Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pilneee

chcę się wyspowiadać. czy mastrubacja to grzech?? piszcie prosze!!

Polecane posty

Gość pilneee

bardzo chcę pujsc do spowiedzi. nie byłam u spowiedzi od 6 lat i troche się tego nazbierało ;/ ale bardzo mnie dręczy to czy mastrubacja jest grzechem???? niewyobrazam sobie o tym powiedzieć komukolwiek a zwłaszcza obcej osobie i w dodatku księdzowi!! prosze napiszcie co o tym sądzicie! moze ktoś pooprostu posiada fachową wiedze na ten temat???

Gość ona-----
powiedz tak"mialam nieczyste mysli i czyny "i wystarczy

Gość Cholera no
a dlaczego miałaby być co? Ale sam też nie jestem pewien...

Gość raczej to grzech

Gość wiesz taka spowiedź bedzie
NIE WAŻNA!chyba wiesz ze warunkiem spowiedzi jest mocne postanowienie poprawy.nie wiem jak ty ale ja sie z tego nie spowiadam bo i tak wiem że będę "to" robił więc jaki w tym sens???

Gość hmmm----------
no wlasnie to jest problem z ta masturbacja, nikt nas w skzole nie uczy co z tym fantem robic:P w gazetach pisza ze to naturalne, a kosciol mowi ze to grzech, potem jak to isc do ksiedza i mu powiedziec o masturbacji, to starszny wstyd, zwlaszca ze ksiadz zna z widzenia wiekszosc ludzi jesli parafia nie ejst zbyt wielka, zreszta nawte u obcego ksiedza to obciach

Gość ksiedzu nie ksiedzowii...

Gość trzeba
mówisz : popełniłam grzech nieczystości z samym sobą, nie można tego omijać, zawsze trzeba sie starać tego więcej nie robić i żałować za to chociażby dlatego że to grzech, nawet jeśli nie żałujesz " tej przyjemności"

Gość pilneee
no włąsnie! nie żałuje i wiem ze to bede dalej robić :P chciałabym tego nie mówić księdzu, ale boje sie ze bez tego spowiedź szczera i bede miała wyzuty sumienia i nie wiem juz co mam zrobić :P napewno to obciach powiedzieć zwłaszcze ze w tej parafi wszyscy mnie znają dobrze i moją rodzine! ale z drógiej strony piszą ze to całkiem normalne więc...? w zasadzie szukam tutaj chyba usprawiedliwienia bo raczej księdzu tego nie powiem. za bardzo się wsydze. a moze ktoś juz był w podobnej sytuacji???

Gość cholera no
No ja właściwie jestem Ale nie będę się z tego spowiadał bo nie widzę powodu żeby uznać to za grzech!

Gość jeśli wiesz ze bedziesz
to dalej robić, to twoja spowiedź nie ma majmnieszego sensu, bo nie spełnisz wszystkich warunków dobrej spowiedzi, czyli nie ma obietnicy poprawy. Skoro tego nie żałujesz, po co idzesz do spowiedzi? I skąd taki purytanizm nagle? Twoja spwiedz i tak będzie nic nie warta. masturbacja jest grzechem. Sięgnij p0o katechizm albo rachunek sumienia w katechizmie lub w książeczce do nabozeństwa.

a jeśli świadomie zataisz grzech, to spowiedzi nie ma.

no i jeszcze jedno, nie mozna grzechów traktować wybiórczo, to jest dla mnie grzechem, a to nie, bo tak mi wygodnie. Nie zmienia to faktu, ze jest to grzech. Hedonizm przez was przemawia.

Gość ____kata
Wg nauki kosciola jest grzechem. A jak ktos to zatai podczas spowiedzi np dlatego ze i tak bedzie to robil to spowiedz jest niewazna. Bo warunkiem spowiedzi jest postanowienie poprawy. nieczyste mysli i czyny sprawdzaja sie jak sie trafi na odpowiedniego ksiedza. mialam kiedys przypadek gdy ksiadz dopytywal sie czy wspolzylam, z kim to robilam, a po co itd.

Gość cholera no
To lepiej że się po chamsku zapytam walić konia czy chodzić na kurwy co? Dlaczego to ma być grzech!!!

Gość ssissi
Każdy ksiądz robił to, robi lub bedzie robić,bo przecież nie może z kobietą (chyba że...) To naturalna potrzeba człowieka jak np. siusiu ...czy z tego też bedziesz się spowiadać???

Gość wydaje mi sie że to kwestia
płytkiej albo nawet braku wiary niestety. jeśli NAPRAWDĘ wierzysz w Boga i co za tym idzie życie wieczne(co 95% polaków mówi co niedzielę) to czy nie warto zrezygnować z "tego" dla raju w niebie???

cóz, przekro mi, ale tak jest, jest to grzech i juz. Dokonujesz nie czystych aktów wobec własnego ciała. Przy tym temacie zauważam przy okazji jeden problem, katolicy nie znają katechizmu i zasad własnej religii. To straszne, ale to zagadnienie na inną rozmowę. Zainteresuj sie tym co mówi twoja religia.

Gość cholera no
A co Bogu miałoby na tym zależeć? Grzech polega na szkodzeniu innym a tu tego nie ma!

Gość Pan Bóg wyraźnie potępił
Onana za swoje "wybryki" jeśli chcesz zbawienia musisz być czysta. inna sprawa- nikt ci nie każe wierzyć w Boga i praktykować czegokolwiek.jesteś dorosła i wiesz co robisz

Dlaczego interesują sie wszyscy tym, co robią ksieża? To ich sprawa i sprawa ich sumienia. Jeśli jesteś katolikiem, katoliczką, stosuj sie do tego co jest ci nakazane i pilnuj własnych grzechów i te policz dokładnie kiedy idziesz do spowiedzi. A nie szukamy drźazgi w oku innych a w swoim belki nie widzimy. Jeśli wam to nie pasuje, to zmiencie konfesje, skoro i tak naciągaciw wszystko według ewłasnych systemów wartościowana dobro -zło.

Gość ssissi
Praktycznie 100% mężczyzn i 89% kobiet masturuje się wię odpowiedzcie mi na pytanie skoro wg katechizmu jest to grzech dlaczego tyle ludzi TO robi?? Gdzie ci wierzący??

Gość Pan Bóg wyraźnie potępił
Onana za swoje "wybryki" jeśli chcesz zbawienia musisz być czysta. inna sprawa- nikt ci nie każe wierzyć w Boga i praktykować czegokolwiek.jesteś dorosła i wiesz co robisz

Gość ssissi
Praktycznie 100% mężczyzn i 90% kobiet masturbuje się więc skoro wg katechizmu to grzech to dlaczego tyle ludzi TO robi ?? I gdzie ci wszyscy wierzący??

Gość ssissi
Praktycznie 100% mężczyzn i 90% kobiet masturbuje się więc skoro wg katechizmu to grzech to dlaczego tyle ludzi TO robi ?? I gdzie ci wszyscy wierzący??

Gość ssissi

Gość ssissi

Dardzo dowolna interpretacja. Dlaczego wszyscy interesują sie tym co robią ksieza? To ich sprawa i ich sumienia. Ale zawsze szuka sie drzazgi w cudzym oku,a w swoim belki sie nie dostrzega. Widze, ze na tym topiku chodzi o usprawiedliwanie sie, a nie o konkretna odpwiedz na pytanie. Tworzenie własnej hierarchii wartości dobro - zło.

Gość sunbeam
grzech nie grzech? sama nie wiem,w sumie nie jest to zgodne z nauką kościoła ale...naturalne...a nic co ludzkie nie jest mi obce.. :-) ludzką rzeczą błądzić jest a Boską wybaczać. przy spowiedzi nie wdaje sie w szczegóły.mówię tylko,że popełniłam 3 głowny grzech,tzn nieczystości i wsio :-) powodzonka! i nie stresuj sie za bardzo! to nie jest grzech smiertelny! buźka