Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pilneee

chcę się wyspowiadać. czy mastrubacja to grzech?? piszcie prosze!!

Polecane posty

Gość dziwne troche pytanie
ksiadz jest tez człowiekiem wyswiecanym tez przez człowieka------WOOOOOOW facet ale sie dowiedzialem odkrycie od ciebie hahahaahahahaha a poza tym skoro ty masz wyrobione pogladay to widze ze poglady innych sa juz zdecydowanie falszywe tak ???

Gość Qcza
Barnaba wypowieda swoje zdanie A ty boisz sie nawet samodzielnie pomyśleć:)

a skad wiesz ze moje poglady nie wynikaja z moich przemyslen ??? widocznie nie czytasz moich postow tylko atakujesz jak wiekszosc bo napisalem cos innego wczesniej. ja mam taki charakter ze sam sie kloce w wielu sprawach sz kosioclem bo mam nastawiejnie naukowe. ale wyslalem ten post zeby utwierdzic sie w przekonaniku jak wielka jest tolerancja w polsce hahahahaha i przemysalem wszystko a nie biore tylko cop kto mi mowi. poza tym jesli ktos ma taki poglad jak kosciol to wedlug ciebie sam nie mysli ?????? gratuluje inteligejncji heheheh

Qcza>>>> moze pograsz w szachy to ci sie zdolnosc logicznego myslenia poprawi hehehehe jesli ktos uwaza ze kosciol ma racje to juz nie mysli hehehheh powiedz to tysiacom profesorow roznego rodzaju ktorzy sa katolikami :)

do dziwne troche pytanie-------->> ile ma Pan/Pani dzieci?? jesli mozna wiedzieć?? czyzby taka typowa katolicka rodzina?? 5 moze troche wiecej z 7??:> kościół mówi: gumki są złe....człowiek gumek nie uzywa dzieci robi i co potem?? biega za nim gromadka bajtli:) kościół mówi...aborcja jest zła....dziewczyna zgwałcona przez pijaka nosi w sobie dziecko którego nienawidzi kościół mówi i mówi ale nie oznacza to ze kazdy ma tak robić :) własne myslenie naprawde nie boli a rozwija osobowość :) bo duzo lepiej jest pomyslec samemu niz wziąśc gotowe i przetworzone:)

Gość alleluja
oj kosciol juz od dawien dawna pokazal na co go stac.... dlatego nie bede chodzic do spowiedzi, mecze w sumie jak jestem u spowiedzi,bo w srodku mi cos mowi ,ze czemu ja sie mam spowiadac komus, kto (jest duze prawdopodobienstwo) rowniez popelnia grzechy..takie jest moje zdanie i sam fakt ,ze kosciol zmienia przykazania tzn zmienia zdanie jak wiatr zawieje co jest grzechem a co nie i kiedy jesc mieso a kiedy nie..sparawia ,ze do bani z takim kosciolem...nic w nim nie jest trwale i za jakis czas moze sie okazac, ze wcale nie jest grzechem masturbowac sie

ale są katolicy myslący i tacy którzy tego nie robią:) a Pan/Pani niech sie nie tłumaczy ze chciał/a nagle zbadac tolerancje w Polsce.:)

hahahaha widze barnaba ze ty tez nie grzeszysz inteligencja hehhhe skoro uwazam ze kosiol ma racje to znaczy ze sam nie myasle ciekawe. sadze ze ci ktorezy mnie znaja maja zdecydowanie inne zdanie. a moj znajomy ksiadz z ktorym tocze ostre dyzskusje by sie usmial teraz bardzo hahahaaha ale coz logiczne myslenie nawala u was. mzoe warto matematyka sie zajac :)

widze dziwny ze przyjmujesz wszystko co kościół powie za prawde..a to swiadczy ze sam nie myslisz:) a polemiki z księzmi zawsze wygladaja tak samo....jak juz nie ma argumentów to mówi ze takie jest zdanie koscioła i tak ma byc :) widze ze inteligencją nie grzeszysz :) raczej niczym nie grzeszysz :)

wlasnie dlatego dyskusje z niewierzacymi nie maja sensu. bo zawsze uwazaja ze wiedza lepiej a jesli ktos jest katolikeim to jest tumanem ktory sam nie mysli. nie przyszlo wam do glowy ze ktos moze przemyslaec to i uwazac za sluszne ??? nie sadze z waszym waskim mysleniem zeby wam to przyszlo do glowy.

potepienie... ponoc katolicyzm to religia nastawiona na czlowieka... a dogmaty np o niomylnosci papierza o ktorych JPII sam mowil ze wymagaja korekcji? kazdy czlowiek jest inny i z tego co mi wiadomo rowniez religia powinna podchodzic do tego w ten sposob. pomagac pijakom i narkomanom i nalogowym palaczom ale nie potepiac tych ktorzy dla lepszego zdrowia wypijaja 1 lampke dziennie. to chyba dziala na tej samej zasadzie. masturbacja jest dla organizmu dobra pod warunkiem ze ktos nie jest od tego uzalezniony. czekam na zmiany, a one beda wedlug mnie o to dosc szybko.

Gość alleluja
a ja nie rozumiem,ajk mozna byc tak wierzacym i praktykujacym katolikeim i jednoiczesnie mowic o drugim czlowieku, ze ma waskie myslenie....

od masturbacji do religi :) jakiez to piękne :) przemyslałes i nie masz wątpliwości?? nie negujesz zadnego zdania koscioła?? przyjmujesz takie jakie to jest?? podziwiam i współczuje zauwaz ze jeśli ktoś nie wierzy to musi miec do tego jakies powody....skąd wiesz czy przypadkiem nie jest bardziej poinformowany niz ktos kto wierzy:) bo najprościej jest wierzyc i miec wszystko gdzieś:) najlepiej jest co niedziele odbębnic msze w kosciele i wrócić do domku:)

niestety tak to jest ze tolerancja tylko NIE dla katolikow dla ich pogladow. bo katoik = tuman matol glupek i osiol ktory sam nie mysli sadze ze wielu katolikow jest i bylo duuuuzo bardziej inteligentnych niz barnaba i wyksztalconych i zareczam ze mysleli nad tym i mieli swoje dylematy. a le wy tego nie zrozumiecie za nic.

widze ze nie ja tu oceniam ludzi skoro ktos mowi o mnie ze odbebniam me\sze w niedziele i nie ma dylematow hehehh sami mnie pouczaja zebym czytal posty a mich nikt nie czyta uwaznie iestety tak to juz jest na swiecie jak napisalem. wolnosc nie dla katolikow.

dogmat o nieomylnosci papieza przeciez kościół sam wstawił i uznał za własciwy:) czy w Biblii jest napisane ze biskup Rzymu musi dowodzic kościołem, Chrystus sam powiedział ze nie ma byc równiejszych...ze wszyscy apostołowie i jego następcy sa sobie równi.:) ale widac są równi i równiejsi:) a dziwny sam siebie podsumował :)

poczytaj sobie moze kosciola historie nawet pisana przez jiekatolika i biblie a wtedy dyskutuj barnaba bo widze ze jednak masz bardzo mala wiedze na ten temat. chcesz sprawaic wrazenie fachowca oblatanego a tutaj wylaza braki. a moze wiedze o kosciele czerpiesz z ksiazek Browna ? heheheheh

autorzy ksiegi z której czerpie wiedze są nieznani:) zapytaj w swoim kosciele moze dadzą Ci za free albo po promocyjnej cenie :) ksiega nazywa sie Biblia :)

a jak widac dyskusja nie moze byc na poziomie bo nie katolicy zawsze beda wylazic z atakami osobistymi. typu debil glupek dziwak. ciekawe ze to zawsze tak jest kiedy sie czujecie slabo na gruncie faktow.

hehehh juz to widze jaki z ciebiwe fachowiec od biblii :) moze nie wiesz ale powtarzasz coagle frazesy ktore mozna znalezc w byle brukowym wydawnictwie i nie trzeba czytac biblii do tego hehhh

a skad wiesz ze nie jestem katolikiem??:> mam to napisane w niku czy jak??:>:) a moze wydedukowałeś holmsie :) ja tam nie czuje sie słabo na gruncie faktów :) to raczej ty

widze ze wziecie u ciebie maja rozne ksiazeczki antykatolickie wiec dlatego sadze ze slabo na gruncie faktow sie czujesz. bo cytujes zje ciagle mowiac ze to biblia hehhhe

znasz mnie??:> wiesz kim jestem??:> nie wiesz wiec sie nie wypowiadaj bo robisz z siebie idiote:) nie obrazajac przy tym idiotów :)

ty mnie obrazales do tej pory mowiac ze nie mysle tylko jestem glupim katolikeim w domysle tobie to wolno ??? widze ze rowne prawa dajesz kazdemu hehehhe

dziwne... nie wiedziales o tym ze JPII stwierdzil ze dogmat o nieomylnosci jest \"troche nie na miejscu\"? widzisz o co mi chodzi... bo jak jest religi to albo powinno sie wprowadzic zasady raz na zawsze albo patrzec na ludzi i rozne aspekty zycia. a w tej naszej religii jest tak ze z jednej strony stale zasady (to jet beee tamto beee i do piekla), a za par paredziesiat pareset lat to sie zmienia i juz nie jest beee i do piekla. mozna sie pogubic. dlaczego? bo ludzie wymyslaja rozna rzeczy, interpretuja a przeciez czlowiek ma w sobie to cos co mowi ze cos jest zle albo nie. a jak mu ktos powie ze jest zle a on czuje inaczej albo w druga strone. wojny krzyzowe byly cacy choc ludzie czuli ze to nie tak ale wpajano im ze za zabicie muzlumanina idzie sie do nieba i za spalenie \"pseudoczarownic\". czemu nie ufac tylko biblii? po co wprowadzac jakies dodatkowe \"natchnione\" dogmaty. bo czesto ludzie kosciola trzymaja tylki wyzej niz powinni. A Bog sam powiedzial ze ci wielcy beda ponizeni. komu wierzyc? w co wierzyc? chyba tylko wlasne sumienie jest pewne. szkoda ze ci co zyja zgodnie z nim sa potepiani przez tych ktorzy \"tworza\" religie ktora ponoc ma byc religia milości,jednosci, zrozumienia i wybaczenia.

dziwne ze wieeeeeeeeelu mlodych ludzi zyjce zgodnie z tymi wymaganiami i nie sa zdolowanymi katolikami jak to przedstawiacie tylko naprawde adosnymi ludzmi. ciekawe. ze skoro wam sie wydaje nierealne zycie bez tego to iinni tez nie moga. to jest wlasnie waskie myslenie. tylko ja mam racje mowicie a potem wpieracie ze to ja jestem zacofanym katoiliekm. wedlug was tylko wasze arguemnty sa sluszne i dlatego zadna dyskusja nie jest mpozloiwa i sensowna w takich warunkach. kady kto mysli inaczej jest katolem zacfanm godnym tylko usmieszku wyzszosci jak to pan barnaba prezentuje ciagle wielki znawca kosciola i swiata.