Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ania_42

Kto ma ochote dzis na kawke?

Polecane posty

bo to konsumenckiego odwołali kafkowy jest nie do ruszenia:P jutro cukierki:D

elldidka--> zwariowałaś! ja żyjąca w grzechu jestem ciągle i nieustannie ja lubie cukierki kinder choko bons :D

duplo mniam mniam i krówki, ciekawe czy elldiska się wygłupi i kupi :)

Flowka zgaduj masz tu podpowiedzi: ^^^ składa siem z dwuch czenści ^^^ materiał modny od niewiadomo kiedy ^^^ bezwględnie TWA uwielbia takie cuś nosić ^^^ ma dodatki takie jak TWA ostatnio sobie dołonczyła do niebieskiej, i takie cuś co świadczy, że TWA ma lat 84 bo se to ostatnio wystawiła ^^^TWA jest zachwycona, ale to nie jest wygniecione ^^^ i jak otworzy ciastko to morze pokazywać jak Elldiska ^^^ ogulnie super ciuch ;)

juz nie dużo mi brakuje :) wariowac do cna aby dalej od dna....

Jak zrobić laske Bardzo niewiele osób w Polsce potrafi dobrze zrobic laske. Poza tym jest to czynnosc znacznie bardziej pracochlonna, niz sie powszechnie uwaza. Jesli chcesz zrobic laske sobie - zastanów sie dwa razy. Pozwól raczej, zeby zrobil ci ja ktos inny. W gruncie rzeczy jedyny sens robienia laski lezy w ilosci - im wiecej, tym bardziej sie oplaca. Trudno jest jednak znalezc kogos, kto przyzna sie, ze z tego zyje. Nieliczni profesjonalisci zazdrosnie strzega szczególów robienia laski. Jesli i ty chcesz spróbowac, postepuj wedle ponizszych wskazówek. Tajemnica dobrej laski (podobnie jak np. dobrego loda), lezy w jakosci surowców. Dlatego powinienes zaczac od wizyty w tartaku, by wybrac odpowiednio sezonowane drewno, czyli drzewo sciete kilka miesiecy temu i wlasciwie magazynowane. Najlepiej bukowe. Etap drugi to ciecie drewna na dlugie, waskie kawalki. Zrobia to dla ciebie w tym samym tartaku. Z kawalków drewna na specjalnej maszynie (tzw. drazarce) uformuj kije. Drazarki, podobnie jak porzadnie zrobione laski, naleza juz do rzadkosci. Trudno je kupic, stad ich cena ma charakter wylacznie umowny. Na drazarce ustawia sie rozmiary laski. Maszyna zrobi ci kije o zadanej dlugosci i grubosci. Twarde kije poddaj nastepnie zmiekczaniu w parniku - podgrzewanym pojemniku z para wodna. Parowanie sprawia, ze kij staje sie elastyczny i mozna wygiac go w laske. Dlugosc parowania jest tajemnica zawodowa ludzi i instytucji zyjacych z robienia lasek. Bedziesz wiec musial poeksperymentowac, zeby wiedziec, kiedy kij wyjac. Giecie kija na gietarce to juz tylko formalnosc. O gietarke jest nieco latwiej niz o drazarke, ale i tak troche kosztuje. Mozna uznac, ze laska wygieta to wlasciwie juz laska zrobiona. Po wygieciu wlóz laske do pieca, zeby ja wysuszyc. Znów musisz sam wyczuc, kiedy laske wyjac. Nie ma nic gorszego niz zbyt sucha laska. Odpowiednio wysuszona laske poddaj zabiegom kosmetycznym - wygladzaniu na szlifierce i bejcowaniu na dowolny kolor. Wysuszywszy pomalowana laske, nadaj jej ostateczny polysk, zanurzajac w lakierze. Pamietaj, zeby nie przesadzic. Zbyt gruba warstwa lakieru na lasce wyglada obciachowo Wreszcie na koncówke laski zalóz gumke. Najbardziej trendowe sa, jak wiadomo, gumki czarne. Jesli jest to pierwsza laska, jaka zrobiles w zyciu, masz wylacznie powody do radosci - jakos to poszlo, nie bylo tak strasznie, a poza tym nastepne laski na pewno wyjda ci jeszcze lepiej. :P

giertrka, szlifierka, drazarka -za duzo trzeba zainwestować aby zrobić laskę - nie mozna jakoś taniej TWA?

bylam w P, poskarzylam na P z P do G, a jak pamiętacie G to K więc iskry poszły i opierdol był:) O! i mam nowy papiór na B na H o lasce musze doczytac

posiadam szlifierkę i teraz się zastanawiam: inwestować i robić laskę czy samej kupować brylanty............

a i może to być sukienka taka na zakładkę zapinana, wtedy dobrze widać to co ja pokazuje:D

aha i zapisałam duplo i choco bonsy a i tak kupię małe bounty bo ja też chcę sobie zrobić dobrze:D i marcepanki z wawela.........:D:D:D:D:D

a i czy odbieracie mmsy? bo chciałam Wam pokazać jak będę świętować:D:O i oczywiście nie mam kiedy pojechać po prezent dla BB /on w sobotę i też w niebieskim/ ale pocieszam się że on też nie ma kiedy pojechać po prezent dla mnie:D:O

i właśnie pożarłam słodkie drożdżowe i zagryzłam konserwowym:D nie jestem w ciąży:D

no to sobie ze sobą pogadałam a teraz do ........... niebieskiego:D