Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość tarczycowa

TARCZYCA!! Bardzo ważna sprawa!!

Polecane posty

Gość Magdalena1989
Dzięki, no zobaczymy jak to będzie, oby było oki, a w sumie zastanawiam się czy to nie nerwy, stres, w sumie siedzę w domu, nic się złego nie dzieję, a ja ciągle jakaś jestem poddenerwowana itd. ach, no zobaczymy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam, Mam podejrzenie Hashimoto. Lekarka skierowała mnie na dodatkowe badania (TSH mam w normie). Jestem też otyła. Jeżeli by się okazało, że mam hashi, to po zastosowaniu odpowiedniego leczenia mój organizm zaskoczy i waga sama zacznie delikatnie spadać? Nie mówię tu o tym, że po roku zrzucę40kg;), ale że przy niewielkim wkładzie własnym, uważaniu na to, co jem, ale nie przesadnie, będę chudła? Widzę, że są tu Panie, które to mają. Jak zmieni się mój nastrój, po podaniu odpowiednich leków? Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Titerlitury
Cześć dziewczyny! U mnie w wieku 17 lat (w chwili obecnej mam 20) wykryto wole młodzieńcze, podczas rutynowego bilansu szkolnego. Postanowiłam nie zwlekać i jak najprędzej pójść do lekarza, gdyż wiadomo - z tarczycą nie ma żartów, a lepiej załatwić wszystko sprawnie i szybko. Zmartwień jakby mniej ;) Do endokrynologa (a radziłabym od razu wziąć skierowanie do tegoż specjalisty) pobiegłam z wynikami TSH, na które również dostałam skierowanie podczas bilansu. Od "zwykłego" lekarza pediatry. Jak się okazało podczas USG tarczyca była powiększona, a ponieważ wyniki TSH były w normie - na skutek niedoboru jodu. Przez pół roku łykałam jod i jej stan wrócił do normalności. Nie mam stwierdzonej nadczynności ani niedoczynności, mimo to regularnie (co pół roku, albo co rok gdy nic się nie dzieje) badam się endokrynologicznie. Cóż, w rodzinie nie mam żadnych przypadków chorób tarczycy... A duszenie w obrębie szyi może być spowodowane tarczycą, ale nie musi. Innym powodem jest m.in. nerwica.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maniorek
Proszę o pomoc w interpretacji wynikow. jestem po poronieniu i poszukuje jego przyczyny. TSH - 3,43 norma 0,27-4,2 fT3 - 5,08 norma 3,95-6.80 fT4 - 14,39 norma 12.0-22,0 Wyniki niby sa w normie ale czytałam że przy takim wyższym TSH fT4 powinno siegac gornej granicy. bylam z wynikami u lekarza i pani doktor stwierdzila ze jak wyniki sa w normie to sa dobre. Teraz chcemy z mezem znow zaczac sie starc o dziecko i nie wiem czy powinna udac sie z takim wynikiem do specjalisty czy to dobry wynik a ja poprostu przesadzam?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eweewelinek
Do maniorek: Na pewno są na tym forum osoby lepiej zorientowane i doświadczone w kwestiach poronień, niemniej z tego, co wiem, rzeczywiście poronienie może mieć przyczynę autoimmunologiczną, i dlatego może się zdarzać przy chorobie hashimoto, czyli autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy (które w wynikach badań hormonów tarczycy daje obraz taki, jak niedoczynność). TSH masz niby w normie, aczkolwiek mogłoby był niższe. Jednym z badań, które mogą wykluczyć lub potwierdzić chorobę Hashimoto, jest badanie poziomu przeciwciał anty-TPO. Ja bym się i tak skonsultowała z endokrynologiem, ale może warto na wszelki wypadek poświęcić te 30-parę złotych i zrobić najpierw anty-TPO, żeby do lekarza pójść już z wynikiem? Szczerze mówiąc, nie wiem, co Ci poradzić, to powyżej to tylko taka mała sugestia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maniorek ze mnie żaden specjalista ale mnie endokrynolog powiedziała (też chciałabym starać się o dziecko), że do ciąży powinnam mieć tsh poniżej 2. A fT4 przy podwyższonym tsh ma być niskie więc masz dobrze. Chyba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytryna wawa
maniorek --> tsh dla starających sie powinno być napewno poniżej 2, uznaje się zwykle że optymalny poziom tsh to 0,5 do 1,5. Najważniejszy jest jednak poziom ft4. Masz rację, powinien być bliżej górnej granicy normy. "Wyniki w normie" wcale nie są OK. Powinnaś dostać większą dawkę hormononów. Zmień lekarza. Najlepiej na dobrego endo-ginekologa, który nie tylko zna się na leczeniu tarczycy ale i na prowadzeniu ciąży przy niedoczynności. I eweewelinek ma rację :-) trzeba sprawdzić, czy Twoja niedoczynność nie ma podłoża autoimmunologicznego. Każ lekarzowi sprawdzić, czy nie masz przypadkiem Hashimoto. Jeżeli tak - możesz brać selen, który zmniejszy ilość przeciwciał. Przy mniejszej ich ilości mniejsze będzie też prawdopodobieństwo ich przeniknięcia przez łożysko. Ze mnie też żaden spacjalista ;-) ale że sama staram się o dzidzię, to czytam o wpływie hormonów tarczycy na ciążę sporo. Jeżeli będziesz miała jakieś pytania, wal śmiało :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytryna wawa
maniorek --> wazne jest też częste kontrolowanie poziomu hormonów tarczycy w trakcie ciąży. Zapotrzebowanie na hormony w trakcie ciąży zwiększa się (nie tylko zwiększa się masa ciała, da której dopasowuje się dawkę hormonu, ale organizm dziecka również potrzebuje tych hormonów, a sam potrafi je wytwarzać dopiero od mniej więcej 20 tygodzni ciąży i też w niepełnej ilości).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maniorek
Dziewczyny dzieki za odpowiedzi. zrobilam badania na anty TPO i anty TG w piatek je odbieram i wtedy umowie sie do endokrynologa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Koteczek30
Witajcie, przez przpadek wyszło, że ciś dzieje się z moją tarczycą. W listopadzie zeszłego roku TSH miałam 4,78; w lipcu tego roku TSH 7,2, FT4 15,1, FSH 7,0; parę dni temu powtórzyłam badania i okazało się, ze TSH wynosi 7,30 (norma: 0,27-4,2); fT4 16,39 (norma: 12,0-22,0); fT3 5,62 (norma: 3,95-6,8). Znalazłam taką informację, że jest to subkliniczna niedoczynność tarczycy. Zresztą taką diagnozę stwierdził mój lekarz, jak byłam u niego w sierpniu. Zlecił wtedy, żebym zrobiłam FT3 i FT4. Teraz czekam na wziytę u lekarza. Co radzicie? Mam się bardzo niepokoić? Aha... mam jeszzce bardzo dużo żelaza, trochę teraz spadło, ale i tak jest ponad normę. Może to mieć jakiś związek? Pozdrawiam i dziękuję za jakiś komentarz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytryna wawa
Koteczek30 --> nie martw się, masz niedoczynność, dostaiesz hormony i po sprawie. Niedoczynność było widać już w pierwszym badaniu. Jeżeli masz objawy niedoczynności to przy właściwie dobranej dawce hormonu będą ustępować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maniorek
Zrobiłam te badania o ktorych tu pisałyscie anty TPO - 72.79 norma do 34 anty TG 275.6 norma do115 czy taki wynik oznacza ze mam to Hashimoto?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To fT4 przy podwyższonym tsh ma być wysokie? Myślałam, że fT3 i fT4 mają być niskie jeśli tsh jest za wysokie. Zgłupiałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam, Ponawiam moje pytania... Jak reaguje organizm po podaniu hormonów przy Hashimoto? Waga zacznie lekko spadać? Z góry dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Skoro masz TSH w normie (ile?) to nie sadze by otylosc byla skutkiem niedoczynnosci. Mialam nie zdiagnozowanego Hashimoto przez wiele lat i razcej otyla nie bylam, ot przestalam wygladac jak kij od szczotki.(z 50 doszlo do 58 kg). Ale nie jestem endo. Zmien raczej diete na niskoweglanowa a wysoko blonnikowa. Hormony tarczycowe to nie tabletki odchudzajace.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biore leki na autoimmunologicz
ne zapalenie tarczycy od połtora miesiąca, bardzo wypadałay mi włosy jescze pzred braniem lekow, endokrynolog powiedziała ze stan włosow powinien sie poprawic,,,a ja biore je juz połtora miesiaca a włosy nadal wypadaja w takich samych ilosciach....czy na efekty trzeba czekac dłuzej niz połtora miesiaca?>??????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lulu na moście
jak rozpoznac ze mam cos z tarczyca? jakie sa oznaki, mi bardzo wypadaja wlosy jz dlugi czas, mialam stresy ale moze to cos wiecej...bo wlosy mi sie przerzedziły i strasznie sie tym przejmuje.. jak to wykryc ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eweewelinek
Do lulu na moście: Wypadanie włosów to akurat żaden dowód na to, że coś się dzieje z tarczycą. Jeśli poza tym czujesz się dobrze i nie widzisz żadnych niepokojących oznak, to może nie warto szukać sobie choroby? Jeśli jednak chcesz mieć pewność, zrób sobie badanie poziomu hormonu TSH (może Ci je zlecić lekarz POZ). Dalszym krokiem jest zmierzenie poziomu ft3 i ft4, ale jeśli się nic nie dzieje a TSH wyjdzie dobre, to może nie ma potrzeby?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biore leki na autoimmunologicz
ne zapalenie tarczycy od połtora miesiąca, bardzo wypadałay mi włosy jescze pzred braniem lekow, endokrynolog powiedziała ze stan włosow powinien sie poprawic,,,a ja biore je juz połtora miesiaca a włosy nadal wypadaja w takich samych ilosciach....czy na efekty trzeba czekac dłuzej niz połtora miesiaca?>??????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hashi, No nie wiem czy masz racje. Moja endokrynolog wyglądała na dość pewną siebie jak mnie oglądała. Zrobiłam dzisiaj badania. Zobaczymy... Co Ty nie powiesz? To nie leki na odchudzanie? A ja myślałam, że połknę jedną i schudnę 20kg w ciągu doby :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jakie leki endo Ci przepisal na zapalenie tarczycy??? Jakie masz przeciwciala??? Mi tez wlosy leca, nie jestem do konca przekonana czy to od tarczycy czy moze cos innego, skoro bralam Diane 35 przez 5 m.-cy i wszystko bylo OK. Po odstawieniu Diane 35 znowu leca. Niestety, ale tak ma duzo kobiet.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
>>Animia Ciesze sie ze masz poczucie humoru :O Czasem mi sie wypsknie jak czytam te rozne posty: mam pryszcza na policzku czy to grzybica jelit, jestem ospala czy to Hashimoto, mam oblozony jezyk czy to....., mam zatwardzenie czy to objawy raka zoladka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Przez całe życie byłam zdrowa
ja polecam zdrowa zielona żywność młody jęczmień i chlorella sami sie przkonajcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do PRZEZ CALE....
Ale co ma piernik do jeczmienia. Sama piszesz ze : "jęczmień co prawda nie uratował mnie od operacji tarczycy, lecz wierzę, że właśnie dzięki niemu nie musiałam czekać na operację parę lat jak inni." Tzn co jeczmieniem przekupilas lekarza/szpital i zrobili ci szybciej operacje.?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babeczka80
pomocy!!!! ja mam niedoczynnosć tarczycy i brałam eutyrox 25,dobrze sie czułam przez ok 20 dni potem coś we mnie wstąpiło nie wiem co ale mialam dostać szału ,nerwowa byłam bardzo ,rece mi sie trzesły jak alkoholikowi i wogóle cała rozstrojona jakaś byłam ,zadzwonilam do internisty a on kazal mi wziąść wiekszą dawke (50) no i biore juz 10 dni ale znów czuje takie napiecie jestem strasznie nerwowa nie wiem co sie ze mna dzieje -a moje przygnąbienie po prostu mnie dobija - to chyba jakas depresja ))nie wiem juz co z sobą robic ,jestem ciągle słaba i zaspana ia w nogach siły nie mam ))co to może być?????wizyta u endo dopiero 18 listopad nie wiem jak doczekam do tego termionu,mpoóżcie co mam robic????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość je le sais
zrob badanie tsh, mozesz isc do lekaza domowego po skierowanie. Zobacz jaki masz poziom hormonow. Moze masz przedawkowanie leku co moze spowodowac nadczynnosc. Wiem, ze dawka, ktora bierzesz jest mala, na mnie np dziala i to bardzo. Zalezy od organizmu. Jesli nie sparwdzisz , to ciekzko tu spekulowac, bo tarczyce sie leczy glownie na podstawie wynikow hormonow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babeczka80
robiłam badania rano dzis na tsh i wynik mam 3,94 to chyba norma nie? a czuje sie strasznie ))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
>>babeczko Hmmm, najpierw czytajac twojego posta myslalam jak \'je le sais\' bo wygladalo to jak przedawkowanie ale twoj nowy wynik TSH pokazuje ze jeszcze troche powinno byc mniejsze. A jakie mialas przed leczeniem? Byc moze zaczelas za duza dawka. W twoim przypadku pewnie trzeba bylo wystartowac z polowka tabletki i powoli oswajac organizm. A czy sprawdzalas poziom FT3 i FT4. TSH jest tylko orientacyjne. Wg mnie powinnas pojsc do endo jak najszybciej. Sam poziom TSH moze byc mylacy. Moze byc jakas interakcja z innymi lekami, suplementami, ktore bierzesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeszcze jedno. Ile wazysz? Hormonowe dawki sa w przeliczeniu na kg ciala, i przyswajanie/tolerancja jest bardzo roznorodna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babeczka80
...przed leczeniem tsh mialam 5,5 waga 78 wzrost 176 a teraz po 1,5 miesiąca schudłam 3,5 kg .Jednak cos jest nie tak bo rano wstałam i czułam sie w miare dobrze a gdzy wzielam tabletke (50) to znów sie cała trzese i mam wate w nogach ,jestem obolała jakby mnie wszystkie miesnie bolały i zmeczona.Mój wynik ft4 podobno był ponizej normy ale nie jestem pewna na 100% bo to zostało u endo....nie wiem czy też ktoś ma takie objawy ale moje rece (drgawki ) to przekraczają chyba juz możliwości..aż wstyd w miejscu publicznym gdzies wziąsć szklanke do ręki ...bo pomyslą ze ja alkoholikiem jestem ))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×