Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polka z Polski

Spis największych błędów językowych....

Polecane posty

Gość Polka z Polski
Ładnie, ładnie.....nie wiedziałam, że aż tyle tych błędów językowych istnieje w naszym ojczystym języku;) Przeczytałam cały topic....Przyznam się, że nie które z wymienionych przez Was błędów sama popełniałam.... ale teraz już wiem, że nie mówi się np. zwracam się z uprzejmą prośbą;) Wpisujcie dalej błędy popełniane przez nas Polaków.... Uczmy się od siebie, aby w przyszłości nie popełniać 'językowych gaf" mówiąć np. strasznie się ciesze;) :D Pozdrawiam najbardziej zaangażowanych forumowiczów w szcególności Animrumru i Krwawą Orlice:)

Polka z Polski----> Pozdrawiam rowniez!! Co autorka tak rzadko zaglada? ;) Mnie ta \"uprzejma prosba\" tez bardzo zaskoczyla. A \"strasznie\" jest w ogole ostatnio ze czesto uzywane. Nie tylko \"strasznie nie ciesze\", nawet \"strasznie sie boje\"> Tez jest niepoprawne... Straszny to przymiotnik, nie przyslowek. Nie wiem czy to regula. Ale tego sie tez dowiedzialam na zajeciach z kultury jezyka :D

widze ze nikt si enie ustosunkowal do mojego pytania wiec moze jeszcze raz a ja mam pytanie, korzystajac z obecnosci fachowcow na forum czy dopuszczalna jest forma \"uspac\" w znaczeniu uspic, ukolysac dziecko (dziecko usnelo), uspac psa (uspic) albo ja nie moglam dlugo wczoraj uspac??? (zasnac) moja intuicja stanowczo mi podpowiada ze absolutnie nie ale, slyszalam to juz kilkakrotnie z roznych regionow Polski (Przemysl, Olsztyn) wiec moze jednak???

Gość kupywałam torta
okropnośc!! ponadto "powiedziałam dla kogos tam"....co to wogóle jest? wziełem, poszłem "na krótki rękawek się ubieram" swetr zamiast sweter

Gość Polka z Polski
Krawawa Orlico byłam na urlopie więc nie zaglądałam do kafeterii:) Malo kiedy jestem w internecie.... Niech ktoś odpowei na pytanie Marabuta....bo też się zastanawiam czy mówi się uspać czy uśpić??!!:)

Gość SIR
Od pewnego czasu kariere zrobł zwrot "przerażić się". Jest ono używane w bardzo dziwnych okolicznościach, np. w takich. Z przerazeniem przeczytałam w gazecie ze w tym roku lato będzie chłodne, z przerazeniem stwierdziłam że dzis woda słabiej leci z kranu, z przerażeniem dowiaduje sie że mąz wróci na obiad godzine później, z przerażeniem zauważyław że poleciało oczko w rajstopach itd., itd. Czy te osoby zdaja sobie sprawę co to znaczy przerazić się?? Pewno mylą z jakim innym np. zaskoczeniem, zdziwieniem, niezadowoleniem, itd.

Gość Ice Ice Baby....
masz racje...przerazenie jest nagminnie nadużywane....

Gość a co nie ma więcej blędów

Nie wiem czy to juz bylo wyjasnione czy nie. Ale mi sie wydaje, ze i swetr i sweter sa poprawne... SIR---> A moze naprawde ktos cos przeczytal z przerazeniem?? Moze sie przy tym czytaniu bardzo przestraszyl?? Mi sie tak zdarza :D Ale nie wiem, czy to blad, czy nie... :( marabut---> Wlasciwie to nigdy nie slyszalam tej srugiej formy: USPAC. WIec nawet nie wiedzialam, ze mozna tak powiedziec. Nie wiem czy to blad... Jesli sie nie zjawi jakis polonista, bo \"trza\" bedzie zajrzec do slownika ;)

Gość Do Krwawej Orliczki
Orliczko swetr nie jest poprawną formą; http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=59705 nigdzie tzn. w żadnym słowniku nie ma wyrazy 'swetr' ....więc wyraz ten jest także "nowo utworzonym" wyrazem Polaków, podobnie jak wyraz "se";)

Gość wielka pani wielkiej wagi
usłyszałam przed chwila wyrażenie; dzis nie spałam w nocy tylko posypiałam......Jest coś takiego jak "posypianie" ???

moze chodzilo o to, ze \"drzemała\" ?

Gość a moze to posypianie
weszło do słownika języka polskiego? :P Mimo wszystko zrobię sobie drzemkę, bo posypianie to nie to ;)

Gość HFJH
albo jak ktos mowi PINIĄDZE a nie PIENIĄDZE :p

Gość moj glos w sprawie
piniadze zamiast pieniadze albo nimcy zamiast niemcy, czesto slychac w wielkopolsce, mysle ze ten fenomen to ścieśnienie i mozliwe ze ma to zwiazek z jezykiem niemieckim w ktorym "ie" czyta sie jako "i" ... wiadomo wielkopolska toregion,kt dlugi czas byl pod wladzami niemiec, ale moze wypowie sie jakis fachowiec ;)

Gość Mekatana
a co z wyrazem "pinceta"?? Pisze się "penseta" czy pinceta" bo z obiema się spotkałam i jestem ciekawa. Ale kolezanka pobila tamte wyrazy mowiac kiedys "penZeta", hehehehehe..... Pozdrawiam!

Gość polonistka ***
Najbardziej nie lubie jak ktos, kto nie jest autorytetem poprawia innych! I tak np. na poczatku topicu wypowiada sie niejaki/ niejaka IVE mowiac, ze "torta" to wersja niepoprawna. Odpowiadam wiec: tortu, torta, to wyrazy poprawne, ich forma fleksyjna (-a, -u) zalezy jednak od kontekstu w zadniu, podobnie jak kwiat, kwiatu. I tak jesli mowimy, ze jest wiele kwatów, powiemy kwiata, a jesli mowimy o jednym, konkretnym kwiecie powiemy kwiatu... Taki to nasz jezyk polski jest...

Gość ojejejej
wogóle uproszczenia fonetyczne mnie denerwują, a njgorzej jest z dodawaniem głoski "m" na końcach czasowników w osobie pierwszej w czasie teraźniejszym: - kupujem -zamiast kupuję -budujem -zamiast buduję

Gość polonistka ***
Inne powszechne bledy jakie popelniaja Polacy... w pisowni: przedrostki ekstra, super, mega, maksi, mini z wyrazami pisza oddzielnie, jest to tak niepoprawne jak powszechne. Czesto na witrynach sklepu (nie "witrynach sklepowych" - to wresja niepoprawna) widnieja napisy: "super ceny", "ekstra ciuchy" pisane rozlacznie czyli ZLE, NIEPOPRAWNIE! Poprawnie: superceny, ekstraciuchy, megahit, minispodnica itd. Albo np. inny czesty blad, czesto spotykany na okladkach ksiazek do jezyka angielskiego, jest oznaczony poziom "sredniozaawansowany" czyli zle... bo serdnio zaawansowany zgodnie z zasadami pisowni polskiej powinno byc napisane srednio zaawansowany. Kolejny przyklad: przedrostek hiper- O ile nikomu nie przychodzi do glowy, by hipermarket pisac rozlacznie, to jednak w przypadku hiperszybki, hipermocny nie jest to juz takie oczywiste... Podobnych przykladow jest tysiace....

Gość polonistka ***
Mekatana----> w przypadku pęsety, proponowalabym tę wlaśnie formę... choć uczono mnie, że jeżeli ktoś mówiąc powie pinceta, nie jest to błąd. (pinceta chyba gorzej brzmi :) ("piniądze" :D)

Gość polonistka ***
Warto tez rozmaiwajac z innymi ludzi nie byc dla nich zbyt srogim w ocenie ich poprawnosci jezykowej, jezyk polski w codziennej, nieoficjalnej mowie wybacza wiele.. Choc prawda stara jak swiat glosi: "pokaz mi jak mowisz, powiem ci kim jestes...." i zgadzam sie z nia w 101% :) Warto tez pamietac, ze niektorzy ludzie mowia gwara czy dialektem..

Gość ojojojojoj
Szłem łonkom, kwiaty pachły, wiater wiał, ubralem wtenczas se swetera, potem ona mnie odepchła, wtenczas pierdłem, żygłem, bekłem, bo chamstwa nie zniese.

Gość wziąść czy wziąźć czy wziąć

Gość smileyface
a mnie denerwuje jak ktos mowi: mi sie wydaje.. poprawna forma brzmi mnie sie wydaje.... bo to na poczatku zdania wystepuje... no ale moze sie czepiam :) a czy ktos slyszal, zeby mowiono np, ze kobiety pioka ciasta, zamiast pieka?? czy jest to jakis regionalizm??

Gość nie chce mi sie calosci czytac
a moze to juz bylo. Denerwiuje mnie : Oczekiwac na coś (zamiast czegoś) Biorę tą ksiązkę ( zamiast tę) Ubrał swetr (zamiast włozył sweter ) JasiU, LechU w 1 przypadku ( zamiast Jaś, Jasio) Powiedzialam sobie,ze wyjde za mąż tylko za faceta, który takich blędów nie robi. Ile się naszukałam!!!! Ale znalazłam. I nie jest polonistą bynajmniej. Ja tez nie. Nauczycielka polskiego mojego syna ( w renomowanym liceum) wszytkie te bledy popelniala. On nie. Ale mial tróję, pewnie z powodu zlego stosunku do podmiotu lirycznego ... Ciekawa jestem, czy znajdę tu bratnie dusze, które tez tych błedów nie cierpią. Jesli jesteście, padne wam w ramiona!

Gość a ja Wam powiem
ze to co uslyszalam przyprawilo mnie o mdlosci :-0 Jeden facet opowiadajac jakas historie mowi zamiast mam kolegę - mam kolegi ...auuuuuuuuu az sie wyc chce!!!

Gość widać że nie chce Ci się
czytać... za to bardzo lubisz pouczać... - można oczekiwać na coś, np. oczekiwać na pomoc; - można mówić, że bierze się tą książkę, to poprawne; "Nauczycielka polskiego mojego syna ( w renomowanym liceum) wszytkie te bledy popelniala. On nie." Widocznie się nie uczył. A "kłopotliwe" formy można sprawdzić w słowniku. Język polski w szkole ma słuzyć czemuś innemu, niż rozważaniu kwestii poprawnościowych.

Gość miał tróję bo się nie uczył
nie wystarczy ładnie mówić żeby mieć piątkę

Gość otóż nie mozna
OCZEKIWAC NA pomoc, tylko czekać na pomoc lub oczekiwac pomocy. Bardzo powszechny bląd u ludzi , pragnacych się wyrazac - ze tak powiem - elegancko... Forma wziąc tę ksiązke jest poprawna, nie tą (choc wszyscy tak mówią ). Sprawdz w slowniku poprawnbej polszczyzny, spytaj prof. Miodka, czy Bralczyka. Nie przeczę, syn miał tróje , bo sie nie uczył. Za mówi i pisze piękną polszczyzną . Według mnie tego powinni uczyc poloniści. Nie dziwie sie, ze nie miał zapału do naulki - tematy byly czasem tak rozpaczliwie. pretensjonalnnie sformułowane - śmiech po prostu. A to inteligentny, logicznie myślacy facet, może niezbyt pokorny. Córunia miala 6, bo nie lubiła, zeby się jej czepiano.

Co do tego oczekiwania.... to ja chyba bym oczekiwala pomocy, a nie na pomoc... Ale leniem jestem i nie chce mi sie sprawdzac w slowniku :P Natomiast forma \"tą\" jest juz poprawna od ponad 10 lat!! :)