pomylke kajam sie :)

Gość Ratunku... Zalamana
POMOCY Chce cos wiedziec, musze... Czy po odstawieniu tabletek okres sie spoznia, czy to normalne oraz czy mimo objaw ciazy wynik moze byc negatywny? Jestem przerazona mysla o urodzeniu dziecka... Jak o tym mysle az sie trzese... Niech mi ktos odpowie na moje pytania. Prosze. Tak bardzo sie boje, ze zaszlam w ciaze jeszcze podczas zazywania MICROGYNON 21 Po rzuceniu tabletek stosunkow nie mialam. Boje sie isc do ginekologa, zrobic test. Nie jestem w stanie teraz zapewnic byt malenstwu... POMOCY

Gość Ratunku... Zalamana
POMOCY Chce cos wiedziec, musze... Czy po odstawieniu tabletek okres sie spoznia, czy to normalne oraz czy mimo objaw ciazy wynik moze byc negatywny? Jestem przerazona mysla o urodzeniu dziecka... Jak o tym mysle az sie trzese... Niech mi ktos odpowie na moje pytania. Prosze. Tak bardzo sie boje, ze zaszlam w ciaze jeszcze podczas zazywania MICROGYNON 21 Po rzuceniu tabletek stosunkow nie mialam. Boje sie isc do ginekologa, zrobic test. Nie jestem w stanie teraz zapewnic byt malenstwu... POMOCY

Gość harietta
Witam Kobietki.Mam podobny problem do kolezanki...przez 4,5 roku bralam harmonet.3 tygodnie temu odstawilam lek poniewaz mialam juz serdecznie dosyc zazywania pigulek.okazuje sie ze mam bolesne piersi,ogromne uplawy,bol brzucha i faktycznie moj brzuszek wyglada jakbym byla "najedzona"...zaznacze rowniez ze seks uprawialam 3 tygodnie temu i to z zabezpieczeniem.Wątpię zatem czy bedzie z tego dzidzius,chociaz czytajac twoje wypowiedzi droga zaintrygowana zaczynam myslec o tescie...Pozdrawiam.

Gość diddlania
witam wszystkie panie, tez odstawiłam tabletki a mianowice dokładnie 8.06.06 a 12 czerwca dostał okresu tak jak to miało miejsce zasze po skonczonym opakowaniu tabletek. Dziś mamy 14.07.06 a okresu nie widać, piersi mnie tak bolą że nawet stanik mnie drażni i cały czas boli mnie podbrzusze. Nie boję się ciąży ale czekam na ten okres jak na gwiazdkę bo chce odczekac jeden cykl i zacząc starania w sierpniu. Wobec tego mam pytanie czy też macie takie efekty przestania brania tabletek??

Gość bojem siem........
hej ja tez czekam na okres i tez mam podobną sytuacje do ciebie tylko ze mnie nic nie boli ;/ nom moze troszke plecy a to byl zawsze moj objaw okresu mam nadzieje ze bedzie niedługo ......

hmmmmmmmmmmm: masz raje, brałam 8 lat anty, odstawilam i gin kazal 3 mce mi uwazac i nie zachodzic w ciaze:) Oprocz tego lykac kwas foliowy, tak ja piszeszz.... DO AUTORKI POSTU: jak odstawilam anty- mialam identyczne objawy jak Ty, okresu 2 mce nie mialam- w ciazy nie bylam, to byla reakcja na odstawienie hormonow- organizm sie przyzwyczail przz tyle lat i dlatego tak zareagowal:P Zrob sobie test, rozwiejesz watpliwosci... Pozdrawiam

Gość aga 24
hej! kurcze ja mam podobną sytuację. Odstawiłam tabletki w listopadzie i 16 grudnia dostałam okresu. Uprawiałam seks (ale z zabezpieczeniem) i teraz nie moge sie doczekać następnego okresu, minęło juz 40 dni i nic. Zaznaczę że też mam pewne objawy tzn. powiekszony brzuch, zmęczenie, wczoraj nawet chciało mi sie wymiotować i na nic apetytu nie mam specjalnego, jeśli chodzi o śluz to jest umiarkowany choć czasami mam wrażenie jak by go było więcej. Nie chciałabym być w ciąży bo juz jestem matką. Acha zaznaczę jeszcze że tydzień temu zrobiłam sobie test i wyszedł negatywnie. Myślicie więc że to są objawy po odtawieniu tabletek? Poradźcie mi.

Gość olka28
Do Aga 24: Na pewno jest to efekt odstawienia tabsów. Ja własnie przechodzę swój 3 juz okres po odstawieniu. Pierwszy przyszedł po 31 dniu, drugi po 28 dniach a ten ostatni po 40 dniach. tak jak ty tydzień wczesniej zrobiłam sobie test w nadzieii że sie udało (dzidziuś) ale niestety nie. Ponoć to normalne że po odstawieniu tabsów miesiaczka może przyjść z duzym opóżnieniem, nawet 2 miesięcznym. Także głowa do góry, bedzie dobrze

Gość Accu81
myślę, ze na bank jesteś w ciązy! Gratuluję!

Niepewna zaintrygowana-----miałam identycznie:D! Miesiąc temu odstawiłam tabletki...robiłam testy-wyniki podobne jak na Twoich. Objawy identyczne jak Twoje...I...JESTEM W CIążY:D! Co prawda tabletki jadłam przez ok rok, a ciąża była nieplanowana, ale bardzo nas cieszy:). Koniecznie idx do lekarza, a zanim do niegona betę;). I dbaj o siebie-nie doczytałam czy brałas kwas foliowy...Ja tak od kilku miesiecy...Jesli nie-poradx sie lekarza i biegnij po niego do apteki;)

Gość 26 i pół
No to gratuluję :) Ja odstawiłam pillsy w sierpniu, od tego czasu okres dostaję regularnie co do dnia, kocham się bez zabezpieczenia i w ciąży jeszcze nie jestem. Każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na odstawienie hormonów. Dlatego proponuję zasięgnąć porady lekarza i tak się nie spinać... Pozdrawiam!

Gość co do kreski
jak już masz kreseczkę druga, nawet bladą, to JESTEśW CIAżY!! A blada jest dlatego, ze jest jeszcze wcześnie i tego hormonu co zabarwia kreseczkę jest mało. Nie ma takiej opcji, żeby bez ciaży zabarwiła się- nawet na baaardzo jasno - druga kreseczka. Teraz rób wszystko, żeby ciażę utrzymać, łykaj kwas foliowy, witaminki itd. i ciesz się!

Gość aga 24
Do: Olka 28. Dziękuję Ci za podniesienie na duchu. Ale już minęło 45 dni i nic, okresu nie widać. Robiłam niedawno drugi test i nic: negatywny. No a myślę że już dostatecznie dużo czasu minęło i jak by coś było to już by wykazał. A objawy takie same jak wczeniej, z tym że od wczoraj bolą mnie piersi i w ogóle czuję się jak "balon". Może któraś z was miała podobne doswiadczenia? Jak tak to była bym wdzięczna za podzielenie się tym na forum.

Gość Olka 28
Do Aga 24: Moja bratowa czekała na okres około 2 miesięcy, poszła do lekarza który przepisał jej cos na wywołanie. Powodem oczywoście są zaburzenia hormonalne po odstawieniu tabsów. Radzę ci poczekać jeszcze kilka dni , jesli nie dostaniesz idź do lekarza. Pozdrawiam

Gość Madziaczek1
Bardzo źle sie czuje po tabletkach-cilest, ciągle ogarnia mnie senność, nie moge sie skupić, o nauce nie wspomne(a to dla mnie w tej chwili piorytet poniewaz pisze mature za 2 miesiace i chciałabym osiagnąć jak najwyższe rezultaty). W tej chwili rozpoczęłam 2 opakowanie -wziełam 7 tabletek ale bardzo chcialabym zaprzestać. Czy musze dokonczyć opakowanie i dopiero przestać? czy nic sie nie stanie jeżli przestanego brac tablo już w tej chwili? Prosze o szybką odpowiedź bo ja tak dluzej chyba już nie pociągne..i te migrenowe bóle głowy, mroczki przed oczami, spuchnięcie ciała ajć:| POMOCY!

tabletki yasmin odstawiłam we wrześniu, od tamtej pory miałam okres regularnie co 25 dni, a ostatnio??hmmm...mija 30 dzień, okresu nie ma! biorąc pod uwagę, że zgodnie z obliczeniami powinnam dostać w poprzednią środę i wcześniej bolały mnie piersi, a do dziś okresu nie ma...czy powinnam zaczać się cieszyć? test kupię w przyszłym tyodniu, nurtuje mnie tylko czy takie wahania w ilości dni cyklu to norma po odstawieniu tabletek? teoretycznie w ciąży nie powinnam być,kochamy się w gumkach, ale z drugiej strony..

Gość Gana
Odstawilam tabletki w styczniu po nich nastapil okres po 35 dniach, potem wspolzylam nie zabezpieczajac sie, okresu jak narazie nie widac ale to dopiero 34 dzien wiec jeszcze czekam...Zrobilam juz 5 testow ciazowych- pierwszy negatywny, drugi i trzeci lekka kreseczka praktycznie niewidoczna, czwarty i [piaty lekka kreseczka ale troszke juz "zaróżowiona", z tym ze dziwi mnie to, iz robiac test rano kreska jest slabo widoczna a raczej jest to cien kreski, a robiac popoludniu kreska juz troszke ciemnieje. Poznalam opinie innych dziewczyn, ktore stwierdzily iz nie jestem w ciazy, bo na wielu testach pojawia sie cien kreski w miejscu ciazowej.... sama nie wiem co mam myslec.... umowilam sie do lekarza na poniedzialek,on rozwieje moje watpliwosci, ale to poniedzilaku tyle czasu.... :/ Jesli bylabym w ciazy to bylby to 5 tydzien, a ja nie mam zadnych objawow, boli mnie dol brzucha i piersi, tak jak zwykle na okres...