Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość tarczycowa

TARCZYCA!! Bardzo ważna sprawa!!

Polecane posty

Gość mati2001
Jestem ponownie bogatsza o nowe badania. Powtórzone TSH po 10 dniach 91,25 a było wcześniej 71,6 inne szczegółowe badania jak FT3 2,24,FT4 0,43,ATG 155,3,ATPO 551,3 też nie mieszczą się w żadnych normach a do tego jeszcze widoczny w USG guz wielkości 8mm. Po niedzieli mam wizytę u endo i mam nadzieję że coś zaradzi. Czy ktoś z was miał podobne wyniki?

Witajcie!!!!!!! Znowu ja po ktotkiej przerwie. Bylam zalamana miesiac temu jak wykryto mi niedoczynnosc tarczycy. W miedzyczasie zrobilam kolejne badania - USG, przeciwciala i tak dalej.....jeszcze nie mam wszystkich wynikow badan a przy okazji zrobilam badania mojej 14-tniej corce. Teraz jestem dopiero zdolowana bo i ona ma TSH 3 razy wyzzsze niz gorny pulap normy. Kochane, powiedzcie mi prosze czy w przypadku dorastajacej dziewczynki to tez wyrok na cale zycie z hormonami? Czy moze, jezeli ustablizuje sie poziom hormonow to nie bedzie zmuszona przez cale zycie brac hormonu? BLAGAM jezeli ktoras z Was z wlasnych doswiadczen wlasnych moze mnie troche oswiecic bede bardzo wdzieczna. Pozdrawiam wszystkie i zycze duzo zdrowka!!!!!!!!

DO mamciaaaaa!!!!!!!! Sluchaj na te twoje problemy z pietami to moze sprobuj porobic troche kompresow z moczem. Pamietam, ze mnie pomogly bardzo jak pekaly mi piety. To naturalny sposob wiec mozesz smialo sprobowac. Zycze powodzenia!

Witam Was! Mam do Was pytanie bo nie wiem sama co robić 3 m-ce temu wykryto u mnie niedoczynność - wynik tsh pierwszy raz powyżej 5, później powtórka i było powyżej 8. Przy czym ft4 w normie. I tak wykryto u mnie subkliniczną niedoczynność tarczycy. Usg wyszło w miare - choć lekarz mówił że jest nieco zmieniona ale nie tak bardzo. No i teraz po 3 miesiącach brania euthyrox 50 - 1xdziennie wynik tsf=0,12 :) czekam jeszcze na ATPO jestem przerażona co to może być??? źle dobrana dawka??? zna ktoś z Was może jakiegoś prywatnego endokrynologa? bardzo Was proszę o radę:(

Gość BUNIA DO BOKS
WITAM CIEBIE BOKS JAK MOŻESZ TO ZADZWOŃ DO MNIE. POROZMAWIAMY NA SKYPIE I CI WSZYSTKO WYTŁUMACZĘ 605721917

Gość boks
Bunia mogę Ci podać skypea ale nie mam słuchawek tak więc nie pogadamy tylko najwyżej popiszemy. Odważna jesteś że podajesz numer telefonu na forum. mój skype monika.justyna1

Gość boks
Bunia co ty masz z sercem, że na forum kardiologicznym piszesz?

Witam. Mam niedoczynność od 3 lat, biorę cały czas dawkę 25 eutyroxu i nic się nie zmienia.Przytyłam ponad 20 kilogramów i czuję się ociężała i ciągle zmęczona. Ostatnio słyszałam od znajomej, że odstawiła pół roku temu te same tabletki i pije naczczo 3 krople jodyny na małą ilość ciepłego mleka. Schudła 20 kilo,wyniki ma lepsze niż przy tabletkach.Gdzie przy tabletkach waga nie spadała,lecz ciągle rosła. Czy któraś z Was robi podobnie???? proszę o odpowiedź. Pozdrawiam :):):)

Gość ewazet
Ja biore letrox 100 nic nie schudlam :((( Mam niedoczynnośc tarczycy niby lekką ale cera dalej jest tlusta mimo 31 lat a endokrynolog to bagatelizuje i dziwi sie ze mam np tradzik czasem gdyz wg niej to nieleczona tarczyca powoduje tradzik a moja sie leczy! nie wiem czy to PMS bo ginekologicznie jestem zdrowa ale cera potrafi byl ladna 2 msc i nagle zimą od tygodnia mam 3 gule na szyi i żuchwie! Ot tak sie pojawiają!! Wkurza mnie to i poszlam wiec zrobic badanie krwi na testosteron itp .Oby nie bylo tak ze leczę tarczyce Letroxem ktory jednoczesnie dziala na inne hormony :(

Gość martij88
Witam, przebywałam w szpitalu, by zdiagnozowano u mnie niedokrwistość. Okazało się przy tym wszystkim, że mam podwyższone TSH (4,9) oraz anty TPO (209). Dostałam skierowanie do endokrynologa. Niestety najbliższa wizyta 30 czerwca. Nakręciłam się już i boję się, że to hashimoto. Tylko nie znalazłam jeszcze nikogo, kto miałby podwyższone i TSH i anty TPO. Więc sama nie wiem, co o tym myśleć. Mam 21 lat i nie wiem, czy dobrze zrobie jeśli będę czekała jeszcze pół roku na wizytę u endo, czy iść prywatnie ? Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam

witam wszystkich mam takie pytanie, bardzo wypadaja mi wlosy i mam nadwage(raczej spowodowana nadmiernym jedzeniem niz metabolizmem) lekarz zalecil mi zrobienie tsh, wyszlo mi prawie 8, wynik zly, powtórzyłam, wynik taki sam; dostalam skierowanie do endokrynologa, ale wizyta w .... lipcu, postanowilam pojsc prywatnie bo do lipc to najpierw osiwieje a pozniej wylysieje, wizyta droga wiec chcialabym miec zrobione wszytskie pytania zeby od razu rozpoczac leczenie, zrobilam tsh, ft3, ft4, antyTPO, antyTG; co jeszcze powinnam zrobić aby lekarz mógł postawić diagnozę, usg robi na miejscu dodam, dziękuję za odpowiedź pozdrawiam

Gość Anka 1983
Moje Kochane, Hashimoto i niedoczynność to jeszcze nie koniec świata, uwierzcie mi. Mam 28 lat, od ponad 4 leczę moje własne Hashimoto. Tak naprawdę jak długo mnie męczy to nie wiem, ponieważ zawsze miałam problem z nadwagą , ale myślałam, że to przede wszystkim po Encortonie, który kiedyś musiałam łykać w przerażających ilościach. Kiedy pierwszy raz zbadałam poziom hormonów tarczycy, TSH miałam 11, a reszty to nawet już nie pamiętam. Aktualnie łykam Euthyrox 125 i zobaczymy jak ta dawka na mnie wpłynie. Zanim zaczęłam się leczyć, miałam wszystkie książkowe objawy niedoczynności, zresztą nie opuściły mnie jeszcze zupełnie. Jak pisały niektóre forumowiczki, też mam upośledzony mechanizm wchłaniania żelaza, dlatego i ten pierwiastek zaczęłam łykać i jakoś się kula. Parę miesięcy temu zaczęłam stosować dietę Dukana. I tak jak wyniki TSH zaczynały wahać się w okolicach 3, po zakończeniu diety skoczyły do 7. No ale 8 kilo poszło w zapomnienie. Rozmawiałam na ten temat z moim endokrynologiem, prof. Ruchałą z Poznania i powiedział mi, że metabolizm białek pochłania znacznie większe ilości energii, a co za tym idzie, hormonów tarczycy, stąd pogorszenie wyników. Nie odradzał jednak wcale diety, uprzedził tylko, że będziemy musieli wyregulować odpowiednio dawkę leku. Pytałam też o przyjmowanie jodu przy Hashimoto, bo wszyscy w Polsce straszą taką kombinacją, ale lekarz stwierdził, że nie widzi żadnych przeciwwskazań i w zależności od mojego samopoczucia mam sama zdecydować czy mi to pomaga, czy też nie ( w końcu geneza Hashimoto jest nieznana, a zachodnia literatura wręcz poleca jod, jako pierwiastek dobroczynny przy tej chorobie). Także teraz zamierzam połączyć Dukana z jodem. Moje rozumowanie jest następujące: Skoro do przetwarzania białek trzeba więcej energii, ergo hormonów, a jod stymuluje ich wytwarzanie, zły wpływ diety powinien zostać zniwelowany przez dobroczynne działanie jodu. A skoro moje Hashimoto i tak prędzej czy później wyniszczy moją tarczycę do zera, a jest coraz mniejsza i stale muszę brać większe dawki Euthyroxu, to chyba lepiej, żebym chociaż zwaliła parę kilo:) Co Wy na to?

cześć dziewczyny.widzę że jesteście oblatane w temacie ,więc chciałam was zapytać czy wynik TSH 5.28 to już niedoczynność tarczycy?z góry dziękuje za odpowiedzi.

czy jodyna jest jadalna?bo pisalyscie panie cos o rozpuszczaniu jej w mleku...ja tyje,,,i szlag mnie trafia ...i mam wszystkie objawy niedoczynnosci oprocz zaparc bo ich akurat nie mam

podbijam bo chyba polece zaraz do apteki...boje sie tylko zeby nie przedawkowac zeby sobie krzywdy nie zrobic

kupilam zazylam -niedobre....potem zjadlam makaron i prawie sie zezygalam ....do tego mam caly czas w gardle kluche ktora staram sie odkrztusic....

i co tam?wrzyscy zasneliście???????prosze powiedzcie czy wynik TSH 5.28 to już niedoczynność tarczycy?????

sam wynik tsh ci nie wystarczy, jesli wedlug labolatorium w ktorym robilas ten wynik jest wyzszy niz norma musisz zrobic ft3 ft4 i przeciwciala i do endokrynologa sie udac, jeszcze usg tarczycy najlepiej jak zrobisz

wielkie dzięki za wypowiedż,jutro idę do lekarza ogólnego zobaczymy co mi powie.pa

Gość mala_tarczyca1234
witam, wlasnie odkopalam moje wyniki USG tarczycy, oprocz guzka zaniepokoila mnie mala tarczyca: PP 13x12x29mm (rok wczesniej 17x14x33mm) LP 9x11x23mm (rok wczesniej 12x9x30mm) objetosci wychodzą PP 2,62ml , LP 1,14ml (korzystam ze wzoru dłxszerxglx0,5), co w sumie daje 3,76ml !!!!!! a norma jest chyba jakos od 15ml... NIECh KTOS PROSZE SPOJRZY I POWIE CZY DOBRZE LICZE I MOWIE. (Brałam kiedys jakies leki od endokrynologa, 1-3 miesiace jakos, ale potem mialam ich juz nie brac,niepamietam nawet jakie i na co byly to byly a bede szla prywatnie ,wiec juz sie nie dowiem) CZY MALA OBJETOSC TARCZYCY SWIADCZY O NIEDOCZYNNOSCI???? wyniki TSH i anty-TPO w normie. Dodam ze mam objawy takie jak wieczne niewyspanie,szybkie marzniecie, problemy z zaczerpnieciem powietrza -czytalam ze to moga byc objawy niedoczynnosci

dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie jak mam niedoczynnośc tarczycy i teraz bede przyjmować te całe hormony to przytyję?????????????teraz waże 60kg,i niechce ważyć wiecej nawet o kilogram.z góry dzieki

Gość niech ktoś powie jakto jest
z tymi hormonami ,tyje się od nich??????Od tygodnia biorę 50 letroxsu i tak jestem już za gruba a jak przytyję,nie chce tego !!!moje tsh to 7,7,powiedżcie coś proszę...

Gość mała_tarczyca
w niedoczynnosci tarczycy sie tyje i jest podwyzszone TSH (Ty masz podwyzszone), po letroxie powinno sie chudnąć

powinno sie chudnąć????chyba macie jakieś doświadczenie przy niedoczynności?????czy sie myle??prosze o jakies dokładniejsze wpisy jeśli można.

Gość niech ktoś powie jakto jest
ja też dopiero zaczynam ale pewnie mam to już od dawna...pani doktor przepisując mi ten letroxs powiedziała ,że mnie odchudzi ,ale czytając forum to jest różnie ,na razie jest jakby troszeńkę lepiej nie mam takich obrzęków.przepisała mi 100 letrox ale ja na razie biorę50,boję się tych hormonów.Jak myślicie brać całą dawkę ,do endo mam termin na pażdziernik.

Gość czy przy niedoczynności
człowiek się bardziej poci?

Gość mala_tarczyca
jezeli problemy z tarczyca powoduja u ciebie tycie,mimo ze nie jesz zbyt kalorycznie albo malo, to teoretycznie leki powinny pomoc z wagą. Nie mam doswiadczenia, letrox bralam kilka lat temu przez miesiac czy jakostak,ale nie pamietam co i jak. A co do symptomow niedoczynnosci/nadczynnosci to roznie. Jedne dziewczyny maja tak ze maja niedoczynnosc, a mimo to nie tyja,wrecz sa bardzo chude i nie moga przytyc, wiec nie zawsze jest tak ze niedoczynnosc to sie nadmiernie tyje a nadczynnosc to sie chudnie.

dzieki za wpisy,mam nadzieje ze niebede wyglądac jak hipopotam;a co do nadmiernej potliwości to jest to jeden z wielu objawów przy niedoczynności tarczycy.

Gość milunia1
Witam. Chciałabym spytać, czy problemy z tarczycą można wyleczyć całkiem, czy to jednak będzie wracać ? W październiku zdiagnozowano u mnie nadczynność tarczycy, dostałam leki i w grudniu tydzień za późno poszłam na wizytę kontrolną (nie mogłam wcześniej), brałam leki dalej i nadczynność przeszła mi w niedoczynność, choć lekarz mówi, że to już proste leczenie, bo nie jest źle. I jestem ciekawa czy da się to wyleczyć całkiem, czy będę już musiała brać non stop leki ? Mam 19 lat, u mnie w rodzinie jest to dziedziczne chyba, bo od strony taty prawie wszystkie kobiety miały bądź mają problemy z tarczycą. A i jeszcze jedno pytanie - czy biorąc lek zawierający tiamazol można normalnie zajść w ciążę ? Bo słyszałam, że mogą być problemy w trakcie leczenia..

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się