Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Biała Dama 20

tabletki antykoncepcyjne...

Polecane posty

Gość odginekologaaaaaaa
w ciagu 7 dniowej przerwy masz krwawienie ktote trwa 3-4dni tylko

Gość Ewusek
Laski POMOCY ! Mam ogromny problem: wczoraj kochałam się ze swoim facetem, jak zawsze kończył we mnie ! Zawsze o 21 biore tabletki no i wczoraj tak samo zrobilam problem polegna na tym, że przez cały dzień miałam biegunke no i o 00:15 poszłam do ubikacji i leciała ze mnie "woda". Minęły ponad 3 godziny więc nie jestem pewna czy tabletka się wchłoneła - co teraz mam robić ? Przyjąć następną ... (?) Czy tamta sie wchłonęła? Umieram ze strachu POMOCYE !

blblblblblbl...Nie wiem co to może być, nie jestem lekarzem, ale w takim przypadku może bym do niego poszła, a na bank zapytałabym o to na pierwszej wizycie... kutikulla...\"wczoraj wzięłam tabletkę a dzisiaj się pomyliłam bo myślałam ze wczoraj zapomniałam i wzięłam jeszcze jedna\"--->Nie masz na listku zaznaczonych dni tygodnia?Jeśli nie, to sama sobie pisz, to będziesz wiedziała czy brałaś czy nie...Te zaznaczone dni tygodnia są dla nas, dla naszej orientacji... \"i teraz nie wiem czy dzisiaj mam wziąć jeszcze jedna....??\"--->Jeśli to ta sama pora dnia t nie musisz...Nie trzeba brać o tej samej godzinie tylko porze...Z resztą i tak można się \"pomylić\" o 12h raz na jakiś czas to nie zaszkodzi, że weźmiesz wcześniej czy później...Tym bardziej, ż etu chodzi o 4h tylko... \"czy tez 4 godziny robią dużą różnicę i konieczne jest wzięcie kolejnej tabletki o normalnej porze...??\"--->Zobacz co masz o tym w ulotce... anuskaaa......Nie my Ci mamy dać odpowiedź tylko lekarz po badaniach:) Bierzesz 1-szego dnia miesiączki kolejno 21 tabletek, potem 22 dnia robisz 7 dniową przerwę w tym czasie występuje okres(może go nie być w czasie 3 pierwszych opakowań - zobaczysz później w ulotce)...Nawet jeśli okres będzie dłuższy, czyli nie skończy się w przerwie, bo równie dobrze może zacząć się tego 7 dnia, więc to oczywiste, że się nie skończy, zaczynasz nowe opakowanie...Zaczynasz je po 7 dniach czyli 8 dnia...I tak w kółko... \"a okres później mam normalnie\"--->Nie!Okres masz tylko \"w przerwie\", raz na miesiąc... \"bo ja mam okres co 27 dni. \"--->To jest Twój naturalny cykl, a ten przy tabletkach to inna bajka...Będziesz miała tylko taki jak przy tabletkach, nie będziesz już miała swojego cyklu... \"aha a wy jak się czujecie po tabletkach?\"--->Najpierw brałam Cilest i było okej, teraz biorę Regulon i też jest okej, ale to nie znaczy, że Ty też się będziesz super czuła...Nie sugeruj się innymi, bo każda z nas jest inna i każdej z nas organizm inaczej reaguje...Kupisz tabletki to przeczytaj ulotkę kilka razy i się wszystkiego dowiesz... \"bo ja boje się ze będę miała jakieś dziwne objawy\"--->Nie objawy tylko skutki:) \"no ale chyba warto spróbować\"---No jeśli masz stałego partnera i stałe życie seksualne, to warto:) odginekologaaaaaaa...To może u Ciebie tyle trwa...Każda ma inaczej, to po co piszesz, że trwa tylko 3-4 dni, jakby to było oczywiste...Ja mam na przykład 5 dni razem z plamieniem...To nie jest reguła...Jedna może mieć nawet 7 dni inna 2 dni...I nie zawsze w czasie 7 dniowej przerwy, bo krwawienie może się zacząć 6 czy 7 dnia i skończy się już przy następnym opakowaniu:) Ewusek...O której się kochałaś?Wiedziałaś już, że masz tą biegunkę?? \"Minęły ponad 3 godziny więc nie jestem pewna czy tabletka się wchłonęła\"--->Zobacz w ulotce!Np. Cilest wchłania się 3h... \"co teraz mam robić ? Przyjąć następną ... (?) Czy tamta się wchłonęła?\"--->A co panna w ulotkę zajrzeć nie może?? Tam na bank masz napisane jak postępować w takim przypadku...Ja Ci nie napiszę, bo wiem, że ulotki mogą się różnić i w jednej może być napisane, że trzeba zrobić tak a w innej, ze inaczej....Sama wiem z doświadczenia, bo w Cilest się robi jedno a w Regulonie ZUPEŁNIE coś innego... DZIAŁAMY JEDYNIE WEDŁUG SWOJEJ ULOTKI, NIE CZYJEJŚ, BO ULOTKI MOGĄ SIĘ RÓŻNIĆ JEŚLI CHODZI O TO CO MAMY ZROBIĆ W DANEJ SYTUACJI!!

Ewusek...Piszesz:"Umieram ze strachu POMOCY !"--->Zamiast sobie umilić życie i przeczytać ulotkę, teraz byś miała lajt, a tak to czekałaś na moją odpowiedź 3h...Masakra:o...

Gość Perelkaa
To ja ostatnio godzine po polknieciu tabletki mialam cos a'la biegunke, ale na szczescie nie byla to typowa biegunka, ze spedza sie caly dzien w lazience, tylko raz bylam ;P i nie 'ciekla ze mnie woda' jak to sie mowi, wiec nie wzielam kolejnej tabletki.

Gość Ewusek
Biorę Cilest, a tam pisze, że tabletka wchłania się w ciągu 3 godzin tak więc mogę podejrzewać, że się wchłoneła natomiast nie jestem w 100 % pewna bo przecież każdy organizm reaguje inaczej tzn. u jednych szybciej u drugich wolniej i dlatego się boje. Kolejnej tabletki nie wzięłam no bo wychodze z założenia, że tabletka się wchłonęła. Ps. kochałam się ok 17 wtedy nie miałam biegunki, może było to bardzoiej wodniste ale nie biegunka. Dzieki ;**

Gość agsa23
Mam do Was dziewczyny male pytanko:)Od tygodnia biore tabletki anty.Okres dostalam najprawdopodobniej poznym wieczorem jak juz spalam(zorientowalam sie dopiero rano).Tak wiec o dziesiatej rano wzielam pierwsza tabletke.Biore codziennie puntualnie.No ale ciagle sie zastanawiam czy dobrze wzielam te pierwsza tabletke.Moze lepiej by bylo jakbym wziela wieczorem?Te kilka godzin ma jakies znaczenie?Chetnie zajrzalabym sobie w swoja ulotke ale mieszkam w UK i ulotka po angielsku a ja nie umiem biegle angielskiego.

Gość do aaaaaaa
dlaczego bez przerwy piszesz ze jest 1% ryzyka? skąd to wiesz? gdzie tak napisali? ja zawsze spotykam sie z tym ze ryzyko jest jednak mniejsze np. na stronie http://www.obcasy.pl/antykoncepcja/Wskaznik_Pearla,1,422,544.html jest inf ze Wartości wskaźnika Pearla przy skrupulatnym przestrzeganiu wszystkich zaleceń: Tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowe 0,1-0,2. Wartości wskaźnika Pearla przy niepełnym przestrzeganiu wszystkich zaleceń: Tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowe 6,0-8,0. dlaczego wprowadzasz dziewczyny w błąd?

Gość Maja 87
Biorę tabletki. Przez pierwsze dwa opakowania miałam plamienia, ale luz, nie martwiłam się i wszystko się unormowało. Skończyłam 3 opakowanie a tu szlady krwi przy ostatniej tabletce. Nigdy tak nie miałam. (brałam już wcześniej tylko inne hormoniki). Okres się skończył na jeden dzień a potem przy 1 i 2 pigułce czwartego opakowania miałam małe plamienie, ale potem wszystko ok. Zastanawiam się co powinnam zrobić. Nie przejmować się, bo może to jakieś pozostałości okresu były, czy iść do lekarza.

Ewusek...\"tabletka wchłania się w ciągu 3 godzin tak więc mogę podejrzewać, że się wchłonęła natomiast nie jestem w 100 % pewna bo przecież każdy organizm reaguje inaczej tzn. u jednych szybciej u drugich wolniej\"--->Skąd Ty to wzięłaś??Wymyśliłaś sobie czy skąd??Tabletka u wszystkich wchłania się tak samo, jakby było inaczej byłoby to zaznaczone w ulotce... agsa23...Nie koniecznie musiałaś dostać okres wieczorem, mogłaś przecież dostać w nocy, nie wiem co Ci doradzić, bo nie wiadomo kiedy okres się pojawił...Tabletkę trzeba przyjąć do 12h od okresu, jeśli weźmiesz później liczone jest to tak jakby następny dzień... do aaaaaaa...Piszę 1% dla zaokrąglenia i nie wiem czy zauważyłaś, ale nie tylko ja piszę \"1% ryzyka\", więc czemu tylko do mnie post??...Wiem ile wynosi wskaźnik Pearla...Pytasz czemu wprowadzam w błąd...A co ten błąd ma za znaczenie jeśli chodzi o ryzyko?Ryzyko tak czy siak wynosi prawie 1% i to czy napiszę, że ma prawie 1% czy to, że ma 1% nie oznacza, że w ciążę zajść nie można przy anty...Co do ulotki to tak samo piszą w zaokrągleniu, więc o co chodzi?...A dla potwierdzenia swoich słów, to jest treść z ulotki:\"Dawkowanie i sposób podania Skuteczność działania doustnych preparatów antykoncepcyjnych Przy stosowaniu dokładnie według zaleceń bez pominięcia jakiejkolwiek tabletki, prawdopodobieństwo zajścia w ciążę wynosi poniżej 1% (tzn. mniej niż 1 ciąża na 100 kobiet stosujących preparat przez rok). Średni wskaźnik niepowodzeń wynosi 5% w ciągu pierwszego roku stosowania. Prawdopodobieństwo zajścia w ciążę zwiększa się z każdą pominiętą tabletką w danym cyklu miesiączkowym.\" Maja 87...\"Skończyłam 3 opakowanie a tu ślady krwi przy ostatniej tabletce.\"--->To znaczy, że to 3 opakowanie nie było jeszcze skończone, tak? \"Nigdy tak nie miałam. (brałam już wcześniej tylko inne hormoniki).\"--->No i co, że kiedyś tak nie miałaś...Za każdym razem może być zupełnie inaczej... \"Okres się skończył na jeden dzień a potem przy 1 i 2 pigułce czwartego opakowania miałam małe plamienie, ale potem wszystko ok.\"--->Ja bym poszła do lekarz, ponieważ 4 opakowanie to 4 opakowanie...Wolałabym się upewnić, że wszystko jest okej, niż zbagatelizować np. złe dobranie tabletek...

Gość Es._
czesc dziewczyny!postanowiłam tutaj napisac bo dzisiaj uslyszalam cos od mojej kolezanki i sie przerazilam!!a nie mam takiej informacji w ulotce swojej:/czy to prawda ze tabletki zabezpieczaja juz praktycznie od pierwszej kiedy bierze sie ja w dniu miesiaczki??czy to sprawdzone??bo ja bylam o tym przekonana a pewna osoba twierdzi ze one dzialaja dopieor po pierwszym opakowaniu a ja kochalam sie z chlopakiem bo jakiejs 5-6 tabletce i teraz sie zastanawiam!

Es._...To treść z mojej byłej ulotki Cilest:\"Stosowanie u osób dorosłych By osiągnąć maksymalną skuteczność działania antykoncepcyjnego tabletki preparatu Cilest® należy przyjmować dokładnie według zaleceń i w odpowiedniej kolejności, codziennie o tej samej porze, np. przed snem. Tabletki należy przyjmować codziennie bez przerwy w następujący sposób: Przyjmować jedną tabletkę raz na dobę popijając wodą, o tej samej porze dnia przez 21 dni. Po przyjęciu ostatniej tabletki, przez 7 dni nie należy przyjmować tabletek. W okresie nieprzyjmowania leku, zwykle po 2 do 4 dniach od przyjęcia ostatniej tabletki można spodziewać się wystąpienia krwawienia. Po zakończeniu tego 7-dniowego okresu należy rozpocząć nowy cykl przyjmowania tabletek preparatu Cilest®, także w przypadku, gdyby krwawienie nie wystąpiło lub nie zakończyło się. W pierwszym cyklu stosowania, przyjmowanie preparatu należy rozpocząć w pierwszym dniu krwawienia miesiączkowego (w sposób opisany powyżej). Lek należy przyjmować popijając wodą, o tej samej porze dnia, przez 21 dni. Preparat Cilest® przyjmowany zgodnie z zaleceniami działa antykoncepcyjnie począwszy od pierwszego dnia przyjmowania, i w okresie 7 dni nieprzyjmowania tabletek (między kolejnymi opakowaniami preparatu).\"

Gość Maja 87
No tak 3 opakowanie nie było wtedy jeszcze skończone. Hm..sama nie wiem co zrobić. Wiem, że hormony to powazna sprawa i nie nalezy niczego lekceważyć. Ogólnie czuje sie bardzo dobrze, tylko kurcze to plamienie z początkiem 4 opakowania:/ Wizyta to wydatek rzędu 100zł:/ Naprawde nie wiem co mam teraz zrobić. Ulotka mówi, że nowe opakowanie należy zacząć nawet, gdy okres sie nie skończył, więc może to był ciąg dalszy okresu? Może miałam jakis nietypowy ten okres? A z drugiej strony dziwne to wszystko. Sama nie wiem czy zobaczyć co będzie dalej, czy iśc na tą wizytę mimo, że to kosztowne(publicznego dobrego nie znalazłam).

Maja 87...Czemu 100 zł?Nie możesz iść państwowo?Ja chodzę państwowo do babki, która przyjmuje też prywatnie i nie narzekam, bo jest w porządku... \"więc może to był ciąg dalszy okresu?\"--->No jeśli to było ciągiem to tak, ale jeśli miałaś okres w przerwie, skończył ci się i potem znowu okres to nie bardzo to jest ciąg...Oczywista sprawa raczej, ciąg to ciąg...3 opakowania to 3 opakowania, jakby u mnie coś się działo na początku czwartego poszłabym do lekarza, nie wiem jak ktoś inny, ale ja wolałabym mieć wszystko jasne... \"(publicznego dobrego nie znalazłam).\"--->A szukałaś?U ilu byłaś? Miałaś badania robione przed receptą??

Hej Widzę że aaaa sprawuję piecze nad wami dalej i dobrze bo mnie jak narazie nie będzie, wyprowadziłam sie już \"na swoje\" i tam nie mam neta jak nartazie musze czekać ok3 tyg aż podłączą,ze wsi do miasta poszlam a to miasto jakieś zacofane :classic_cool: także będe zaglądac od czasu do czasu jak będe w domku (starym domku) :P Pozdrawiam 🌻

Gość Maja 87
Miałam robione badania. Byłam u różnych państwowych, ale jak mnie tam potraktowali to szkoda słów. Tłum kobiet na korytarzu, a jak wchodzę to lekarz wygląda jakby mi miał powiedzieć "a ta czego tu?". A jak chodzę prywatnie, to mimo, że płacę strasznie dużo, to jednak wychodzę z gabinetu bardzo zadowolona.I teraz po prostu zastanawiam się co robić, bo jednak dla mnie pójście do lekarza to nie jest tak hop-siup:/ Była przerwa jeden dzień, potem w dniu w którym miałam wziąść tabletkę troszkę krwi(ale rano, pigułkę biorę wieczorem). Następnego dnia rano też trochę i tyle. Teraz wszystko jest ok. Strasznie Cię aaaaa przepraszam, że tak nudzę moją sprawą:(

Gość Perelkaa
Maja 87, wyglada na to, ze to po prostu koniec okresu, skoro w dni wziecia 1. tabletki mialas jeszcze plamienia, a teraz jest juz ok. Tak mi sie przynajmniej wydaje.

Gość Perelkaa
Tak w ogole to ta moja ulutka jest strasznie luzacka ;P u Was odnosnie biegunki i wymiotow pisze, ze jesli wystapi do 4h od przyjecia tabletki, a u mnie pisze, ze jesli wystapia wymioty i 'ciezka' biegunka przy 3-4 godzinie od zazycia tabletki :P i nie pisze jak dlugo tabletka sie wchlania do organizmu.

Gość Monika82
hej dziewczyny. czy to normalne, ze objawy ktore miało sie na poczatku przyjmowania pigułek , przez dlugi czas nic sie na dzialo po jakims czasie znow daja sie we znaki? Chodzi mi o bóle piersi- od kilku dni strasznie mnie bola przy dotyku, nie moge w ogole spac na brzuchu... wydaja sie troszke nabrzmiałe.jestem przy 7 listku cilest- a takie objawy mialam przy 1. pozniej z bólem piersi sbyl pokój a teraz powtorka....:/Przyznam , ze troszke sie przejmuje, gdyz wyczytalam , ze to jeden z pierwszych objawow ciazy....:/oby to nie to czym sie martwie.... prosze o odpowiedz, dziekuje z gory

Gość Diaria
Perelkaa Też to pamiętam z tej książeczki i ten odwieczny dylemat przy Yasminelle, czym się różni zwykła biegunka od tej ulotkowej, ciężkiej;) Monika82 Ból piersi może mieć rożne przyczyny. Oczywiście pierwsze co, to w akcie paniki myśli się o ciąży. Choć tak naprawdę pierwszymi objawami ciąży może być zasinienie koło sutków i na lini od pępka w dół, czasem zgaga i większ zmęczenie i coś tam jeszcze... Ból piersi pojawia się zazwyczaj w 6 tygodniu. Wiadomo, że każda kobieta jest różna i również tutaj każda może mieć inaczej. Tak w każdym bądz razie wyczytałam kiedyś na stronce z pierwszymi objawami. A może to zbliżający się okres, jakis taki bardziej bolesny niż zwykle? A może zaczynasz "chłonąć wodę" co się często przy tabletkach zdarza? A może teraz dopiero wychodzi, że te pigułki nie są dla Ciebie odpowiednie? Itd.

anulka156...Ale Ci dobrze:) Maja 87...Nie ma za co, nie nudzisz... \"Następnego dnia rano też trochę i tyle.\"--->Masz dziwną sprawę, bo niby to tylko małe krwawienie, ale to już 4 opakowanie, ta granica się gdzieś musi kończyć, kończy się na 3 opakowaniu... Perelkaa...Tyle, że ona miała plamienie rano w dzień wzięcia 1--szej tabletki 4 opakowania, potem jeszcze w drugi dzień rano - to było już 4 opakowanie... Ja w Cilest mam tak napisane:\"Postępowanie w razie wymiotów W przypadku wystąpienia wymiotów w ciągu 3 godzin od momentu przyjęcia tabletki lub w razie utrzymywania się ciężkiej biegunki przez okres ponad 24 godzin skuteczność antykoncepcyjna preparatu może być zmniejszona. Jeżeli wymioty lub biegunka ustąpią szybko skuteczne działanie antykoncepcyjne będzie zachowane, o ile tego samego dnia przyjęta będzie druga tabletka preparatu Cilest®. W razie występowania wymiotów lub biegunki trwających przez 24 godziny lub dłużej działanie antykoncepcyjne może być zmniejszone i należy zastosować dodatkową, niehormonalną metodę antykoncepcji do dnia przyjęcia kolejno (codziennie) siedmiu tabletek.\" A w Regulon też mało napisali:\"Możliwość zmniejszenia skuteczności działania antykoncepcyjnego - Ze względu na małą zawartość hormonów w preparacie, w razie wymiotów lub biegunki (zmniejszenie wchłaniania), działanie antykoncepcyjne może być przejściowo zniesione. Jeśli biegunka i wymioty utrzymują się, preparat należy odstawić i zastosować inne konwencjonalne środki antykoncepcyjne.\" Monika82...\"czy to normalne, że objawy które miało się na początku przyjmowania pigułek, przez długi czas nic się nie działo po jakimś czasie znów dają się we znaki?\"--->Tylko w czasie 3 pierwszych opakowań, więc w Twoim przypadku to trochę nie bardzo, no chyba, ze jesteś przed okresem?I dlatego cie bolą?Miałaś robione badania?

Gość Monika82
dzieki dziewczyny za odpowiedzi:) no wlasnie dzis robilam badania, bo troszke sie niepokoje... chyba to bedzie tak jak pisze Diaria, ze tabletki moga mi nie sluzyc. Milam robiona probke watrobowa i badany mocz.Poza tym odczuwam silne bóle na dole brzucha po prawej stronie,caly prawy bok i placy po tej stronie ... Stresuje sie, bo jutro mam wyniki a ja juz chcialabym wiedziec:(Okres bede miala za tydz( od pon. zaczynam 7-dniowa przerwe) wiec to chyba troszke za wczesnie z tym bólem. pozdrawiam dziewczyny . 3mjacie sie pappapa:*

Gość niemampomyslunanick
hej dziewczyny... mam takie pytanie... własciwie to poczytałam rózne wypowiedzi na forum,wypowiedzi dziewczyn które brały np 4 lata tabletki później nie mogły zajsc w ciaze,lub nie moga do tej pory.... ja 1,5 mies temu po raz pierwszy zaczełam brac yasminelle i po przeczytaniu tych wypowiedzi mam obawy....naprawde tak jest z tymi tabletkami i czy to musi byc wyrok-biore tabletki czyli póxniej nie zajde w ciaze??? jesli tak ma byc to dzieki za te wszystkie hormony którymi sie trujemy:///

Gość Perelkaa
U mnie to nie byla typowa 'ciezka' biegunka, tylko jednorazowa wizyta w toalecie, wiec nie wzielam specjalnie 2 tabletki. Ale na wszelki wypadek sie zabezpieczam dodatkowo :P

Gość Monika82
hej dziweczyny. Wrocilam niedawno od lekarza, wyniki mam podobno bardzo dobre, fajnie cieszy mnie to bardzo ale co z tego jak boli mnie tak mocno jak bolalo... :/ moja pani doktor stwierdzial jednak , ze nie ma powodow do zmartwien, ze to pewnie tylko "jakas kolka" i ze nie ma podstaw do zmiany tabletek... kurde, tylko ta niby "kolka" trwa przez caly 7 listek cilestu...:/ wczoraj wieczorem wzielam apap bo bol maialam naprawde nieznosny...moj chlopak juz zabronil mi nawet brania tabletek , widzac jak cierpie...juz nie wiem co robic..:( od pon. bede miala przerwe 7 dniowa i pomysle czy brac dalej czy odstawic... Aha, i mam pytanko dziewczyny, bo strasznie schizowalam sie, ze to moze ciaza, ale chyba by mi wyniki to stwierdzily gdyby tak bylo- prawda? bo mialam pobierana krew na zbadanie watroby i badany mocz, wiec chyba jakies wartosci wskaznikow bylyby podniesione i wskazywaly na ciaze, prawda?? w sumie to chyba ginka poinformowala mnie o tym... ufff... to chyba wszystko co mialm do napisania;) pozdrawiam Was serdecznie papapaa

Gość . . . . . .
Ja brałam przez 9 miesięcy, potem odstawiłam z powodu powiększonych znacznie węzłów chłonnych (bez wątpienia od pigułek te rewelacje mi się działy). Po odstawieniu na szczęście jedynym skutkiem było roczne regulowanie sie cyklu. Mam jednak 2 koleżanki z pracy, które po długoletnim braniu pigułek i odstawieniu ich tak miały rozwaloną gospodarkę hormonalną, że obie trafiły do szpitala (oczywiście nie razem, jedna z nich już parę lat temu) z powodu braku pojawienia się miesiączki przez kilka miesięcy... Jedną niestety czeka kilkuletnie leczenie, a dziewczyna ma 25 lat i perspektywę brania kolejnych leków bez możliwości zajścia w ciążę Opowiadała nam, że wszystkie dziewczyny które leżały z nią na sali trafiły tam z tego samego powodu - organizm nie poradził sobie z wieloletnim przyjmowaniem hormonów. Takie coś znalazłam:/

Gość Ninausia .
Biore teraz antybiotyk, ktory niestety wplywa na tabletki. Wiem, że musze sie zabezpieczac przez caly czas brania i jeszcze 7 dni pozniej. Cos jeszcze powinnam wiedziec? Jakies plamienia? Co z okresem pozniej?

Ostatnio pisałam Wam o moim zaniedbaniu: \"W zeszły pt. nie przyjęłam tabletki, ale za to wzięłam ją następnego dnia- minęło dłużej niż 12 godz. Wieczorem o ustalonej godz. przyjęłam drugą tabletkę. Kolejnego dnia przytrafiło mi się to samo- wzięłam tabletkę po dłuższym czasie niż 12 godz. i wieczorem wzięłam kolejną o ustalonej godz. Kolejne dni wyglądały trochę lepiej, mimo że też nie brałam ich regularnie. Niemal każdego dnia do wczoraj przyjmowałam je z kilkugodzinnym opóźnieniem. Nie wiem czy może to mieć jakiś wpływ na skuteczność tabletek, bo w ulotce pisze że należy je przyjmować do 12 godz. a w razie gdy minie 12 godz. przyjąć pierwszą jak najszybciej a kolejną o ustalonej godz. Najgorsze jest to, że wczoraj uprawiałam sex bez dodatkowego zabezpieczenia, a przez moje zaniedbanie może być bardziej prawdopodobne to, że wpadliśmy :/\" Od tego zdarzenia minął ponad tydz., dlatego chciałabym sprawdzić czy czasem nie jestem w ciąży. Nigdy nie robiłam testu, więc chciałam się was poradzić, który jest najdokładniejszy, mniej więcej ile kosztuje i czy czasem nie jest za wcześnie na jego zrobienie, bo minął dopiero tydz. I jeszcze jedno... Czy mogę go zrobić w czasie \'okresu\'? Bo to, że go dostałam nie świadczy o tym, że nie jestem w ciąży, bo w czasie przyjmowania tabletek przecież nie mam owulacji, więc nie mogę mieć krwawienia miesiączkowego. To sztucznie wywołana krew pod wpływem przyjmowania tabletek hormonalnych. Wcześniej myślałam, że skoro mam \'okres\' to wiadomo, że nie jestem w ciąży, a teraz gdy niedawno się dowiedziałam od lekarza jak jest naprawde, martwię się podwójnie :/

Monika82...Ja nie raz kilka dni przed okresem mam bóle, ale nie silne i nie zawsze... niemampomyslunanick...Nie ma dowodów na to, że tabletki negatywnie wpływają na późniejszą ciążę...Jakby tak było, byłyby zakazane moim zdaniem, albo nie pisali by w ulotkach, że to antykoncepcja nie trwała... . . . . . ....\"(bez wątpienia od pigułek te rewelacje mi się działy)\"--->Skąd to wiesz?Miałaś jakieś badania, które na to wskazywały?? A te koleżanki miały robione badania??Może powodem tego zamętu w organizmie było złe dobranie tabletek?? Ninausia ....Powinnaś wiedzieć tylko tyle ile masz w ulotce na ten temat... Twoja_królewna...\"Niemal każdego dnia do wczoraj przyjmowałam je z kilkugodzinnym opóźnieniem.\"--->Opóźnienie nie może przekroczyć 12h...Jeśli nie przekroczy jest okej...Z resztą zobacz co masz w ulotce o tym:) \"Nie wiem czy może to mieć jakiś wpływ na skuteczność tabletek, bo w ulotce pisze że należy je przyjmować do 12 godz. a w razie gdy minie 12 godz. przyjąć pierwszą jak najszybciej a kolejną o ustalonej godz.\"--->Pewnie, ze może, bo ominęłaś 2 tabletki dzień po dniu...Ja CXi już pisałam, ze ja mam to samo w ulotce Cilest, ale ja mam w niej jeszcze dopisane, ze z każdą jedna pominięta tabletką skuteczność słabnie... \"Najgorsze jest to, że wczoraj uprawiałam sex bez dodatkowego zabezpieczenia, a przez moje zaniedbanie może być bardziej prawdopodobne to, że wpadliśmy :/\"--->Szkoda, ze nie pomyślałaś wcześniej:/...Najpierw powinnaś myśleć a potem wiesz... Co do testów, to nie wiem, bo się nie znam...

Gość Diaria
Twoja_królewna Miałam "przyjemność" raz taki test robić;) Wydaje mi się, że są takie testy wykrywające nawet tygodniową ciążę. Cena wynosi około 10-15 zł. Jeśli chodzi o to, który jest dobry, to raczej między tymi testami nie ma większej różnicy. Tylko nie chcę Cie martwić, ale mojej znajomej do końca ciąży wychodziło, że nie jest, choć drugiej od razu wyszło, że jest... Największą pewność daje test robiony z krwi.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować