Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pilneee

chcę się wyspowiadać. czy mastrubacja to grzech?? piszcie prosze!!

Polecane posty

Gość JEST TO GRZECH

Gość dagmaraam
A ja bez żenady mówię że się masturbuję już od paru lat i nigdy się nie czepiają. Tylko raz musiałam powiedzieć dokładnie ile razy to było, ale o żadne szczegóły nie dopytywał, ani razu nie suszył mi za to głowy. A do tych co mówią że kościołowi nic do tego - jeżeli jesteście niepraktykujący to po co chodzicie do spowiedzi?? Nie wiecie że jeśli celowo zatajacie grzechy (nawet ze wstydu) to taka spowiedźjest nieważna? A masturbacja jest grzechem czy komuś się to podoba czy nie. Zajrzyjcie do katechizmu. Aha, jeszcze jedno masturbacja (czyn) a nieczyste myśli to 2 różne rzeczy. Nie jestem starą dewotą, też nie wszystko w kościele mi się podoba, ale jeśli już coś robię (np. spowiadam się, choć nie tak często) to porządnie i żebym nie miała potem wyrzutów sumienia.

Gość hmhmhmhmhm
no właśnie... dla mnie to jest dziwnie. bo kościół zabrania zaspokajania podstawowych potrzeb człowieka. tłumienie swojej seksualności powoduje ogromne napięcie psychiczne i fizyczne również. wiadomo, że kiedy ktoś nie ma stałego partner,a nie współżyje, to jest mu ciężko i musi tę potrzebę zaspokoić, zresztą sam jej przecież nie wymyślił, to Bóg podarował nam pragnienie, głód i popęd seksualny. jeśli zaś przed ślubem nie można z kimś spać, a ten popęd jest i to silny to jak można przez tyle lat, jeszcze w okresie burzy hormonów się powstrzymywać i cierpieć? Bo przecież nie ożeni się z kimkolwiek aby zaspokoić tę potrzebę. Dlatego dla mnie ten zakaz masturbacji jest chory.

Gość goretii
KAROLINA KOZKóWNA może Ci pomóc walczyć z nałogiem i stały spowiednik jak jest Ci źle z tym gównem onanizmu zaufaj Panu Jezusowi-mam nadzieje ze wierzysz jeśli pytasz o spowiedz

Gość zuban
po pierwsze to nei mówicie do księdza ,a rozmawiacie z Bogiem ,który przenikł w ciało swego kapłana-księdza. po drugie ja się zgadzam z kolegą z 1 strony tej dyskusji -trzeba powiedzieć: "popełniłem grzech nieczystości z samym sobą"

Gość Jasne że jest
Ja pamiętam z nauk z przed bierzmowaniem jak katecheta nam mówił że masturbacja to grzech ciężki i trzeba się wyspowiadać. Ktoś chyba na drugiej stronie napisał że to normalne i że zwierzęta też się masturbują, zwierzęta może i tak, ale my nie jesteśmy zwierzętami i to nas zobowiązuje żeby z siebie zwierzaka nie robić !!!! Pozdrawiam

Gość uważam że nie
mam pytanie w którym momencie masturbajca męska jest grzechem każdy nastolatek wie że nieraz mu stanął i to nie przy mastrurbacji i czy to jest grzech ? czy wtedy jak dotykasz ( to wtedy sikanie jest grzechem) ? czy wtedy jak ci poleci sperma? bo ja np masturbowałem się w 6 klasie i jeszcze nie miałem wytrysku to jak mam grzech?

Gość Nieważne KTO!
Mówcie co chcecie, ale to jest grzech! na 100%. Wystarczy powiedzieć: "Popełniłam grzech nieczysty sama z sobą".

Gość Nieważne KTO!
Ja się z tego wyspowiadałam i powiedziałam właśnie to co napisałam wcześniej! Akurat przyszedł do naszej parafii całkiem nowy ksiądz, który nikogo nie zna i jemu się wyspowiadałam. Nic się nie pytał tylko powiedział coś tam, że <nie pamiętam> człowiek ma takie potrzeby, ale trzeba z tym walczyć (chyba coś w tym stylu:)) to nic starsznego, a myślicie że ksiądz to usłyszy tylko od was? co wy wiele ludzi ma taki grzech!!!!

Gość DOBRZE CI DORADZE
nie by

Gość RADZE CI JAK KOLEZANKA
nie bylam u spowiedzi rok jak sie spowiadalam ksiadz uslyszal ze nie bylam u spowiedzi 1 rok tak mi prszykro muwil zebym wiecej sie spowiadala .....NIGDY JUZ SIE NIE WYSPOWIADAM po spowiedzi rozplakalam sie [nie zeszczescia]tak mi przykro bylo.A jak ty nie bylas 6 lat NIE RADZE CI SIE SPOWIADAC .Od spowiedzi minely 3 miesiace wcale nie czuje sie brudna,jak ty sie czujesz to sie wyspowiadaj , ALE MUWIE CI ZE BEDZIESZ TEGO ZALOWAC...

Gość ludzie, ale macie
wyprane mózgi przez kościół, normalnie żal

Gość NIE SPOWIADAJ SIE
MYSLE ze to nie grzech.....kiedys ludzie nie musieli sie spowiadac i bylo BARDZO dobrze.NIE BUJ SIE pujdziesz do nieba...ja tez nie bylam kilka lat czuje sie bardzo dobrze... KIEDYS czulam sie zle ale to dlatego ze myslalam ze tylko ja sie nie spowiadam DZIEKI tobie czuje sie lepiej bo wiem ze jest wiecej takich ludzi jak ja...A ZRESZTA jak nie pujdziemy do nieba wystarczy ze bliscy sie za ciebie pomodla...I JUZ bedziesz czysta A TO ze kazdy sie modli sie za swoich bliskich WYSTARCZY ZE SIE OZENISZ jak masz juz rodzine TYM LEPIEJ

Gość jary wikary
lata ciągłej i nachalnej indoktrynacji kościoła wam już nawet w geny poprzestawiały

Gość jary wikary
Księdzowi,nie księdzu,bo matolstwo religijne ,tak już ma ,hahaaa

Gość carlosik77
Masturbacja wg wiary Katolickiej JEST grzechem. Pytania odnośnie czy zakazywanie tego, jest ok oraz "dlaczego nie mogę sobie zrobić dobrze skoro jestem singlem(ką)" są NAIWNE... zarówno tłumaczenie że to lepsze niż zdrada i dupczenie cudzej żony. TAK seks jest dobry dla organizmu człowieka i naturalny... zatem zaqmiast się masturbować wchodzcie w RELACJĘ z drugim człowiekiem, pogłębiajcie je i kiedyś zapewne dostaniecie upragnionego orgazmu - bez udziału własnej ręki... PRZESTAŃCIE SIĘ BAĆ DRUGIEGO CZŁOWIEKA. gdy znajdziecie odpowiednią osobę to nie tylko będziecie pragnąć dać JEJ szczęśćie w łóżku ale zapewne będziecie głęboko chcieć BYĆ RAZEM

Gość nowonawrocony
Polecam ten link: http://www.spowiedz.pl/grzech001.htm Masturbacja to grzech ciężki, natomiast grzech niewyspowiadany staje się grzechem śmiertelnym w momencie śmierci. I nigdzie nie jest napisane że masturbacja kobiet nie jest grzechem. Kościół Katolicki dopuszcza(a nawet zachęca) do pieszczot(nie precyzując) podczas stosunku(przed i po), z tymże każdy stosunek musi się zakończyc zostawieniem nasienia w pochwie. (Nic nie jest napisane o dniach niepłodnych. Baaa...kalendarzyk zawsze był jedyną dopuszczalną formą antykoncepcji(oczywiśćie w przypadku chorób/zagrożenia życia można dostać dyspense na inne środki antykoncepcyjne). Z tymże nieposiadanie ani jednego dziecka z woli współmałżonkół jest grzechem ciężkim) Inna sprawa że większość ludzi(szczególnie mężczyzn) się masrtubuje i z tego spowiada(w tym księża), i nie ma się czego wstydzić. Warunkiem ważnej spowiedzi jest mocne postanowienie poprawy podczas jej trwania, tzn chęc niepopełniania tego grzechu więcej, a nie obiecanie że się więcej tego grzechu nie popełni(gdyż człowiek z natury jest istotą grzeszną i ułomną). Niektórzy się za bardzo wstydzą grzechów związanych z ludzką seksualnością, ale jest to związane z nasza kulturą i niewiedzą/niedoinformowaniem naszego pokolenia rodziców/nauczecieli i nawet kleru(szczególnie sióstr zakonnych). Problemem jest także przerażające nazewnictwo jak samogwałt, itd. Znęcanie się nad drugim człowiekem jest o wiele cięższym grzechem. Ale niestety większość chyba nie jest tego świadoma.

Gość gość
To jest grzech ciężki :D

Gość gość
mastrubacja jest grzechem ciężkim, trzeba koniecznie siez tego spowiadać bo wtedy nie możemy przystąpić do komuni Sw. Nie jest łatwo taki grzech wyznać ale trzeba to pokonywa jak che się

Gość gość
Każdy będzie kiedyś robił to! A skąd się biorą dzieci? Więc co za różnica czy seks czy mastrubacja? Nie widzę powodu żeby był to grzech. To naturalne! Pan Bóg chyba po coś stworzył te narządy płciowe.

Gość gość
Kurcze ale masturbacja to dotykanie własnego ciała, kurcze więc co w tym dziwnego,że się dotykam tak czy inaczej?

Gość czarny87
Coniektorzy z was uznajecie sie za katolikow a przeczycie sami sobie. To przykre. Masturbacja jest grzechem zniewolenia.. jesli robisz to z usmiechem na ustach, nie majac wyrzutow sumienia wtedy jest to grzech ciezki, jesli jednak po tym wszystkim czujesz sie paskudnie to jeszcze nie jestes stracona/y. Wyspowiadaj sie ze swoich WSZYSTKICH grzechow. Inaczej spowiedz bedzie nie wazna, wiec nawet nie ma po co do niej isc.. skoro nie bylas juz kilka lat to i tak za samog**** spowiednik najmniej bedzie sie czepial. Grunt ze chcesz sprobowac uporzadkowac swoje zycie. Pierwszy krok jest najtrudniejszy. Ja niemal na kazdej spowiedzi wymieniam TEN grzech, co nie znaczy ze z nim nie walcze.. ale przynajmniej mam czyste sumienie,a przeciez to o to chodzi przede wszystkim.. pozdrawiam

Gość gość
A co w sytuacji, gdy np maz/zona pracuje w delegacji, badz za granica?

Gość gość
ściągnąć żonę do siebie albo ja odwiedzić teraz bilety sa tanie