Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość frajda
Witam Smakoszki i Smakoszy :) Pochwalę się Wam jak zużywam wielki zapas ziemniaków. Zrobiłam coś co u mnie w domu nazywało się babka ziemniaczana. Sudownie pokrzepiające na zimne dni. A więc.. Resztki wędlin, kiełbasa, boczek wędzony, co tam macie, kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z cebulką pokrojoną w kostkę. Ziemniaki (jakieś 1,5 kg) obieramy i ścieramy (ja użyłam maszynki i mężczyzny) Do ziemniaków dajemy wszystko z patelni, jajko i niecałą szklankę mąki pszennej, dobrze przyprawiamy na pikantnie. Blaszkę smarujemy tłuszczem, wylewamy masę i pieczemy godzinę moze troche dłużej W czasie pieczenia mozna sprawdzać patyczkiem czy już gotowe. Wspaniałe na gorąco same albo z sosem grzybowym, albo z keczupem. a jeszcze lepsze pokrojone w plastry i odgrzewane na patelni. Ostrzegam - danie nie należy do dietetycznych :) ale pyszne jest nad wyraz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cieszę się,że MURZYNEK wyszedł 🌼 i przy okazji pozdrawiam wszystkich gotujących... PS:mnie mąż jak zrobiłam ten babski likierek teraz ciągle męczy o następny i jak tu nie wpaść w nałóg ;-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upupup
a jak zrobic likierek (dzieki)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marta 12
fajna stronka,odpisalam kilka przepisow i dodaje cos od siebi SER Z TUNCZYKIEM puszka tunczyka w oleju(dla tych co na diecie w sosie wl.) kostka sera pol papryki czerwonej szczypior papryke i szczypior pokroic ,wszystko polaczyc,pomieszac i wcina SALATKA Z TUNCZYKA 2 puszki tunczyka(jaki kto sobie zyczy) puszka kukurydzy 6 ugotowanych jaj 10-15 dag szynki lub parzonej kielbasy peczek szczypiorku majonez i pieprz(ja juz nie sole) co do rozdrobnienia to posiekac,polaczyc ,doprawic i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marta 12
ten ser ma byc oczywiscie bialy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no nie
czytam i dostaję ślinotoku... ile pyszności...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość richterin Barbara Salesch
Żeby w domu było miło, tak, tak, tak, Żeby coś dobrego było, tak, tak, tak, By pachniało wakacjami, tak, tak, tak, Zrobię ciasto ze śliwkami, tak, tak, tak. Szklankę mąki, cukru szklankę, Zaraz wsypię do miseczki, Potem proszku do pieczenia, Dodam jeszcze dwie łyżeczki, I dwa jajka i na koniec Roztopionej margaryny I zamieszam tylko tyle, By się razem połączyły. Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak, Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak, Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak, Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak. Teraz śliwki poukładam, W natłuszczonej tortownicy I do pieca włożę ciasto Na około pół godziny, A gdy będzie już gotowe, Znaczy chrupkie i rumiane, To zaproszę koleżanki, Babcię, dziadka, tatę, mamę. Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak, Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak, Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak, Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość frajda
pamiętam tę piosneczkę, ciekawe czy przepis faktycznie zjadliwy :) Jak ktoś upiecze, to dajcie znać :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli chodzi o likierek to przepis jest na stronie 4 o ile dobrze pamiętam...ale dla ułatwienia podaję raz jeszcze: BABSKI LIKIEREK Składniki: - ćwiartka Rumu lub wódki - puszka mleka skondensowanego (słodzonego) lub jak kto woli może być czekoladowe (też słodzone z puszki) Przygotowanie: Puszkę mleka zanurzyć w garnku z wodą i gotować minimum dwie, trzy godziny. Po ostygnięciu otworzyć, i przelać zawartość w postaci karmelu do głębokiego naczynia, dodać rum (LUB WÓDKĘ) i dokładnie zmiksować. Przelać do butelki i gotowe - jest naprawdę przepyszne! ps:dodam,że potrzebny jest do tego dobry mikser,o szybkich obrotachnp -typu BRAUN bo mój zwykły do ciasta nie daje sobie z nim rady🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Co się tyczy piosenki: to robię ten przepis od wielu lat, ale w podwójnej ilości, tak zeby starczyło na średnią tortownicę , czy nie za dużą blaszkę! jest bardzo dobre, najlepsze z kwaśnymi owocami - jabłka w plasterkach v śliwki v wiśnie i propnuje troche zmniejszyc ilość cukru, bo jest bardzo słodkie. Typowe ciasto ucierane, wigotne, słodkie, robi się błyskawicznie i ma pyszną chrupiącą skórkę (u mnie wszyscy ją podskubują). ja dodaje jeszcze cukier waniliowy i jakis zapach, bo bardzo lubie , jak ciasto pachnie, no i do jabłek cynamon. A to stopione masło/margarynę (zabrakło w piosence ilości, która w oryginale jest pól kostki, przy podwójnej ilosci cała)to mozna wlewać do reszty caista nawet ciepłą i nic strasznego się nie dzieje. Ale piecze sie gdzieś z 1h i to w jakiś 150 stopniach (ja mam elektryczny z termoobiegiem, moze w innych piekarnikach trochę inaczej, trzeba sprawdzać patyczkiem) pozdrawiam i smacznego;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bułeczki zapiekane
4 bułki, 3 cebule, 40 dag mielonej wołowiny, 2 łyżki masła, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz, 10 plasterków sera gołdy lub edamskiego Bułki przekroić, wydrążyć i rozdrobnić miąż.Obraną cebulę pokroić w kostkę. Mielone mięso usmażyc na dużym ogniu. Dodać miąż z bułki i cebulę i krótko podsmażyć.Mięso zdjąć z ognia i doprawić do smaku ketchupem, sosem sojowym, solą i pieprzem.Bułki lekko opiec, do środka włożyć 1/4 plasterka sera i usmażone mięso z dodatkami. Następnie bułki przykryć plastrem sera.Bułki zapiekać 8 minut na górnym poziomie piekarnika lub grilla do momentu roztopienia się sera. SMACZNEGO OCZYWIŚCIE!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brr
Witam! czy ktoś może podawał przepis na ciasto co dodaje się banany i czekoladę te składniki krojone w kostkę? proszę o przepis...Ach zapomniałam mieszane razem z ciastem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pepsicola
czy ktoś może mi podać przepis na pieczone ziemniaczki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
takie żeby można je zrobić w żaroodpornym naczyniu, najlepiej obrane i pokrojone w kawałki, z dużą ilością ziół i czosnku, przynajmniej tak sobie je wyobrażam, tylko nie wiem jakie zioła, jak długo piec, w jakiej temperaturze itd. proszę o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do pepsicola
O ile dobrze pamiętam to przepis był już podawany na tym wąteczku,tylko nie wiem na której stronce...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co do tego ciasta z bananami..
to ja znam przepis ale na tzw MUFFINKI: Składniki na 12 muffinek 2 jajka 120g margaryny do pieczenia esencja waniliowa 250g mąki (1 i 1/4 szklanki) 100g cukru (trochke ponad pól szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyzeczki sody 50g czekolady (ok pól tabliczki może byc gorzka,mleczna lub biała) 3-4 banany srednije wielkości Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Banany obieramy,przekrajamy wzdłuz na pól i kroimy na plasterki lub kostkę. W misce rozstrzepujemy jajka, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, esencje waniliową oraz banany. Wszystko mieszamy. W innej misce mieszamy mąke, cukier, proszek do pieczenia, sode, sól i pokruszoną czekoladę ( mozemy zostawic odrobine czekolady do dekoracji). Wszystkie składniki łączymy i mieszamy łyżką. Ciasto musi byc grudkowate. Wypełniamy foremki do 3/4 wysokości, po wierzchu możemy posypac czekoladą. Pieczemy 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika muffinki wyciągamy z formy po 10 mi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beleh
a moze jakis przpeis na ciasteczka dla ukochanego na dzien walentego >?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam, z góry przepraszam, jeżeli ten przepis już był, ale nie zdążyłam przeczytać wszystkiego. Jest bardzo prosty, szybki i tani. Rosół włoski- stracatella 2l wody 3-4 kostki rosołowe (warzywne, albo smakowe np. bazyliowa) 2 jajka (roztrzepać je w miseczce) i do tego dodać 3 łyżki kaszy manny 4-5 łyżek starkowanego żółtego sera Wodę gotujemy, rozpuszczamy kostki rosołowe, po chwili dodajemy jajka wymieszane z kaszą i żółtym serem. Trzeba chwilke zagotować, pomieszać i przyprawić pieprzem i oregano albo bazylią. To taka zupka naprawdę na szybko, bo przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pepsicola, odpowiadam na pytanie o pieczonych ziemniaczkach :) do piekarnika nagrzanego do 200*C wloz naczynie zaroodporne z ziemniaczkami, przykryte. a w naczyniu beda ziemniaczki surowe pokrojone na kawalki, takiej wieklkosci jak np. zwykle gotowane w wodzie. polecam dobrze wyszorowac i nie obierac. na te ziemniaczki sypiemy sol, pieprz i ziola. a jakie? w sumie naprawde wedle smaku i tego, co akurat mamy w domu. jak najczesciej robie z rozmarynem. idealnie oczywiscie byloby miec ziola swieze, ale to akurat nie zawsze jest mozliwe. jak raz zrobilam ze swiezym rozmarynem, byly nieporownywalnie lepsze niz z suszonym. inne ziola calkiem fajne do ziemniakow to tymianek, bazylia, zielona pietruszka... nie probowalam z majerankim, oregano, czabrem, szalwiwa - takimi ziolami ostrzejszymi, ale podejrzewam, ze i tak by bylo dobre. na te ziemniaki w naczyniu zaroodpornym obficie polewamy oliwe. naczynie przykrywamy i wstrzasamy tak, zeby wszystko sie fajnie pomieszalo. teraz wkladamy do goracego piekarnika. czas pieczenia bedzie zalezal od wielkosci ziemniaczanych kawalkow i gatunku ziemniakow. u mnie to z reguly wyhodzi 40 - 50 minut. trzeba sprawdzac, czy juz sa miekkie. ostatnie 10-15 minut warto piec bez przykrywki, zeby sie podrumienily i podeschly. mozna oczywiscie dodac rozgnieciony czosnek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PRZEPISSSSSS
Z INNEJ STRONKI,ALE ZA TO REWLACJA: CHLEBEK Z CZOSNKIEM: 50 dag mąki pszennej 5 dag drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 szkl. letniej wody, 20 dag ostrego żółtego sera, 4 ząbki czosnku, słodka papryka, tłuszcz do formy. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z wodą i solą. Ktoś ma ochotę na bawienie się w tworzenie rozczynu – proszę bardzo. Ale nie jest to konieczne. Ja dosyć brutalnie obchodzę się z ciastem drożdżowym... w każdym razie rozpuszczone drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto. Około 10 minut Pod koniec wyrabiania dodać zmiażdżony czosnek. Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej keksówki długości ok. 30 cm. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 30 minut. Posypać startym żółtym serem i papryką. Piec ok. 40 minut w temp. 180-200° C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać chwilkę i wyjąć ciasto delikatnie tym razem z formy. SMAKUJE NAJLEPIEJ ZE ŚWIEŻYM MASEŁKIEM....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam, dopiero teraz tu trafiłam. Przepisy z pewnością również wypróbuje. A oto mój przepis na łatwe ciacho z jabłkami. Zawsze wychodzi i jest pyszne: - 5 jaj - 1 szklanka cukru - troszke cukru waniliowego - szczypta soli - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1,5 szklanki mąki tortowej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.4- 5 średnich jabłek Jaja ubijamy około 5 min, dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczypte soli i dalej ubijamy ok. 3 min, potem po troszku wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mąkę zwykłą wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ubijając. Jak będzie już ładna konsystencja (powinna być szybciutko) to wsypujemy jabłka pokrojone w plastry czy w kawałki. Wszystko lekko mieszamy łyżką. Wylewamy na formę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. I do piekarnika 180 stopni. Pysia :)) Czas przygotowania niewiele ponad 15 minutek :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brr
Witam!! przepis na pieczone ziemniaczki jest na str. 7 podała Pyyyycha... Dzięki za ciasto z bananami, ale czy można upiec w formie keksowej jako jedno ciasto?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olalalalala
ziemniaczki pieczone też kilka razy robiłam. Ja jeszcze posypuję je startym żółtym serem. Pycha. i jak tu nie przytyć od tych smakołyków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cześć dziewczyny, jestem z innego topiku, ale wczoraj was znalazłam i pospisywałam kilka przepisów. Dorzucam coś od siebie. Na obiad, gdy macie bardzo mało czasu. Pyszne i szybkie do roboty. Cebulowe piersi Składniki: 3 piersi z kurczaka, zupa cebulowa Knorr, (najlepsza), pieprz czarny, śmietana 30% (średnia) Jak przyrządzić? Podsmażyć piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, dodać pieprz. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiec ze śmietaną wymieszaną z zupą cebulową-proszkiem (przed dodaniem wymieszać śmietanę z zupą). Posypać gdzieniegdzie słodka papryką. Ja to podaję z ryżem. Mój mąż to uwielbia :) Smacznego 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do Magietka
na jak dużą blachę jest Twój przepis?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
powiedzcie mi jeszcze czy te pieczone ziemniaczki w naczyniu żaroodpornym można nakładać kilka warstw czy tylko jedną na dno? z góry dziękuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brr
Magietka czy twoje ciasto to bez tłuszczu chyba zapomniałaś ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×