Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Biała Dama 20

tabletki antykoncepcyjne...

Polecane posty

Gość M4dzi4-00
Mam takie pytanie .. Zaczełam brać tabletki moje pierwsze \'\'Stediril\'\' wyjechałam z moim chłopakiem na wakacje i nie wziełam ok.5 tabletek kochaliśmy się do samego końca ale okres sie pojawił ale o tydzień wcześniej...mogłam zajść w ciąże czy raczej nie prosze odpiszcie

M4dzi4-00 jesli dostalas okres to nie sadze, ze moze byc ciaza... chyba ze to tlyko jakies plamienie bylo... lepiej zrobic test... teraz ja mam pytanie... czy ktoras z Was kochala sie do konca od pierwszej tabletki albo jakos od poczatkowej i czy zaszla w ciaze czy nie? to dla mnie ważene. prosze o odpowiedź.

Gość M4dzi4-00
Nie było plamienia ale okres tylko sie zdziwiłam że tydzień przed planowana miesiączką dostałam gdzie zawsze mi sie spoznia 3,4 dni .. a okres u mnie trwa tydzień a teraz trwał 3 dni... sama niewiem :(

Gość M4dzi4-00
Niech Ktoś jeszcze napisze co o tym mysli.. bo sama nie wiem co robić ..

Gość młoooda
HEJ dziewczyny :* jestem z moim chłopakiem prawie trzy lata jeszcze tego nigdy nie robilismy. che isc do ginekologa aby przepisał mi tabletki anty.. tylko ze ja mam 17 lat i czy jak pujde sama to mi przepissze?? pomozcie dziewczyny. pozdrowionka:*

Gość m4dzi4-00
młoooda- widać że zwiazek przetrwa :) .. tak mloda przepisze Ci tabletki .. powiedz że chcesz tanie i zebys nie tyłaa po nich i przepisze Ci odpowiednie ale pierw badanie jest wiesz o tym 3maj sie !

Gość młoooda
dziekuje madzia:*** mam nadzieje ze przetrwa :) a ile tak będą kosztowały te tabletki mniej wiecej? i po ilu tabletkach moge juz bezpiecznie uprawiac seks ?

Gość Asiaaaaaaaaaaaa
młoooda zalezy jakie Ci lekarz przepisze bo wiem ze sa od 8 chyba do ponad 50 zalezy jakie on CI przepisze według badan pamietaj zawsze ze masz 1% ryzyka bo tabletki nie daja 100% pewnosci a jak przyjmniesz pierwsza tabletke tak 4 glodziny az Ci sie wchlonie mi lekarz mowil ze juz po 5 i chyba jest tez tak w ulotce napisane ze moge ale ja zrobilam to dosyc wczesniej i nic mi sie nie stalo i nie jestem w ciazy:)

Diaria...\"Ja za okres wzięłam plamienie, które może pojawić się na początku brania tabletek.\"--->Ja też i powiedziałam o tym lekarzowi i powiedziała, że dobrze zrobiłam z tego co pamiętam...Z resztą ja zawsze dostawałam okres wcześniej mając plamienie nawet 2-3 dni...Teraz, odkąd biorę tabletki mam jedynie jeden dzień plamień i potem 4 dni okresu, jeśli w ogóle mam plamienie, bo nie raz miałam okres od razu... \"Myślę, że możesz to traktować jak drugi tydzień brania(chyba).\"--->No przecież to jest drugi tydzień, to jak ma to inaczej traktować jak nie jako 2-gi tydzień?Jako 6? młoda1985...\"W ulotce jest niby napisane ,że jak sie pominie w 2 tygodniu to należy przyjąć jak najszybciej pominięta a ochrona nie jest zmniejszona...\"--->Tak, ale to tylko wtedy, jeśli nie przekroczysz czasu 12h... Zdesperowana by schudnąć...Może Ci się pokazać plamienie w czasie brania tego 2-go opakowania, ale nie musi...Zazwyczaj jednak tak dziewczyny mają... M4dzi4-00...\"i nie wzięłam ok.5 tabletek\"--->Czemu nie wzięłaś aż 5 tabletek??Nie dość, że strasznie rozregulowałaś sobie wszystko, to jeszcze w dodatku nie byłaś zapewne w ogóle zabezpieczona...I Ty się jeszcze pytasz czy mogłaś zajść w ciążę!!Po pierwsze 0 zawsze można zajść w ciążę, nawet przy przestrzeganiu wszystkich zasad. Po drugie - to, że okres się pojawił nic nie daje, bo okres można mieć nawet 3 miesiące będąc w ciąży!!...Jeszcze się dziwisz, ze okres masz wcześniej:o...Pojawił się tydzień wcześniej, bo 5 dni wcześniej można powiedzieć skończyłaś opakowanie...namieszałaś i tyle...A - i poczytaj dziecko ulotkę, bo nie masz podstawowej wiedzy na temat antykoncepcji... \"a okres u mnie trwa tydzień a teraz trwał 3 dni... sama nie wiem \"--->Namieszałaś panna, namieszałaś!! bumbleebee...Cóż za brednia...Kiedyś też tak sądziłam, ale wiele dziewcząt miało tak, że miały okres a tu się po czasie okazało, że jest dzidziuś - anulka opisywała... \"czy któraś z Was kochała sie do końca od pierwszej tabletki albo jakoś od początkowej\"--->Ja nie, ponieważ wtedy brałam jakieś leki i musiałam się zabezpieczać dodatkowo jakiś dłuższy okres czasu... \"i czy zaszła w ciążę czy nie?\"--->Sugerowanie się kimś innym nic Ci nie da...Jedna zajdzie druga nie...Sama ulotka mówi, że wpadkę zalicza jedna na sto na rok... młoooda...To czy Ci przepisze to się okaże...Nikt z nas nie jest święty:)...Powinnaś dostać receptę ale tak szczerze to pewnie zależy od lekarza...Jeden da inny nie... UE UNIJNY TEST ique...Nie wklejaj tu takich bzdetów, okej?To nie na temat...Poza tym, takie testy można sobie wsadzić w dupę...Prawdziwy wynik da Ci tylko wystandaryzowany test a nie jakiś badziew z neta...

Gość Diaria
Zdesperowana by schudnąć Będąc na Twoim miejscu wzięłabym dwa opakowania bez przerwy. W takiej sytuacji krwawienie z odstawienia powinno Ci się pojawić w tej siedmiodniowej przerwie po dwóch opakowaniach. Warto też pamiętać, że jeżeli tak postąpisz, to może pojawić się plamienie, ale nie musi. Wszystko zależy od Twojego organizmu(tak tylko pisze, żebys się w razie czego nie martwiła). M4dzi4-00 Ale kiedy ich nie wzięłaś, bo to bardzo istotne. Jeżeli ich nie brałaś tak na przemian, raz bierzesz a raz nie, to ryzyko ciąży wzrasta wtedy ogromnie. Jesli nie wzięłaś 5 ostatnich tabletek, to całkiem możliwe, że dostałaś okres trochę wcześniej. bumbleebee Ja się kochałam od pierwszych tabletek i wszystko ok. Zabezpieczona jesteś od momentu, gdy wchłonie się pierwsza dawka hormonów. młoooda Niby wszystko zależy od lekarza i jego poglądów na ten temat. Tak słyszałam, że teoretycznie jak jesteś niepełnoletnia to może odmówić, ale szczerze wątpię. Myślę, że tableteczki dostaniesz bez problemu, nawet idąc sama. Jak lekarz będzie miała jakieś "ale" odnośnie Twojego wieku to idź do innego. Jeśli chodzi o cenę to są bardzo tanie i koszmarnie drogie. Porozmawiaj o tym z ginekologiem i napewno coś dobierzecie dla Ciebie. Zabezpieczona jesteś od chwili, gdy wchłonie się pierwsza tabletka.

m4dzi4-00..."widać że związek przetrwa"--->A Ty co?Jasnowidz?Hehe...Oczywiście nie mówię, ze ma nie przetrwać, życzę jak najlepiej, ale skąd tai wniosek jeśli mogę wiedzieć? "tak młoda przepisze Ci tabletki"--->To zależy od lekarza, nie każdy przepisze zapewne... "powiedz że chcesz tanie i żebyś nie tyła po nich"--->Hahaha, dziewczynko!!Tabletek nie przepisuje się patrząc na ceny i nie tycie tylko na badania odpowiednie...poza tym skąd lekarz może wiedzieć czy ona po nich przytyje czy nie?Jedna tyje inna nie i koniec, bo każda z nas jest zupełnie inna... "i przepisze Ci odpowiednie"--->No właśnie, odpowiednie co do wyników badań, a nie wedle uznania własnego...Tabletek się nie wybiera!!Żeby dobrze działały konieczne są badania!! młoooda...Od 8 zł do nawet 45 zł.I to też zależy od apteki - warto popytać w kilku. Cena nie sugeruje skuteczności, każde są dobre, ale jedne dla jednej inne dla drugiej...Nie czytaj tych bredni co ona pisze...Musisz mieć badania i wtedy lekarz Ci wybierze najbardziej odpowiednie dla Twojego organizmu i to na podstawie badań, a nie na podstawie Twojego wyboru...Jeśli Ci się zapyta jakie chcesz, uciekaj od niego - po prostu zmień wtedy lekarza... "i po ilu tabletkach mogę już bezpiecznie uprawiać seks ?"--->Jeśli 1-szą tabletkę weźmiesz w 1-szy dzień okresu to po 4h od jej zażycia już jesteś bezpieczna, ale pamiętaj, że zawsze, nawet przy przestrzeganiu wszystkich zasad ryzyko i tak wynosi 1 %... Asiaaaaaaaaaaaa...Ja w ulotce mam, ze po 4...A Ty po ilu się kochałaś, że piszesz, że wcześnie?

Diaria..."W takiej sytuacji krwawienie z odstawienia powinno Ci się pojawić w tej siedmiodniowej przerwie po dwóch opakowaniach."--->Często podobno zdarza się tak, że plamienie jest w czasie brania tego 2-go opakowania, tak w połowie...O, właśnie czytam, że to napisałaś:) Co do niej - M4dzi4-00 - to myślę to samo co Ty:) "Zabezpieczona jesteś od momentu, gdy wchłonie się pierwsza dawka hormonów."--->Przy przestrzeżeniu wszystkich zasad... "Porozmawiaj o tym z ginekologiem i na pewno coś dobierzecie dla Ciebie."--->Ale to się dobiera według wyników badań, a nie rozmowy!!

Gość Asiaaaaaaaaaaaa
aaaaaaa ja sie kochala chyba po 2 albo 3 tabletkach dokladnie nie pamietam ;/

Gość sylkaaah18
Hey, mam takie pytanko..od czwartku mam przerwe w braniu tabletek..powinnam dostac okres.. ale nie dostalam.. zawsze byl w poniedzialek..czy istnieje ryzyko zajscia w ciaze?? Czy to moze normalne ze sie troche spoznia okres w czasie trwania przerwy?? prosze o odpis..

Gość sylkaaah18
Hey, mam takie pytanko..od czwartku mam przerwe w braniu tabletek..powinnam dostac okres.. ale nie dostalam.. zawsze byl w poniedzialek..czy istnieje ryzyko zajscia w ciaze?? Czy to moze normalne ze sie troche spoznia okres w czasie trwania przerwy?? prosze o odpis..

To jest normalne że nie zawsze jest okres jak w zegarku,także czekaj spokojnie,a jak panikujesz zrób test....Mi sie na tabletkach raz spóźnil 1 dzień,a raz dostałam dopiero w 6 dzien przerwy....a takto zawsze byl w 4 dzień,także widzisz nie ma reguly ze zawsze bedziesz dostawac w poniedzialek no co do okrsu podczas ciązy to wiem troche o tym, jakoś to w mojej rodzinie się zdarzylo 2 razy. tyle że to nie okres taki normalny,tylko bardziej skąpszy niz zawsze itp....to nawet nie okres tylko plamienia,ale niektore dziewczyny nie widza róznicy.

Gość Diaria
słodziudka69 Z tego co wiem, to po odstawieniu tabletek dziecko rodzi się zdrowe. Lekarze zalecają często poczekać pare miesięcy ze staraniem się o dzidziusia. Ale nawet jeżeli zdarzaja się wpadki przy stosowaniu tabletek anty to ma sie ogromna szanse, że wszystko będzie ok. aaaaaaaaaa Wiem, że tabletek nie dobiera się przez rozmowę z lekarzem;) Ale jeśli chodzi o cenę, to moja ginekolog spytała czy jestem w stanie przeznaczyć tych 40 pare złotych, czy chciałabym coś tańszego, a tak samo dla mnie odpowiedniego.

Gość sylkaaah18
Dziekuje bardzo troche sie uspokoilam...ale jutro jade do lekarza aby wykluczyc:)

Odnosnie jeszcze mojego zapytanka. Czyli jesli wezme 2 opakowania pod rzad albo 3 pod rzad to kiedy dostane prawidlowy okres a kiedy pojawia sie plamienia?? Wszystko to jest za skomplikowane:P Ale naprawde zalezy mi na tych wakacjach... pierwsze od dobrych kilku lat:)

Asiaaaaaaaaaaaa...No to normalnie, myślałam, że pisząc wcześnie masz na myśli 2, 3 h po zażyciu pierwszej tabletki... słodziudka69...Nikt nie udowodnił tego, a zatem nie ma dowodów na to, ze tabletki mają jakikolwiek wpływ na zdrowie i ciążę... sylkaaah18...Na okres masz zawsze całe 7 dni przerwy, nie zawsze kres będziesz dostawać tak samo!Poza tym, które to opakowanie?Jeśli któreś z 3 pierwszych to jest to normalne, że nie masz okresu... \"czy istnieje ryzyko zajścia w ciążę??\"--->Ryzyko zajścia w ciążę istnieje ZAWSZE!!Choć jest to tylko 1%. Dziwię się, że w ogóle zdajesz to pytanie. Myślałaś, że tabletki dają 100% zabezpieczenie, że pytasz o ryzyko??...ULOTKA!! I wiedz, że następne opakowanie zaczynasz normalnie w ten dzień, w który powinnaś, no chyba, że coś Ci się dzieje...ULOTKA!! \"Czy to może normalne ze sie trochę spóźnia okres w czasie trwania przerwy??P--->Przeczytaj ulotkę i doucz się trochę, bo te pytania są podstawą!! anulka156...No właśnie Aniu pamiętam jak mi o tym pisałaś, nawet chyba na gg o tym gadałyśmy, dlatego o Tobie wspomniałam... Diaria...Powinno się podobno poczekać około 3 miesięcy... Zdesperowana by schudnąć...Łącząc opakowania motasz sobie strasznie w organizmie, więc tak na serio z okresem możesz mieć różnie...Niby powinien być w czasie tej pierwszej po łączeniu 7 dniowej przerwy, ale może się nie pokazać w ogóle, za to możesz mieć plamienia w czasie zażywania...Ale możesz nie mieć plamień tylko dopiero okres z odstawienia, różnie to jest i zależy od indywidualnego zareagowania...Każda by miała inaczej pewnie...

Gość dziewczynabonda
Cześć dziewczyny:) juz od jakiegos czasy wpadam sobie poczytac to forum, ale po raz pierwszy pisze. Mam takie pytanko a nawet dwa... Czy badanie poziomu hormonow jest tak konieczne i niezbedne przy ustaleniu rodzaju pigulki? Zastanawiam sie tez, czy to ma jakis wpalyw na skutecznosc pigułki- czy bedzie spelniac swoje zabezpieczajace dzialanie? Pytam, bo ja nie mialam takiego badania:/ Moja pani ginekolog przeprowadzila jednynie ze mna wywiad- pytala m.in. czy mam cukrzyce, problemy z sercem albo krazeniem, czy juz rodzilam itp. Po tej rozmowie przypisala mi Cilest. Teraz to juz moj 4 listek. W sumie dobrze znosze te pigułki- tylko przy 1 listku mialam kilkudniowe plamienia- ale to normalne. Miewam czasami mdlosci, bóle brzucha -ktory wydaje mi sie wtedy spuchniety i wkrecaja sie wtedy rozne mysli;) No i jeszcze jedna sprawa- jakos nie moge przekonac sie do konczenia " we mnie":/ Moj chlopiec przed finiszem wyskakuje ze mnie i konczy "na zewnatrz"... Po prostu boje sie, zeby nie byc tym pechowym 1% a tak mam wieksza pewnosc , ze nic sie nie przydarzy... Ufff, ale sie rozpisalam;) Prosze Was dziewczyny o odpowiedzi:) z gory dziekuje i pozdrawaim serdecznie:)

Gość jolaaa23
hej dziewczyny. biore pigulki od 2 mc, ale mimo to strasznie boje sie zajscia w ciaze:/// bo jakies tam ryzyko jest ....przez pierwsze opakowanie kochalam sie z moim chlopcem z dodatkowym zabezpieczeniem-gumka. teraz z tego zrezygnowalismy- on po prostu konczy np na moim brzuszku. czy to gwarantuje 100% bezpieczenstwo?? odp prosze pozdrawiam

dziewczynabonda...Jest ważne, ale nie każdy na nie skieruje...Podstawowe badania to morfologia, próby wątrobowe, krzepliwość krwi, itp i to badanie musi Ci obić jak najszybciej, najlepiej przed przepisaniem recepty...Poza tym cytologia... Tabletki zawsze i każde działają, jeśli są dobrze dobrane i jeśli przestrzega się zasad w braniu... No niestety Twoja pani ginekolog pojechała trochę nie robiąc Ci tych badań i nie mówię tu o poziomie hormonów tylko tych co wypisałam, bo te zrobi Ci każdy...Jak teraz do niej pójdziesz to koniecznie poproś o skierowanie na badania... Przy 4 listku już nie powinnaś mieć żadnych skutków ubocznych, jak są to idź do ginekologa, bo okres przyzwyczajenia to około 3 opakowań... \"Mój chłopiec przed finiszem wyskakuje ze mnie i kończy \"na zewnątrz\"\"--->I co mu to daje?Jest spokojny, skoro boi się nie kończyć w środku?Nie wie tego, że w śluzie przed wytryskiem mogą być plemniki i i tak Cię może zapłodnić?W tym przypadku nie ma żadnej różnicy czy będzie kończył na Tobie czy w Tobie skoro przed wytryskiem i tak jest w Tobie, jeśli on te plemniki w śluzie ma... \"a tak mam większą pewność, że nic sie nie przydarzy\"--->Co któryś mężczyzna ma w śluzie przed wytryskiem plemniki... Ja również pozdrawiam! jolaaa23...\"bo jakieś tam ryzyko jest\"--->Zawsze, przy przestrzeganiu wszystkich zasad w braniu tabletek ryzyko wynosi 1%... \"teraz z tego zrezygnowaliśmy- on po prostu kończy np na moim brzuszku.\"--->To co pisałam dziewczynie wyżej - to nie daje 100 procentowej skuteczności, ponieważ w śluzie przed wytryskiem mogą być plemniki i i tak może Cię zapłodnić.W tym przypadku nie ma żadnej różnicy czy będzie kończył na Tobie czy w Tobie skoro przed wytryskiem i tak jest w Tobie, jeśli on te plemniki w śluzie ma... \"czy to gwarantuje 100% bezpieczeństwo??\"--->Nie ma żadnej 100 % skutecznej metody anty...Jedynie co, to jeśli gumka nie pęknie, ale na tym nie warto polegać, bo pęknąć może w każdej chwili...

Gość dziewczynabonda
aaaaaaa dziekuje Ci serdecznie za odzew:) Dopomne sie tych badan przy najblizszej okazji :) Aha, zapomnialam wczesniej napisac, ze cytologie mialam robiona- wszytsko wyszlo w porzadku. Tak jak napisalam, to juz moj 4 listek , moj organizm w sumie dobrze je toleruje, nie miewam zadnych plamien itp. Czasami tylko tak 2-4 dni mam pobolewania brzucha i male mdlosci- ale to chyba normalne, ulotka wspomina o takich reakcjach. Moze tylko troszke bardziej zrobilam sie wrazliwsza i zdarzaja mi sie dolki...Ale ogolnie jest wszystko w porzadku. Skoro tak, to wydaje mi sie, ze te cilesty sa odpowiednie i zabezpieczaja mnie, prawda??? Oczywiscie przyjmuje je regularnie, nie zapomnialam do tej pory o zadnej.Przyjmuje je z zegarkiem w reku:) A co do tego konczenia na zewnatrz, to wlasnie wydaje mi sie bezpieczniejszym rozwiazaniem z tego wzgledu, ze nawet jesli w sluzie przed wytryskiem sa plemniki to jest ich szacunkowo znacznie mniej niz w spermie i prawdopodobienstwo zaplodnienia jest wowczas nizsze- przy regularnym braniu pigulek oczywiscie.

Gość javajka
hej! mam pytanie, a raczej pytan kika, mam 20 lat i wlasnie chce zaczac brac tabletki. jak to w ogole dziala? chodzi mi o to czy pierwszego dnia jak wezme piguleczke to juz bede bezpiczna? a moze jest jakis okres czasu ktory trzeba brac pigulki zeby zaczely dzialac? mam lekkiego hopla na punkcie zajscia w ciaze, co prawda stosuje sie do kalendarzyka malzenskiego, zawsze uzywam gumki ale i tak po kazdy stosunku shizuje:( czytajac wasze wypowiedzi utwierdzilam sie ze tabletki to najlepsze rozwiazanie, moze chociaz troche sie uspokoje, moze jakies tabletki od ktorych powinnam zaczac?

Gość Diaria
dziewczynabonda To dobrze, że wszystko ok:) I tak koniecznie zrób sobie te podstawowe badania. Zabezpieczają Cię, tylko jeżeli okazałoby się, że coś masz np.z wątrobą to wtedy tabletki na dobre Ci nie wyjdą. Oczywiście mam nadzieję, że wyniki badań będą wzorcowe:) Co do stosunku przerywanego to masz rację daje on nieco większe zabezpieczenie. Zerknij sobie tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Preejakulat Ten śluz nie jest w stanie zapłodnić. Jednak u części mężczyzn tuż przed wytryskiem występuje kropelkowanie. Oznacza to, że uwalania się odrobina plemników. Nie każdy oczywiście tak ma. Stosunek przerywany w pewny stopniu (moim zdaniem) chroni, szczególnie jeżeli partner nie czeka do samego końca i nie wyjmuje w ostatniej chwili. Ale cóż...wszystko kwestia tego czy się ma w życiu szczęście;) javajka Działa to tak, że tabletki hamują owulację, zmianiają śluz(staje się on mniej przyjazny dla plemników i nie mogą się one tak łatwo przemieszczać) i dodatkowo sprawia, że w razie czeko zapłodniona komórka nie może zagniezdzić się w macicy. Taka pigułka zaczyna działać jakieś 3-4 godziny od wzięcia, o ile przyjmiesz ją w pierwszym dniu miesiączki i nie wystapi ani biegunka ani wymioty. Musisz udać się do lekarza, powinien zrobić Ci podstawowe przy tabletkach badania a następnie dobierze odpowiednie dla Ciebie hormony;) Nic nie daje 100% pewności, że nie będzie niechcianej ciąży, ale nic lepszego od pigułek nie wymyślono. Od jakich tabletek powinnaś zacząć to może powiedzieć Ci tylko ginekolog a nie ktoś na forum. Pozdrawiam:)

Gość dziewczynabonda
Diaria -> dzieki serdeczne za odp:) No i za ten link;) spokojniejsza bardziej jestem:) Dokladnie jak mowisz-duzo zalezy od szczescia:) Oby nas nie opuszczalo;) Bo seks ma dawac szczescie a nie schizy i nieprzespane noce;) Ja wlasnie tak czesto sobie wkrecam, a ze mam bujna wyobraznie to lęk sie tylko poteguje hehe Pozdrawiam wszystkie forumowiczki:):*

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować