Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Aqua1

jak wygl膮da usuwanie migda艂贸w ???!!!!

Polecane posty

Go艣膰 libdelscadoub1977wydsv
tylko pieczenie krwi nie bylo! Naprawde nie bylo tak zle! Jak sie obudzilam napewno nie bylo przyjemnie ale porod tez boli a czlowiek to wytrzymuje tu dostalam tabletki znieczulajace i wszystko bylo wporzadku! Nie czytaj juz takich rzeczy na Forum bo sie zalamiesz! Ja czulam sie okej , badz dzielna a uwierz usmichniesz sie na wspomnienie o strachu ktory czujesz teraz! Kiedy wogole ta operacja? Jasne http://dnld.us/10

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kapi16
Ju偶 po... wczoraj wr贸ci艂am do domu, szcz臋艣liwa, 偶e nie bylo tak 藕le, je艣li o b贸l chodzi. Z godzin臋 po operacji, kiedy dosta艂am szklank臋 wody, to nawet prze艂kni臋cie 艂yka s艂omk膮 odczuwa艂o si臋 jak po艂ykanie 偶yletek, ale dawki 1000mg paracetamolu przynoszone przez piel臋gniarki pomaga艂y w b贸lu bardzo, do tego dali diklofenak na razy i 4 litry kropl贸wki z glukoz膮 (przez dob臋) no i lodziki wodne. Po dniu i nocy w szpitalu rano do domu, nie by艂o 藕le, mog艂am zje艣膰 mi臋kki chleb, jajecznic臋, oczywi艣cie bez paracetamolu ani rusz.. ale dzi艣, 2 dzie艅 po od rana zacz臋艂o si臋 ;] b贸l obj膮艂 szyj臋, szcz臋k臋, jutro pewnie dojdzie do uszu, a z prze艂ykaniem i m贸wieniem jest o wiele gorzej. Wszyscy co pisz膮 tu o b贸lu, pisz膮 prawd臋 niestety :> nie jest to b贸l nie do wytrzymania, ale odczuwanie go ca艂y czas bardzo m臋czy i dokucza, w po艂膮czeniu z opuchlizn膮 jeszcze. Generalnie odczucie podobne do tego, kiedy ma si臋 艣wink臋+dwie obola艂e gule w gardle. Da si臋 znie艣膰, ale tylko b臋d膮c ci膮gle nafaszerowanym przeciwb贸lami... Trzymam kciuki za wszystkich przechodz膮cych przez to piekie艂ko! Sami tego chcieli艣my ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
co艣 o usuni臋ciu migda艂贸w: witam.mia艂am usuwane migda艂y tydzie艅 temu i chce opisa膰 jak to wygl膮da艂o, 偶eby rozja艣ni膰 nieco w g艂owach innym. Zabieg mnia艂am wykonywany w znieczuleniu miejscowym. Od moment zabrania mnie na sale z 艂ozka i przywiezienia do niego z powrotem mine艂o 20 minut.P贸艂 godziny przed zabiegiem dosta艂am tzw "g艂upiego jasia" po ktorym mia艂am leze膰 w 艂o偶ku. Gdy wsta艂am nie mog艂am usta膰 na nogach oraz by艂am lekko otumaniona, ale 艣wiadoma. zabieg usuniecia by艂 boesny ale da艂o sie wytrzyma膰 ., trwa艂 na prawde bardzo kr贸tko. w mojej opini jedn膮 z najgorszych rzeczy jest pklucie krwia, a ponioewaz jest si臋 znieczulonym (zastrzyk w okolice migda艂ow) cie偶ko jest to zrobi膰. Poza tym uczucie krwi tez nie jest komfortowe. po zabiegu, nie ukrywam, bola艂o. Natychmiast dosta艂am l贸d do ok艂adania szyi, potem leki przeciwb贸lowe. po zabiegu spa艂膮m 6 godzin, by艂am zmeczona. Na wiecz贸r ju偶 cicho m贸wi艂am. co do jedzenia. kisiel, zupki mleczne z ry偶em, makaronem ( to ju偶 gorzej), kaszki manny, rozmoczone herbatniki i biszkopty. jednak codziennie by艂o lepiej. mia艂膮m zlecone 3 razy na dobe ketonal, kt贸ry bardzo pomaga艂. jestem 4 dni po zabiegu, m贸wie ju偶 艂adnie, mam problem z jedzeniem, poniewa偶 podra偶nia ono garde艂ko jednak. trzeba uwazac aby nie pi膰 nic co jest kwa艣ne ostre itp. rzeczy z pozoru neutralne powoduj膮 b贸l, OOLNIE JESTEM BARDZO ZADOWOLONA Z ZABIEGU, ZE NIE MAM JU呕 MIGDA艁OW KT脫RE BY艁Y WIELKOSCI PI艁ECZEK DO PINKPONGA, CA艁E W BLIZNACH. takze je偶eli macie anginy raz po raz bol膮 was stawy, to nie czekajcie bo takie zmiany si臋 ju偶 nie cofaja.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam, Czy kto艣 z Was usuwa艂 migda艂y z powodu bezdech贸w? Ja coraz cz臋艣ciej mam bezdechy w ci膮gu dnia i trudno艣ci w po艂ykaniu. Odk膮d pami臋tam mam du偶e migda艂y i zastanawiam si臋 z czego te bezdechy. Bardzo mnie to stresuje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Czy kto艣 usuwa艂 migda艂y ze wzgl臋du na bezdechy? Coraz cz臋艣ciej je mam nawet w ci膮gu dnia i trudno艣ci w po艂ykaniu. Strasznie mnie to stresuje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Trudno艣ci w po艂ykaniu? Dysfagie masz tak?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
W艂a艣nie nie wiem do ko艅ca co mi jest. Najbardziej uporczywe bywaj膮 bezdechy w nocy i w dzie艅 kt贸re s膮 coraz cz臋stsze. Trudno艣ci w po艂ykaniu te偶 si臋 pojawi艂y, ale nie by艂am z tym u lekarza. Od zawsze lekarze m贸wili 偶e mam du偶e migda艂y i trzeba je b臋dzie usun膮膰. Zastanawiam si臋 czy nadszed艂 czas.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Te偶 mam problemy z po艂ykaniem, z tym ze zacz臋艂y si臋 kilka lat po zabiegu usuni臋cia migda艂贸w i mia艂am juz mn贸stwo badan i niewiadomo co jest przyczyna, mam wycie艅czony organizm kilka lat jedzenia samych jogurt贸w, i s膮 efekty, lekarz mi m贸wi艂 ostatnio ze si臋 wykoncze, eh.:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
W艂a艣nie by艂am dzi艣 u rodzinnego i mam skierowanie do laryngologa 偶eby oceni艂 stan krtani i migda艂贸w oraz do gastrologa na gastroskopie. Co do bezdech贸w to na lekarka razie nie okre艣li艂a z czego to mo偶e by膰 bo mam i w nocy i w dzie艅 -kiedy nic nie jem ,nie pij臋 i nie gadam a mnie zatyka -koszmar.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gregor Cypr
Mam29 lat. wlasnie siedze wdomu na kuracji po wycieciu migdalow, ktore mialem wyciete 5 dni temu, 16.02.2015. Wmoim przypadku wygladalo to tak: W poniedzialek rano na czczo wizyta w szpitalu (przed weekendem robilem badania krwi na krzepliwosc itp.). W poniedzialek o 9:30 zabieg. Zabieg w narkozie, a usuniecie migdalow laserem. Bol najgorszy pojawil sie ok. 2 dni po operacji, ale 1 voltaren i 2 panadole co 12 h pomagaja. Dostalem chrypki, ale czytalem, ze to moze sie pojawiac. Same rany po migdalach goja sie w miare dobrze, choc lekarz chyba uszkodzil delikatnie moje podniebienie tuz kolo jezyczka (nie jezyka) co spowodowalo 2 niemile wizyty u laryngologa, poniewaz podczas spania nastapilo krwawienie. Z cierpliwoscia czekam, az wszystko sie zagoi, bo wszystko to przynosi stres. Samego zabiegu nie pamietam, bo przed narkoza dostalem zastrzyk z czymsna uspokojenie. Ostatnia rzecz przedzabiegiem, ktora pamietam to jak mnie wywozili z windy. Maski z narkoza i samego wjazdu na sale operacyjna nie pamietam. Obudzilem sie juz po. Zabieg wykonywalem w szpitalu prywatnym na Cyprze w Meditteranean Hospital of Cyprus w Limassol.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰moni
Masakra masakra jestem w 5 dobie i j臋cze z b贸lu mam problem nawet z po艂kni臋ciem ketonalu bo w gardle 藕yletki usuni臋to mi dwa pierwsza doba nic nawet nie pi艂am w drugiej by艂o gorzej i tak coraz gorzej jestem w pi膮tej i wyje z b贸lu ale ka偶dy przypadek jest indywidualny wi臋c nie ma co bra膰 do siebie tego co kto pisze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰moni
Dodam jeszcze ze nie jestem w stanie nic zje艣膰 i modl臋 si臋 偶eby to si臋 ju偶 sko艅czy艂o pocieszam si臋 tym 偶e potem b臋dzie lepiej no i dieta niez艂a schud艂am 2 kg idzie wiosna teraz mam 55 no trzeba si臋 czym艣 pociesza膰 w takiej chwili pozdrawiam wszystkich kt贸rzy chc膮 zmieni膰 swoje 偶ycie na lepsze do tego trzeba si臋 troch臋 troch臋 pom臋czy膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 angi13
Witam . W czerwcu minie rok jak mam usuni臋te migda艂y. Co艣 strasznego!!! Najwi臋kszy b贸l w moim 偶yciu!!My艣la艂am ,偶e nie ma wi臋kszego b贸lu od porodowego i si臋 myli艂am! Wspominam 藕le ten czas. Dwa tygodnie wyci臋te z 偶yciorysu. Mia艂am wra偶enie,偶e nie dzia艂a艂y na mnie 偶adne tabletki ani znieczulenie(miejscowe). Wycinanie jak na 偶ywca! Rze藕 dos艂ownie!!! Po chwili zamkn臋艂am oczy a 艂zy lecia艂y mi ciurkiem, trz臋s艂am si臋 z b贸lu. Jak mo偶na dokonywa膰 takie zabiegi gdy pacjent tak okropnie cierpi? Na drugi raz wybra艂abym znieczulenie ca艂kowite...o po艂ow臋 b贸lu mniej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 TwMax
Witam Mam 46 lat Zabieg wykonany w Poznaniu pow贸d -ropne powi臋kszone migda艂y. Nie chorowa艂em specjalnie 1 grypa rocznie. Ostatnio bardzo mi zacz臋艂y przeszkadza膰 migda艂y w codziennym 偶yciu. Problemy z po艂ykaniem. Ale do rzeczy. 13.03.2015 w pi膮tek przyjecha艂em do szpitala. Szybka rejestracja w przychodni i jazda na oddzia艂. Na oddziale zapomnia艂em jednego wyniku (grupy krwi) i musia艂em by膰 kuty ponownie. Z tych nerw贸w kuli mnie 7 razy w ko艅cu si臋 uda艂o. Bola艂o jak nie wiem. Po chwili musia艂em si臋 wyk膮pa膰 potem dosta艂em niebiesk膮 tabletk臋, kt贸ra na mnie nie zadzia艂a艂a. Po chwili ju偶 jecha艂em na zabieg najbardziej nieprzyjemne by艂o znieczulanie (przypominaj膮ce zastrzyk przeciwb贸lowy w dzi膮s艂o) p贸藕niej naci臋cie i wyrwanie i do 艂贸偶eczka. Lekkie krwawienie przysma偶one lutownic膮. Dosta艂em ketonal, zero jedzenia m贸wienia po艂o偶y艂em si臋 spa膰. 1 doba po zabiegu Boli jak cholera kolejny przeciwb贸lowy (nie dzia艂a) Nie mog臋 po艂yka膰, bo okolice j臋zyka bardzo spuch艂y dowiedzia艂em si臋, 偶e mam pi膰 du偶o wody pytam czy wystarczy, 偶e b臋d臋 p艂uka艂 dowiedzia艂em si臋, 偶e nie chodzi o wypicie jednorazowo ca艂ej wody tylko mam nawil偶a膰 gard艂o, wi臋c budz膮c si臋, co 2h w nocy z b贸lu nawil偶am gard艂o. Ruszanie j臋zykiem te偶 bardzo boli. 2 doba po zabiegu Wszystko si臋 艂adnie goi dzisiaj mam wyj艣膰 ze szpitala dosta艂em rano ketonal i wypis uda艂o si臋 zje艣膰 na 艣niadanie jak膮艣 papk臋 serow膮. Dzisiaj mija ju偶 10 doba jest ju偶 o niebo lepiej skoczy艂em z antybiotykiem jestem ju偶 od 3 dzie艅 bez ketanolu. Ca艂y czas jest widoczny w艂贸knik, ale ju偶 mog臋 je艣膰 nieco cieplejsze jedzenie i bardziej kwa艣ne bez b贸lu. Opuchlizna znikn臋艂a. Generalnie mog臋 powiedzie膰 z perspektywy, 偶e je艣li si臋 wszystko zagoi to b臋dzie bardzo dobrze.

Udost臋pnij ten post

Migda艂y podniebienne u doros艂ych usuwa si臋 w znieczuleniu miejscowym lub og贸lnym. Oczywi艣cie polecam narkoz臋 ze wzgl臋du na pe艂en komfort zabiegu, kt贸ry nie nale偶y do przyjemnych dla oka. Sam zabieg to nic. Wszystko zaczyna si臋 po. Podczas operacji krew operacyjna sp艂ywa do 偶o艂膮dka, kt贸ry nie trawi i nie przyjmuje krwi (chyba, 偶e piel臋gniarka podczas zabiegu zd膮偶y wyssa膰 ssakiem wszystko zanim trafi do 偶o艂膮dka). Je艣li masz pecha b臋dziesz wymiotowa膰. Wymiociny przedostaj膮ce si臋 przez 2 偶ywe rany w gardle to sama przyjemno艣膰. Potem b贸l, kt贸ry trwa do 3 tygodni :) Mnie w pierwszym dniu nie pomog艂a Morfina, Tramal ani Pyralgina. Potem leki (podawane do偶ylnie) pomaga艂y na kilka godzin, dodatkowo antybiotyk i leki p/krwotoczne. Pozostawa艂 jednak b贸l przy prze艂ykaniu. W gardle zrobi艂o si臋 jak w studni, trzeba uczy膰 si臋 pi膰 i je艣膰 od nowa, 偶eby si臋 nie zach艂ysn膮膰. Same papki. Brak smaku. Jestem w 14 dniu po zabiegu i dopiero przesta艂am bra膰 Pyralgin臋, jednak przy prze艂ykaniu wci膮偶 boli. Wci膮偶 jem tylko mi臋kkie, ch艂odne pokarmy i nadal mam obrz臋k w gardle. Do 2 tyg. po operacji trzeba uwa偶a膰, 偶eby nie dosta膰 krwotoku, nie przem臋cza膰 si臋, nie d藕wiga膰, nie je艣膰 gor膮cych pokarm贸w. Mo偶na je艣膰 lody. Nie przypuszcza艂am, 偶e proces gojenia po tym zabiegu trwa a偶 tak d艂ugo i tak d艂ugo odczuwa si臋 dyskomfort w 偶yciu. Mam tylko nadziej臋, 偶e moje b贸le staw贸w mi ust膮pi膮, bo angin (wiadomo) mie膰 ju偶 nie b臋d臋. Zabieg polecam tylko tym, kt贸rzy maj膮 bezwzgl臋dne wskazania. Cz艂owiek jest w stanie wszystko prze偶y膰, prze偶yjesz i to :) Je艣li kogo艣 przestraszy艂am lub zniech臋ci艂am to przepraszam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Hej, mam 25 lat i w lutym 2015 usuni臋to mi obydwa migda艂y podniebienne w znieczuleniu miejscowym w bia艂ostockim szpitalu (艢niadecki). Tak bylo szybciej. Zapisa艂am si臋 w po艂owie listopada, a gdybym czeka艂a na znieczulenie og贸lne najbli偶szym terminem by艂 pa藕dziernik 2015 (w USK grudzie艅 2017!). Sprawa pili艂a, wi臋c nie wdawa艂am si臋 w szczeg贸艂y i grzecznie przyby艂am do szpitala dzie艅 przed zabiegiem. Pierwszego dnia pobrali mi krew, jeszcze raz skonsultowali, a nast臋pnego o godzinie 9 (po dostaniu znieczulenia we wlewie i g艂upim jasiu w pigu艂ce) powie藕li na sal臋 zabiegow膮. A tam... Szok :) My艣la艂am, 偶e b臋d膮 wypala膰, a na tacce le偶a艂o co艣 no偶yczkopodobne. Zabieg przebieg艂 sprawnie (ok. 10 minut), na siedz膮co. Po przewiezieniu by艂y drobne komplikacje (wtedy dla mnie nie takie drobne) - przez 3h la艂a si臋 krew, a偶 piel臋gniarki zawioz艂y mnie ponownie na sal臋 i dopiero wtedy lekarki skutecznie zahamowa艂y krwawienie (wcze艣niej mia艂y mnie gdzie艣). Godziny po zabiegu to tragedia i brak jedzenia, picia itd. Nast臋pnego dnia rano dosta艂am na 艣niadanie bu艂k臋 i par贸wk臋, ale nie prze艂kn臋艂am. Je艣膰 mi臋kki mi膮偶sz bu艂ek zacz臋艂am je艣膰 ju偶 na trzeci dzie艅, a do normalnego jedzenia (w tym rzeczy pikantne) wr贸ci艂am po oko艂o miesi膮cu. B贸l utrzymywa艂 si臋 ponad dwa tygodnie i w tym czasie wypi艂am sporo nimesil贸w ;) Jednak偶e uwa偶am, 偶e podj臋艂am s艂uszn膮 decyzj臋. Od tamtej pory raz mia艂am lekkie zapalenie gard艂a oraz przezi臋bienie, ale jestem do艣膰 chorowita i nie s膮dz臋, by mia艂o to co艣 wsp贸lnego z brakiem migda艂贸w (z poprzednich niemal ca艂y czas la艂a si臋 ropa). Aaa... Po nocy czasami odczuwam pieczenie z powodu wyszenia gard艂a, ale szybko to mija. Reasumuj膮c: masz bia艂e kamyki w migdalkach, przewlek艂e zapalenie migda艂贸w i brzydki zapach z ust? pozb膮d藕 si臋 migda艂贸w. Znieczulenie miejscowe da si臋 prze偶y膰, a przynajmniej nie boli potem szyja po intubacji (w znieczuleniu og贸lnym) 艢niadecki w BIa艂ymstoku? Piel臋gniarki 艢WIETNE i KOCHANE. Lekarze ok, rzadko ich wida膰. Pobyt trwa 3 dni, przy czym nie chc膮 wypuszcza膰, je偶eli kto艣 po nas nie przyjdzie do "odbioru" :) W sumie ma to sens - nie wolno d藕wiga膰 i si臋 schyla膰! Serio. Nast臋pnego dnia lekko schyli艂am sie pod prysznicem, a w ustach pojawi艂o si臋 troszk臋 krwi (ale nie na tyle 偶eby jecha膰 do szpitala). Je偶eli uwa偶a si臋 na siebie to raczej nie powinno by膰 powik艂a艅. Powr贸t do wysi艂ku fizycznego(bieg itd.) po 6 tyg, spacery ju偶 2 tyg po; alkohol pi艂am po miesi膮cu. Napisa艂am to wszystko, bo wiem jak cz艂owiek "ch艂onie" wszystkie informacje przed zabiegiem :) Powodzenia! p.s. porady ;P - picie sok贸w zostaw sobie na p贸藕niej (po 3-4 tyg), bo b臋dzie piek艂o - nie jedz gor膮cego (mo偶na po 2 miesi膮cach?) - jad艂am wtedy duuu偶o lod贸w (ale podobno przesadza艂am :P) - pierwsza kosultacja z laryngologiem by艂a tydzie艅 po zabiegu - do ruchu przyzwyczajaj si臋 powoli, 偶eby skok ci艣nienia nie wyzwoli艂 krwotoku - my艣l pozytywnie xD lepiej pozby膰 si臋 ich wcze艣niej (je偶eli s膮 w op艂akanym stanie) ni偶 p贸藕niej, kiedy z gojeniem nie b臋dzie ju偶 tak 艂atwo

Udost臋pnij ten post

wtam pisze bo potrzebuje porady. moja siostra ma miec usuniete migdalki ale ona nie chce tego zrobic bo sie boi. ma ona na migdalkach paciorkowca ale nie wiem jakiego typu. no i ogole jest chora od 4 lat. nie moze lykac lekarstw bo ma chory zoladek. byla juz u wszystkich lekarzy ale to KONOWA艁Y. prosze Was o pomoc! co ona moze jeszcze zrobic zeby wyzdrowiec?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
STRASZNE!!!!!! b贸l jest okropny, zastrzyki pomagaj膮 tylko na jaki艣 czas . nie mo偶na m贸wi膰, je艣膰!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mam pytanie jak z pal,eniem papieros贸w po usunieciu mogda艂kow ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 izull1971
Nie radz臋 pali膰 papieros贸w po tym zabiegu. Rany utrzymuj膮 si臋 d艂ugo i osiadanie na nich nikotyny na pewno nie sprzyja ich gojeniu. Ostatniego papierosa zapali艂am w dniu zabiegu, od tej pory nie pal臋 (jestem w 20 dniu po). Na dzie艅 dzisiejszy odczuwam jeszcze niewielki b贸l przy prze艂ykaniu. Nie radz臋 te偶 pi膰 kawy (niestety). Dobry miesi膮c trzeba si臋 wstrzyma膰. Alkohol po miesi膮cu. Ale mo偶na je艣膰 lody ju偶 na drugi dzie艅, daj膮 duuuu偶膮 ulg臋 :) Iza (piel臋gniarka z laryngologii)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰iowka
hej, w przyszlym tyg mam miec operacje (zabieg) wyciecia migdalkow, jestem chora (znow), tak sie zastanawiam czy mozna przeprowadzic zabieg majac angine? pytalam anestozjologa (nie pytalam samego laryngologa bo akurat wtedy na wizycie jeszcze bylam zdrowa-tak mi sie wydawalo wtedy) i powiedzial ze trzeba poinformowac o tym przed zabiegiem i nie wolno tez kaszlec... a teraz sie tak zastanawiam ze na wizycie u laryngologa on widzial (i stwierdzil) ze moje migdalki sa malutkie ale maja stan zapalny i ze gardlo czerwone, i sam zapytal kiedy mi pasuje usunac te migdalki... czyli jezeli widzial ze moje gardlo czerwone to wychodzi na to ze mozna usunac, ale jak kaszel jest to chyba logiczne ze to nie pora odpowiednia na zabieg, na szczescie nie meczy mnie kaszel (czesto kicham) jak myslicie, bo ja troche jestem skolowana a nie chcialabym przekladac znow bo maz wzial wolne w pracy na dwa dni aby sie zaopiekowac naszymi maluchami :/ a po drugie mam juz dosc zycia z moimi migdalami przez ktore tylko cierpie :/ i chcialabym miec to juz za soba :((

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 moni
Witam. Migda艂y mia艂am usuwane 7 maja 2015 i niestety 藕le wspominam ten dzie艅. Zaczn臋 od tego 偶e zosta艂am przyj臋ta do szpitala w 艣rod臋, w czwartek rano ok 8,30 dosta艂am tabletk臋 pod j臋zyk i jaki艣 zaszczyk kazano mi le偶e膰 bo niby b臋dzie mi si臋 w g艂owie kr臋ci膰, ale tak nie by艂o, po ok 30 min przysz艂a piel臋gniarka z w贸zkiem i powiedzia艂a 偶e idziemy na zabieg. I si臋 zacz臋艂o ..... !!! Piel臋gniarka popsika艂a mi czym艣 jam臋 ustn膮 wiem 偶e by艂o strasznie gorzkie i zrobi艂a mi si臋 tak zwana klucha w prze艂yku a potem lekarz zabra艂 si臋 za robot臋. Nie wiem dlaczego ale czu艂am i pami臋tam ca艂y zabieg, b贸l by艂 straszny tak jakby robili to na 偶ywca, wsz臋dzie pe艂no krwi. Ju偶 min臋艂o troch臋 czasu od tego zabiegu a jak pomy艣le o tym co przesz艂am to mam g臋si膮 sk贸rk臋. w ten sam dzie艅 mia艂am diet臋 tylko mog艂am pi膰 rumianek i dostawa艂am czopki. W pi膮tek mog艂am ju偶 je艣膰. A w tym dniu 5 os贸b mia艂o wycinane migda艂y i 3 z nich w艂膮cznie ze mn膮 czu艂y ogromny b贸l, a偶 jestem ciekawa dlaczego i dlaczego mia艂am w takim razie wykonany zabieg skoro ani g艂upi ja艣, ani znieczulenie nie zadzia艂a艂o ? Je艣li chodzi o jedzenie to jad艂am papki albo dania kt贸re nie wymaga艂y gryzienia tak przez 6 dni po zabiegu, potem ju偶 jad艂am normalnie. Polecam pi膰 du偶e ilo艣ci RUMIANKU , poniewa偶 bardzo pomaga w 艂agodzeniu b贸lu i rana szybciej si臋 goi, oraz aby unikn膮膰 rannej suchoty w jamie ustnej co wi膮偶e si臋 z ogromnym b贸lem podczas prze艂ykania r贸wnie偶 starajcie si臋 w 艣rodku nocy pi膰 rumianek aby nie wysycha艂o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰iowka
gosc moni strasznie ci wspolczuje! przeciez to nie jest normalne aby w tych czasach cierpiec podczas zabiegu, nie bylo mozliwosci zeby dac im jakos znac ze boli? ja mialam usuniecie migdalkow 19 maja, czyli dwa dni temu... moje migdalki byly masakryczne, ciagle chorowalam, z tym ze ja nie mieszkam w polsce, wiec moze zabieg wyglada troche inaczej, mialam znieczulenie ogolne, nic nie pamietam a kiedy sie obudzilam to czulam lekki bol, pozniej juz tylko bylam pod kroplowka (przeciwbolowe i woda aby sie nie odwodnic) do nastepnego dnia, wczoraj czyli dokladnie 24 godziny po zabiegu wyszlam do domu, biore silne leki przeciwbolowe i przeciwzapalne ale az sama sie dziwie ze juz moge jesc normalnie (bez bolu) i moge normalnie funkcjonowac, tylko musze uwazac na to co jem, wiadomo nie czuje zadnej suchosci w ustach

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 madziara78
Czesc, chcialabym sie podzielic ze wszystkimi swoimi spostrzezeniami na temat usuwania migdalkow. Na angine w ostatnich latach nawet nie chorowalam tak czesto- niestety w ostatnim roku 3 razy, ale w miedzy czasie w ciagu 10 miesiecy mialam 2 razy zapalenie blony naczyniowej (zapalenie teczowki oka) i to byl taki impuls, zeby w koncu wziac sie za siebie. Migdaly mialam od dziecka duze, mama mowilam, ze do trzeciego roku zycia prawie caly czas mialam angine i bylam na antybiotykach, pozniej jak wspomnialam to minelo. Ale wracajac do migdalkow-zabieg mialam 4 dni temu, tj. 10 lipca. Do szpitala zostalam przyjeta dzien wczesniej. Robili badania krwi, ogladali gardlo. W czwartek na noc dostalam tabletke nasenno-uspokajajaca, a dokladnie DORMICUM to samo rano, jeszcze w kroplowce cos otumaniajacego. Najbardziej obawialam sie tego, ze zabieg jest w znieczuleniu miejscowym, ale leki oglupiajace zrobily swoje. Bylam totalnie wyluzowana, a sam zabieg wydaje mi sie jakby trwal doslownie 2-3 minuty. Oczywiscie zabieg trwa okolo 30 minut z calym przygotowaniem pacjenta na sali operacyjnej. Na sali podlaczyli kroplowke, podlaczyli do aparatury, kazali otworzyc gardlo i psikneli wiele razyczyms cholernie gorzkim. Nie wiem czy mialam jakies zastrzyki w migdaly, pozniej z samego zabiegu nie wiele pamietam. A to znaczy, ze mnie nie bolalo :). Pamietam jak skonczyli z jednym migdalem, a pozniej oowiedzieli, ze biora sie za drugi. Po powrocie na swoja sale szpitalna spalam jak dziecko. Budzialam sie moze co 2 godziny, ale praktycznie caly dzien przespalam, zabieg mialam okolo 9.30 Okolo 18.00 pozwolili zaczac popijac wode i tylko wode. Przez caly dzien dawali w kroplowce leki przeciwbolowe, choc w dniu zabiegu na wieczor bol nie byl juz tak silny, zebym nie mogla wytrzymac. Chcialam nawet zrezygnowa膰 z leku przeciwb贸lowego, ale pielegniarka nastraszyla mnie, ze nie bede mogla spac, wiec sie zgodzilam na kroplowke. W sumie w nocy i tak sie krecilam. Gardlo mocno bolalo przy przelykaniu 艣liny. Acha-po zabiegu strasznie mnie mdlilo-kolo 14.00 wymiotowalam, ale to dlatego, ze wraz ze slina nalykalam sie krwi, a zoladek niestety nie trawi krwi. Potem znowu mnie jeszcze mulilo, ale na szczescie juz nie wymiotowalam. Rano dostalam normalne szpitalne jedzenie-zupa mleczna, pieczywo. Chcialam zrezygnowac z pieczywa, bo pomyslalam, ze nie bede w stanie przelknac, ale kazali mi jesc, aby rany sie szybciej goily, wiec jadlam. Bulke rzulam chyba przez pol godziny. Czulam sie jak Madonna, ktora zanim cos przelknie rozdrabnia jedzenie po 30 razy :) ale udawalo mi sie przelykac po takim mocnym pogryzieniu. Po kazdym posilku kazali plukac gardlo zaparzonym rumiankiem z woda utleniona, okolo 5 razy dziennie, ja moze nawet plukalam i wiecej razy na dzien. Panie pielegniarki przygotowywaly plukanke. W dzien po zabiegu zrezygnowalam ze srodkow znieczulajacych, nie bolalo mnie tak, zebym musiala je brac. Na noc tez ich juz nie bralam. W sumie to tylko w dzien zabiegu i jak narazie jest ok. Na 3 dzien mialam dostac bol uszu, ale nic takiego sie nie pojawilo. W poniedzialek, tj. Wczoraj wrocilam ze szpitala do domu. W szpitalu kazdy posilek bardzo wolno jadlam-ciezko bylo przelykac, wczoraj nawet wmiare szybko sie uwinelam z obiadem, kalafior gotowany, caly nie jakas papka, ziemniaki w plasterkach z patelni i kuczak pieczony. Jem normalnie bez zadnych diet plynnych. Po wyjsciu ze szpitala kazali plukac gardlo plynem Glimbax 2 razy dziennie. Ostrzegli, ze w 7 dobie moze pojawic sie krwotok, zwlaszcza w upaly sie to zdarza. Nie forsuje sie, nie wychodze z domu, aby nie zalapac od kogos infekcji. W przyszly poniedzialek, czyli po 10 dniach od zabiegu mam udac sie do swojego laryngologa na sprawdzenie czy goja sie rany itp. Ogolnie jestem bardzo cholernie zaskoczona tym, ze tak lekko (przynajmniej jak narazie) to znosze, po czytanych komentarzach mialam ogromne obawy, chyba jestem jakas szczesciara. Boje sie w przyszlosci o sukosc gardla itp, ale na to juz po zabiegu nie mam wplywu, wiec biore to co przyniesie los. I to tyle. Pozdrawiam wszystkich i zycze powodzenia dla tych, ktorzy beda pozbywac sie swoich migdalkow. Acha, zabieg mialam w Rudzie 艢l膮skiej na Goduli, panstwowo. Mam 37 lat.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Hej mam pytanie mia艂 kto艣 wycinane migda艂y na znieczuleniu miejscowym w szpitalu w puszczykowie? jak to przebiega pokolei .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰melaa
Hej mam pytanie mia艂 kto艣 wycinane migda艂y na znieczuleniu miejscowym w szpitalu w puszczykowie? jak to przebiega pokolei .Prosi艂abym o odpowiedz na maila mylenka1199@wp.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Rosie88
Witam wszystkich , Dzisiaj mija dok艂adnie dwa tygodnie od mojego zabiegu :)Zabieg robiony w znieczuleniu miejscowym . Nie powiem par臋 godzin przed zabiegiem dosta艂am paniki ,ale kiedy przysz艂a Pani Piel臋gniarka i da艂a mi "g艂upiego jasia" mia艂am ju偶 wszystko w d...ie :) Fantastyczne uczucie :) Zawie藕li mnie na sal臋, po艂o偶yli i si臋 bawili w tym moim gardle . Jedyne co czu艂am to tylko zastrzyki( jak znieczulenie u dentysty) . M贸j zabieg trwa艂 prawie p贸艂 godziny , poniewa偶 moje migda艂ki by艂y tak zniszczone ,偶e si臋 rozsypa艂y :) Lekarz mi po troch臋 ich z gard艂a wyci膮ga艂:) Ci膮gle musia艂 mnie budzi膰 bo zasypia艂am i mu g臋b臋 zamyka艂am :) . Dodatkowo pod prawym migda艂em mia艂am jeszcze jaki艣 kamie艅 wi臋c zrobi艂a si臋 spora dziura ,wi臋c za艂o偶y艂 dodatkowe szwy. A 偶e krwi si臋 troch臋 la艂o do 偶o艂膮dka to p贸藕niej odczu艂am ( podczas zabiegu to nie wiedzia艂am co si臋 dzieje- Dzi臋ki Bogu ). Odwie藕li mnie na sal臋 kazali si臋 po艂o偶y膰 to le偶a艂am. Gorzej by艂o p贸藕niej jak znieczulenie pu艣ci艂o.Tej krwi co si臋 na艂yka艂am podczas zabiegu , niestety musia艂am zwr贸ci膰 , bo jak wiadomo krew si臋 nie trawi.5 razy, ale nie by艂o tragedii. B贸l spory , prze艂kni臋cie 艣liny- masakra. Jedyne co ratuje to tylko spa膰. Od nast臋pnego dnia du偶o lepiej i tak z ka偶dym dniem . Moja rada - po tych 3 godzinach po zabiegu - du偶o pi膰 . Tak- wiem ,偶e boli ,ale trzeba nawil偶a膰 gard艂o wtedy boli mniej i szybciej si臋 goi. Na drugi dzie艅 zjad艂am tylko danonka ,ale mocno zimnego . Rewelacja :) Przesta艂o nawet tak bole膰 i zacz臋艂am m贸wi膰 :). P贸藕niej je艣膰 du偶o jaki艣 zupek przecierowych ( babcia mi tworzy艂a takie r贸偶ne cuda i w sumie to mnie postawi艂o na nogi- wiecie- 500 warzyw itd . ) Du偶o zimnego rumianku do picia i z ka偶dym dniem coraz lepiej :) Pierwsz膮 rzecz膮 , kt贸r膮 odczu艂am po usuni臋ciu migda艂k贸w - w ko艅cu po latach przesta艂y mnie bole膰 kolana. To samo z senno艣ci膮. Przesz艂a ca艂kowicie. Mam wra偶enie ,偶e urodzi艂am si臋 na nowo. Jedyne co jest troch臋 dokuczaj膮ce to sucho艣膰 w gardle. Mo偶e to te偶 dlatego , 偶e pal臋, ale wcze艣niej nie mia艂am takich problem贸w. Wi臋c wszystkim szykuj膮cym si臋 na zabieg m贸wi臋 g艂o艣nio : NIE MA CO SI臉 BA膯 I WYCINA膯 JAK NAJSZYBCIEJ :) Tatua偶 na 偶ebrach mnie bardziej bola艂:) Pami臋tajcie tylko ,偶eby nie spa膰 na plecach (zawsze na boku - mniej boli i w razie krwotoku nie zad艂awicie si臋 ), du偶o zimnego , nie przyprawionego , delikatnego jedzonka i b臋dzie super. Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a nie musisz wiedzie膰 :) u艣pi膮 Ci臋 i wytn膮, a p贸藕niej lodyyyy i badania, po wyj艣ciu ze szpitala te偶 trzeba kontrolowa膰 krew czy co艣 nie sprzedali :) wejd藕 na www.badamysie.pl i zr贸b badanie krwi w laboratorium za darmo, a wyniki dostaniesz mailem i sprawdzisz na stronie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Florka odwa偶na baba
Ja jestem miesi膮c po,to jest wszystko do wytrzymania,nie jest tak zle.呕y膰 przyzwoicie (jak to okresli艂 m贸j lekarz przez 2tyg)i wszystko bedzie ok :)Nie panikowa膰,spokojnie podchodzi膰 do tematu.呕adnych lod贸w(za szybko zw臋偶aj膮 naczynia a potem za szybko rozmrazaja si臋 i mo偶e by膰 krwotok )Ch艂odne picie,du偶o picia i jak naj szybciej je艣膰 偶eby rusza膰 i 艣ciera膰 pomalutku strupy.Bez soli bo naprawd臋 wtedy boi .Najlepiej w znieczuleniu miejscowym,bezpieczniej,szybciej i tak prawie nic si臋 po tym nie wie i nie czuje.Lekarz nie zacznie jak nie zadzia艂a znieczulenie ...Powodzenia dla wszystkich ktorzy s膮 przed.To nic takiego.

Udost臋pnij ten post