Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pilneee

chcę się wyspowiadać. czy mastrubacja to grzech?? piszcie prosze!!

Polecane posty

Gość dziwne troche pytanie...
masturbacja zarowno facetow jak i kobiet JEST grzechem. nie ma tu rozroznienia.

nie ze mna kiepsko tylko z osobami ktore wiedze o kosciele czerpia z czaspoism kolorowych i tv a nie z ksiazek powaznych.

Gość Qcza
Słuchaj Bó stworzył człowieka żeby cieszył sie życiem ( nie mówie tu o pijaństwie, rozpuście itp). A kóściół niestety wywoływał zawsze u mnie odczucie, że cokolwiek nie zrobie to zgrzeszę. Doprowadził mnie prawie tym do obłędu!!! Nikt nie jest w stanie przeskaczyć tej tyczki!!!

Gość alleluja
no dobra..a co jesli sex polega na pieszczeniu sie nawzajem i ostatecznie sperma nie "laduje" tam gdzie powinna? to tez jest grzech?

Gość Qcza
Nie czerpie wiedzy z kolorowych czasopism!!! Tak własnie reaguje każdy fanatyczny katolik--- jak nie ma argumentów to czepia sie pierdół!!:)

Gość alleluja
wlasnie.....kosciol a raczej wiara katolicka czyni iz boimi sie robic cokolwiek,,,,mamy sie bac Boga a nie go kochac..mamy zyc w rygorze..

to ze ty akurat sobie nie radzisz z przezywaniem wiary w radosci to nie znaczy ze nie ma takich ludzi. wierz mi ze sa i nie narzekaja na ciezary ale zyja radosniej napewno niz ty i spelniaja [pewne wymogi swojej wiary. i nie mowie o sobie zeby nie bylo zaraz ataku.

Gość blaaaaa
masturbacja mężczyzn jest grzechem ponieważ marnują oni nasienie, a kobiety niczego nie tracą. A co do tego, ze seks pomiędzy małżonkami bez zapłodnienia był grzechem to dlatego, ze uważano, że stosunek jest tylko i wyłącznie po to, aby stworzyć nowe życie. Nie wiem natomiast jak jest teraz z tym tematem

Gość alleluja
dla mnie to chyba chore,,,przypomina mi to sredniowiecze kiedy palono ludzi na stosie za niedostosowanie sie do ogolnych zasad kosciola i panujacych w spoleczenstwie

widze ze argumentow nie ma to sie zaczynaja oskarzenia o fanatyzm heheheeh jakie to typowe dla ludzi kotrzy chca zyc swoimi zasadami a nie sa tolerancyyjni dla innych.

Gość Qcza
Z tego co piszesz mogę wywnioskować, że barzdo niewiele wiesz na temat katolicyzmu!!! Czytasz katechizm i słuchasz kazań w kościele!!! Mysle, że przeczytałam więcej literatury na ten temat niz TY!! Bo śmieszne jest dla mnie, że nie wiedziałęś o tym że kiedyś ten seks miedzy... był grzechem:D

do dziwne troche pytanie------>> Ty naprawde jestes fanatykiem(bądź fanatyczką) jak mozna cieszyc sie z czegoś czego robić nie mozna. Jest tak ze kazdy człowiek ma własne poczucie wartości i nie powinno mu sie tego narzucac...zwłaszcza kościół

zdziwilabys sie gdybys wiedziala skad i co ja wiem o kosciele hahahahaha/ ale tacy jak ty widze oceniaja po pozorach tylko.

Gość parambam
"seks bez zaplodnienia byl grzechem" No dobra ale ludzie kiedys nie wiedzieli kiedy kobeieta ma dni plodne. A teraz czy znaczy to, ze jak mam dni nieplodne to powinnam to powiedziec facetowi i on wtedy wg kosciola nie moze sie do mnie dotknac.:)?

przeciez nikt ci nie kaze byc katolieim !!!!! masakra nie rtozumiem ludzi. nikt wam nie kaze byc katolikami na sile !!!! ludzie opamietajcie sie. olejcie kosciol i robcie co chcecie. a wiec po co ta dyskujsa skoro i tak was nie obchodzi kosciol >>???

do Qcza-------->> z fanatykami tak jest ze jak myslą ze białe jest czarne to nawet gdyby wszyscy mówili ze białe jest białe to fanatyk i tak bedzie widział czarne :) wiec według Bibli (nie ksiazeczek z kolorowymi obrazkami) współzycie polega na płodzeniu potomstwa...wszystkie inne czynnosci są grzechem:) tylko gdyby wszyscy słuchali koscioła to mieli byśmy w Polsce ludnosci tyle ile w chinach :)

Gość parambam
"marnowanie nasienia" - przeciez im wiecej sie go "marnuje" tym wiecej sie produkuje wiec w czym problem?

tak naprawde to smieszy mnie ta dyskusja.hehehehehe z zachowujecie sie gorzej niz inkwizycja kiedys bo narzucacie komus swoje poglady innych uwazajac za fanatykow. a ja mowie tylko to co mowi kosiciol na ten temat. nie interesuje was wiara ta akurat to dlaczego nie uznajecie ze katolik zyje tak jak zyje ???

Gość allleluja
i tu sie zaczynaja schody, tzn pytania na ktore katolicy nie znaja tak naprawde odpowioedzi, bo te graniuce sa zatarte pytalam o nvitro o sex malzenski kiedy sperma nie trafia tam gdzie powinna itp itp...nie uslyszalam odpowiedzi,,,jestesmy tylko atakowani ,ze nie znamy katechizmu(bo nie chce znac katechizmu, chce znac Biblie pod tym wzgledem i chyba zaczne sie wglebiac w nia dokladniej)....wszystkie wasze odpowiedzi sa wymyjajace i ogolnikowe

nie narzucamy tylko chcemy uświadomić :) polecam lekturę Biblii :) wiele mozna sie dowiedziec:) nawet o tym ze kiedys ludzie chcieli uprawiac seks z aniołami:) hehe:)

mysle ze na twoje pytania allleluja ja nie bede odpowiadal bo kazdy wie jakie jest tutaj stanowisko katolickie a ja zaraz bede atakowany jako fanatyk przezludzi SUPER tolerancyjnych z tego forum hahahaha

Gość Qcza
Posłuchaj Ja Cie nie obrażam tylko stwierdzam fakty. To wytłumacz mi jak to jest no z Twoją wiedzą, że nie wiedziałes o tym seksie i o tej biologii???? :O Barnaba Wielki----> :) zgadzam się z tym!!!

Gość fdsx
ale seks oralny jest grzechem ?

Gość allleluja
pytanie jest.. czy ,masturbacja jest grzechem?...jezeli tak to dlaczego? i dlaczego to sie tyczy tylko mezczyzn?(ktos tak palnal tutaj) nie zadam od was deklaracji, nie podwazam waszego zdania, kazdy wierzy w to co wierzy,ale prosze mi odpowiedziec na moje pytanie..skoro tak dobrze znacie katolicyzm, no bo trzeba cos dobrze znac skoro sie tak usilnie w cos wierzy

jesli sprawa tyczy się invitro to nie uznaje się ingerencji medycznej w poczęcie dziecka. jedynym prawidłowym poczęciem moze byc tylko i wyłącznie poprzez stosunek. co do nie trafiania tam gdzie trzeba to tez mozna uznac to za grzech (bo dziecka z tego nie bedzie)

nie potrzebamnie uswiadamiac. bo jesli ja uswiadamiam was uzywajac innyc argumentow a nie sa to tylko ciemnogrodzkie jakies ale nawet lekarze mja podzielone opinie co do tego to jestem fana tykiem a wy swiatlymi ludzmi. radzilbym jednak nie pokladac tak wielkiej wiary w nauce bo widac ze jestescie raczej humanistami. kazda nauka nie jest udowodniona na 100% i niestety coraz czesciej takze nauki medyczne odwoluja to co mowily jeszcze kilkanascie lat temu.

do dziwne troche pytanie------->> ty nas uswiadamiasz?? w sumie punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia:) a racjonalne podejscie uwazasz za ciemnogrodzkie i pomroczne?? hmmmm...współczuje zatem wierz w co chcesz tylko zebys potem sie na tej swojej ślepej wierze sie nie przejechał....:)

Gość allleluja
aha to czyli jak maz "jest w zonie i jak sie przez przypadek czlonek wysunie z pochwy i w skutek tego sperma zostanie na zewnatzr to to tez jest grzech tak? ja pytam powaznie, bo mnie takie wlasnie nie wyjasnione sprawy bardzo nurtuja(bez ironii i uszczypliwosci)