Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polka z Polski

Spis największych błędów językowych....

Polecane posty

Gość kechup
to jak jest poprawnie fonetycznie? kecz(h)op?

Gość Ice ice baby22
Płomykówka se to se możesz sama strzelić...zapomniałam dodać, że wyraz se mnie najgorzej irytuje:D animrumru no tak sorki nie doczytałam do konca...myslałam że ktoś podał tam poprawną formę czyli sweter....

Gość mna telepie jak slysze
zakluczac drzwi,ubierac buty,siadać się,czekac za kims -tak mowia prawie wszyscy wielkopolanie, kontrol,blomba,perfum, a co do" pisze"zamiast "jest napisane"-obie formy sa w tej chwili poprawne,ale jak mowi prof.Jerzy Bralczyk:"czlowiek wyksztalcony zawsze bedzie używal formy"jest napisane"\"

mna telepie jak slysze---> O! Dzieki za poparcie. Bo juz sama zaczynalam watpic w to \"pisze\" :D Tak, coraz wiecej form, dawniej uwazanych za bledne wchodzi do polskiego slownika. Starsi polonisci nie moga sie w tym pogodzic. I tak samo ludzie przyzwyczajeni do tych poprawnych wczesniej form. Coraz wiecej bledow trafia do slownika przez zwiekszenie ich uzywalnosci :(

Gość a u mnie
w ełku wszyscy ale to wszyscy mówią: kłamę, się załamę... coś trasznego no i oczywiście wziąść, eh koszmar, ale wyplenic sie tego nie da.

Ice, namieszałaś ( \"niektórzy będą mówić ; wieje wiater to ubiore se sweter\") i dalej się mnie czepiasz. Coś Ty taka sfrustrowana? Krwawa, mam słownik ortograficzny z końca lat czterdziestych. Jakbyś zobaczyła tamte kwiatki... :) Pantha rei... I to cholernie szybko. A u mnie, w Kielcach też się mówi \"kope\", \"kompe s\'ie\".;)

Gość I hate
jak ktoś mówi - zgaś telewizor. To co - on się pali? Telewizor można wyłączyć.

Gość yy_yyyy
A ja nie lubię, gdy mówią i piszą: oki (ok), spox (spoko), siuper (super), nio (no).... jadzie (jedzie), czy (zamiast trzy), tuste (tłuste) i wiele innych...

Gość I hate
mój przyszywany wujek z USA też powiedział, ze powinnismy mówić /keczup/ a nie /keczap/

Gość I hate
a i mówię / prins polo / Jak mozna mówic princi? Zastanawiam sie tylko jak wymawiac nazwę kanału telewizyjnego HBO / ha be o / czy / ejcz bi o/?

Gość buuuuuhahah
HBO jest amerykańską stacją wieć powinno chyba się wymawiać ejcz bi o.... ale nie wiem do końca czy tak będzie poprawnie?! :/ mnie wkurza jak słysze ide zakupić kilka rzeczy.... istnieje takie wyrażenie jak zakupić?? nie wiem więc się nie wypowiadam...jedno jest pewne drażni mnie to ; idę zakupić:(

Co do adresów, to miałabym wątpliwości. Przecież adres nie musi automatycznie oznaczać miejsca zamieszkania. Ktoś już słusznie podawał rozmaite przykłady, choćby: adres zameldowania, adres korespondencyjny... można to chyba jakoś rozróżniać. Natomiast z całą pewnością są: sweter - swetra, wiatr - wiatru. Częsty błąd: kuter - kutra, ale! skuter - skutera. Inna deklinacja i koniec. Odnośnie wymowy - hiperpoprawność jest tak samo źle postrzegana, jak niedbała wymowa. \"Ą, Ę, bułkĘ przez bibułkĘ\" :p

Nie pamiętam dokładnie jak to jest ze spolszczoną wymową, ale zdaje się spolszczeniu uległy nazwy miejscowości i skróty bardzo popularne i zakorzenione w języku od dawna, nie spolszcza się za to nazw nowych i mniej znanych. Niemal każdy powie UeSA, Londyn, Paryż, Waszyngton, Moskwa, a nie jUeSEJ, Lond(o)n, ParI, ŁOszingt(o)n, MaskwA. Ciekawostka, że posługujemy bądź posługiwaliśmy się niekonsekwentnie skrótami USA (od United States of America), ale ZSRR (czyli Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich) czy RPA (Republika Południowej Afryki), czyli w jednym przypadku skrótem nazwy właściwej, a w drugim - skrótem nazwy przetłumaczonej...

Gość tu ten topik

Gość Jarrey
Najgorsze jest też notoryczne: Te pudełko, te dziecko i peruga

Gość Winogornko czerowne
Rzeczywiście animrumru nie mówimy na USA ju es ej wiec nie wiadomo co z tym HBO:( może po prostu ha be o;)

Gość Biegnąca
a jak się mówi; biec czy biegnąć?? bo zgłupiałam :/

Gość Ktosik tam
A właśnie ,ze nie mówi się : Prosze panią ,lecz -prosze pani!!! Można powiedziać np. Prosze panią do tanca... Nie mówi się :Prosze panią ,jest pani chora Poprawnie będzie :Prosze pani ,jest pani chora

Gość Imisiionka
Dużo ludzi robi błąd pisząc; powiec zamiast powiedz..... a jeśli już nie pisze wziełeś to w zamian piszę wziołeś zamiast wziąłeś;)

Gość Imisiionka
mam pytanko.... mozna powiedzieć? napisana wypowiedz czy jest to niestylistycznie?? Powinnam chyba wcześniej napisać; "a jak już nie napisze wziełeś to w zamian napisze wziołeś zamist wziąłeś" ;)

Gość Poloooo princessa
Mnie wkurzają słowa; tera albo zara zamiast teraz i zaraz :/ wrrrr

Imisiionka-----> Wydaje mi sie, ze z tym \"powiec\" jest jak z \"japkiem\". Oczywiscie nie popadajac w skrajnosc. Ale moim zdaniem nie trzeba az tak wyraznie wymawiac tego \"dz\" na koncu :D

Gość Imisiionka
tak wiem, ale ludzie tak jak słyszą tak piszą.... w smsach od znajomych często czytam powiec mi......

Gość Imisiionka
przed chwilą w TV usłyszałam ; strasznie miło było z Panią rozmawiać..... wrrrr i tak mówią nasi prezenterzy;)