Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Masz krzywy kręgosłupWEJDZ

Masz krzywy kręgosłup??WEJDZ!!

Polecane posty

Piszcie jakie cwiczenia wykonujecie na skrzywienia i czy są one skuteczne. Ijak wyglada wizyta u lekarza i wszystko co na ten temat wiecie:)

Gość najpierw do lekarza ogólnego
on da Ci skierowanie do ortopedy, prześwietlisz kręgosłup, zrobisz podstawowe badania krwi i moczu. Na tej podstawie lekarz wyda diagnozę i określi sposób leczenia. Bez diagnozy mogę Ci podpowiedzieć, że powinnaś dużo pływać

Gość
To zalezy ile masz lat...ja na skolioze cale dziecinstwo 2 razy w tygodniu chodzilam na gimnastyke korekcyjna a raz w tyg na basen do specjalnego osrodka, po kilku latach prawie calkiem sie wyprostował, teraz mam niewielkie skrzywienie; jesli juz nie rosniesz wiele nie zdziałasz. Kregosłup jest elastyczny tylko do pewnego wieku a potem juz nic albo bardzo mało mozna zmienic; udaj sie do ortopedy; kaze Ci stanac bez bluzki w staniku lub bez prosto a potem sie schylic, ocenia skrzywienie i moze zalecic rehabiltacyjna gimnastyke; ortopeda wszystko Ci wyjasni, jesli nie jest jeszcze dla Ciebie za późno.

z Kielc:(, mam 17 lat , więc mam nadzieje, że da się cos jeszcze z tym zrobić.........

W Bytomiu jest swietny neurolog, ktory tez nastawia kregoslup. Po jednej wizycie moglam juz chodzic nie odczuwajac bolu. Wiem, ze przyjezdzaja do niego pacjenci z calej Polski.

Gość daj namiar na tego neurologa
też jestem zainteresowana

Bylam juz 5 razy i jestem jak nowonarodzona. Mialam juz problemy z chodzeniem.Jest to masaz polaczony z nastawianiem kregoslupa- slyszysz jak kosci strzelaja ale to nic nie boli.

A możesz powiedzieć cos o kosztach leczenia?? Jest to bardzo kosztowne i wogóle ile zabiegów potrzeba....... Tak wogóle to w którym odcinku twój kręgosłup był skrzywiony??

Gość daj namiar na tego neurologa
mój mail maryniam@go2.pl z góry dziękuję :)

Pierwsza wizyta 80, a nastepne po 50. Najgorsze u mnie ledzwie. To ile zabiegow jest odzielnym przypadkiem.

hmmmm...... cena znośna , tylko gorzej z dojazdem by było......bo to jednak kawałek drogi odemnie jest Na forum jest pewnie dużo osób z takim problemem.Piszcie ile macie lat, w którym odcinku skrzywiony kręgosłup i jakie ćwiczenia wam lekarz zalecił, może to komuś pomoże....

Gość ...................
Ja tez mam skrzywiony kregoslup i mialam nawet 2 lat temu operacje poniewaz mialam dosc duze skrzywienie. Tez mam 17 lat. Ja radzilabym Ci udac sie jak najszybciej do lekarza ortopedy (wczesniej musisz uzyskac do niego skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu). On oceni jak powinnas postepowac dalej z tym skrzywieniem. Udaj sie do sprawdzonego ortopedy bo ja trafilam na jakiegos kretyna, ktory nie potraktowal na powanie mojego skrzywienia i powiedzial ze to nic takiego. Mialam wtedy bodajze 10 lat. Po kilku latach okazlo sie ze skrzywienie jest duze i nadaje sie do zabiegu. Przez zlekcewazenie poczatkowych objawow skrzywienia przez ortopede doszlo do tego, ze teraz wstydze sie wyjsc w obcislej bluzeczce a na ramiaczkach i jakis bez plecow to juz nawet nie wspominam :( No i oczywiscie blizna po zabiegu mi pozostala :( Przez tego "fachowca" nabawilam sie straszliwych kompleksow i nie sadze ze kiedys zaakceptuje w pelni siebie :( Tak wiec nie zwlekaj. Zycze powodzenia i pozdrawiam.

......................... ja tez o wyjściu w bluzeczce na ramiaczkach nawet nie myśle:((((((((((( u mnie własnie tez to zlekceważono i teraz mam krzywy kręgosłup:(( w jakim odcinku masz to skrzywienie i na czym polegał twój zabieg?? pomógł coś wogóle????? Tak wogóle to można w tym wieku zniwelować skrzywinie ćwiczeniami?? bo ja nawet nie mam pojęcia jak takie ćwiczenia moga wygladać, a do lekarza będe mogła się wybrać dopiero we wrzesniu:( masakra, bo teraz pracuje codziennie i jestem póznym wieczorem w domu dopiero:( k_a_m_a mój mail to someone1987_18 bardzo prosze cię o przesłanie mi namiaru na tego lekarza

someone1987_18@o2.pl

Gość ...................
Pozniej wszystko opisze bo teraz musze zmykac :)

Nikt nie zna jakiś ćwiczeń??

Gość trelelele
no własnie może jakies stronki z takkimi ćwiczeniami znacie????

Gość unikaa
ja dostalam skierowanie do lekarza ortopedy...ale zwlekalam juz dwa lata(mam 19 lat) no i chyba w koncu sie wybiore...moje skrzywienie w tedy to 45 stopni..nie wiem ile teraz...a jest to skrzywienie ledzwiowo-piersife...o kostiumie dwyu czesciowym nie ma mowy! a lato w pelni...jestem ladana a ta wada strasznie mnie szpeci...chyba mi tez pomoze tylko operacja....jedna z was wypowiadala sie ze jest po operacjii...napisz mi prosze jak teraz funkcjonujesz? czy wszystko jest ok, nie masz jakis przeciwskazan do sportu? bo uwielbiam siatke... i nie przezylabym jak bym nie mogla duzej grac pozdro

Gość Kielce
Ja byłam u ortopedy dra Trofimiuka w Przychodni Specjalistycznej na Stoku i po wielu wizytach u innych lekarzy z moimi bolącymi kolanami on jako pierwszy zdiagnozował, ze mam dyskopatię, wiec chyba jest w porzadku. Potem z kolei chodziłam na rehabilitacje do dr Setkiewicz-Dindorff (przychodnia na Żelaznej), która zaproponowała mi zestaw ćwiczen na moje dolegliwosci. Wreszcie mi ulzyło, ale czesto zapominam o tych ćwiczeniach, a powinno sie robic regularnie. Musisz isc do lekarza ortopedy, aby zobaczyc co ci jest. Inaczej nie próbuj nawet cwiczyc, jeśli nie wiesz, co Ci jest. Mozesz sobie zaszkodzić. Powodzenia!

J kiedyś byłam u lekarza bo mam krzywy kręgosłup. Dostałam skierowanie na ćwiczenia. Chodziłam tam ale za bardzo się nie przykładałma. Na wizycie kontrolnej lekarka się zachwyciła jaka to poprawa. No ciekawe jakoś jej nie uwierzyłam. Już tam nie chodze. Chyba ta lekarka mnie zniechęciła.

Gość dore
hey tez mam problem z kregosłupem mam skolioze juz chyba od 10 lat teraz mam 18 lat i mam nadzieje ze moj kregoslup juz nie bedzie sie krzywil :/ nie mam duzego skrzywinia ale w 2 czesciowym stroju boje sie wyjsc obcislych bluzek tez wole unikac ale dałam rade a nie bylo latwo przez jaki9es 6 lat chodzilam w gorsecie ortopedycznym to bylo okropne najgorsze byly lata ,upal, dziewczyny w skapych ciuszkach a ja sie3dzialam w domu w plastiku na plecach :( najgorsze by,lo to pozno zaczelam dorastac i moja "przygoda" z gorsetem trwała dłuzej No ale teraz juz jest ok co parwda jeszcze w gorsecie spie ale to mały problem :) jestem wdzeiczna mamie ze bardzo wczesni zabrala mnie do ortopedy :) pozdrwaiam

Do autorki. 17 lat ?? W tym wieku jeszcze możesz coś zdziałać!! Ale kobieto musisz się spieszyć bo to ostatnie lata kiedy mozesz coś zdziałać!! I ty nie mozesz 2 razy w tygodniu tylko powinnaś CODZIENNIE (!!!) ćwiczyć. Nie popełniaj tego błędu co ja, bo ja póki ćwiczyłam codziennie to mi sie poprawiało a jak przestawałam to znów miałam pogorszenie. Mimo ze dużo ćwiczyłam to jednak na codzień często lubiłam olewać ćwiczenia i teraz cięzko za to płacę. Teraz już jestem za stara na jakiekolwiek zmiany. Zorientuj się o wszystkich specjalistów od skrzywienia kręgosłupa jacy są w Twoim mieście i wybierz najlepszego. Niech Ci opracuje jakie ćwiczenia masz robić w domu. Ja jestem weteranem jak chodzi o historię leczenia się ze skoliozy. Mam 25 lat i \"bogatą\" historię leczenia której nawet nie chce mi sie tu opisywać. Kiedyś dużo walczyłam ale miałam też takie okresy ze miałam wszystko w dupie i nie ćwiczyłam. I tych okresów olewania miałam najwięcej. Teraz mam dużą skoliozę. Zniszczyłam szansę na poprawę przez swoje lenistwo. Teraz jest juz za późno na zmianę. Póki kości miałam elastyczne to mogłam jeszcze coś robić. Teraz już kości mam sztywne w tym wieku. Skolioza juz mi sie nie pogarsza, ale nie mogę też juz jej zmniejszyć. Juz zawsze taka będę.

17 lat to jeszcze kości są stosunkowo elastyczne. I jeszcze możesz dużo zdziałać. Ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz. Najlepiej po 2 godziny dziennie, lub przynajmniej godzinkę ale za to systematycznie. Sama nie opracujesz sobie ćwiczeń. Zgłoś się do specjalisty który oprócz tego że będziesz ćwiczyć u niego to pomoże ci dobrać ćwiczenia jakie będziesz wykonywać w domu. Niestety muszę uprzedzić ze ciężko jest znaleźć rehabilitanta który rzeczywiscie będzie znał sie na rzeczy. Wiekszość z nich się wymądrza a ich porady na niewiele się zdają. Tylko nieliczni rehabilitanci mogą się pochwalić z największej ilości wyleczonych pacjentów.I radzę się w wyborze opierać na opiniach pacjentów którzy się wyleczyli z tych większych skolioz. To bardziej wiarygodny miernik. Każda skolioza jest inna. Facet w pierwszej kolejności powinien Ci zdiagnozować jaki masz typ skoliozy. Najlepiej idź do prywatnego specjalisty. Nie lecz się u państwowych lekarzy bo oni olewają sprawe a ćwiczenia dają takie na odwal się. Jeśli trafisz na złego rehabilitanta to istnieje ryzyko ze da Ci niewłaściwy zestaw ćwiczeń. Do państwowych gabinetów zazwyczaj zgłaszają się ludzie z malutką skoliozą niewidoczną gołym okiem i takim ludziom każą chodzić na zwykłe byle jakie ćwiczenia które np. 20 osób robi wspólnie albo zapisują pacjentów \"na odwal się\" na pływalnie i myślą że to załatwi sprawę, ale prawda jest taka ze tylko ludziom z malutka skoliozą to pomaga. A z tego co ty mówisz skoro się wstydzisz ubierać w obcisłe rzeczy to znaczy ze skolioza jest duża i sprawa jest poważniejsza. Powinnaś mieć indywidualnie dobrany zestaw ćwiczeń (najlepiej takich asymetrycznych) przez rehabilitanta który ma bogate doświadczenie w leczeniu, nawet tych dużych skolioz i może się pochwalić w zmniejszeniu skoliozy u ludzi nawet z 40-sto czy 50-siędziostopniową skoliozą. Wybranie właściwego rehabilitanta który opracuje Ci właściwy zestaw ćwiczeń to dopiero początek drugi. Potem cała reszta zalezy już tylko od Ciebie. Od Twojej siły woli, uporu i wytrwałości. Jeśli będziesz systematyczna to możesz jeszcze dużo zdziałać w swoim wyglądzie.

Acha. Jeśli chodzi o tzw. \\\"nastawianie kręgosłupa\\\" to nie ufałabym temu zbytnio. Może są ludzie którym takie nastawianie coś pomogło i zniwelowało bóle związane z jakimiś tam dolegliwościami, ale na pewno nie leczy to ze skoliozy. Jeździłam do wielu takich co \\\"nastawiają\\\", może samopoczucie było i lepsze po czymś takim ale prawda jest taka ze oni nigdy nie zmniejszyli mi skoliozy i tylko kasę niepotrzebnie straciłam. Gdybym cofnęła czas nie wyrzuciłabym na takich ani złotówki. Najważniejszym i jedynym sposobem na poprawę (wykluczając operację) zawsze były i będą wyłącznie ĆWICZENIA. Takie nastawianie przez kogoś kręgosłupa może być co najwyżej dodatkiem do ćwiczeń, ale na pewno nie załatwi sprawy. Ufff... ale się rozgadałam.

Gość unikaa
a mi powiedzieli ze od 40 stopniowej skoliozy rzadne, ale to rzadne cwiczenia juz nie pomoga, najwyzej moga wzmocnic miesnie grzbietu zeby sie nie pogarszalo...nie moze juz byc lepiej no chyba ze po operacji... :( ;(

Z 40 stopni mozna sobie zmniejszyc skoliozę. Wiem to bo sama mając dawno temu 46 stopni intensywnymi codziennymi ćwiczeniami zmniejszyłam sobie do 37. Ale niestety ja miałam wtedy 16 lat czyli kości były stosunkowo giętkie, podatne na ćwiczenia. A z tego co wyżej piszesz to masz 19 lat i może Ci być rzeczywiście ciężko ze względu na to ze im późniejszy wiek tym gorzej cokolwiek zmienić. Ja niestety później olałam ćwiczenia i moja skolioza wróciła do stanu poprzedniego, a w późniejszych latach jeszcze bardziej sie pogorszyła. Teraz mam 25 lat i około 57 stopni. Skolioza na każdym wygląda inaczej. Ja jestem wysoka i mimo że szczupła to jakoś słabo to po mnie widać. Ogólnie ludzie są zieloni na ten temat. Jak wyjechałam do sanatorium to wiele osób się dziwiło co ja tam robię, bo wyglądałam wg nich że tak powiem trochę za dobrze jak na niepełnosprawną. Parę osób mnie wręcz wyśmiało że \"co taka lalunia robi w sanatorium\". A prawda jest taka ża ja się z tym męczę bo mnie ten kręgosłub normalnie boli i to codziennie. Nie jestem tak sprawna jak inni. Dlatego naprawdę lepiej ćwiczyć. Nawet jeżeli sobie nie poprawisz to przynajmniej stan kręgosłupa nie będzie się pogarszał a to już dużo.