Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polka z Polski

Spis największych błędów językowych....

Polecane posty

Gość lmisiionka
Zapomniałam dodać, że często spotykam się z wyrazem WSZYSTEK;) Krawawa Orlico --> modlij też słyszałam....a kiedyś mówiłam (jak miałam 5 lat;) ) ament:(

posłuchali byście mojej dwuletniej córy ...to byś cie miały(li) temat zastęopczy !

lmisiionka----> Bog Ci wybaczy :) CHociaz Sedzia Ostateczny, to chyba az takiej wagi do poprawnej polszczyzny nie przyklada ;) Zart :D Ja tez tak mowilam :)

Gość sleep sheep
to jak z tym bieganiem?? ja tez nie wiem czy młówi się biec czy biegnąć...Ktoś napisał, że dwie formy są dobre ale chyba nie jest tak do końca?

mi kiedys adorator napisal \"siedze sobie w łUżku...\". Wtedy przestal byc moim adoratorem :O

Gość zielona mirra
3-go, 8-go,60-tych zamiast 3. 8. 60.

Gość vivka
jeździj na rowerze :))) spotkałam się z takim hasłem w gazecie

Gość a jak niby miałoby być
tryb rozkazujący od jeździć - jeźdź? jeżdż? tylko jeździj...

Gość a jak niby
o cholera, rzeczywiście! przysięgłabym że to błąd :p człowiek całe życie się uczy!

Gość no to po ręce
:P

Gość jajo jajeczne z jajcarni
Ludzie często mylą dwa pojęcia; jajo i jajko... Jajo rózni się od jajka tym, że jajko można już jeść a jajo nie;)

Gość baby pink22
animrumaru prawidłowo napisałeś;) jaja a nie jajka;) a jak jest z tym dworem....mówi się byłam na dworze czy byłam na dworzu?? :/

Gość ajajaaaja
a ja mam pytanie dotyczace pisowni czastek "bym, bys, by" ... np zrobiłby.... poszłabyś, kupilibyście... Piszemy ja łącznie?? Bo niedawno czytałam, żema być wprowadzona poprawka ze względu właśnie na duza grupe piszaca je oddzielnie... Jak jest poprawniena dzien dziesiejszy ?

a ja mam pytanie, korzystajac z obecnosci fachowcow na forum czy dopuszczalna jest forma \"uspac\" w znaczeniu uspic, ukolysac dziecko (dziecko usnelo), uspac psa (uspic) albo ja nie moglam dlugo wczoraj uspac??? (zasnac) moja intuicja stanowczo mi podpowiada ze absolutnie nie ale, slyszalam to juz kilkakrotnie z roznych regionow Polski (Przemysl, Olsztyn) wiec moze jednak???

Gość opara
Mówimy na dworze, a jak reagpwać na zdrobnienia typu, pójdziemy na spacerek do parczku, kto ostatni w kolejeczce,?, jaki pierscioneczek zaręczynowy? dzieciąteczko, ten zegareczek itp. Czy tylko mnie to męczy?

Gość tytres
to moze jeszcze , kiedy wyfruneliscie z gniazdka, jakradziliscie sobie z pieniazkami? Nie mozna zapytać normalnie, jak dorosły człowiek, po co się tak wdzięczyć?

Gość kkkoooleżnaka
ja też nie jestem za zdrobnienieami.....czasami można je użyć....ale bez przesady...moja znajoma mówi np. byłam cały dzionek w domku ale wieczorkiem poszłam na spacerek, wzięłam pieseczka ze sobą i poszlismy do parczku!!! Kobieta ma 25 lat a mówi jak niemowle;) denerwuje mnie też jak ktoś mówi; nio, cio, dlaciegi itp..... buuu straszne:(

Gość kowal
PSIAPSIÓŁKA żenada

zgadzam się, że psiapsółka to żenada;) Ludzie też mylą pojęcia solenizant i jubilat....madz dziś urodzinki i znajomy napisał w smsie; dużo zdrowia..... dla soleniznatki:( Solenizant to osoba, która obchodzi imieniny...a ja dziś jestem jubilatką... Jubilaci obchodzą urodziny:)

Gość laleczka_Czaki
Do MIRO (post na jednej z pierwszych stron topiku) : IŚĆ NA MIASTO, jest poprawnym wyrażeniem, jeśli wiadomo że idziemy do miasta w celu towarzyskim. Z POZORU może się wydawać, że ten zwrot brzmi nie poprawnie, bo jeśli przanalizować go, wygląda na "nielogiczny", ale cóż prof Miodek nie może się mylić ;)

Zawsze mi sie wydawalo, ze poprawne jest \"na dworze\", a \"na dworzu\" jest regiolanizmem warszawskim. NIgdy nie slyszalam tej formy od osoby z \"innymi korzeniami\" :)