Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Aqua1

jak wygl膮da usuwanie migda艂贸w ???!!!!

Polecane posty

Go艣膰 Luke28
Hej, mia艂em we wtorek rano zabieg usuni臋cia migda艂k贸w (pod pe艂n膮 narkoz膮 - co polecam, 艣wiadomie nie chcia艂em si臋 m臋czy膰 na wp贸艂-偶ywy). Do domu wypisali mnie na drugi dzie艅 ju偶. Po wybudzeniu z narkozy dobr膮 godzin臋 plu艂em krwi膮, co jest normalne bo podczas operacji du偶o jej cz艂owiek 艂yka. Kropl贸weczka i paracetamol do 偶y艂y pierwszy b贸l u艣mierzy艂. Pierwszego i drugiego dnia jad艂em tylko p艂ynne rzeczy, jako艣 sta艂e jedzenie mnie przera偶a艂o. Obecnie (4 dzie艅 po), jest ju偶 du偶o lepiej (dalej antybiotyk na 5dni, przeciwb贸lowe i dentosept do p艂ukania). Mia艂em wielkie zrosty ju偶 i zabieg trwa艂 40min, lekarz powiedzia艂, 偶e dawno ju偶 nie widzia艂 migda艂k贸w w takim stanie (zawdzi臋czam to poprzednim laryngologom, kt贸rzy stwierdzili, 偶e wylecz膮 mnie antybiotykami). Ja mam inny problem, bo tak jak gard艂o jest ju偶 prawie ok, to mam strasznie pokaleczone kraw臋dzie j臋zyka - na wysoko艣ci z臋b贸w. Powoduje to spory dyskomfort, bo piecze nawet podczas m贸wienia. Pewnie podczas zabiegu j臋zyk "przeszkadza艂" i jako艣 brutalnie go przesuwano, przez co si臋 pokaleczy艂. Tak, czy siak jestem zadowolony - polecam wszystkim i NIE MA SI臉 CZEGO BA膯. Czekam na jesie艅 bez angin ju偶 :) Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
witajcie migdalkowicze, U mnie u mnie juz prawie 2 miesiace od operacji usuniecia migdalkow,powiem wam kochani ze mam problem z glosem,spiewaczka to ja juz nie bede,spiewam okropnie,pozatym wiecznie mam chrypke,gardlo wiecznie mi wycycha,mam suchoc w gardle.Jest to problem po operacji ,martwie sie ze ten glos juz mi taki zostanie,.Pozatym wszystko ladnie zagojone,lecze nadal swoje jelita,przezylam to bardzo i musze przyznac ze jest to bardzo niemile i nieprzyjemne ,trzeba sie nacierpiec w trakcie zabiegu i po,,, ale cieszy mnie to ze prawdopodobnie nie bede juz chorowac na anginy czego sobie i Wam kochani 偶ycze.Pozdrawiam serdecznie.Basia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 claudy27
Witam, 2 miesi膮ce temu mia艂am usuwane migda艂ki, lewa strona zagoi艂a si臋 bez problemu, ale z prawej tak jakby dalje ciek艂a ropa po ok 3 tygodniach i tak to trwalo pare dni, psika艂am tantum verde i ta ropa znika艂a. Po poaru dniach pzresta艂o ciekn膮c ale w tym meijscu mam jakby blizne i sie zastanaiwam czy to blizna czy ta ropa sie zebra艂a pod zagojana tkanka.. Mia艂 tak kto艣 mo偶e? jakies cieki z usunietych miejsc albo blizny? Bardzo prosze o odpowiedz, pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 majka 7878
claudy27 na Twoim miejscu posz艂abym do laryngologa, tam nie powinno by膰 偶adnej ropy. Mo偶e nie wycieli wszystkiego lub wda艂a si臋 infekcja? Im szybciej p贸jdziesz, tym lepiej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Luke28
Witam ponownie, jestem ju偶 prawie 3tyg po operacji. Wszelkie nieprzyjemne objawy zwi膮zane z b贸lem i problemem z prze艂ykaniem min臋艂y. Pozosta艂o jednak co艣 co mnie martwi, mianowicie dziwny posmak a wr臋cz irytuj膮cy, kt贸ry pojawia si臋 podczas jedzenia i picia, szczeg贸lnie s艂odkich rzeczy. Jedyne co jest neutralne i nie powoduje tego posmaku to herbata. Posmak pojawia si臋 jakby u nasady j臋zyka i w gardle. Czyta艂em wiele opis贸w podobnych objaw贸w w tym w膮tku, niekt贸rym mija艂o po miesi膮cu, niekt贸rym nie. Dotar艂em do informacji, 偶e mo偶e to by膰 wynikiem uszkodzenia nerw贸w w b艂onie 艣luzowej gard艂a, kt贸re jak si臋 okazuje pe艂ni膮 te偶 funkcj臋 receptor贸w smaku. Nie mniej jednak wybieram si臋 na wizyt臋 do Laryngologa w tym tygodniu i zobaczymy co powie. Jak kto艣 (z podobnymi objawami) mo偶e si臋 ze mn膮 podzieli膰 swoimi refleksami to czekam na info. Nie chc臋 tu absolutnie nikogo straszy膰 przed zabiegiem, bo z tego co czytam to rzadkie powik艂ania i mija - licz臋, 偶e szybko :)

Udost臋pnij ten post

Witam. Min臋艂o 6 dni od wyci臋cia migda艂k贸w. Wszystko odby艂o si臋 przy znieczuleniu miejscowym. Nie b臋d臋 opisywa膰 偶eby nie straszy膰 tych, kt贸rzy maj膮 to jeszcze przed sob膮, ale jest to co艣 bardzo, bardzo nieprzyjemnego. Mam jednak pytanie do os贸b kt贸re s膮 ju偶 艂adnych kilka tygodni, b膮d藕 lat po operacji.. czy mieli艣cie w miejscach gdzie by艂y migda艂y rop臋? W czwartek, czyli za 3 dni b臋d臋 mia艂a konsultacj臋 lekarsk膮 i na pewno si臋 wszystkiego dowiem, jednak bardzo mnie to niepokoi. Czy to jaka艣 nieprawid艂owo艣膰? W szpitalu z kt贸rego wysz艂am w poprzedni czwartek lekarz m贸wi艂, 偶e wszystko si臋 bardzo 艂adnie goi. A jednak zapach z ust i ta ropa w ranach jest do艣膰 niepokoj膮ca.. Czekam na informacje na ten temat. Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Witam wszystkich, Mia艂em usuwane migda艂ki wczoraj oko艂o 14. Dzisiaj le偶臋 pod ketonalem (jest co艣 silniejszego przeciw b贸lowi?) i czytam o migda艂kach. Nie robi艂em tego 艣wiadomie przez zabiegiem. Dla os贸b poszukuj膮cych dok艂adnego opisu: W moim przypadku usuwa艂em migda艂ki na ul. Mickiewicza w Katowicach. Bardzo mi艂a obs艂uga, szczeg贸lnie panie piel臋gniarki. Nale偶y pami臋ta膰 o tym, 偶eby by膰 na czczo. O 14 zabrano mnie na sal臋 w samej tylko bieli藕nie. Dosta艂em fartuch i czepek na g艂ow臋. Kolejnym krokiem jest pod艂膮czenie wenflonu (praktycznie bez b贸lowe). Potem anestezjolog wstrzykuje kilka r贸偶nych 艣rodk贸w znieczulaj膮cych (m.in. na podstawie wcze艣niej podanej wagi). Po 30 sec. 艣wiat zaczyna wirowa膰 i chce si臋 bardzo mocno spa膰. Opr贸cz tego by艂em znieczulony r贸wnie偶 miejscowo, w migda艂ki. Samo wyci臋cie jest b. szybki - trwa kilka minut. W moim przypadku lewy migda艂 by艂 wyci臋ty b. szybko i ca艂kowicie bez b贸lu. W kolei przy prawym by艂y du偶e zrosty i mimo znieczulenia troch臋 pokrzycza艂em. Krwi jest naprawd臋 du偶o. Kilkukrotnie wypluwa艂em j膮 na podstawion膮 miseczk臋. P. doktor, kt贸ra prowadzi艂a operacj臋 te偶 jej mia艂a ca艂kiem sporo na sobie (od mojego charczenia, gulgotania i kaszlenia). Potem rany by艂y najprawdopodobniej zamykane laserem. Piek艂o i bola艂o + nieprzyjemny sw膮d... Sama operacja mimo wszystko nie by艂o najgorsza... Najgorsze zacz臋艂o si臋 dopiero po niej. Potworny b贸l mimo kropl贸wki z ketonalem. Najgorsze jest to, 偶e gard艂o tak boli, 偶e nie mo偶na swojej 艣liny po艂kn膮膰 nie m贸wi膮c o jakiej艣 wodzie lub serku. Pali jak 偶ywy ogie艅. Ka偶de poruszenie g艂owy to kolejny b贸l gard艂a, ka偶dy ruch j臋zykiem to kolejna dawka b贸lu. Ca艂膮 noc nie spa艂em - w ustach mn贸stwo 艣liny, kt贸rej nie mo偶na po艂kn膮膰. Wypluwa艂em j膮 wi臋c chyba w litrach do samego rana. Nieco lepiej by艂o rano jak wsta艂em z 艂贸偶ka i zacz膮艂em chodzi膰. Na ko艅cu gard艂a normalnie mamy taki 'wisiorek'. M贸j jest wielko艣ci ca艂ego kciuka. Powi臋kszy艂 si臋 jakie艣 kilkadziesi膮t razy i zwisa w d贸艂 przewodu. Najgorsze jest jednak prze艂ykanie czegokolwiek. Po 40 godzinach postu zjad艂em dzi艣 danio - przy ka偶dej 艂y偶eczce du偶a dawka b贸lu a偶 do krzykni臋cia. Je艣膰 jednak trzeba... Ca艂y czas charcz臋, odchrz膮kuj臋 (to te偶 ca艂y czas boli) i staram si臋 tego unika膰. 艢liny nie po艂ykam tylko wypluwam. Jak mocno zacharcz臋 to odrywaj膮 si臋 w gardle du偶e skrzepy krwi... Tak to wygl膮da 20 godzin po zabiegu. Dosta艂em ketonal w zastrzykach wi臋c na noc wezm臋 dawk臋. Mo偶e tym razem uda si臋 usn膮膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dona4
Witam!Ja juz jestem prawie miesi膮c po zabiegu.Zabieg mia艂am wykonany w znieczuleniu og贸lnym(i z tego jestem bardzo zadowolona).Po 8 godzinach po zabiegu b贸l by艂 nie do ogarni臋cia,gdybym wiedzia艂a,偶e a偶 taki b贸l jest chyba nie wyrazi艂abym zgody na zabieg.Kolejne 3 dni masara nic nie jad艂am tylko leki p/b贸lowe w kropl贸wce Ketonal i to co 5-6 godzin.Po 3 dniach b贸l ust膮pi艂 na tyle,偶臋 bra艂am leki doustnie.Wypi艂am zimn膮 kaw臋 (a jak by艂a pyyyszna).Przez 7 dni pobytu w szpitalu schud艂am 7 kg.Teraz juz jest oki i czasami czuj臋 jeszcze b贸l przy ziewaniu.Jem ju偶 wszystko.Pozdrawiam Wszystkich

Udost臋pnij ten post

Usuwanie migdalow nie jest straszne, tak jak tutaj pisza co niektorzy. Mialam usuwane teraz w poniedzialek 17 pazdziernika2011. Mialam od lat ropne migdalki, zapach z ust byl okropny.W srode juz bylam w domku, biore zastrzyki i jest ok. W razie pytan co i jak piszcie:) pozdrawiam..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jellyF
Witam, jestem piaty dzie艅 po usuni臋ciu migda艂贸w w szpitalu Pirogowa w 艁odzi i Faktycznie niekt贸re opinie s膮 moim zdaniem przesadzone, ale nie wiadomo, bo podobno ka偶dy ten zabieg przechodzi inaczej. W ka偶dym razie opowiem jak to wyglada艂o z mojej perspektywy. Sam zabieg trwa艂 mo偶e z 15 minut lub mniej, najpierw popsikano mi gard艂o 艣rodkiem przeciwb贸lowym, podano " g艂upiego jasia" i jeszcze dosta艂am zastrzyki przeciwb贸lowe bezposrednio w migda艂y, czy te偶 w okolice. Czu艂am si臋 ca艂kiem przytomna, nie kreci艂o mi sie w g艂owie, wi臋c widzia艂am wszytsko co si臋 dzieje, ale nie ba艂am si臋 zabiegu i kompletnie nie czu艂am 偶adnego b贸lu. Jednak jakies 15 minut po zabiegu, gdy juz zesz艂o znieczulene, b贸l by艂 faktycznie bardzo silny, przez 4 godziny le偶a艂am z g艂owa opart膮 o scian臋, bo ka偶da zmiana pozycji bola艂a i plu艂am bez przerwy krwi膮. Po kropl贸wce z paracetamolu (nie mog艂am bra膰 innych lek贸w ze wzgl臋du na uczulenie na salicylany) by艂o nieco lepiej tzn. nie bola艂o przy ruszaniu si臋. Nast臋pnego dnia b贸艂 zmala艂 i mog艂am spokojnie zje艣膰 kisielki, budynie i ziemniaki rozciaptane w sosie ;) Z ka偶dym dniem by艂o coraz lepiej i teraz piatego dnia jem spokojnie bez 偶adnych 艣rodk贸w przeciwb贸lowych i b贸l jest lekki. Jedna wa偶na rada: jak ju偶 dostaniecie wypis do domu, to stosujcie si臋 do zalece艅 typu - brak wysi艂ku, nie schyla膰 si臋, nie bra膰 gor膮cych k膮pieli. Ja schyli艂am si臋 dwa razy, podnios艂am cos ci臋偶szego i gard艂o zacz臋艂o krwawi膰, mimo, 偶e od 3 dni nic takiego si臋 nie dzia艂o. Wi臋c oszcz臋dzajcie si臋 po zabiegu i nie b贸jcie si臋, bo jesli nie macie wielkich problem贸w typu zrosty itp, to b贸l da si臋 wytrzyma膰 i nie jest taki z艂y jak w niekt贸rych opowie艣ciach. A niewyci臋te ropne migda艂y moga prowadzi膰 do powa偶nych problem贸w np. dziewczyna le偶膮ca ze mn膮 na sali w wieku 26 lat mia艂a arytmi臋 spowodowan膮 jedn膮 nieleczona angin膮. Pozdrawiam i 偶ycz臋 powodzenia ;)

Udost臋pnij ten post

witajcie migdalkowicze Ja jestem juz 3 miesiacepo zabiegu,zabieg mialam w Zgierzu,-lodzkie.Prawde mowiac bardzo sie ciesze ze mam to juz za sob膮,ale jak bym wiedziala ze tak bedzie bolalo to raczej bym sie nie poddala operacji.Z drugiej strony cieszy mnie to ze juz od 3 miesiecy nie zachorowalam na angine,,,co u mnie to nebywale,wiecznie byla angina,ropa w buzi i ogromny smrod niestety.... Tak jak piszecie ze nie ktozy tutaj przesadzaja z opisami o zabiegu,,,ale nie macie racji ,tak mysle,,,,ja jetem kobieta raczej mocno wytrzymal膮 ba bul,ale jednak nie mpglam go ogarn膮c,,sam zabieg wspominam bardzo zle i niemlo,personel ,,lacznie od lekarza ktory mnie operowal byl bardzo niemily,,wstrzykneli mi tylko cos na jezyk i to bylo cale znieczolenie,,,,,,tak tak,,,kazdy dotyk ,kade dotniecie czulam,wiec nie mam co wam sciemniac. W szpitalu bylam 4 doby. N a ten czas jest baradzo dobrze,mimo to mam inny glos,nie moge juz spiewac,,niestety glos jest gorszy,,jakis obcy ,,ale liczylam sie z tym .. Po zabiegu niestety6 nie jadla prawie nic ,nabawilam sie problemow jelitowych,lacznie z pobytem w szpitalu,,lecze sie do dziaj ,wiec nie jest tak dla wszystkich latwo jak by sie to wydawalo, Ja mam 40 lat i byc moze spowodowane to wszystko jest wiekiem????/ wiec usuwajcie to kochani czym predzej,w starszym wieku znosi sie wszystko gorzej ,no i dlugo sie goi,,,tak twierdzi tez moj lekarz.. Pozdrawiam wszystkich ,zycze zdrowka,i wracajcie kochani do zdrowia.BASIA

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 msk
Witajcie. mialem usuwane migdalki DZISIAJ okolo godz.11 i jak widac zyje i moge nawet pisac ;) zabieg mialem w znieczuleniu miejscowym. Najpierw popsikano mi gardlo czyms gorzkim, pozniej zastrzyki w migdalki a pozniej dostalem cos w zyle i tyle pamietam z calego zabiegu, bo daleko odlecialem..po zabiegu jeszcze mialem lekkie krwawienia, wypluwalem sline z krwia, ale po odpowiednej kroplowce przeszlo. teraz minelo juz jakies 10 godzin. biore kroplowki przeciwbolowe i gdy nie przelykam sliny bol jest powiedzmy 2/10, gdy przelykam jest gorzej..jakies 8/10.jutro ponoc po kroplowce mam sprobowac zjesc sniadanie..zobaczymy jak to bedzie ;) jak do tej pory jest duzo lepiej, niz sie spodziewalem. ciekawe co przyniosa kolejne dni ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 msk
DZIE艃 DRUGI. noc by艂a zno艣na. rano na wizycie lekarz stwierdzi艂, 偶e wszystko ok. wzi膮艂em kropl贸wk臋 z przeciwbolowym i na 艣niadanie wypilem owsianke i zjad艂em 2 kromki chleba maczane w ince. przed obiadem druga kropl贸wka i zjad艂em zup臋 i troch臋 drugiego. b贸l nie by艂 taki z艂y, mimo tego, 偶e jak si臋 okaza艂o, mam 4 szwy po jednej stronie. gorszy problem 偶e smakiem, gdy偶 wszystko wydawa艂o mi si臋 bardzo ostre. jutro wypis do domu..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cc_irl
Witam. Jestem 1.5 tygodnia po usunieciu migdalow. Poniewaz mieszkam za granica (Irlandia) to i tutaj zdecydowalem sie je usunac. Za glowe sie troche lapie czytajac, ze mozna to robic w znieczuleniu miesjscowym. Tzn, ze jeszcze ktos to robi. Pamietam jak mniej wiecej 9 lat temu jedna z moich znajomych miala usuwane migdaly w znieczuleniu miejscowym i opowiadala o calym tym bolu i nieprzyjemnosciach i tym, ze byla swiadoma wszystkiego co sie dzialo. Jesli sie nie myle, zostala w szpitalu 4-5 dni. Nie ukrywam, iz majac swiadomosc tego co sie dzialo wtedy, nie napawalo mnie to optymizmem co do mojej operacji. U mnie w skrocie wygladalo to tak : Godzina 14:00 - przyjecie do szpitala i wszystkie formalnosci z tym zwiazane; transfer do pokoju, przebieranie sie w szate operacyjna i czekanie Godzina 16:00 - poproszono mnie o przejscie na blok operacyjny. W asyscie niesamowicie milej pielegniarki (zreszta wszyscy byli przmili i niezwykle profesjonalni) pojechalem winda na pietro bloku operacyjnego. Tam po raz 3-ci odpowiedzialem na te same pytania dotyczace mojego stanu zdrowia, tego jak sie czuje itp itd. - dla pewnosci, gdyby cos sie zmienilo. Godzina 16:30 - poproszono mnie o przejscie do sali operacyjnej. W sali operacyjnej chirurg przywital mnie po imieniu, pielegniarka poprosila o polozenie sie na stole operacyjnym i zaczela "wpinac" IV (wejscie dozylne) . W miedzyczasie anestezjolog raz jeszcze zadawal mi pytania na temat tego , jak sie czuje i wyjasnial jaka narkoze bedzie mi podawal itp itd. Godzina 16:35 - anestezjolog wstrzykuje pierwszy zastrzyk ze znieczuleniem , wstrzykuje kolejny, pielegniarka zaklada maske na twarz i .... tyle pamietam Godzina 17:15 - budze sie bez odczuwania jakiegokolwiek nieprzyjemnego bolu (lekkie pieczenie, jak przy ostrych potrawach) w pokoju w ktorym pacjenci dochodza do siebie po operacjach. Podano mi morfine zebym nie mial zadnego dyskomfortu w momencie przebudzenia - zadzialalo perfekcyjnie. Od razu po przebudzeniu podano mi kubek z woda, abym mogl sie napic. W tym samym czasie nawadniano mnie dozylnie. Godzina 17:30 - przewieziono mnie do mojego pokoju. Zasnalem. Obudzilem sie mniej wiecej o 19:00 , zaczeto mi podawac dozylnie Paracetamol i zapytano czy jestem glodny. Powiedzialem , ze OCZYWISCIE . Przyniesli mi tosty (nie chleb tostowy , ale tosty) , maselko, dzemiki, jakies 2 jogurty, banana i kawe / herbate do wyboru (gorace). ZERO problemow z jedzeniem. Bol byl niewielki. Lekarz od poczatku mi mowil, ze pownienem jesc normalnie. Po kolacji zasnalem i obudzilem sie dopiero okolo 2giej w nocy poniewaz gardlo zaczelo mnie bolec. Wcisnalem przycisk by zawolac pielegniarke i 30 sekund pozniej paracetamol plynal szybciej , zasnalem ponownie, obudzilem sie dopiero rano. Rano o godzinie 8:00 podano sniadanie (typowe sniadanie: kielbaski, bekon ,tosty itd itp.) Zjadlem bez problemu. o 8:30 przyszedl moj chirurg , obejrzal gardlo i z receptami na srodki przeciwzapalne i przeciwbolowe wypisal do domu. Wzialem prysznic i o godzine 9tej rano bylem w drodze do domu. Najgorszy byl chyba 3ci dzien po operacji kiedy gardlo na prawde zaczelo mnie bolec a leki nie pomagaly. Jednak to sie sprowadzalo do tego, ze mialem bardzo sucho w mieszkaniu. Nawilzacz powietrza zalatwil sprawe w godzine. I tyle. Wiecej nic sie nie dzialo. Dochodze do siebie. Zgodnie z zaleceniami - 2 tygodnie zwolnienia . Glownie po to, by niepotrzebnie nie narazac sie na infekcje (przebywanie wsrod ludzi etc.) . Powiedziano mi rowniez, zeby nie uprawiac zadnych obciazajacych sportow przez okres okolo 2-3 tygodni. Reasumujac: - czas spedzony w szpitalu : 19 godzin - znieczulenie : ogolne - metoda usuwania migdalow : koblacja - krwawienie: zero - jedzenie: normalne od samego poczatku za wyjatkiem kwasnych rzeczy (cytrusy, soki owocowe etc) - ulga: nie do opisania Dwie wazne rzeczy, ktore mi tutaj poradzono . Pierwsza to ZUC GUME ! (ja nie tylko zulem gume ale tez jadlem duzo miskow - zelkow ;) ) Zucie wymusza prace szczeki , jezyka i calego gardla co pomaga w uelastycznieniu ran i ZNACZACO niweluje bol. Druga to : Absolutnie nie brac IBUPROFENU ani zadnych ASPIRYNO-pochodnych lekow przeciwbolowych. One rozrzedzaja krew i moga byc przyczyna wolniejszego gojenia sie ran i wystepowania krwawienia. Pozdrawiam wszystkich bezmigdalowcow i tych ktorzy wkrotce sie nimi stana badz planuja.

Udost臋pnij ten post

Cze艣膰 czy kto艣 z Was mia艂 usuwane migda艂ki w Krakowie w szpitalu wojskowym na wroc艂awskiej?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ela 33
Witajcie, Zabieg usuwania migda艂k贸w mia艂am 2 sierpnia w tym roku i chc臋 si臋 pochwali膰, 偶e od tego czasu nie chorowa艂am i nie bra艂am antybiotyku!!! Czasem bola艂o mnie troch臋 gard艂o lub mia艂am katar, ale przechodzi艂o po domowym leczeniu sokiem z malin, miodem czy czosnkiem :) Wcze艣niej w sezonie jesienno- zimowym co 1,5 miesi膮ca antybiotyk. Jestem szcz臋艣liwa i ciesz臋 si臋 zdrowiem i spokojem :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pyzula123
Witam! Usuni臋cie migda艂k贸w mia艂am wykonane dok艂adnie 11 dni temu. Operacja odby艂a si臋 przy znieczuleniu og贸lnym wiem 偶e ka偶dy przechodzi to inaczej jednak u mnie by艂o zupe艂nie bezbole艣nie g艂upi ja艣 zadzia艂a艂 na mnie na tyle 偶e pod koniec zabiegu prawie zasn臋艂am. Musz臋 w tym miejscu doda膰 偶e moje migda艂y by艂y w bardzo op艂akanym stanie zrosty itp. Po operacji oczywi艣cie plu艂am krwi膮 jak膮艣 godzink臋 wi膮偶e si臋 to z tym 偶e w buzi znajduje si臋 du偶o krwi po samym zabiegu no i rany musz膮 si臋 zaskrzepi膰 dok艂adnie. Doktor zaleci艂 w po zabiegu nie je艣膰 24 godziny pi膰 wod臋 koniecznie nie gazowan膮 偶adnego lodu itp. ( z tego co czytam tutaj ka偶dy lekarz ma swoje sposoby na rekonwalescencje po zabiegu) Rano nast臋pnego dnia zosta艂am wypisana do domu przez pierwszy tydzie艅 najlepiej oszcz臋dza膰 si臋 ma艂o m贸wi膰, je艣膰 pokarm na bazie wody kisiel, jaka艣 przetarta zupka nie za ostra i nie za kwa艣na w 偶adnym wypadku owoce, soki czy s艂odycze! Osobi艣cie unika艂am r贸wnie偶 mleka i produkt贸w mlecznych.. mleko osiada na gardle i d艂u偶ej si臋 goi. Dzi艣 11 dzie艅 po zabiegu jem ju偶 wszystko lewa strona ca艂kowicie zagojona nie czuj臋 ju偶 nic, po prawej boli troszk臋 ucho szczeg贸lnie wieczorem jak si臋 nagadam ca艂y dzie艅 ale to przez to 偶e z prawym zawsze mia艂am wi臋ksze problemy no i rana po nim byla 2 razy wi臋ksza. Co do konieczno艣ci wyci臋cia migda艂贸w w moim przypadku by艂o to nieuniknione w ci膮gu roku wybiera艂am ok 30 opakowa艅 antybiotyku ci膮g艂e anginy i przewlek艂e ropne zapalenie gard艂a. Na dzie艅 dzisiejszy nie interesuj膮 mnie konsekwencje d艂ugofalowe tego zabiegu o ile takie istniej膮 bo zdania s膮 podzielone... mam jednak nadzieje 偶e og贸lny stan gard艂a poprawi si臋 a ilo艣膰 zachorowa艅 zmniejszy. Pozdrawiam !! i ch臋tnie odpowiem na inne pytania :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mati963
Tak sobie czytam, co wy piszecie. JA mialem TYDZIE艃 temu wycinane 2 migda艂ki. U艣piono mnie, by艂em pod narkoz膮, z tego co m贸wili zabieg trwa艂 nieca艂膮 godzine!!! A nie jakie艣 15 minut jak tu kto艣 pisze. Min膮艂 Tydzie艅 od zabiegu, po 2-3 dniach wypisali mnie ze szpitala. (zabieg we wtorek, w czwartek do domu). Nie jem nic, jakie艣 budynie, grysik, ros贸艂 z kluskami, dobrze wchodzi, ale ZIMNY! Dzisiaj rano wstaje (TYDZIE艃 PO ZABIEGU) mocny b贸l w uszach, pluje krwi膮, nie wiem o co chodzi, odrazu KETONAL 100mg. Na przeciwb贸lowych ca艂y tydzie艅 jade, na dobe z 4 ketanole co 6h bo b贸l jest straszny i nie pozwala funkcjonowa膰. Pozatym mam antybiotyk 2tabl x 2dziennie. Do ssania tabl. i areozol. oraz plyn do plukania 3 x dziennie. Czekam kiedy sie w ko艅cu to poprawi.. To nie prawda, 偶e to taki oo zabieg, bo to by艂a OPERACJA. I troche trzeba przecierpie膰. Ja ju偶 3kg schud艂em, a jeszce tydzie艅 bede sie meczyl. Mam nadzieje, ze warto, pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

do MATI witaj,postanowilam wlasnei napisac do Ciebie,poniewa偶 piszesz ze to nie jest mozliwe ze tak krotko trwa operacja,,otoz ja mialam usuwane migdalki w lipcu,w SZPITALU w Z gierzu,dla jasnosci jest to w Lodzkim. Powiem tak,,,,ja myslalam idac do szpitala ze to wlasnie bedzie ot taki tam zabieg,,okazalo sie ze bylo ciezkol zanbieg trwal 25min,w niby znieczuleniu ,,,,cos mi tylko psikneli na jezyk,zanim lekarz zabral sie za robote ,nie bylo go przez chwile co niby znieczulenie przestalo dziala膰,,,to co przezylam to bol ogromny,,,zero delikatnosci,,moje zniszczone migdalki wiecznymi anginami wygl膮da艂y okropnie.po operacji przewiezli mnie na sale pooperacyjn膮 ,lezalam tam od 12,30 do 19,,bylo plucie krwi膮,i silny bul,,,ale widocznie tak by膰 musi,,,,ale oczywiscie dostawalam ketanol,i troszke pomaga艂o. W szpitalu bylam 4 dni,,wyszalm bez zadnych lek贸w,antybiotyk贸w,,,ito,zero zainteresowania lekarzy moja osob膮...pierwszy tydzie艅 bardzo sie meczylam w domu,ale nie narzeka艂am,po tygodniu wyl膮dowalm w szpitalu z zapetleniem jelit,kr贸tko m贸wi膮c skret jelit dostalam,,ogromny bul brzucha,,wzdecia,,,zatrzymaly sie wszystkie funkcje fizjologiczne,,, Migalki wyleczone ,zagojone,ale problem z jelitami zostal, Nie narzekaj,to wszystko trzeba przezy膰 i tyle,,,,wez pod uwage to zemiales narkoze,,ja nie,,,,i czym sie jest starszym tym gorzej sie goi,,,a mam 40 lat,,wie zycze powodzenia i zdrowka,,Basia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Migdal:D
Witam 4 dobra po usunieciu migdalk贸w i jest coraz lepiej:) sam zabieg niezbyt przyjemny. znieczulenie miejscowe chyba nie podzialalo jak powinno i 25 min nie bylo przyjemne ale do przezycia:) pierwsze dwie doby po zabiegu hmmm bolesne ale i tak wiekszosc czasu spalem smacznie:D przeciwbulowe srodki na zawolanie to nie ma zle:) 5 doba wypis bedzie ze szpitala:) tak wiec jest ok:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 myszeczka1234567890
hej mam pyatnie..bo ja bardzo czesto choruje przez 3 migdalek tak mi lekarz pow i ze moze lepiej by bylo go usunac jak myslicie co powinnam zrobic?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 typ
aaaa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 radek_lodz
Ja jestem swiezo po wycieciu migdalkow w szpitalu Pirogowa w Lodzi. Do szpitala przyjeli mnie g. 11 w czwartek, mialem pobrana krew, po jakiejs godzinie czy dwoch mialem wywiad z pania doktor (w moim wieku przypuszczam, kolo 26-30 lat). Opowiedziala na czym polega zabieg, pytala o anginy i ogolnie o stan zdrowiea. Zapytalem z ciekawosci na czym polega zabieg, bo myslalem, ze migdaly sie po prostu odcina i tyle. Okazalo sie, jak powiedziala, ze one sa w jakby takich woreczkach, ktore sie nacina i wyjmuje stamtad. Mialem miec znieczulenie miejscowe, tzn. anestezjolog wstrzykuje cos w zyle, plus do tego psikanie i zastrzyki w same migdalki. Zabieg mialem nastepnego dnia ok. g. 10, dostalem faktycznie w zyle cos po czym koluje sie jak po alkoholu (to chyba ten caly glupi jas), niestety zrobilo mi sie po tym slabo, wydawalo mi sie ze oddycham, ale doktorowa mowila, ze jestem na bedechu i zebym oddychal, bylem w pozycji siedzacej (bo tak zabieg sie odbywa)i mialem uczucie jakby przycisniecia pluc, ciezko bylo wziac oddech. Polozyly mnie na chwile i dostalem cos innego, po chwili juz bylo ok, ale wydaje mi sie, ze znieczulenie przez to nie bylo calkowite, bo czulem cos przy nacinaniu, czy zakladaniu szwow. Nie byl to bol, ale czuc, cos tam czulem. Ogolnie zabieg malo komfortowy jedynie przez to ciagle trzymanie otwartej buzi i pilnowanie jezyka, ktory nie zawsze sie chcial sluchac Kolega opowiadal, ze u niego nie bylo zadnych szwow, tylko tak jakby przypapali mu jakies tam zyly czy naczynka. U mnie byly szwy, ktore po jakims tam czasie sie rozpuszcza. Prawy midal byl sporo wiekszy od lewego i troche wiecej bylo tam dlubania. Po powrocie na sale nic nie czulem, moglem normalnie przelykac sline, ale od razu poprosilem o zastrzyk przeciwbolowy (ogolnie rozdaja je jak cukierki prawie). Po kilku godzinach, okolo 15 bol zaczal sie pojawiac, ale jako ze chcialem zobaczyc, jak to boli bez znieczulania, wiec nie bralem zastrzyku. Szalu nie bylo, bol jak przy ostrej anginie. O 17 poprosilem o zastrzyk, ale ten juz nie pomogl tak jak ten wczesniejszy - wtedy pewnie jeszcze dzialalo troche znieczulenie z zabiegu. Ogolnie duzej roznicy przed czy po tym zastrzyku nie ma, tak czy siak gardlo napitala, moze lekka jest, albo moze to sila sugestii,ale jak mozna to i tak biore te zastrzyki. Po zabiegu kazali mi spluwac wszystko do nerki, byla to slina z krwia, z poaczatku glownie czerwona, pozniej juz co raz mniej. Najgrosze bylo to, ze strasznie ciezko bylo cokolwiek wypluc, bo w ogole w gardle nie mialem sliny, nic sie nie produkowalo, ale odruch przelykania i tak byl, wiec bol co kilka chwil czulem. Jak sie cos udalo to na sile wypluwalem. Okolo 20stej juz krwi bylo malo, albo i w ogole sama slina leciala. Na koniec dnia dostalem jeszcze bonusowy zatsrzyk z czyms na sen. Wzialem kilka lykow wody, ciezko przeszly no ale kazali zeby zobaczyc jak jest. Bylo zle, ale do wytrzymania. Pierwsze godziny snu nie byly zle, budzilem sie co jakis czas, ale jako tako przelkniecia przechodzily. Najgorzej bylo pod sam ranek, kiedy w ustach mialem bardzo sucho, nie bylo co przelknac, a odruch niestety pozostal, wiec bylo to dosc nieprzyjemne. Powiedziano mi ze zupe mleczna z rana powinienem juz zjesc. Wzialem ja poczekalem na obchod, zapytalem jeszcze dokladnie p. doktor, ona sprawdzila gardlo, powiedziala ze jest ok, wiec juz ostudzona zupe zaczalem wcinac. Szlo to dosc ciezko, no ale wiedzalem ze jesc trzeba, wiec ja ogarnalem. Z obiadem tak samo, warzywna zjadlem, z dugiego troche kaszy i kawalatki miesa, ale z zupa szlo znacznie lepiej. Teraz jest wtorek wieczor. Jestem juz od rana w domu. Bol niestety caly czas wystepuje. Jak jest lepiej to probowalem nie brac prochow, ale niestety ciagle jestem na nie skazany. Na szczescie 2 tabletki paracetamolu rozpuszczone w wodzie daja rade na jakis czas. Z tego wszystkiego co czytalem, to po prostu trzeba te dni sie przemeczyc i tyle. Jesc mozna, wiec tragedii nie ma, boli przy przelykaniu owszem, no ale co zrobic. 3 dni po zabiegu w szpitalu mialem wieczorem taki moment, ze prawie w ogole mnie nie bolalo, po prostu cud, wzialem od razu zjadlem plasterki wedliny ze sniadania i wnetrze bulki, ale niestety nastepnego dnia bolalo dalej, wiec pewnie wszystko zalezy od lekow jak dzialaja. Dziwi mnie tylko, ze nie dostalem antybiotyku zadnego, bo czytalem, ze ludzie po wyjsciu dostaja do domu. Mnie tylko spytala lekarka czy chce ketonal, a ze mam, a i tak nie biore, wiec podziekowalem, paracetamol mi wystarcza. LUDZIE NIE NARZEKAJCIE NA BOL. MIALEM KILKA RAZY ATAK KOLKI NERKOWEJ I TO JEST BOL! WIEM, ZE KAZDY MA INNY ORGANIZM, ALE NAPRAWDE JEST TO DO PRZEZYCIA, POZA TYM JAK TE KILKA DNI NASZPRYCUJECIE SIE LEKAMI PRZECIWBOLOWYMI TO TEZ SIE NIC NIE STANIE, PO TO W KONCU SA W TAKICH SKRAJNYCH PRZYPADKACH. I STARAJCIE SIE JESC, BO ORGANIZM NIE BEDZIE MIAL SILY NA REGENEROWANIE SIE. POWODZENIA! GG:1761147 piszcie, jak cos :)

Udost臋pnij ten post

Udzielalam sie pare stron temu na tym tipicu... juz nie daje rady, w pt ide do laryngologa umowic sie na dociecie tego cholerstwa, ktore zostalo mi z wycinania 6 lat temu :( :( ;(

Udost臋pnij ten post

@ cc_irl dzieki za info, ze wzsystko da sie przezyc, jasne ze tak.. tyle ze w Polsce rzadko kiedy wycinaja doroslym migdaly w znieczuleniu ogolnym... ja mialam wrecz na zywca wycinane, bo ani "psikadlo" do garla przeciwbolowe ani 6 okropnych zastrzykow w migdaly - nie pomogly.... pogrzeb na forum jak Ci sie bedzie chcialo - gdzies tu opisalam caly moj zabieg i teraz musze tam wrocic :( wszystko przezyje byle mi juz nie dawali tych okropnych zastrzykow - szansa jest, bo maly korzonek migdala zostal.. pozdrawiam wszystkich cierpiacych migdalowcow :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ballbina
Ja jestem 10 dni po usunieciu migdalow i ciagle mam ostre bole i nie moge jesc Operaje mialam w znieczuleniu ogolnym i nie czulam zabiegu,Po opracji okazalo sie ,ze mam zmasakrowany jezyk i stad te bole,Lekarze uznali,ze to skutek uboczny znieczulenia ogolnego.Moze ktos mial podobna syulacje i wie jak to nalezy leczyc

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 NOVA M
Cze艣膰. Ja mam zabieg dopiero 20 lutego. Ale w znieczuleniu miejscowym, w艂a艣ciwie to mo偶e i dobrze. Nie wiem co gorsze: cierpie膰 podczas zabiegu czy liczy膰 si臋 z komplikacjami po. Naj艣mieszniejsze jest to, 偶e jak komu艣 m贸wi臋 偶e id臋 usun膮膰 migda艂y to s艂ysz臋: eeee tam, to nic wielkiego, czym ty si臋 stresujesz ;) Czy kto艣 z Was mia艂 ten zabieg w K-wie na wroc艂awskiej. Pytam, bo jak by艂am si臋 umawia膰 i zobaczy艂am, jakie tam panuj膮 warunki to naprawd臋 zw膮tpi艂am. Ale mo偶e za to maj膮 dobrych lekarzy. Mi zabieg b臋dzie przeprowadza艂 dr Cenda. By艂 kto艣 u niego?

Udost臋pnij ten post