Gość taka naturalan Napisano Wrzesień 13, 2007 hej hotuje na niedoczynnosc tarczycy od bardzo dawna a mam jej tak dość i szukam leku żeby pomuc sobie ona jest straszna nawed niewiecie jak chcem żeby ta ona sama zaczeła sama funkcjonować .Tyje mam słaba pamięc zanikającą ale co najgorsza nikt mi nie wierzy że ta horoba ma takie skutki holerne .HCEM BYć ZDROWA OTYM MAŻĘ OD BARDZO DAWNO POMUŚCIE MI PROSZĘ . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nika28 0 Napisano Wrzesień 13, 2007 Trunia ..to może byc od hormonu według mnie powinnaś zmniejszyć dawke, w hormony należy wchodzic bardzo ostrożnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taka naturalna Napisano Wrzesień 13, 2007 HELP CZY ANTYPUNKTURA POMOŻE WYZDROWIEĆ MI ? ALBO JEST INNY CÓD PRZESZCZEPIĆ DODTKOWĄ TARCZYCE ZDROWĄ I MIEĆ 3 SPRAWNE ZAMIAST LEKÓW.nIEBADŻCIE OBOJETNI POMUSCIE MI.JESLI SECE DA SIĘ PRZESZCZEPIC TO CZEMU TARCZYCE NIEMOZNA DOSZCZEPIĆ? CZEKAM NA DOBRE I NA ZŁE IFRORMACJE NA TEMAT MOJEGO PROBLEMU! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Po prostu ciekawość 0 Napisano Wrzesień 13, 2007 ja robiłam badania,bo podejrzewałam chora tarczyce,ale jestem zupełnie zdrowa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość histeria Napisano Wrzesień 13, 2007 Witaj Taka naturalna! Nic nie słyszałam o przeszczepach tarczycy. Mi też przydałaby się taka nowa tarczyca... :) Ja mam całą usuniętą z powodu raka. Rozumiem Cię doskonale - miałam już objawy i nadczynności i niedoczynności - zależnie od dawki leku. Najgorsze jednak w tym wszystkim jest to, że nikt nie wierzy że można się tak źle czuć. Mi mówili że przesadzam albo że sobie wmawiam. Przykre to bardzo :( tym bardziej że wtedy szczególnie potrzebuje się wsparcia bnajbliższych. Jeżeli nie ma się w sobie odpowiedniej dawki hormonu to naprawdę cięzko żyć. Zrozumieć to może tylko ten, kto tego doświadczył. Pozdrawiam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bota- Napisano Wrzesień 22, 2007 Co moze oznaczać duża liczba przeciwciał.Norma wynosi 35, a ja mam przeszlo 1000.Badanie było wykonywane 2 razy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość to choroba hashimoto Napisano Wrzesień 22, 2007 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Anna M Napisano Wrzesień 24, 2007 Witam.od roku lecze sie na niedoczynnosc tarczycy.na poczatku endokrynolog przypisal mi euthyrox125 bralam go przez pol roku obecnie biore euthyrox100.przez ten czas zauwazylam ze przytylam(ok 10 kg) pomimo ze malo jem jestem senna,mam zimne rece i stopy oraz ich czeste dretwienie, wejscie na2pietro wywoluje u mnie ogromne zmeczenie oraz nadmiernie sie poce.chcialam sie zaptac czy leczenie niedoczynnosci wiaze sie z przyjmowaniem lekow juz do konca zycia?oraz interesuje mnie czy moge zajsc w ciaze przyjmujac leki??a tak wogole to mam jeszcze alergie na pylki drzew i rowniez jestem w trakcie odczulania:(z gory dziekuje za wskazowki.pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość anna m Napisano Wrzesień 26, 2007 Witajcie,proszę o radę mam przyjmować euthyrox,jakie są skutki uboczne i samopoczucie podczas przyjmowania tego leku? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
anetazaj 0 Napisano Wrzesień 27, 2007 Hej Dziewczyny, Wczoraj dowiedziałam się, że mam niedoczynność... Początkowo przyjęłam to jak wiadomość o grypie, po waszych wypowiedziach i kilku artykułach zaczęłam martwić się. Najbardziej niepokoi mnie sprawność umysłowa, wiecie może jak można sobie pomóc, aby zwalczyć to cholerne otępienie? Tutaj mam fajny artykulik, ogólnie jest o soji (jestem wegetarianką), mowa jest o produktach wolotwórczych \\\"Wiele pokarmów zawiera substancje wolotwórcze, składniki ingerujące w działanie tarczycy (a w skrajnych przypadkach mogą prowadzić do powiększenia tarczycy, zwanego wolami). Produkty sojowe, proso, warzywa krzyżowe to jedne z wielu produktów spożywczych zawierające substancje wolotwórcze. Najczęściej pokarmy te powodują problemy w rejonach gdzie spożycie jodu jest bardzo małe, gdyż minerał ten jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Skutki niedoboru jodu mogą ulec pogorszeniu jeśli dieta jest bogata w substancje wolotwórcze. \\\" http://www.animal-liberation.pl/index.php?d=347 a tu mamy drugi artykulik http://www.resmedica.pl/zdart110015.html Niektóre produkty spożywcze zawierają substancje wolotwórcze, które mogą ograniczać przyswajanie jodu z żywności. Substancje te należą do tioglikozydów i występują w rodzinie roślin krzyżowych. Do tej pory zidentyfikowano około 80 naturalnych związków należących do tej grupy. Ich działanie wolotwórcze polega na blokowaniu wiązania jodu i tworzenia z tyrozyny tyroksyny niezbędnej do produkcji hormonów tarczycy. Długotrwałe spożywanie roślin krzyżowych, a więc przede wszystkim kapusty, kalafiora, brukselki i soi, przy jednocześnie niewielkiej zawartości jodu w diecie, może przyczyniać się do istnienia niedoborów jodu. Czynniki wolotwórcze zawarte są również w rzepie i brukwi. Dotyczy to przede wszystkim warzyw surowych. Gotowanie bowiem zmniejsza zawartość tych niekorzystnych substancji o ponad 30%. Osoby, u których rozwinęło się wole proste lub stwierdzono niedobór jodu, powinny znacznie ograniczyć spożywanie tych warzyw oraz orzeszków ziemnych i gorczycy, bogatych w substancje wolotwórcze. A tu coś co może nam pomóc Gdzie szukać jodu? Największą zawartością jodu charakteryzują się przede wszystkim produkty pochodzenia morskiego: ryby (szczególnie dorsz i halibut), skorupiaki, mięczaki. Profilaktyka jodowa w Polsce, aby zapobiec niedoborom jodu obejmuje przede wszystkim obowiązek jodowania soli do użytku domowego. Źródłem tego pierwiastka są również niektóre wody mineralne. Innymi produktami będącymi źródłem jodu są również: kefiry, jogurty, sery białe, jaja. Jod występujący w żywności pojawia się w formie łatwoprzyswajalnej dla organizmu człowieka. Jod w mcg/osobę 0-15 lat - 150 powyżej 16 lat- 160 kobiety ciężarne - 180 kobiety karmiące - 200 No to tyle z ciekawostek które znalazłam mam nadzieję, że się wam przydadzą... Ja juz od dziś przestawiam dietę na jodobogatą ;) Życzę wszystkim forumowiczką duuuuuuuuuuużo zdrówka... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jod jest zakazany Napisano Wrzesień 27, 2007 w niektorych chorobach tarczycy!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
anetazaj 0 Napisano Wrzesień 27, 2007 a mogłabyś napisać konkretnie w jakich przypadkach ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jod jest zakazany Napisano Wrzesień 27, 2007 na przyklad w chorobie hashimoto Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
anetazaj 0 Napisano Wrzesień 27, 2007 w takim razie,czy( jeżeli nie ma się choroby hashimoto), przyjmowanie jodu może w jakiś sposób zmniejszyć objawy niedoczynności? szczególnie chodzi mi o pamięć i koncentrację, jestem na 3 roku studiów i zależy mi bardzo na sprawnym umyśle, teraz przeczytanie jakiegokolwiek bardziej skomplikowanego tekstu jest dla mnie nie lada wyczynem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jod jest zakazany Napisano Wrzesień 27, 2007 kłopoty z pamięcią i koncentracją to objaw niedoczynności.Czy miałaś robine przeciwciała? Na forum gazeta jest forum choroby tarczycy, warto zajrzeć,kopalnia wiedzy i mnóstwo porad!Zdrówka życzę:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
anetazaj 0 Napisano Wrzesień 27, 2007 Mam niedoczynność, moje wyniki to TSH=4,15 ft3=3,83pmol/l ft4=10,46pmol/l Mam świetną doktorkę, przepisała mi euthyrox 50, i skierowała do endo(ale u niego mam wizytę dopiero na 18 października...prywatnie!!!) Tarczyca u mnie to i tak jeden z kilku problemów, wszystko zaczęło się 2 lata temu, a dopiero od miesiąca mam dobrą doktorkę. Dostać się do dobrego lekarza to połowa sukcesu, już mam dosyć tych pseudo lekarzy którzy przepisują Ci na ból głowy ibuprom i radzą powrót za pół roku... Dziewczyny pamiętajcie oni są dla nas i mamy prawo żądać odpowiedniej opieki, szczerze to paranoja w naszym kraju trzeba być nie lada wytrzymałym żeby sobie pozwolić na chorobę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość treska Napisano Październik 1, 2007 A co z pociągiem seksualnym? Ciągle jestem senna i nie chce mi się kochać z mężem.Gupia sprawa ale kiedyś zasnełam w trakcie. Co o tym myślicie? Dopiero dzisiaj miałam badania i boję się wyników. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taka jak wy Napisano Październik 13, 2007 a u mnie duuuuzy :-) pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Tarczycowa___ Napisano Październik 13, 2007 Hej dziewczyny z niedoczynnością tarczycy. Jakie miałyście wyniki przed rozpoczęciem leczenia? bo mi wyszło TSH 4.69 (norma do 4.0) czy to straszny wynik? morfologia idealna oprócz nieznacznie podniesionych limfocytów. Tak czy siak ...w poniedziałek idę do endokrynologa- nie ma co zwlekać. Długo się leczycie? jakie macie objawy towarzyszące tej chorobie? Mam nadzieje, ze Pani doktor już po pierwszej wizycie zapisze lekarstwo bo chce w końcu czuć się normalnie- a nie wiecznie zaspana, ociężała i to wieczne uczucie zimna i zlewne poty... ech Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gagor Napisano Październik 14, 2007 Witam Ja miałem TSH 4.26 ,po zrobieniu dalszych badań okazalo się ,że mam chorobę Hashimoto (niedoczynność) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tarczyycówka Napisano Październik 15, 2007 Witajcie dziewczyny! Mam pytanie do was,bo jesteście doświadczone w temacie tarczycy. Otóż z 2 lata temu bylam na usg tarczycy i wyszlo mi,że mam dużo drobnuch guzków.Lekarz przepisał mi eutyrox 50,jednakze ja bardzo bałam sie tego leku,bo już z powodu kobiecej operacji biorę hormony żeńskie.I tak nie biorę do dziś,co pol roku chodzę na kontrolne usg,ale lekarz nie wie,że nie biorę tego leku.wczoraj sobie zrobiłam badanie hormonów i mi wyzsło,myślę,że ok. TSH-3,170 FT-3-3,85 FT-4-1,21 Powiedzcie mi czy jedznak zacząć brak ten eutyrox,czy mogą mi te guzki rosnac bez brania go,bo myślałam,że ten lek bierze sie tylko przy zaburzeniach hormonalnych,a u mnie niby jest ok. Czy lekarz mi go przepisał z powodu guzków,żeby nie rosly? Za wszystkie odpowiedzi dziękuję Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość anno Napisano Październik 16, 2007 ja też mam problemy z tarczycą i jak czytam że wszystkie tyjecie po tym leku to aż się boję. Lekarz zapisał mi go ze względu na to że przez tarczycę przytyłam 20 kg... ja nie chce wiecej przytyć chcę schudnąć... :( nie wiem już sama czy go brać czy nie?! :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taka jak wy Napisano Październik 16, 2007 anno, jeżeli lekarz przepisał ci ten lek to go zażywaj, oczywiście regularnie. wcale nie jest mówione, że przytyjesz. z tarczycą lepiej nie igrać. pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
emma57 0 Napisano Październik 20, 2007 szukam kontaktu z osobami po operacji usunięcia tarczycy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mysza 1980 Napisano Październik 30, 2007 Witajcie. Mam 27 lat, choruje na niedoczynosc tarczycy od ponad 10 lat+ wole guzkowate , ktore usunelam rok temu,mimo ze guzki byly niewielkie.Poczatkowo biposja wykazala ze guzy sa zimne, to jednak potem wynik biopsji byl niejednoznaczny z podejrzeniem nowotworu i oprocz guzkow zastala wycieta cala tarczyca :( ale okazalo sie ze nowotor byl niezlosliwy:D, mialam bombe zegarowa w szyi przez tyle lat, a lekarze twierdzili ze nie trzeba wycinac bo to lagodne guzki, dziewczyny- macie guzki wycinajcie bo z czasem to rakowacieje!!!, caly czas zazywalam eutyrox 50 i nadal biore z tym ze po operacji 150mg , gdyz nie mam tarczycy i musze sztucznie brac tyroksyne, ze zdrowiem bylo oki , ale od niedawna szwankuje ale od strony ginekologicznej.. candida.. i okres co dwa tyg, chyba mi sie wszytko rozregulowalo :( i co teraz??:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mam takie pytanie do was Napisano Październik 30, 2007 od razu zaznaczam, ze zamierzam iść wkrótce do lekarza, ale wcześniej chcialabym poznać wasze zdanie, otoż mam nastepujące objawy: przewlekłe zmęczenie, szybkie icie, kołatania serca, wypadanie włosów, zawroty głowy, trudnosci z koncentracją, czy to może mieć związek z tarczycą? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mam takie pytanie do was Napisano Październik 30, 2007 teraz jeszcze przeczytałam o krostkach na ramionach - trapią mnie od 2 tygodni, małe drobne ropne, pełno ich Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pAula14 LAT Napisano Październik 30, 2007 ostatnio robiłam badania i mam powiększoną tarczyce MAXIMUM jest 4.oo a ja mam 4.34 robiłam badania w polsce i biore jakies tabletki. mieszkam w angli ostatnio źle sie czułam i poszłam do lekarza angielskiego pytał sie czy jestem na coś chora. Powiedziałam mu że mam chorą tarczyce.był bardzo zdziwniony że biore tabletki. oDPISZCIE CO MAM ROBIć, BARDZO SIE MARTWIE :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Gagor Napisano Październik 30, 2007 Do " mam takie pytanie do was " myślę ,że już dawno powinnaś udać sie z tymi objawami do endokrynologa ,to objawy typowe dla tarczycy. Do tych objawów bardzo pasuje choroba Hashimoto na którą się leczę . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Gagor Napisano Październik 30, 2007 Jeśli chodzi o radę dla " pAula14 LAT "jeśli masz powiększoną tarczycę to nie powinnaś czekać tylko udaćsię do lekarza endokrynologa a już napewno nie powinnaś brać leków na własną rękę gdyż w niektórych przypadkach możesz sobie zaszkodzić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach