Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polka z Polski

Spis największych błędów językowych....

Polecane posty

Gość Serio
Z ostatnio poruszanych - prawidłowe są: przekonujący, przekonywAjący, 10 gramów, wymowa "japko", aby uważano Cię a nie Ciebie, bo nie było przeciwstawienia.

Wieść woe----> To akurat tez wiem z zajec... Ja polonistka nie jestem, wiec opieram sie na opinii osob, ktore znaja sie na tym. Nie wymawia sie \"jabłko\" dokladnie tak jak sie pisze... Oczywiscie tez nie tak jak napisalam \"japko\". Uproscilam sprawe... Chodzilo mi o to, ze takie slowa jak \"jablko\" nie wymagaja dokladnej wymowy i jest to poprawne :D A \"ta\" i \"te\" sa formami poprawnymi. \"ta\" od niedawna - i starsi polonisci jeszcze sie czepiaja... Ale juz nawet Miodek uznal :D

Gość Serio
Animrumru, masz słuszność - każdy z tych przypadków jest błędem. Nieboszczyk oczywiście odmienia się jak rzeczownik żywotny - "dwóch nieboszczyków" jak "dwóch kontrolerów" a nie "dwa nieboszczyki" jak "dwa klocki".

morze cusik pogodom tutej... ino morze inną razą ;-) ..tera muszem wziąść się za robotę, bo pracójoncy czfartek jezd ;-) napewno wrucem tutej w miesioncó sierpnió, w dnó jutszeiszym, dwutysiecznego piontego roka.. w karzdej bąć razie 🖐️ ;-) :-D

Jak ktos ma problemy z nieboszczykiem to zawsze moze powiedziec TRUP ;) Serio----> czyli popierasz moje \"japko\" :) BO ja juz zaczynalam watpic w to co sie nauczylam ;)

Yyyyy... po mojemu to takie topiki są po to, żeby jeszcze bardziej namieszać. Ile razy zdarzają się formy, których nie ma w słownikach, naznaczone znamiennym \"tak jest dobrze\"...:/ Sprawdzałaś pewnie dyktanda i wiesz, że potem człowiek sam się gubi.;) Co to za wiedza... z topiku na forum Kafeteria...:o Ja tam na ogół odsyłam do słowników. I to nie do jednego. No, chyba że ktoś mi chce zapłacić...:P i oby pieniądze, nie pieniążki.;) A tu o włanczaniu i japłkach ("ł" może być wymawiane ciszej, słabiej, szybciej i dlatego być mniej słyszalne): http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?kat=2 Jeśli już o tym co mnie razi... ...bardziej kłuje mnie w uszy hiperpoprawność fonetyczna, niż niedbalstwo; takie dziękujĘ... ghrrrr... bułkę przez bibułkę...

Krwawa_Orlica --> gorzej, jeśli będzie więcej niż jeden trup i ktos powie \"dwóch trupów\" :-D lecę, choć nie chcę... pozruffffka moi koffani :-D

płomykówka*****, odsyłasz TU do słowników, więc oferujesz pewną zatwierdzoną wiedzę i kompetencję!! to już coś/cóś/cuś! :-D

plomykowka---> ale w sumie latwiej sie uczyc w kupie, w zywej rozmowie, niz ze stronic wielkich ksiag :) I blagam!!! Oczywiscie, ze nie JaPko, tak zeby sie popluc przy tym \"P\"... wlasnie tak - ciszej \"ł\" i od razu wychodzi bardziej \"japko\" niz \"jablko\" :) Trudno mi to nawet napisac, bo to kwestia wymowy jest :D 1 trup, 2 trupy, 3 trupy i cmentarz :D

Gość Serio
Popieram wymowę: "japko", "biore bułke pszez bibułke", "ja już dziękuje", ale "włączam". Włączyłam się, bo to mój ulubiony temat - ukochana polonistyka. Lata po studiach mijają, ale wiedza, jeśli ją się stale uzupełnia, pozostaje. Jestem pewna, że nie namieszam nikomu w głowie.

A co mam mówić? Spieprzaj dziadu? Odsyłam do słowników. Nie dosłownika. to też dobry początek by zacząć dostrzegać, że nie ma jednej prawdy, i by nie dokonywać apoteozy tej "książki".;)

Serio---> POlonistka :) To superowo :D Mi daleko do polonistki. Ale w LO chodzilam do humanistycznej klasy i mielismy zafundowane wyklady u Miodka... itp... Robie bardzo duzo bledow i w mowie i pismie - ale staram sie hamowac :)

oj płomykówka*****, \"apoteoza\"... trudne słowo... ;-) Krwawa_Orlica, może myć \"cmentarz\", byle nie \"smętasz\" ;-) Serio --> 🌻

Gość Serio
Do tego przynajmniej "japłka" jesteśmy przywiązani od dzieciństwa, kiedy popisywaliśmy się "dokładnym" czytaniem, ale naprawdę nie jest to wymowa prawidłowa. Ostatnio pojawiła się pierwsza reklama, w której zachwalano jakiś "mięki" produkt - wcześniej wszystko było "miękkie", aż przykro było tego słuchać.

Gość Serio
Miło mi. Orlico , powinnaś powiedzieć: "Mnie daleko do polonistyki" albo "Daleko mi do polonistyki". Nie mówimy: "Mi się to nie podoba", tylko: "Mnie się to nie podoba", nie mówimy: "Mi daj, bo ona nie chce", tylko: "Mnie daj, bo ona nie chce". Prawidłowo jest: "Nie podoba mi się to." "Daj mi." "Ona nie chce, daj mnie".

Gość Serio
Warto zwracać uwagę na poprawność, wielokrotnie mi to pomogło. Jest to do nauczenia, jeśli u podstaw stoi przekonanie, że to jest pożyteczne, a jest. Błyskawicznie nas oceniają po tym, czy nasz język "giętki".

Serio----> To tylko potwierdza moje slowa, ze robie duzo bledow ;) I ciesze sie, ze powstal taki topic... Bo regulamin odradza poprawianie ich na innych topikach to chociaz tu sie powymieniamy spostrzezeniami ;) I jak czasem dostane \"zrype\" od kogos uczonego, to lepiej i szybciej zapamietam :P

Z czasów szkolnych : ścieraczka-gumka do ścierania(Zcierania ;) ) ostrzałka-temperówka smarować-pisać

Krwawa, teraz to mam wrażenie, że topik przerodził się w sympatyczną, swobodną rozmowę, nie jest zaś \"pouczaniem\". Ale przejrzyj go kilka stron wstecz... Dobra, ale tera to już wyłanczam kompa, bo mi tu domowniki akcjĘ pszesiedleńczom rospoczĘli. Jag bede bogata, to se kupie kompa z alarmem i muotkiem na nahałów; i nikt mi go nie bedzie dotykal. Bede se siedzieć na kaffe cało dobe. O! A Wy się ćwiczcie w odnajdywaniu prawdy jedynej.;) 🖐️

Gość Lejery ale hipek
No cóż... naleciałości językowe z różnych regionów naszego kraju oględnie mówiąc.

płomykówka***** ----> Jestem na topiku od poczatku :D Z mojej strony to zawsze byla mila wymiana spostrzezen :D Mam nadzieje, ze nikogo nie urazilam :) Ja dzis sie nie dalam akcji przesiedlenczej ;) Najezdzcy zostali odparci :D

Gość Serio
Na studiach mówili nam, że trochę nosowości w końcówkach: jadę, niosę, nie jest nieprawidłowe. Ciekawa jestem, co o tym sądzicie i jak to odczuwacie: "jade do mamy" czy "jadę do mamy". To będzie brzmiało "jaden do mamy". Poprawnie jest i tak i tak.

Póki Pan Sowa poddaje się wieczornym ablucjom jeszcze zapytam: a) jak powiedzielibyście: Dublin czy Dablin? b) jak akcentowalibyście: w O-gó-le czy w o-GU-le?

Gość Serio
"Lejery ale hipek" - to na pewno coś znaczy, chciałabym wiedzieć, co. Orlico, żeby wszyscy byli tak skromnymi ludźmi, a jednocześnie orłami...

Gość Serio
Ha, zajrzałam do słownika! "W ogÓle" można zaakcentować, jeśli znaczy "w ogólności". Np. "W ogóle to przyjęcie było udane." W znaczeniu "wcale" akcentujemy "w Ogóle". Ciekawe. Akcentujemy zawsze "naUka" - jest to wyraz pochodzenia polskiego i nie ma powodu, żeby był akcentowany na trzeciej sylabie od końca.

Bez nosowości, albo z lekką nosowością, którą w transkrypcji zapisałabym jako maleńkie \"ę\". \"łejery\" to chyba \"o rany\"/ \"o rety\" \"hipek\" to chyba \"ludek\"/\"istotka\" jakoś mi się to tak poznańsko kojarzy, ale nie jestem pewna PS 1 Pytałam o to co podpowiada intuicja. Nie o to co gadające głowy piszą w którymś ze słowników.:o:D 2 Bez przysrywania ptactwu. Sowa ma już taki paradygmat - przmądrzała i niebardzo piśmienna:P

Gość Serio
Sowy są takie śliczne. Główki im się kręcą prawie dookoła, na krótkich szyjkach. Widziałam kiedyś w dzień dwie sowy. Dzięki wszystkim i dobranoc.