Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ania_42

Kto ma ochote dzis na kawke?

Polecane posty

Witam o poranku w przedostatnim dniu roku 2006 No lecom Flowka ;) za 2 dni dni będziemy jeszcze starsze Torby:P Miesiąc miesiąc budzących się uczuć i miesiąc najkrótszych nocy jak inne będom gorące...wiec nie wiem po co ja to pisze... cały 2007 GORĄCY! JAK GORĄCO GO PRZYWITAMY! :D A tera szypko do podwójnego sklepu po dziórki w rzułtym i i dwa pachnące slońcem - wtedy som pyszne - i robiem ryrzowom!:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to napije sie z wami Piwka - o ile mi to dzis pomoze :( Ale w doborowym towarzychu wszystko pomaga :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No tak Flowka masz rację-stawiasz kolację!!! - topik kafkowy więc siem chleje!!! Ja tam jezdem przyzwoita pijem herbatkę z miodkiem... Sabiina czy mi siem wydaje, czy masz malego dołka? a jeżeli tak, to z jakiego powodu pytam? wolno spytać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Skład: 6 jaj ugotowane mięso szynka majonez kielecki chrzan szczypiorek sok z cytryny ogórek pół czerwonej papryki pomidor puszka sardynek lub szprotek w oleju pół dymki twarożek naturalny kawałek pora sól, cukier i pieprz. Sposób przyrządzenia: Ugotować jaja na twardo, obrać. Każde jajko przeciąć wzdłuż na połowę. usunąc żółtko a w jego miejsce nałożyć farsz. Układać na udekorowanym zieleniną i rozdrobnionymi żółtkami półmisku. Farsze: szynkowy: szynkę drobniutko pokroić, wymieszacć z żółtkiem i majonezem, przyprawić. majonezowy: utrzeć 2 ugotowane na twardo żółtka z 2 łyżkami majonezu kieleckiego i dodać posiekany szczypiorek lub szczypior. mięsny: mięso zemleć w maszynce, przyprawić dodać chrzan i majonez paprykowy: bardzo drobno posiekać ogórek, pół czerwonej papryki, pomidora i kawałek pora wymieszać z majonezem, przyprawić. rybny: dwa żółtka dodać do sardynek lub szprotek z puszki, dodać łyżkę majonezu, przyprawić. pomidorowy: pomidora sparzyć obrać ze skórki, usunąć dokładnie miąższ, drobno posiekać, połączyć z żółtkami i majonezem. Wszystkie farsze przyprawiamy wg upodobań. Robalkowa Kobietko wiem, że to będziesz czytać...och takie kiecki dla nas...wow...!!! moja by była zielona ciulowa!:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polskie przypadki 1. Mianownik - kto? co? 2. Dopełniacz - kogo? czego? 3. Celownik - komu? czemu? 4. Biernik - kogo? co? 5. Narzędnik - z kim? z czym? 6. Miejscownik - o kim? o czym? 7. Wołacz - o! 8. Intymnik - kto z kim? 9. Wygryźnik - kto kogo i dlaczego? 10. Łapownik - kto komu ile? 11. Przypierdolnik - komu? w co? 12. Przypierdolnik materialny - komu? w co? za ile? 13. Powodnik - dlaczego ja? 14. Dziwnik - ke? 15. Rządownik - kwa? kwa? 16. Złodziejnik - komu? gdzie? ile? 17. Politycznik - koalicja? z kim? dlaczego? po co? 18. Powybornik - co wy kurwa zrobiliście ? -------------------------------------------------------------------------------- Dzisiaj siem śmiejemy cały dzień !!! Nie zamiatamy!! Mamy drobne monety w porfelu! Zakładamy nowy ciuszek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość optymistka mimo wszystko
za oknem leje i wieje,przede mną kilkanaście godzin pracy,z mężem to już naprawdę końcówka,ale ja ciągle mam nadzieję,że jutro będzie lepiej.......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
teraz to juz bede naprawde stary :P Milego dnia no i Szampanskiej Zabawy 🌻 Wieczorkiem ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam o poranku - dzisięć lat później niz Flowka :P Ciekawam cóż takiego interesujacego sie wtedy zdarzyło[toż to prawie historia) że nasza Flowka (romantyczna siem na stare lata robi) pamięta? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podawanie szampana Niezależnie od tego czy stać nas na prawdziwego „champagne”, czy też przywitamy Nowy Rok zwykłym winem musującym, powinniśmy je odpowiednio przygotować, podać i zaserwować odpowiednie do niego przekąski. W sklepie zwróćmy uwagę czy aby butelka zbyt długo nie stała na półce i czy nie była wystawiona na bezpośrednie działanie słońca. Sprawdzamy etykietę: extra brut – oznacza bardzo wytrawny, sec – wytrawny, demisec – półsłodki, doux – słodki. Jeśli szukamy prawdziwego „champagne” to oczywiście sprawdzamy miejsce produkcji – Szampania lub ewentualnie tzw. mała Szampania w prowincji Cognac. Pamiętajmy też, że najlepiej dokonywać takiego zakupu w specjalistycznych sklepach a nie w supermarketach! W domu przechowujemy butelkę w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w piwnicy, w pozycji leżącej aby zapobiec wyschnięciu korka. (wyschnięty korek staje się nieszczelny, a wtedy z butelki ucieka gaz) Pamiętaj - szampan nie lubi zmian temperatury, światła i podróży! Północ już blisko, a zatem pora przygotować butelkę! Wstawiamy szampana na 20 minut do pojemnika z wodą i lodem – nie chłodzimy go w zamrażalniku! Powinien mieć temperaturę 6 – 7 stopni Celsjusza. Wcześniej powinniśmy wyciągnąć eleganckie kieliszki - odpowiednie są tylko te długie i wysokie, z których zbyt szybko nie ucieknie gaz i aromat. Do kieliszka z szampanem nie wrzucamy kostek lodu! Wbrew powszechnej opinii szampana nie otwieramy tak by korek wystrzelił z hukiem, ale staramy się, by z butelki wydobyło się jedynie „delikatne westchnienie”… W białym szkle dobry szampan powinien być klarowny ze śnieżnobiałą pianą, w odcieniu żółtym, może być słomkowy, cytrynowy, złoty a nawet zielonkawy. Szampan może być niedobry gdy: jest mętny, ma nieprzyjemny posmak korka a nawet stęchlizny, lub jest w brązowym odcieniu. Co podać - a raczej - do czego podawać szampana? Jest to wino uniwersalne, dobrze komponuje się z wieloma przekąskami i daniami. We Francji takim klasycznym zestawieniem są trufle i „champagne”, odpowiednie będą także ryby słodkowodne, owoce morza i ostrygi. Oczywiście pamiętajmy by zestawiać potrawy z odpowiednim rodzajem szampana, na przykład do wędlin i kiełbas – extra brut czyli mocno wytrawny, a do ciast i deserów – doux czyli słodki. Powinniśmy unikać połączenia szampana z rybami o silnym aromacie i mocnym smaku (na przykład sardynki), grilowanych, przyprawianych czosnkiem i pomidorami, a także marynowanych - jak na przykład śledzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Życze wszystkim degustatorom kawki szampańskiej zabawy sylwestrowej i dużo,dużo szcześcia w Nowym Roku!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×