Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika33

chrzest

Polecane posty

Gość monika33

Jak wyglądają obowiązki chrzestnych, czy trzeba iśc do spowiedzi,bo spokałam się z tym że zarówno rodzice jak i chrzestni nie przystępowali do komuni.

Ja byłam chrzestną nie dawno, u nas trzeba isc do spowiedzi i trzeba miec zaswiadczenie z parafii o przynaleznosci do niej.

U nas ksiądz powiedział, że lpiejby było żeby chociaż chrzestni byli \"w pożądku\". Zmieniliśmy parafię...

Gość monika33
PROSZĘ O WYPOWIEDZI

Akurat jeśli chodzi o chrzest, to chrzestni powinni być katolikami i iść do spowiedzi - dlatego, że to o to w tym wszystkim chodzi. Chrzestni maja pomagac rodzicom wychowywać dziecko w wierze. Po co więc chrzestni, którzy nie są wierzący????? Dziwi mnie to, że gdzieś mogli być chrzestni nie przystepujący do komunii i do spowiedzi. A żeby być dobrym wujkiem czy ciocia można być nie wierzącym, ale do tego nie trzeba być chrzestnym. Pozdr.

zgadzam sie z poprzedniczka w 100% a jak komus nie zalezy tak naprawde na chrzcie ,a jedynie na tym,zeby dziecko to \"zaliczylo\"-nie powinien w ogole chrzcic.

Gość sweet me
jak chrzciłam moją córeczkę,to nie przystępowałam do komunii i nie byłam u spowiedzi wczesniej,mimo,ze powinno sie miec jakiestam zaswiadczenie.... Chrzestni byli pod tym względem bardziej sumienni :P Tyle,ze ja jestem niewierząca,a córeczke ochrzcilam tylko dlatego,zeby nie miala potem jakis pretensji.W koncu ja tez mam chrzest,i komunie,a nawet bierzmowanie,a jestem ateistką.Sama zdecyduje o swojej wierze w późniejszym czasie...

Gość monika33
może ktoś się jeszcze wypowie

Gość alaala
rodzice mogą być ateistami - chrzestni teoretycznie powinni być wierzący i być u spowiedzi i przystąpić do komuni.

Gość monika33
Ja zgodziłam trzymać dziecko do chrztu,ale wolałambym ominoć spowiedz, nie dlatego że jestem niewierząca, ale mam chłopaka i wiadomo, jak jest i do spowiedzi chce pójść przedślubnej za pół roku.

Gość Józinka
Wszystko zależy od wymagań Proboszcza parafii, w której będzie chrzczone dziecko. Jak byłam chrzestną nikt nie wymagał ode mnie żadnych dokumentów, nawet dowodu. A od mojej siostry wymagano kartki od spowiedzi i zaświadczenia z jej parafii, że jest praktykującą katoliczką. Tyle sprawy papierkowe. O duchowych nie będę pisać, bo to już nie moja sprawa. Powinnaś zapytać rodziców dziecka, jakie są wymagania.

Gość xxxyyyaaa
może się ktos wypowie

Gość dddddddd
chrzestni wierzący. to wystarczy. spowiedz tak ale do komuni nie trzeba no ale skoro było się u spowiedzi to czemu nieiśc do komuni

osoba niewierzaca nie moze byc chrzestnym, swiadkiem na slubie koscielnym owszem moze byc, u mnie tak bylo, ale na chrzcie musza byc katolicy

nam ksiądz kazał dostarczyć zaświadczenie że chrzesni byli bierzmowani oraz że chodzą do kościoła,również dał nam karteczki dla nas oraz chrzestnych do spowiedzi