Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Aqua1

jak wygl膮da usuwanie migda艂贸w ???!!!!

Polecane posty

Go艣膰 Nosferatu wampir
Widz臋, 偶e w膮tek zrobi艂 si臋 wr臋cz pami臋tnikarski, opisz臋 wi臋c swoj膮 histori臋, bo nikogo ona nie zainteresuje opr贸cz os贸b, kt贸re czekaj膮 na zabieg lub go przesz艂y. Mam 30 lat, migda艂ki mia艂am usuwane w znieczuleniu og贸lnym. Szpital, w kt贸rym to si臋 odby艂o, podchodzi do zabiegu bardzo powa偶nie. Przeprowadza go na bloku operacyjnym z pe艂nym zespo艂em, dlatego zadziwi艂y mnie opowie艣ci, z kt贸rych wynika, 偶e to mo偶e by膰 niemal jak wyrywanie z臋b贸w. To by艂a pierwsza w moim 偶yciu narkoza. Spodziewa艂am si臋, 偶e po prostu odp艂yn臋, a czu艂am straszne zawroty g艂owy. Z przera偶enia pop艂yn臋艂y mi 艂zy. I sta艂o si臋 to, co spotyka prawie wszystkich - nie by艂am 艣wiadoma, 偶e ju偶 po zabiegu i jestem na sali pooperacyjnej. Do wieczora czu艂am si臋 zdumiewaj膮co dobrze. Opuchni臋ta nie mog艂am m贸wi膰. Potem jednak pojawi艂 si臋 ostry b贸l i 偶yletki w gardle. 殴le znios艂am szpital - duszn膮 sal臋 z chrapi膮cymi jak ci膮gniki wsp贸艂lokatorkami, welflonowy horror, wielokrotne k艂ucia w poszukiwaniu 偶y艂y, nud臋. Z r贸偶nym nat臋偶eniem b贸l czuj臋 do dzi艣 - si贸dmej doby po zabiegu. Nie przyjmuj臋 lek贸w przeciwb贸lowych - przez ca艂y ten czas dosta艂am je jedynie w kropl贸wce ze cztery razy. Jestem wci膮偶 na diecie papkowatej, przesiaduj臋 w domu, ogl膮dam filmy i nie mog臋 doczeka膰 si臋 ko艅ca. Obawiam si臋, 偶e po takim okresie ostrego postu m贸j organizm si臋 rozregulowa艂 i zaczn臋 ty膰 wraz z normalnym przyjmowaniem pokarm贸w. Boj臋 si臋 r贸wnie偶 krwotok贸w, przed kt贸rymi przestrzega艂 mnie lekarz, tym bardziej, 偶e zabieg wykonano w czasie, gdy mia艂am okres. No i chc臋 wr贸ci膰 do pracy, a rozkr臋canie si臋 po takim lenistwie te偶 nie jest 艂atwe. Lato w pe艂ni, a mam twarz blad膮 jak upi贸r. Cieszy mnie, 偶e przezwyci臋偶y艂am strach i nie mam ju偶 cuchn膮cego syfu w ustach, na punkcie kt贸rego mia艂am obsesj臋. Na koniec powt贸rz臋, co w tym w膮tku pewnie pad艂o wiele razy - to, jak si臋 zniesie ten zabieg, jest na tyle indywidualn膮 spraw膮, 偶e nie ma sensu przera偶a膰 si臋 opowie艣ciami innych. Z drugiej strony pocieszaj膮ce historie, 偶e to bola艂o jak przy zwyk艂ej anginie i to tylko przez dwa dni, mog膮 rozczarowa膰.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
No to teraz zaczynam sie bac..... Na zabieg przylatuje z Irlandii. Dalam sobie 10 dni na dojscie do siebie. Zabieg mial sie odbyc w ten czwartek i wszystko mialam pod tym katem ustawione. Przedwczoraj zadzwoniono do mnie z kliniki, ze elektrowania dala im znac z wyprzedzeniem, ze akurat w dniu mojego zabiegu odetna prad na caly dzien.... Zabieg zostal przeniesiony na wtorek, co oznacza, ze trzy dni pozniej wsiadam w samolot i wracam do Irlandii.... Z tego, co czytam, to wiekszosc z Was zostaje po zabiegu w szpitalu przynajmniej na kilka dni. Mnie wypuszcza nastepnego dnia. Niby lekarz obiecal uzyc jakichs "cudownych" szwow i ma mi dac leki, zeby uniknac jakichkolwiek krwotokow, ale "troche" obawiam sie zmiany cisnien w samolocie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nosferatu wampir
Luzak z tego Twojego lekarza. M贸j to mnie straszy艂 i po wypisaniu ze szpitala po kilku dniach zabroni艂 oddalania si臋 od Warszawy przez co najmniej tydzie艅. Bo krwotok mo偶e by膰 - do szpitala trzeba szybko dotrze膰. Mimo 偶e wyniki bada艅 na krzepliwo艣膰 krwi mia艂am bardzo dobre. No ale jak wida膰 lekarze s膮 r贸偶ni - tak jak i pacjenci...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No tez wlasnie "troche" sie boje... Niby naprawde wszystko sie u mnie super szybko goi (po operacji wymagajacej ciecia brzucha od pepka w dol zdjeli mi szwy i wyspisali po 4 dniach), ale sluzba zdrowia w Irlandii pozostawia duzo do zyczenia i nie chcialabym tu trafic do szpitala. Pozyjemy-zobaczymy.....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Petrova
Zabieg mia艂am dok艂adnie tydzie艅 temu. W Centrum Medycznym pojawi艂am si臋 ju偶 o 7:30, po 8 siedzia艂am na sali - sama, ka偶dego pacjenta w tym centrum lokowali na sali samego - dla mnie du偶y komfort, bo nikt nie widzia艂 jak cierpi臋 sobie po cichu, nikt nie j臋cza艂 z b贸lu na 艂贸偶ku obok. Dosta艂am "pi臋kn膮" koszul臋 jednorazow膮 z gustownym rozci臋ciem niemal偶e do p臋pka. Od razu za艂o偶yli mi wenflon, p贸藕niej sobie oczekiwa艂am, przed samym zabiegiem nie wolno mi by艂o nawet pi膰 - 偶eby nie wymiotowa膰 po narkozie. Przyjechali oko艂o 13 z 艂贸偶kiem, przenios艂am si臋 na nie, przykryli mnie i powie藕li na sal臋. Najpierw pole偶a艂am chwil臋 na sali obserwacji, dosta艂am co艣 magicznego w 偶y艂臋, chwil臋 pogada艂am z piel臋gniark膮, czu艂am si臋 jakby m贸zg zacz膮艂 mi stopniowo dr臋twie膰. Po jakich艣 kilku minutach zawie藕li mnie ju偶 na sal臋. Lekarz i zesp贸艂 bardzo przyja藕ni. Wpu艣cili we mnie jeszcze 4 strzykawki i ostatnie co pami臋tam, ale wyj膮tkowo mgli艣cie i raczej jako sen, to zmierzaj膮ca na moj膮 twarz maska. Jak zasn臋艂am to mnie zaintubowali. Przebudzi艂am si臋 bez rurki w gardle, w momencie kiedy mia艂am si臋 przenie艣膰 na 艂贸偶ko w mojej sali. Kazali po艂o偶y膰 si臋 na boku i zasn臋艂am. Po kilku godzinach si臋 obudzi艂am z podpi臋t膮 kropl贸wk膮. Nie by艂o 藕le. Nie plu艂am krwi膮, m贸wi艂am ale s艂abo i bola艂o, nie jad艂am jeszcze. Dopiero po 21 zjad艂am sw贸j pierwszy po zabiegu posi艂ek - serek homogenizowany. Wtedy te偶 zacz臋艂am powoli pi膰 wod臋 - wiadomo bola艂o - w gardle by艂y dwie rany, ale by艂o do zniesienia. Mnie to nawet Tramal w kropl贸wce podali. Na nast臋pny dzie艅 lekarz prowadz膮cy obejrza艂 gard艂o, stwierdzi艂, 偶e jest ok i mog臋 ju偶 jecha膰 do domu. U mnie z progiem odczuwania b贸lu jest niestety biednie, do tej pory jadam serki, ostatnio w艂膮czy艂am ugotowan膮, zimn膮 par贸wk臋. I oczywi艣cie sama woda mineralna. Ale je艣li mam by膰 szczera - wol臋 te kilkana艣cie dni m臋ki, ni偶 ci膮g艂e choroby. Ma艂y apel dla czytaj膮cych, b臋d膮cych przed zabiegiem - je艣li lekarz powiedzia艂 wam 偶e to zabieg konieczny, nie odk艂adajcie go tak jak ja - 3 lata - przez ten czas zd膮偶y艂am ju偶 odczu膰 bolesne konsekwencje utrzymywania sta艂ego ogniska zapalnego w organizmie. Choruj臋 na stawy i serce, w艂asnie przez zwlekanie z wykonaniem zabiegu. A im wcze艣niej go zrobicie, tym lepiej to zniesiecie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wiolusia1
witajcie. Mam 43 lata i wlasnie jest 12 dni jak usunelam migdaly!mialam je usowane w szpitalu w Sosnowcu bylym gorniczym teraz wojewodzkim. bylam tam tylko 3 dni .Znieczulenie miejscowe. Odbylo sie to tak. Trafilam do szpitala rano w czwartek,zrobiono mi badania ,wywiad itd. Zabieg mialam w piatek ok 14 gdyz na poczatek ida znieczulenia ogolne. musialam byc na czczo. Oko godz 13 dostalam piekna biala koszulinke. Dano mi 3 zastrzyki i tableteczke. Nic mnie nie ogupilo , nie byl to glupi jas. Po 45 min zabrano mnie tym lozeczkiem na sale operacyjna .z 8 pietra winda na 1. Blok operacyjny nowoczesny , sala oper w kol turkusu. Posadzono mnie na lozko operacyjne z ktorego zrobiono fotel.Siedzialal prosciutko, Zawinieta w zielone szmatki. posmarowano mi buzke spirytusem.Potem w migdalki taki areozol gorzki. I niestety zastrzyki w nie. troche glupie uczucie,troche gorsze niz znieczulenie u stomatologa. I do roboty! jakies nozyczki , noz. Jeden problem ze mimo znieczulenia mialam odruch wymiotny. Trwalo to 30 min . Mnie sie wydawalo ze 5. jestem strasznym tchorzem,panikara! nie wiem co mi dali ze ja bylam swiadoma ale obojetna! A! jeszcze przez plachte trzymalam rynienke. Pani dr. super kobieta. mily personel na bloku. nic mi nie szyli.Pani dr miala taki noz i zamykala naczynka, tak mi mowila. Przed zabiegiem przez 2 miesiace bo tyle czekalam, myslalam jak bede oddychac , jak to pokonam! dalam rade nawet nie wiem jak i kiedy. Gdy przywiezli mnie na sale i minelo znieczulenie to dostalam zastrzyk, bol zmalal. No co jest dziwne to potem ciezko lykac sline,ja miala pociete husteczki i dyskretnie sie pozbywalam sliny. Nie wymiotowalam to co trzeba bylo odkaszlalam i tyle. Jakos podrzemalam do rana,zaraz o 6 dostalam zastrzyk. i dostalam wypis. No i teraz 5 dob jest takich ciezkich z przelykaniem. jadlam z trudem papki ale raczej nie geste, pilam wode. Wszystko letnie. Dietetyczka w szpitalu powiedziala aby nie jesc nabilalu przez 5 dni,gdyz tworza sie grzyby. NIE JESC SLONEGO , KWASNIEGO ,OSTREGO ,GORACEGO. Nie jadlam lodow bo to tez nabial. Bolalo bardzo to bralam czopki.Ja bylam slaba bo malo jadlam i pilam.Potem wzielam sie w garsc i na sile aby sie wzmocnic. Pani dr. powiedziala ze w 7 dniu moze byc sytuacja ze naczynie samoistnie moze sie otworzyc i trzeba do szpiala bo krwotok.Mnie nic sie takiego nie zdarzylo.A? I w 4 dobie robi sie taki bialy nalot jak plesn. Ale to zejdzie.Byl dyskomfort w mowieniu i cos tam uwiera jeszcze.Ale jest ok. Jutro ide na kontrole. teraz juz jem nawet owoce miekki i nie szczypie. uwierzcia bardzo sie balam i szpitala i zabiegu.Ale bylam zdesperowana,ciagle bole stawow , przeziebienia i antybiotyk nie dzialal. mam nadzieje ze to wszystko ustapi i bede mogla normalnie funkcjonowac. uwiezcie co nas nie zabije to nas wzmocni mowi wam mega tchorz,ktory pokonal migdaly. pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam, a jak to wyglada z piciem alkoholu po zabiegu? Bo mam problem,4 dzien po zabiegu ide na wesele..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Migda艂k贸w nie usuwa sie wog贸le,sa nam potrzebne,nie poprawiajcie natury,bo to i tak sie nie uda

Udost臋pnij ten post

po usuni臋ciu migda艂贸w b臋d膮 jeszcze wi臋ksze k艂opoty zdrowotne. lepiej tego nie robi膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Meggy1985
Je偶eli za tydzie艅 mam wizyt臋 u laryngologa i dostan臋 skierowanie na wyci臋cie, to ile mniej wi臋cej b臋d臋 czeka膰 na zabieg ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Migda艂y mia艂am usuni臋te w czerwcu. Mia艂am swoje badania (grupa krwi, krzepliwo艣膰, morfologia, ASO). Zabieg wykonano w dzie艅 przyj臋cia do szpitala. Ba艂am si臋 偶e do niego nie dojdzie, bo dosta艂am okres, ale nie przyzna艂am si臋 (wiem g艂upota, ale chcia艂am mie膰 ju偶 to za sob膮 a gdyby lekarz wiedzia艂 nie wykona艂by najprawdopodobniej zabiegu, cho膰 np w Europie zachodniej okres nie ma wp艂ywu na tego typu zabiegi). Dosta艂am znieczulenie miejscowe. Gdybym wiedzia艂a, 偶e nie zadzia艂a, to w 偶yciu nie zgodzi艂abym si臋 na nie. Prawda jest taka, 偶e na ka偶dego inaczej ono dzia艂a. Na 90 % os贸b zadzia艂a. Ja niestety czu艂am wszystko - od podcinania po wy艂uszczenie migda艂k贸w. Ale jest to b贸l do zniesienia, trzeba tylko by膰 twardym. Pacjentka po mnie nie czu艂a nic, a kolejna mia艂a podobne doznania do moich. W trakcie zabiegu wykonano koagulacj臋 - czyli zamkni臋cie krwawi膮cych naczynek. DOsta艂am lek przeciwb贸lowy wkropl贸wce i jako艣 rpzetrwa艂am noc. Rano wypisa艂am si臋 na 偶膮danie poniewa偶 mia艂am zobowi膮zania zawodowe. Do domu dano mi NIMESIL w saszetkach i duomox (antybiotyk). P艂uka艂am gard艂o woda utlenion膮 (3/4 szkl przegotowanej letniej wody + 艂yzeczka wody utlenionej), pi艂am rumianek, a po tyg p艂uka艂am sza艂wi膮. Schud艂am 4 kg, ale ju偶 zdarzy艂am nadrobi膰. Wszystko da si臋 prze偶y膰 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zabieg mialam we wtorek (4 dni temu) i musze przyznac, ze troche sie balam, bo miala tylko trzy dni na dojscie do siebie i wylot. Pierwszego dnia nie bylo ciekawie, ale dalam rade zjesc lody i wypic litr wody. W nocy spalam tylko kilka godzin, ale za to nastepnego dnia bylam juz w stanie nawet pozalatwiac pare drobnych spraw. Dzieki Waszym radom zaopatrzylam sie w Tramal i Ketonal 150 (ten ostatni uratowal mi zycie), wiec naprawde nie bylo zle. W czwartek zjdalam moczona bulke i kilka talerzey rosolu a wieczorem lekarz dal mi pozwolenie na wylot nastepnego dnia (byl w szoku, ze po dwoch dniach moge normalnie mowic, cos zjesc i nawet sie smiac). Dzis troche bola mnie uszy, ale nie wiem, czy to z powodu lotu, czy raczej normalny objaw. Wczoraj tez z glodu i desperacji wsunelam schabowego (oczywiscie zajelo mi to wieki i musialam popijac caly czas woda, ale dalam rade). Boli juz tez coraz mniej i wystarcza sam ketonal. Zabieg odbyl sie pod pelna narkoza i byl wykonany urzadzeniem emitujacym fale radiowe, co minimalizuje bol i "obrazenia". Wszystkim z okolic Torunia polecam doktora Hejke!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja dosta艂am namiar na sprawdzonego lekarza w klinice Optimum (http://www.optimum.pl) i mam nadziej臋, ze zabieg p贸jdzie g艂adko, jak to si臋 m贸wi. Trzymajcie kciuki, id臋 za 2 dni!!! Napisz臋 po, jak efekty... Troch臋 si臋 boj臋, ale mam przynajmniej pewno艣膰, 偶e lekarz nie jest z przypadku...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A niby skad jest lekarz???,lekarz sam z siebie jest z przypadku,bo to lekarz biznesmen

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
w naszym szpitalu nie robi膮 zabieg贸w w wakacje.Jestem zapisany na jesie艅.Tak bym chcia艂 mie膰 to juz za sob膮 :/ Kiedy mo偶na wr贸ci膰 do pracy po zabiegu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kobieta lat 28,aktywna zawodowo,z du偶ym zaci臋ciem do sportu. Najgorszemu wrogowi mog臋 偶yczy膰 wyci臋cia migda艂k贸w. :) 14 dni faszerowania si臋 pyralgin膮,偶eby zje艣膰 cokolwiek i cokolwiek wypi膰,a i tak schud艂am 4kg. Ca艂e szcz臋艣cie,偶e partner 偶yciowy ogarn膮艂 urlop w pracy,bo sama w domu bym sobie nie poradzi艂a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Petrova
ja to m贸wi艂am ju偶 w dzie艅 zabiegu - fakt bola艂o, ale m贸wi艂am. I niestety w 9 dzie艅 po zabiegu, po kontroli, dosta艂am krwotoku, w艂贸knik odrywaj膮c si臋 spowodowa艂 otwarcie naczynka. 艢rednio przyjemna sprawa. Dwie ampu艂ki cyklonaminy - przeciwkrwotoczne - do偶ylnie, miejscowe znieczulenie gard艂a, wyjmowanie skrzepu i tamponada z adrenalin膮, 偶eby domkn膮膰 naczynko. Ju偶 jadam wszystko. Jutro min膮 r贸wno trzy tygodnie od zabiegu. Z tym nabia艂em to r贸偶nie m贸wi膮. Mnie nawet w szpitalu dali serek homogenizowany, a lekarz m贸wi艂, 偶e mog臋 je艣膰 wszystko byle nie podra偶ni艂o. Ale co zauwa偶y艂am - po wyci臋ciu migda艂k贸w stawy a偶 tak mi nie dokuczaj膮, a serce te偶 jakby lepiej nieco pracowa艂o. I przede wszystkim nic nie 艂api臋 - to troch臋 bujda na resorach z tym 偶e pod 偶adnym, pozorem nie wolno wycina膰 migda艂贸w. Lekarz mnie do tego wr臋cz zmusza艂 strasz膮c kalectwem w przysz艂o艣ci, tak偶e prosz臋 mi wierzy膰 - je艣li jest kwalifikacja do zabiegu, lepiej go wykona膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mam 34l. zdecydowalem sie na usuni臋cie migda艂贸w ze wzgl臋du na dziurawe migda艂y gdzie zbiera艂y si臋 resztki jedzenia , kt贸re zamienialy sie w bia艂e 艣mierdz膮ce kulki , na zabieg zdecydowa艂em si臋 w Gdansku dawny szpital wojew贸dzki mia艂em usuwane 21 lipca 2014r. (m-ce temu) , tak jak wi臋kszo艣膰 mysla艂em , ze to zwyk艂y nie skomplikowany zabieg i by艂em nastawiony na g贸ra 7 dni niedyspozycji - zabieg mia艂em wykonany pod pe艂n膮 narkoz膮 - po wybudzeniu nawet dobrze si臋 czu艂em (dzia艂ala jeszcze narkoza i przeciwb贸lowa kropl贸wka ketanolu ) , troszk臋 plu艂em krwi膮 lekarka mnie zbrukala dlaczego nie zglaszam , ze pluje krwi膮 zaraz zaleci艂a zastrzyki przeciwkrwotoczne piel臋gniarki nastraszy艂y mnie 偶ebym nie rozmawial nie 艣mial si臋 bo trafi臋 spowrotem na st贸艂 operacyjny jak wyst膮pi krwotok. Po przeciwb贸lowych kropl贸wkach tak po oko艂o 4 godzinach jest b贸l , ja odczuwa艂em taki b贸l jak przy ostrych anginach - (RADA jesli nie wytrzymujecie domagajcie si臋 przeciwb贸lowych 艣rodk贸w), o jedzeniu nie ma mowy nawet nie my艣li sie o tym bo przy ka偶dym prze艂kni臋ciu b贸l jest nie do wytrzymania - ja zjad艂em na drugi dzie艅 kaszke mann膮 i to z wielkim b贸lem, noce s膮 najgorsze 2-3-4 noc - w poniedzialek jak mia艂em zabieg to wysz艂em w czwartek domaga艂em sie od lekarki by przepisa艂a mi ketonal w tabletkach - wtorek i 艣rod臋 dostawa艂em od ketanolu po morfin臋 bez tego byla by tragedia. Zalecenia przez 2-tygodnie po ka偶dym posi艂ku p艂ukanie gard艂a wod膮 utlenion膮 - byly w tym czasie straszne upa艂y wi臋c lekarz zabronil wychodzenia z domu dieta bia艂kowa 偶adnych gor膮cych i ostrych rzeczy, papieros贸w,alkoholu - wi臋c trzeba sie przygotowa膰 , od piatego dnia b贸l utrzymuje si臋 przy jedzeniu i piciu dochodzi do tego b贸l ucha. Po oko艂o 12 dniach jest juz dobrze.Po trzech tygodniach pierwsze gor膮ce posi艂ki kawa i piwko. Dzis jest m-ce po zabiegu wszystko jest OK jak by nie bylo zabiegu - ale za to znik艂y te smierdz膮ce kulki i oddech. Reasumuj膮c w pierwszych dw贸ch tygodniach 偶a艂owa艂em , ze zdecydowa艂em si臋 na zabieg ale teraz jestem zadowolony i ciesze si臋. Tylko 偶e trzeba si臋 przygotowa膰 na 3-tygodniow膮 - niedyspozycj臋 ( a nie jak slysza艂em 2-3 dni i pe艂ny powr贸t do zdrowia moze dzieci tak - ale dorosli gorzej przechodz膮 zabieg). I lepiej jak lekarka m贸wi艂a, 偶e latem jest ci臋偶ko lepiej jesieni膮 - zim膮 takie zabiegi wykonywa膰. Oddzia艂 po remoncie komfortowy, 艂贸偶ka elektrycznie sterowane ,艂azienka w pokojach , opieka lekarsko-piel臋gniarska na czw贸rk臋.Jak kto艣 ma jakies pytania to prosze pyta膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 janeczka80
Jak tak Was czytam, to dzi臋kuj臋 Bogu, 偶e mi wyci臋to te migda艂ki jak mia艂am 7 lat, bo nie pamietam, zeby bylo az tak strasznie. dwa razy zwymiotowalam krwi膮, w sumie 3 dni w szpitalu i po sprawie, zero komplikacji.... Teraz niestety musz臋 wyci膮膰 trzeci migda艂 dziecku i zastanawiam si臋 czy czeka膰 na termin z NFZ, czy jednak zap艂aci膰 za prywatny zabieg w porz膮dnej klinice i miec z glowy, do tego w super warunkach....???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jak wida膰 z opowie艣ci - u ka偶dego jest inaczej :-) W szpitalu, w kt贸rym mia艂am wycianane migda艂ki ka偶膮 pi膰 ju偶 w ten sam dzie艅, co zabieg (chocia偶 odrobink臋 wody, ale koniecznie trzeba si臋 napi膰). Rano dnia nast臋pnego dostajesz ju偶 normalne jedzenie - chlebek + jajko ugotowane bez niczego. Wychodz膮 z za艂o偶enia, 偶e im p贸藕niej zacznie si臋 je艣膰 tym gorzej (mie艣nie s膮 zastane, j臋zyk sztywny). Musz臋 przyzna膰, 偶e co艣 w tym jest - pomimo, 偶e by艂o mi ci臋偶ko prze艂kn膮膰 艣niadanie, to jednak si臋 uda艂o, trwa艂o to oko艂o 45 minut, ale ka偶dy posi艂ek p贸藕niej przychodzi艂 du偶o 艂atwiej. Oczywi艣cie 艣rednio co 6-8 godz. dostaje lek przeciwb贸lowy ( w tabletce lub zastrzyk), ale jest coraz lepiej. 呕eby przyspieszy膰 proces gojenia si臋 rany mo偶na pi膰 rumianek (oczywi艣cie letni) i pryska膰 艣rodkiem np. Larimax T (ale to oczywi艣cie skonsultujcie ze swoim lekarzem) :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 janeczka80
hej, a mia艂 kto艣 zabieg w Centrum Medycznym MML? Bo robilismy tam badania, i zastanawiam si臋, czy nie zrobi膰 tam te偶 zabiegu dziecku, bo miejsce zrobi艂o na mnie bardzo dobre wra偶enie, a przyznam sie szczerze, ze czekanie na zabieg na NFZ to jak czekanie na wygrana w totka.

Udost臋pnij ten post

Ja nie mam migda艂kow . Lekarz cie usypia , wklada ci do buzi takie cos co nie pozwala si臋 zamknac szczekom , wklada ci szczypce do gardla i je ukr臋ca . 30 min i po strachu :-D nie martw si臋 :-D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 solo tu
Mam 32l. i jestem 3 dni po usuni臋ciu migda艂k贸w podniebiennych.Przed operacj膮 dosta艂am tabletk臋 w stylu "g艂upi ja艣", kropl贸wk臋 i w p贸艂 艣nie wywieziono mnie na sal臋 operacyjn膮.Za艂o偶ono mi maseczk臋 i ostatnie s艂owa jakie us艂ysza艂am to dwie nazwy leku jakie mi wstrzykni臋to w 偶y艂臋 podczas zaci膮gania si臋 oparami z maski.Obudzi艂am si臋 na sali pooperacyjnej i kompletnie nie czu艂am b贸lu,a偶 si臋 zastanawia艂am czy w og贸le usuni臋to mi te migda艂y.Gdy wjecha艂am na swoj膮 sal臋 i dosta艂am ataku odruch贸w wymiotnych skurczowych i zwr贸ci艂am do "nerki" krew wiedzia艂am,偶e operacja na pewno si臋 odby艂a.Nadal nie czu艂am b贸lu w migda艂ach.Generalnie by艂am faszerowana lekami: antybiotykiem,ketanolem i jakim艣 p艂ynem aby si臋 nie odwodni膰-wszystko oczywi艣cie w 偶y艂臋 .W szpitalu sp臋dzi艂am 5 dni,tak..5 dni piel臋gniarki zn臋ca艂y si臋 nade mn膮(nie wszystkie,ale by艂y takie 2 pod艂e).Ci膮gle si臋 艣pieszy艂y chyba , bo nie mia艂y czasu na spokojne i delikatne podawanie leku w 偶y艂臋,robi艂y to z impetem(4 dnia my艣la艂am,偶e mi 偶y艂a trza艣nie).A nie daj Bo偶e zadzwo艅 po tak膮 dzwonkiem,gdy kropl贸wka ci si臋 sko艅czy,a tobie p臋cherz p臋ka..o losie... oko艂o 22godz.cyt. "kt贸ra to tak dzwoni?przecie偶 s艂yszymy..g艂owa nam puchnie,ma艂o zawa艂u nie dosta艂am"Pozdrowienia dla p.eli k. chcocia偶 gdyby dosta艂a zawa艂u wielkiej straty by nie by艂o przynajmniej dla pacjent贸w.Pani elu albo pani dostanie zawa艂u albo pacjent padnie zanim pani przyjdzie na wezwanie. 5 dnia wysz艂am i powiem tak: b贸l jak przy anginie,nie jest wi臋kszy.Boli mnie 偶o艂膮dek albo od tej wy艣mienitej diety szpitalnej albo od lek贸w,a mo偶e z tych dw贸ch powod贸w.Jem jogurty,kisiel,budy艅,deserki waniliowe,mleko pij臋.A jak wpad艂am do domu zrobi艂am sobie jajecznic臋 z 5 jaj z mas艂em na rzadko-poczu艂am ,偶e 偶yj臋.Moje gard艂o to znios艂o,a jajecznica by艂a letnia.Jutro zrobi臋 jak膮艣 zup臋 warzywn膮 typu rosolnik-kartoflanka z warzywami i ma艂膮 ilo艣ci膮 soli. Dosta艂am antybiotyk na 7 dni i ketonal w razie b贸lu.Bardziej mnie teraz martwi przyjmownie tych lek贸w przy bol膮cym 偶o艂膮dku ni偶 gard艂o. Nie b贸jcie si臋 operacji usuni臋cia migda艂贸w...wy si臋 b贸jcie piel臋gniarek.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 solo tu
oczywi艣cie wszystkie zupki zmiksowane na papk臋 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Podziel臋 si臋 z Wami moj膮 histori膮 Lat 24, jakie艣 3, 4 anginy w ci膮gu roku ( np lipiec a ja w 艂贸偶ku z 40 stopniow膮 temperatur膮). Jako dziecko mia艂em mie膰 usuni臋te migda艂y ale przed zabiegiem zachorowa艂em a potem okaza艂o si臋, 偶e to niepotrzebne. W czasie ostatniej anginy dosta艂em skierowanie do laryngologa, laryngolog tylko spojrza艂 do gard艂a i od razu 偶e tylko i wy艂膮cznie wyci臋cie i kolejne skierowanie tym razem do poradni przyszpitalnej. W poradni to samo - skierowanie na operacje ( za trzy miesi膮ce). w czasie trzech miesi臋cy oby艂o si臋 bez anginy :) zabieg odby艂 si臋 w znieczuleniu og贸lnym, o 10 le偶a艂em na stole operacyjnym a po 11 ju偶 na sali pooperacyjnej. Obudzi艂em si臋 z ogromnym b贸lem, dostawa艂em co艣 do偶ylnie - 藕le nie by艂o ale cudownie te偶 nie. ca艂y poniedzia艂ek 艣pi膮cy, a od wtorku przez tydzie艅 w 艂贸偶ku (w czwartek wypis ze szpitala) b贸l utrzymywa艂 si臋 przez oko艂o dwa tygodnie - przez pierwszy tydzie艅 by艂o ci臋偶ko ale ju偶 po tygodniu coraz lepiej. w szpitalu kropl贸wki i zupki tzw mix. W domu serki. po oko艂o dw贸ch tygodniach mog艂em ju偶 je艣膰 normalnie. og贸lnie dwa tygodnie m臋ki ale warto by艂o. Rano budz臋 si臋 i nie mam 偶adnego kataru ani niczego w gardle :) aaa i raczej jedna z wa偶niejszych rzeczy, dzi臋ki zabiegowi rzuci艂em palenie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Eleonora45
26 lat. Migda艂ki usuwane wczoraj (4 grudnia 2014) w szpitalu w Holandii. Wszystkie badania mia艂am ju偶 wcze艣nie zrobione. Na oddzia艂 mia艂am zg艂osi膰 si臋 o 8 rano. Przeprowadzono jeszcze raz ze mn膮 wywiad, zaprowadzono do sali, wszystko wyt艂umaczono. O 9.15 dosta艂am leki przeciwb贸lowe i taki paskudny p艂yn co mia艂 mnie zrelaksowa膰. O 9.30 zabrano mnie na sal臋 przedoperacyjn膮 gdzie, jak mi powiedzia艂a piel臋gniarka, b臋d臋 czu膰 si臋 艣pi膮ca. Pami臋tam, 偶e ogl膮da艂am 艣ciany w sali i pach nagle si臋 budz臋. My艣la艂am, 偶e mi si臋 przez te leki przysn臋艂o przed operacj膮 a tu poczu艂am, 偶e mnie gard艂o troch臋 boli. Ci臋偶ko mi do tej pory uwierzy膰 bo dla mnie trwa艂o to wszystko mo偶e minut臋 :D Dosta艂am kropl贸wk臋 z lekami przeciwb贸lowymi. Prawie ca艂y dzie艅 przespa艂am. B贸lu prawie nie czu艂am do momentu a偶 pr贸bowa艂am po艂kn膮膰 艣lin臋 lub wypi膰 wod臋 - okropny b贸l. Ca艂y dzie艅 nic nie jad艂am. Wmusza艂am w siebie zimn膮 wod臋 bo kazano mi pi膰 jak najwi臋cej. Dzisiaj (5 grudnia 2014) o godzinie 10 rano wypisano mnie do domu. Jak si臋 nie ruszam to nic mnie nie boli (ca艂y czas bior臋 leki przeciwb贸lowe), mam obola艂膮 szyj臋 i daje o sobie zna膰 jak pr贸buj臋 rusza膰 g艂ow膮. O 18 zjad艂am pierwszy posi艂ek - s艂oiczek dla niemowl膮t - na raty bo na raz nie da艂am rady. Potem troszk臋 zmiksowanych na papk臋 ziemniak贸w. Ci膮gle boli jak prze艂ykam, nawet je艣li jest to zimna woda. Staram si臋 nie m贸wi膰 bo to te偶 boli. Nie jest to przyjemne ale by艂am nastawiona, 偶e b臋dzie sporo gorzej i bole艣niej. Mam nadziej臋, 偶e za tydzie艅 ju偶 b臋dzie ok :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kapi16
Ja (28l.) dzi艣 wr贸ci艂am z konsultacji laryngologiocznej, zabieg mam na 21.01, te偶 w Holandii. Laryngolog uprzedzi艂 mnie, 偶e znienawidz臋 go potem na 2 tygodnie :) Mam jednak nadziej臋, 偶e moja raczej wysoka odporno艣膰 na b贸l pomo偶e. I rado艣膰, 偶e wreszcie pozb臋d臋 si臋 tego dziadostwa i schudn臋 troch臋 na tych zimnych papkach. Opisz臋 wszystko jak ju偶 b臋dzie "po" ;]

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam, Mam lat 30, juz po zabiegu. Usuniete migdaly mialam 29 grudnia 2014. Zostalam przyjeta do szpitala 29.12.14 godzina 12:00, zabieg pod narkoza o 14:30, wybudzona z narkozy o 15:40, wypisana do domu o 20:30. Po wybudzeniu bol byl niewielki,gdyz podana mialam morfine. Lekarz przed zabiegiem powiedzial ze moge wszystko jesc za wyjatkiem owocow cytrusowych, pikantnych potraw i goracych napoi. Zatem po zabiegu w szpitalu zjadlam dwa cheeseburgery I frytki, kanapke z jajkiem, lody. A po powrocie wieczorem ze szpitala zjadlam rybe wedzona z groszkiem I marchewka. Na drugi dzien czulam sie jeszcze na tyle aby zjec cztery kawalki pizzy. I zaczelo sie 24 h od zabiegu ---> B脫L przeogromny!!! Bralam dwie tabletki paracetamol co 4 godziny z przerwa na 12 h w nocy bez tabletki. Z dnia na dzien zamiast lepiej to gorzej bylo. Dopiero w 12 dniu po zabiegu poczulam sie lepiej. Zycze wszystkim wytrwalosci I jak najmniejszego bolu. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
po jakim czasie od zabiegu mija brzydki zapach z ust?bo ja jestem juz 7 dni po i nadal smierdzi.

Udost臋pnij ten post