Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 rosa

Moja nerwica...

Polecane posty

Dlaczego Wy sie tak klociecie? czy te KOSIE,nowe uczestniczki forum moga chociaz nie wyrazac az tak bardzo swych opini co do tego naszego forum? jesli jest Wam tu zle,przeciez sa inne,czemu goscicie u nas?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zr贸b to koniecznie
Spr贸buj znale藕膰 w ci膮gu dnia kilkana艣cie minut na 膰wiczenie. Usi膮d藕 wygodnie, rozlu藕nij mi臋艣nie, przymknij oczy. Wdychaj powietrze nosem, wydychaj ustami. Podczas wdechu wypychaj okolice brzucha (u偶ywaj膮c mi臋艣ni brzucha i przepony), spychaj膮c powietrze do ni偶szej cz臋艣ci p艂uc. Zatrzymaj oddech i policz do pi臋ciu. Potem wolno wydychaj, rozlu藕niaj膮c barki, tu艂贸w i brzuch. Oddychaj swobodnie, g艂臋boko. Wci膮gane powietrze wyobra偶aj sobie jako 偶yciodajny, oczyszczaj膮cy strumie艅. Wraz z wydechem wizualizuj opuszczaj膮cy ci臋 brud.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zr贸b to koniecznie
Oddech 偶ycia 呕yjesz w po艣piechu i stresie. Zbyt wiele rzeczy ci臋 rozprasza i nawet prawid艂owy oddech okazuje si臋 cz臋sto trudny do wykonania. A przecie偶 oddychanie to podstawa egzystencji! Cz艂owiek robi 12–14 wdech贸w na minut臋. W ci膮gu minuty wdycha i wydycha 6 litr贸w powietrza. Spr贸buj znale藕膰 w ci膮gu dnia kilkana艣cie minut na 膰wiczenie. Usi膮d藕 wygodnie, rozlu藕nij mi臋艣nie, przymknij oczy. Wdychaj powietrze nosem, wydychaj ustami. Podczas wdechu wypychaj okolice brzucha (u偶ywaj膮c mi臋艣ni brzucha i przepony), spychaj膮c powietrze do ni偶szej cz臋艣ci p艂uc. Zatrzymaj oddech i policz do pi臋ciu. Potem wolno wydychaj, rozlu藕niaj膮c barki, tu艂贸w i brzuch. Oddychaj swobodnie, g艂臋boko. Wci膮gane powietrze wyobra偶aj sobie jako 偶yciodajny, oczyszczaj膮cy strumie艅. Wraz z wydechem wizualizuj opuszczaj膮cy ci臋 brud. Towarzyszy nam od pierwszych chwil 偶ycia. Oddech warunkuje nasze istnienie. To prawda oczywista, ale ma艂o doceniana. Codziennie wykonujemy tysi膮ce oddech贸w, nie zastanawiaj膮c si臋 nad tym, 偶e prawid艂owe oddychanie ma wp艂yw na nasze zdrowie i nastr贸j. Oddech to nie tylko 藕r贸d艂o energii – to tak偶e lek na sko艂atane nerwy i klucz do zrozumienia samego siebie. Oddech to energia Pomi臋dzy oddechem a psychik膮 istnieje 艣cis艂y zwi膮zek. Rytm oddychania zmienia si臋 pod wp艂ywem my艣li i emocji. Kiedy odczuwamy co艣 intensywnie (np. niepok贸j), instynktownie sp艂ycamy, przy艣pieszamy b膮d藕 wstrzymujemy oddech. Je艣li przez d艂u偶szy czas towarzyszy nam stres i napi臋cie, odbija si臋 to na oddechu. W wielu systemach filozoficznych przywi膮zuje si臋 wielk膮 wag臋 do sposobu oddychania. Wierzy si臋, 偶e jest to nie tylko reakcja chemiczna, ale te偶 skomplikowany proces energetyczny. 艢wiadoma praca z oddechem by艂a przez tysi膮clecia cz臋艣ci膮 jogi, tai-chi oraz innych duchowych szk贸艂 na Wschodzie. Docenia j膮 te偶 wsp贸艂czesna psychoterapia. Oddech to energia – tak偶e z punktu widzenia fizjologii. W procesie oddychania dostarczamy kom贸rkom tlenu potrzebnego do spalania substancji organicznych. W trakcie tego spalania wytwarza si臋 energia. Lepiej dotleniony organizm lepiej funkcjonuje. To dlatego po d艂ugim spacerze na powietrzu cia艂o nabiera elastyczno艣ci, a m贸zg staje si臋 bardziej trze藕wy. Nie jest te偶 tajemnic膮, 偶e jogini, kt贸rzy skupiaj膮 uwag臋 na oddechu, zachowuj膮 dobr膮 kondycj臋 i jasno艣膰 umys艂u do p贸藕nej staro艣ci. Je艣li wi臋c chcesz by膰 zdrowsza i poprawi膰 jako艣膰 swojego 偶ycia, zacznij od 艣wiadomego oddychania. 呕yj tu i teraz Prost膮 i skuteczn膮 metod膮 pracy z oddechem jest medytacja stosowana we wszystkich wschodnich szko艂ach 偶ycia. W medytacji siedz膮cej, ze skrzy偶owanymi nogami wykorzystuje si臋 oddech brzuszny, nazywany przeponowym. Jest on najbardziej naturalny i zbli偶ony do sposobu, w jaki oddychali艣my jako dzieci. Ma na celu wykorzystanie ca艂ych p艂uc, zw艂aszcza ich dolnych p艂at贸w, kt贸re z wiekiem, gdy nasze cia艂o robi si臋 coraz bardziej spi臋te, s膮 powoli wy艂膮czane. Oddychanie brzuszne podczas medytacji ma jeszcze inne znaczenie. Kieruje my艣l do naszego centrum energetycznego, kt贸re znajduje si臋 w艂a艣nie na wysoko艣ci brzucha. 呕yj膮c w po艣piechu, nie艣wiadomie zatrzymujemy energi臋 w g艂owie. Kieruj膮c oddech w d贸艂, powoli wyciszamy si臋 i po jakim艣 czasie jeste艣my w stanie odnale藕膰 r贸wnowag臋 we wszystkim, co robimy. Oddychanie brzuszne sprawia, 偶e oddech stopniowo wyd艂u偶a si臋, pog艂臋bia i spowalnia, a to prowadzi do uspokojenia my艣li. Skupienie na oddechu podczas medytacji pozwala nam 偶y膰 chwil膮 tera藕niejsz膮 – czyli tu i teraz. To bardzo wa偶ne, bo w nat艂oku spraw wci膮偶 jeste艣my zaj臋ci tym, co by艂o lub b臋dzie. Zapominamy, 偶e tylko prze偶ywaj膮c chwil臋 tera藕niejsz膮, mo偶emy tak naprawd臋 do艣wiadcza膰 偶ycia. Techniki oddychania Oddychanie brzuszne jest podstawowym sposobem oddychania w praktyce buddyjskiej i tai-chi. Polega na wypychaniu brzucha podczas wdechu i wci膮ganiu przy wydechu. Uczy si臋 go mi臋dzy innymi w szko艂ach rodzenia, poniewa偶 pomaga rozlu藕ni膰 mi臋艣nie podczas porodu. W tai-chi stosuje si臋 te偶 oddech odwr贸cony: podczas wdechu brzuch jest wci膮gany, a przy wydechu wypychany. Technika ta s艂u偶y gromadzeniu energii i zwi臋kszeniu wydolno艣ci organizmu. Oddychamy tak, np. podnosz膮c jaki艣 ci臋偶ar. Osoby praktykuj膮ce jog臋 stosuj膮 pranajam臋 – technik臋 oddechow膮, kt贸ra sk艂ada si臋 z wdechu, wydechu i zatrzymania oddechu. Wdech dostarcza si艂y 偶yciowej, wydech oczyszcza cia艂o z toksyn. W momencie wstrzymania oddechu energia rozprzestrzenia si臋 po organizmie. W latach 80. XX wieku popularn膮 metod膮 艣wiadomego oddychania by艂 Rebirthing, rozpropagowany przez Amerykanina Leonarda Orra. Kontrola oddechu jest tu elementem pracy nad sob膮 i ma na celu odrodzenie si臋 poprzez si臋ganie do do艣wiadcze艅 narodzin i prze艂amywanie zwi膮zanych z nim blokad. Ziewaj na zdrowie Obecnie w terapiach stosuje si臋 Integracj臋 Oddechem, czyli Breathconnection, 艂膮cz膮c膮 w sobie kilka metod. Technik臋 t臋 opracowa艂a Australijka, nauczycielka jogi Nemi Nath. Breathconnection to r贸wnie偶 praca nad sob膮. 艢wiadome oddychanie polega tutaj na p艂ynnym przechodzeniu wdechu w wydech. W trakcie godzinnej sesji terapeutycznej system nerwowy wycisza si臋, emocje ulegaj膮 roz艂adowaniu, uspokajamy si臋. Wszystkie techniki oddechowe ucz膮 jednego – 偶e oddech to pot臋偶ne 藕r贸d艂o zdrowia i spokoju. Mo偶e by膰 naszym wewn臋trznym przewodnikiem, z kt贸rym docieramy do pod艣wiadomo艣ci, uczymy si臋 siebie, kontaktujemy z intuicj膮. Mocny, g艂臋boki oddech potrafi przynie艣膰 natychmiastow膮 ulg臋 w chwili stresu. Cz臋sto korzystamy z niego instynktownie... cho膰by ziewaj膮c. Oddech to doskona艂e lekarstwo, kt贸re w dodatku nic nie kosztuje i kt贸re zawsze mamy pod r臋k膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 NEEERWWWWYYYYYYYYY
Nerwy- to co艣 z艂ego, Wi臋c pozb膮d藕 si臋 jego, P贸jd藕 drog膮 dobrego, A odnajdziesz siebie samego.

Udost臋pnij ten post

witam CO TU SIE DZIEJE WITAM TYCH ZLOSLIWYCH MY TU NAUK SCISLYCH NIE POTZEBUJEMY PISZEMY CO CHCEMY JESLI KOMUS NIE ODPOWIADA TO W KOMPIE MOZLIWISCI JEST MULTUM A NIE WTYKAC SIE WLASNIE TUUUU POZDRAWIAM NASZE NERWUSKI

Udost臋pnij ten post

same sobie to robicie MNIE ciebie tez szkoda ze nie umiesz zrozumiec chorego cz艂owieka kto ci da艂 prawo oceniac innych i wysy艂ac do psychiatry ja sie lecze u psychiatry od 6 lat mnie ciebie szkoda co to wog贸le jest ty chodzi艂as do szko艂y specjalnej NIKT NIE POTRZEBUJE BEZNADZIEJNYCH \"RAD\"

Udost臋pnij ten post

I KTO TU M贸WI O NISKIM STOPNIU INTELIGENCJI ja mam niski ty ktosiu 偶aadennnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Udost臋pnij ten post

A tak wog贸le to witam mi艂e nerwuski jak min膮艂 dzien bo mnie fatalnie ale moze wieczor bedzie lepszy pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

wi臋c jak nikogo nie ma to ide sie k膮pa膰 jutro czeka mnie duzy stresior ide do szpitala no i jeszcze ten ciasny tomograf moze jak wr贸ce to sie kt贸ra艣 nerwusiasta pojawi pa pa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zdrowa
nie wiedzia艂am ze na swiecie tyle debilek jest to ma byc choraoba to debilizm jest same wariatki

Udost臋pnij ten post

Sluchajcie dziewczyny,sorry teraz za te slowa brzydkie ale nerwy juz mnie ponosza, kierowniczka13 i magda s,prosze nie sluchajcie tego teraz napisze kilka wrednych slow. DO KUR...Y NEDZY,NIE MASZ GDZIE WPIERD.... C SWEGO WSCIBSKIEGO NOSA,JEDNA Z DRUGA, A O STOPNIU IQ MOZNA BY DUZO POWIEDZIEC PO WASZYCH WYPOWIEDZIACH.... ufffff.... ulzylo mi nerwuski,nie gniewajcie sie ale musialam!

Udost臋pnij ten post

ja jestem na luzie,mnie to jebie co pisza!!!!co u ciebie mamunieczka?ja dzisiaj mialam dzien po japonsku JAKO TAKO hi hi.ale jutro bedzie lepiej.buziaki.pszcie cos bo sie nudze! ps.dzisiaj mam fajki,to mam ochote na pisanie,moge siedziec i siedziec,i sie truc,hi hi.

Udost臋pnij ten post

Witaj mely1,mnie tez to lata kolo..... ale ile mozna macic? ja tez mam fajeczki i sztachnelam sie wlasnie tak mocno,ale pale light.... U mnie dzis tez w zasadzie bylo po japonsku,ale wiesz,mialam dzis mala zjebeczke w pracy i zwykle ostatnimi czasy nie miglam tego sluchac,zaraz ryczalam i wszczynalam awanture ale dzis ze stoickim spokojem wysluchalam wszystkiego,gryzlam sie w jezyk aby nic nie mowic i pomoglo.... jestem z siebie dumna ale byl momencik,ze sie rozplacze ale dalam rade...

Udost臋pnij ten post

widzisz postepy robisz,tak dalej.badz silna.ja ostatnio duzo poczytalam o umysle czlowieka co on to wszystko potrafi,mowie ci niesamowite.naprawde,ale to naprawde musimy myslec tylko pozytywnie,to dziala i niesamowicie do tego.!!!!nasza wyobraznia jest niesamowita,moze nam niezle poprzekrecac w glowach wiem to po sobie.wiem jedno ,nikt nam nie pomorze jak my same sobie nie pomorzemy!!i wiesz co jak bedziesz miala kiedys jakis atak,albo zle chwile, to pomysl sobie o mnie,ze mowie do ciebie"przestan,uspokuj sie,nie denerwuj sie ,nic ci nie jest, nic nie jest,to tylko nasze wyobrazenia,trzymaj razem ze mna(mely1).jestem z toba, bo jestem taka jak ty" mowie ci pomoze ci! ide napije sie teraz magnezu,ponoc dobry na nerwy,popijasz sobie takie cos,czy lecisz na lekach?buziaki

Udost臋pnij ten post

a ty mada s juz sie wykapalas?lepiej ci troszeczke?dawaj na forum!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 abecad艂o
hm

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 abecad艂o
czytam i czytam i mimo i偶 jestem facetem (19 lat) to mam nerwic臋 ale faktycznie, czyta艂em jakie艣 10 ostatnich stron ,nie za dobre psycholoszki z was. czuj臋 si臋 gorzej niz jak tu nie zagl膮da艂em. 偶aluj臋. nikt mnie nie uj膮艂,wr臋cz przeciwnie, ciocie dobre rady ale za to jakie rady, oj膰 zb艂膮dzi艂em . znikam papa

Udost臋pnij ten post

znikaj,znikaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!dowidzenia

Udost臋pnij ten post

Mely1,ja uwielbiam Ciebie sluchac,jestes bombowa,zikaj,znikaj, malo nie peklam ze smiechu.... kochana dziewczyna jestes,a smiech to zdrowie...

Udost臋pnij ten post

jakies abecadlo z pieca spadlo i o ziemie sie huklo.... A idz na meskie nerwicowe forum... mely1 powiedz,czemuu sie tak wszyscy na nas uwzieli,jakis pomor czy co? Tak nagle wszyscy na nas naskakuja,

Udost臋pnij ten post

CO JEDEN TO LEPRZY POCO TU KUKAJA TO NIEWIEM I ZARAZ NAUKI NAM DAJA JAGBYSMY TEGO POTRZEBOWALI HA HA HA JA MYSLE ZE CHCA DONAS DOLACZYC TYLKO SIE WSTYDZA ................... I WIDOCZNIE NIE MAJA NIC DO POWIEDZENIA A SZKODA MY CHETNIE POGADAMY POZARTUJEMY ITP BO TO TEZ ZALEZY OD DNIA BO MY TO KOBITKI HUMOZASTE TYLKO MUSICIE TRAFIC NA DOBRY DZIEN

Udost臋pnij ten post

powoli zaynam sie wkurwiac.jak sie komus nie podoba to niech nie czyta i sobie do swojego psychologa idzie pogadac,a nie komentarze glupkowate dodawac.albo niech sobie jakies nowe forum zaloza i niech tam sie pocieszaja i podnosza na duchach!czy to forum sie nazywa do cholery PRZECZYTAJ A JUTRO BEDZIESZ ZDROWY,albo NERWICA-JAK SIE WYLECZYC Z DNIA NA DZIEN....? kazdy sie troche wyzala i pociesza,no ale jak inni sa zawiedzeni to niemusza tego czytac. a pozatym,o ktorej zawsze wstajesz do pracy ze tez tak wieczorowa pora przesiadujesz tu,tak jak ja? pamietaj "trzymajmy sie ramy to sie nie posr........"hi hi

Udost臋pnij ten post

hejka wszystkim Nie ma rady na z艂o艣liwc贸w a tak naprawde jest jedna.... IGNORANCJA...poniewa偶 tylko spokojem mo偶emy wygrac, a je艣li kt贸ra艣 zaczyna sie k艂贸ci膰 z JUDASZEM to to tylko \"dolewa oliwy do ognia\". Jeste艣my tutaj po to aby si臋 wspierac w trudnych chwilach i dzieli膰 swoimi osi膮gni臋ciami i nie uwazam ze napisanie przez forumowiczk臋 偶e nie chce jej sie 偶y膰 jest czyms z艂ym, wrecz przeciwnie trzeba j膮 u艣wiadomi膰 偶e 偶ycie z nerwic膮 ma tak膮 sam膮 wartosc jak 偶ycie bez nerwicy, tylko trzeba pozwoli膰 sobie pom贸c i spr贸bowac kazdej mo偶liwoscci. Ona potrzebujepmocy, ka偶daz nas potrzebuje , tylko jedne potrafia sie zmobilizowa膰 a innych trzeba przekierowa膰. Nie oddnios艂am wrazenia 偶eby te s艂owa mia艂y w jakikolwiek spos贸b egatywnie wp艂yn膮c na moje samopoczucie. Nie chcia艂abym zeby ktokolwiek mia艂 kiedykolwiek takie odczucie , 偶e 偶ycie nie ma sensu. B膮d偶cie ludzmi, wyrozumia艂ymi ludzmi. Zrobi艂o sie bardzo agresywnie , spore poruszenie ale mam nadzieje 偶e na tym koniec. Forum publiczne, fakt, ale ludzi na wysokim poziomie , czy kto艣 s膮dzi inaczej? mnie tez nie podoba sie pare rzeczy na forum min. kopiowanie ksi膮偶ek he he, o co ju偶 kiedy艣 偶ar艂am sie z podpowiadaczem, ale ola艂am temat i poprostu nie czytam jak kto艣 co艣 kopiuje typu : co to jest nerwica.... i strona w strone pisze i pisze i pisze. Ale fakt, moze to komu艣 pomaga? tak samo z Magd膮 S, ja chetnie z ni膮 o tym porozmawiam. Madziu, rozumiem Ci臋, nerwica czasem daje takie my艣li i wiem jak Ci cie偶ko ale uwierz mi, warto walczy膰 o swoje 偶ycie bo moc mo偶liwo艣ci przed Tob膮. Mnie te偶 takie my艣li ogaria艂y, ale teraz wiem ze myli艂am sie. Zycie trzeba godnie prze偶y膰 Spokojnie czekam jutra,ono ma wiecej rozwi膮za艅 ni偶 pozycji kamasutra ! Wierze 呕e Kiedys Stane na Szczycie i powiem...\"Kocham 呕ycie\" Magda S i inne dziewczyny, jak macie los problemos , poczciwa Madziarka do us艂ug, walcie smia艂o, chocby 偶ygac damy rade. Razem....

Udost臋pnij ten post

mely1 ,juz Ciebie normalnie chyba kocham,przeciez ja sie tak usmialam do lez jak Ciebie czytalam,najpierw totalna zlewka a potem zaczynalas sie wkurwiac! jestes super,szkoda,ze Ciebie nie widze,kurde dziewczyny jak bym chciala sie spotkac z Wami i cala noc gadac... A Oni niech sie odpierdola od Nas i na drzewo,bo takie dzikie to tylko na drzewach a nie wsrod cywilizowanych powinni przebywac,skoro nie trafil na swje forum,to kurwa mac czemu nam krew burzy,az mnie ponioslo,sorry dziewczynki... pale fajke za fajka z nerwow

Udost臋pnij ten post

Ale dziewczyny ja dzis naprawde jestem z siebie dumna,wytrzymalam zjebeczke w pracy od szwagra,bylam taka cichutka,nie wydaralam sie,potulnie i z godnoscia przyjelam co mi mial do powiedzenia.jeszcze nie tak dawno wybuchnelabym placzem,zrobila olbrzymia awanture i wybiegla z placzem z pracy w polowie dnia...

Udost臋pnij ten post

Oj madziareczko,co do zygania to nie chcialabys zygac ze mna,hehehe... tak po Sylwestrze zygalam,nie wiedzialam jeszcze wtedy,ze nie moge alkoholu pic przy tych lekach,boze film mi sie urwal tak ok 0.30 po polnocy... Potem moj facet mnie niosl,wyjal mi soczewki sam z oczu i pamietam tylko,ze mowil cisnac mnie po brzuchu,zebym pomogla mu.Ale ja nie wiedzialam w czym a On chcial pomoc mi w tym wlasnie ZYGANIU!!! caly zlew,noc zarwana a rano znowu.... jasna cholera.... nigdy w zyciu tak nie mialam ale te leki..

Udost臋pnij ten post

aha Shirpunia, u mnie tez podejzewano tarczyce, te偶 mnie dusi艂贸 w gardle jakby mnie kto艣 za nie trzymal, zewnetrznie te偶 mia艂am widoczne wole, stwierdzi艂o to kilku lekarzy.Posz艂am do endokrynologa , zrobi艂am badania i tarczyca ksi膮偶kowa, jak malowana i nic a nic sie z ni膮 nie dzia艂o. A objawy, by艂y poprostu spowodowane nerwica. Kiedy ju偶 sie okaza艂o 偶e jest ok z moj膮 tarczyc膮, objawy same mine艂y. Nie wiem tylko czy nie lepiej by by艂o gdyby to jednak by艂a tarczyca a nie nerwy...ale ucze si臋 z ni膮 偶y膰, i nie narzekam. Wiem, ze inni maj膮 gorzej i zawsze jest cz艂owiek bardziej cierpi膮cy ode mnie, a moja choroba, jestem tego pewna , ma jakie艣 przes艂anie.

Udost臋pnij ten post

hehehe mamunieczko, niez艂y "odlocik" mia艂a艣.Ale jest cowspomina膰. Ja to nie pije alkoholu od kiedy biore leki, lekarzmnie uprzedzi艂 偶e to niebezpieczne. nawet ma艂ego drina, lampki wina ,nic a nic. ju偶 na sam膮 my艣l 偶e mog艂o by mi sie co艣 sta膰 drrrrr偶臋.

Udost臋pnij ten post

ok biore tablete i spadam spac, przynajmniej raz przed 24 t膮. mi艂ej nocki, przespankej, papaty do juterka

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰