Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nadżerka

nadżerka + KRIOTERAPIA

Polecane posty

Gość sialala
ja juz po :) leci jak cholera i brzuch troche boli... najgorsze bylo instaowanie wziernika az sie z bulu zwijalam ale chyba dlateo ze dziewica jestem, za 8 tyg 2... :(

Gość Mia123456
Witam. Mam 21 lat i miałam wymrażaną nadżerkę jakiś rok temu. Robiłam to prywatnie, niestety za 400 zł :( Nadżerka była wg tego co mówił mój ginekolog mniej wiecej wielkości monety 10 gr. lekarz od razu zaproponował mi wymrażanie i mówił, ze to najlepsza metoda dla kobiet które jeszcze nie rodziły. Co do samego zabiegu: trochę on trwa - niestety nie pamietam juz ile sam proces wymrażania trwał, ale na fotelu leżalam w sumie z 15 minut. Sam zabieg jest bezbolesny - najgorsze to wytrzymać z tym wziernikiem caly ten czas. Mniej wiecej po 30 minutach od zabiegu zaczęłam miec bole, coś jak podczas miesiączki - tylko w moim przypadku gorsze. Ale do zniesienie. Przeszly jeszcze tego samego dnia. Wodniste upławy były też upierdliwe - ja mialam je z tydzien. Ale mimo wszystko bardzo się cieszę, że sie zdecydowałam na ten zabieg - mam problem z głowy :) Ginekolog powiedział mi ostatnio, że szyjka jak nowa :)

Gość trishka
witam was...ja wlasnie mam miec zabieg(zamrazanie)i troche sie boje;/ale mam tez jeden problem,slyszalam ze do zabiegu trzeba miec czysto a ja choc wciaz chodze po ginekologach i robie sobie badania(wychodza oki,np biocenoza,cytologia,bakteriologia)to caly czas mam uplawy i pieczenie a niby jestem zdrowa...czy przed zamrazaniem powinnam przyjac jakies dopochwowe leki tak by uplawy zniknely?pytam bo wizyte u ginekologa mam za jakis czas a chce wszystko wiedziec zanim do niego pojde;)pozdrawiam...

Gość trishka
odswiezam topik;))

Gość d...
witam Was , pół roku temu rodziłam. teraz dowiedziałam sie, ze mam nadzerke i mj lekarz mi polecił ja wymrozić. karmie jeszcze mojego synka i nie wiem, czy ten zabieg mozna przeprowadzić w tej sytuacji i czy nie wpłynie to na dalszą laktację. zaznacze, że mam jeszcze zamiar karmić.

Gość d...
chciałam jeszcze dodać, że wcześniej nie miałam zadnych objawów. Ani upławów ( te wogóle zanikły po porodzie) ani stanów zapalnych. zastanaiam się wogóle, czy ten zabieg w moim przypadku jest koniczny, czy istnieje możliwośc podleczenia jej w inny sposób.

Gość trye
Hej Dziewczyn;) Mam pytanie bo tez mam nadzerke i II gr cytologii. Nic z tym nie robie, mam 23 lata, nie rodziłam, a lekarz powiedział ze moze to byc pod obserwacja i mam sie niczym nie martwic. W sumie nie mam zadnych objawów. Mialam juz przepisany gynalgin i wszystko jak narazie w porzadku, ale zastanawiam sie czy kazdy majac nadzerke musi ja usuwac?? Dziekuje za odpowiedz:)

Gość Usunac nadzerke w 2 min
Czy ktoras z was maila usowana nadzerkeLASEREM ?? Mozeci mi napisac cos na ten temat. Mieszkam za granica, mam 24 wrzesniu 2005 roku, wykryto u mnie nadzerke pani doktor powiedziala ze " NA TO SIE NIE UMIERA !! I kazala mi sie nie martwic i najpierw pomyslec o urodzeniu dzieci a pozniej zajac sie nadzerka :/ Pozniej w lutym 2006 inna pani gienkolog powiedziala ze moja nadzerka nadaje sie do usuniecia ,i w maju mialam ZAMRAZANIE. (Nie boli ale nie powiem zeby bylo przyjemne.... pozatym przez okolo 20 dni mialam mega upalwy !!!! cos okropnego) Problem polega na tym ze moja nadzerka sie ODNOWILA.... lekarz ktory robil mi zabieg zamrazania uprzedzil mnie ze tak moze byc i kazal mi przyjechac na kontrol po ok 5 miesiacach. Niestety ja troszke zbagatelizowalam sprawe....:/ Zaczelam sie niepokoic bo podczas stosunkow mialam krwawienia.... Poszlam do ginekologa zeby sie dowiedziec w jakim stanie jest moja nadzerka..... a pan doktor zaraz po tym jak mnie przebadal zaproponowal mi zabieg USUWANIE NADZERKI LASEREM natychmiast!!! Powiedzial ze to tylko 2 minuti i ze to nie boli i ze bardzo bezpiczny sposob!!! Ale ja odmowilam. Jestem w tym momencie za granica, tutejsi lekarze nie wzbudzaja we mnia zaufania, sa dosc powierzchowni.... Dla tego mam do was takie pytanie czy ktoras z was mial robiony tego typu zabieg.... czy przed tym zabiegiem nie jest koniczna jakas terapia ( ja przed zamrazaniem musialam brac odpowiedznie globulki dopochwowe) czy to rzeczywiscie jest taki banalny zabieg 2-minutowy.... czy ten lekarz ma racje ??? Czy moge powierzyc moje zdrowwie w jego rece ?? Napiszcie prosze bo musze szybko zadecydowac !!!! Dziekuje z gory i pozdrawam.

Gość trishka
trye jesli nie masz zadnych dolegliwosci zwiazanych z nadzerka i jest ona niegrozna(oczywiscie tez ja kontrolujesz poprzez cytologie)to oczywiscie mozesz z nia zyc i usunac dopiero po ciazy...ja np tez mam 2 grupe,mam malutka nadzerke i nie jest ona niebezpieczna ale poprostu przez dlugi okre czasu mam stany zapalne i infekcje,badania jakie robie wychodza prawidlowo wiec wszystko wskazuje na to ze to nadzerka jest temu winna i dlatego ja zamrazam bo to najlepszy sposob dla kobiety nierodzacej jeszcze.pozdrawiam;)

Gość trishka
aha,d... na tym to ja juz sie nie znam i takie wazne sprawe jak karmienie powinnas konsultowac z lekarzem,napewno nie sugeruj sie w tej kwestii komentarzami z kafeterii...owszem jestesmy tu po to by sobie pomagac i by nam pomagalo ale jednak lekarz musi podjac taka decyzje tak wiec trzemaj sie i pozdrawiam;)

Gość trye
Dzieki Trishka;) Tez tak mysle ze tego nie ruszac;)

Gość Kala 83
Witam, ja również jestem przed zabiegiem kiedyś dowiedziałam się od gina że mam nadżerkę ale jeśli jeszcze nie rodziłam to nie trzeba jej ruszać w tej chwili zmieniłam ginekologa i stwierdziła że jest duża i trzeba ja usunąć to podstawa do rozwijania się różnych infekcji. Więc się zdecyduję. Mam pytanie które już wcześniej padło czy ktoś wie może gdzie w trójmieście można zrobić zabieg z NFZ?Lub prywatnie ale zna lekarza godnego polecenia?Moja Pani Gin bierze 250zł..i również wspominała o przepisaniu tabletek na gojenie i o 4-6tyg bez współżycia.Pozdrawiam..

Gość Kala 83
Krioterapia refundowana w trójmieście??? Czy ktoś wie coś na ten temat?

Gość giosik
jutro mam zabieg i strasznie się tego boję,niewiem na co mogę liczyć,każdy organizm jest inny i nie wiadomo jak mój na ten zabieg zareaguje.dodajcie mi trochę odwagi

Gość aliczka-wawa
Moja ginekolog przez ok 2 m-ce leczy mnie na nadzerke (chociaz nawet nie powiedziala mi co to jest i skad sie bierze), zrobila cytologie i wszytko ok, ale stwierdzila ze i tak trzeba to usunac. Dala mi skierowanie do szpitala i mowila ze z tym nie mozna czekac. Ok bylam w przychodni przy szpitalnej, bo ze szpitala (na solcu) wlasnie tam mnie skierowali. Rozmawialam z lekarzem z tej przychodni to powiedzial, ze nie trzeba tego od razu usuwac ze jestem mloda itp. W sumie to ja juz sama nie wiem co mam robic, ktory lekarz ma racje, jeden mowi ze trzeba usunac, drugi ze to nie jest konieczne, kurcze niech moze najpierw sami sie zastanowia a pozniej beda leczyc, bo teraz to jest tragedia....

Gość trishka
aliczka to masz kurcze problem,wlasnie tak to jest z polskimi lekarzami,jeden mowi to drugi sramto;)w sumie jesli cytologie masz dobra i nadzerka jest mala i niegrozna i co najwazniejsze jesli nie odczuwasz zadnego pieczenia i nie masz uplawow(ogolnie infekcji)to zabieg jest niepotrzebny ale to jest zawsze indywidualna sprawa kazdej pacjentki tak wiec nie mam pojecia co masz zrobic:/pozdrawiam

Gość trishka
odswiezam topik;))

Gość magda fraska
witam ja właśnie wróciłam od gin i dowiedziałam sie że mam nadżerkę.dostałam globułki i za 10 dni cytologia.jednak martwi mnie koszt zamrażania.gin powiedziała mi że 200 zł.czy nie wiecie gdzie w kielcach można ją usunąć za darmo?

Gość Darisa
mi gin tez powiedzial ze mam nadzerke ale nie wiem czy jestem pewna czy to kest to o czym mysle,czy moglby mi ktos powiedziec gdzie sie to znajduje,

Gość trishka
nadzerka to taka mala ranka(kawalek miaska;) ) ktore wydostaje sie z szyjki macicy do pochwy,jest to gleeeboko,na samym koncu pochwy wiec jest to niewyczuwalne i niezauwazalne,jedynie dla ginekologa ktory wziernikiem otworzy pochwe i bardziej sie temu przyjzy,to chyba wszystko;)

Gość NADŻERKA- fakty i mity
Kilka uwag: Nadżerka to nazwa nieco nieprawidłowa- tak naprawdę jest to fragment nabłonka z kanału macicy który "wypełznął" na powierzchnie tarczy. Ginekolog widzi to jako żywo czerwoną plamkę. Jest to raczej normalna sprawa tyle że może być podłożem zmian zapalnych i w przyszłości nowotworowych dlatego ginekolodzy ją leczą. Są też tacy którzy uważają że wystarczy obserwować, zdania sa podzielone. Leczenie: uważa się że kobiety które nie rodziły nie powinny mieć wypalanej nadżerki, bo szyjka macicy może zrobić się twardsza i będzie się źle rozwierać przy porodzie (ryzyko pęknięcia) Dlatego bezpieczniej jest wymrażać co nie daje takiego powikłania. Tyle że wypalanie jest na fundusz zdrowia, a krioterapia niestety nie( koszt koło 300zł) To czy się odnowi czy nie ma mały związek z metodą leczenia.

Jeśli chodzi o sam zabieg- miałam kiedyś krio, może nie bolał ale było nieprzyjemne i zrobiło mi się słabo i niedobrze w trakcie. Trwało krótko- ok. kilku minut.

BŁAGAM POMÓRZCIE!! Kilka miesięcy temu poszłam z moim chłopakiem do ginekologa na ogólne badania bo chcieliśmy rozpocząć współrzycie.. Ginekolog powiedziedziała ze mam nadrzerke i że trzeba to wymrozić. Olałam to prawde mówiąc. Od jakichś 8 miesięcy współrzyje ze swoim chłopakiem ale krwawień nie mam.. Z tego co tu czytałam są różne opinie na temat czy to boli czy nie.. Ja sie okropnie boje! ale jak narazie nie mam zamiaru iśc na wymrażanie bo moi rodzice nie wiedzą o niczym!! tak wogóle mam 16 lat.. czy nadżerka nie leczona przez taki czas może mieć jakies skutki uboczne? czy ma to wpływ na moje dojżewanie?? ja nic kompletnie o tym nie wiem.. ;( z tego co tutaj wyczytałam kobiety przechodzące nadżerkę były ode mnie dwa razy starsze.. Są osoby w moim wieku które to przechodzą? czy w moim wielu można przechodzić zabieg czy trzeba być peółnoletnim..? BARDZO PROSZE O ODPIWIEDZ NA MOJE PYTANIA!! STRASZNIE SIE BOJE!! PROSZE PISAĆ NA MOJEGO MAILA... mój mail to.. jagooda1@o2.pl

Gość darisa
dziewczyny powiedzcie mi gdzie ta nadzerka moze sie znajdowac

Gość darisa
ja myslalam ze ta nadzerka to jest calkiem cos innego, bo mam taka dziwna zmiane (jakis kawalek niepotrzebnej wystajacej skory pomiedzy zewnetrzna strona odbytu i ujscia do pochwy) Ma to ktos bo mi sie to zrobilo pare lat temu,wczesniej tego nie mialam

Gość darisa
kiedys wlasnie w tym miejscu okropnie mnie bolalo, nie moglam nawet wstac taki okropny bol to byl, a jak sie wygoilo to mi zostal taki denerwujacy mnie kawalek skory. ja myslalam na badaniu ginekologicznym ze doktorowi chodzi wlasnie o to mowiac ze mam nadzerke,ale glupio mi sie bylo zapytac czy to to czy nie, a czytajac wasze wypowiedzi to to raczej nadzerka nie jest

darisa: nadżerka znajduje się na tarczy macicy, czyli w takiej części macicy wystającej do pochwy. Nie ma takiej możliwości żeby ci wystawała na zewnątrz, zresztą to nie jest żadna narośl tylko ubytek nabłonka. To co ci wisi to mogą być np. kłykciny- takie wyrośla powstające po zakażeniu wirusowym. a może miałaś tam ropień. Dziwne że ginekolog się tym nie zainteresował.

Gość darisa
dziekuje za odpowiedzi! widzialam na zdjeciu te kłykciny,i to moje wcale tak nie wyglada, jest to dosc spory kawalek skory,ale powstal przez to ze mnie tam kiedys bardzo bolalo. Da sie to w jakis sposob usunac? teraz to wogule mnie nie boli,ale przeszkadza i daje uczucie dyskomfortu,poniewaz wiem ze mam cos czego normalnie nie powinno byc. a co do nadzerki to mam jeszcze jedno pytanie. Trzeba ja usunac? dlaczego jest to takie wazne skoro ja nie widac i ona nie boli?? a dodatkowo jej usuniecie jest stosunkowo drogie!

Nadżerka uważana jest za stan przednowotworowy, jest to nieprawidłowy nabłonek tam gdzie go być nie powinno. Zaczyna się przekształcać, daje objawy stanu zapalnego i ostatecznie może z tego zrobić się zmiana nowotworowa. Dlatego właśnie niektórzy zalecają pozbyć się jej, ale inni z kolei uważają że nie jest taka groźna i można ją obserwować po prostu, robić co jakiś czas cytologię, sprawdzać czy się nie powiększa i ewentualnie jak coś złego będzie się dziać to usunąć.

Gość glady74go2.pl
witam dziewczyny mam prośbę czy możecie mi polecić jakiegoś dobrego gina w trójmieście od usuwania nadżerki metodą krioterapii (zamrażanie) i ew ile taki zabieg kosztuje!ja co prawda jestem z elbląga ale u nas tylko chcą usuwać to laserem a ja jeszcze nierodziłam więc sądząc po niektórych opiniach lepiej w moim przypadku usunąc metodą krio. Byłabym wdzięczna za każdą informację. i jeszcze jedno może ktoraś z was słyszała o lekarzu nazwiskiem Konefka?czy to dobry gin?widziałam na jego stronie www że zajmuje sie krio w przypadku nadżerek ale wolałabym zeby któraś z was mogła jego lub innego lekarza polecić! pozdrawiam Glady