Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Mój przepis na risotto: - papryka czerwona - paprywa zielona - pieczarki - pomidor - cebula - marchewka - kostka rosołowa knorr oliwa z oliwek z ziołami - ryż parboiled wykonanie: smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę z marchewką pokrojoną w zapałki ok. 2-3 minut, dodajemy paprykę pokrojoną w paski (raczej krótkie) i pieczarki pokrojone w plasterki, smażymy na małym ogniu pod przykryciem, jak pieczarki "puszczą" wodę rozkruszamy kostkę rosołową, dodajemy trochę soli i pieprzu. Pomidora należy obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i wybrać gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę i dodać na patelnie, trzymać jeszcze wszystko na małym ogniu do czasu, aż pomidor się rozpadnie i zagęści całość. Gotujemy ryż, można wymieszać już ugotowany z warzywami, albo podawać osobno, super smakuje w połączeniu z filetem z kurczaka usmażonym w jajku i bułce :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pieczarki i brokuły w śmietanie na przystawkę: - pieczarki (ok. 6 sztuk) - brokuły (świeże lub mrożone) - mała cebulka - rama do gotowania (śmietana) wykonanie: smażymy cebulkę, pominucie dodajemy pieczarki i brokuły (jeżeli są mrożone to takie zamrożone, a jak świże, to można lekko odgotować), zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy kilka minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
placek po zbójnicku (węgiersku lub cygańsku), ma wiele nazw :) - przygotowujemy ziemnaki tak, jak na placki ziemniaczane - mięsko (szynka lub gulaszowe) - papryka czerwona - kilka pieczarek - koncentrat pomidorowy - mała cebula - 2 ząbki czosnku wykonanie: mięsko pokroić w dość drobną kostkę, usmażyć aż do zbrązowienia, przełożyć do garnka, zalać wodą. Na patelni usmażyć cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, dołożyć do garnka. W między czasie jak mięso się gotuje, przygotowujemy pieczarki i paprykę, pieczarki kroimy w plasterki a paprykę w paski. Jak mięso będzie miękkie, dodajemy paprykę i pieczarki, koncentrat pomidorowy. W trakcie gotowania mięsa można dolać wody, jak za dużo odparuje, żeby było odpowiednio dużo sosu. Zrobić zaklepkę (woda+mąka), dodać do sosu, doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki chilli. Placki smażyć jak ziemniaczane, tylko duże - na całą patelnię jeden placek, usmażony placek polewamy sosem, można złożyć na pół i położyć łyżkę gęstej śmietany, albo na cały placek polać sos i nie składać już :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chilli con carne: - 1kg mięska mielonego mieszanego - papryka czerwona surowa - puszka czerwonej fasoli w zalewie kindey (można dodać dwie jak ktoś lubi dużo fasolki) - mała cebulka - czosnek - przecier pomidorowy wykonanie: smażymy mięsko, przeżucamy do garnka, smażymy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę i dożucamy do mięsa, całość zalewamy wodą, dodajemy przecier pomidorowy (mały łowicz cały) i gotujemy. Jak mięsko zmięknie dodajemy paprykę, fasolę, pieprz, sól, paprykę slodką w proszku i chilli. Robimy zaklepkę (woda+mąka), dodajemy do całości i gotowe :) Najlpiej smakuje z ziemniakami lub białym pieczywem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przeczytalam kilka pierwszych stron i juz mam zapisane 3 przpisy ale wlasnie sobie wymyslilam ze zrobie jutro kopytka. tak z grubsza wiem jak sie je robi ale bylabym bardzo wdzieczna za dokladna instrukvcje. pozdrawiam wszystkich::)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kopytka: 1 kg ziemniaków, ok. 1 kg maki (najlepiej tortowej), 2 jajka, sól, olej, ewentualnie masełko do niesklejania się kopytek Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu, obrac ziemniaki i utłuc. Do wysokiego, okragłego naczynia, najlepiej metalowej miski, włożyć roztłuczone ziemniaki oraz rozbić jaja. wymieszać i stopniowo dodawać makę tj. ile ziemnaiki wezmą. Posolić, wyrobić masę, tak żeby nie przyklejała się do rąk. Następnie z ciasta formować wałki i kroić je na ok. 2 cm. Surowe kopytka wrzucać na wrzącą wodę z dodatkiem łyżki oleju (aby się nie sklejały) i odcedzać, gdy wypłyną na wierzch. Nie należy gotować zbyt długo, bo wówczas kopytka będą twarde. Ugotowane kopytka polewac masełkiem lub buleczką tarta lekko zaruminiona na maśle... 2 wersja: NA KOPYTKA: -1 kg ziemniaków -2 jaja -1 i 1/3 szklanki mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -szczypta soli ORAZ: -ok. 3-4 łyżki masła -bułka tarta -cukier -cynamon Kopytka z cynamonem Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięs (w ostateczności BARDZO dokładnie utłuc). Dodać do nich obie mąki, jaja i szczyptę soli. Wyrobić jednolite ciasto. Stolnicę posypać mąką i toczyć na niej wałeczki z ciasta. Lekko je spłaszczać,a później ukośnie kroić. Gotować w dużej ilości osolonej wody,aż staną się mięciutkie. Część masła roztopić na patelni. Wrzucić na nie część kopytek i lekko obsmażyć ze wszystkich stron. Po chwili dodać bułkę tartą (ilość zależy od indywidualnych upodobań) i mieszać tak,aby kopytka wyglądały jak obtaczane. Jeszcze na patelni posłodzić i szczodrze posypać cynamonem :) smacznegooooo!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Anika222
Kochane, przepisy są obłędne! ukłon w stronę matki założycielki:) wrzucajcie dalej plizz dzięki!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Spróbuję wrzucić jakiś przepisik w poniedziałek, bo będę miała troszkę czasu... A dziś to już spać mi się chce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szybka sałatka dla niespodziewanych gości: 1. puszka ananasa 2. puszka kukurydzy 3. puszka fasolki czerwonej 4. ser żółty ok 30 dkg (najlepiej twardy-np cheddar) 5.por lub jak kto woli szczypiorek majonez (ja używam winiary) sól pieprz do smaku wszystkie składniki mieszamy razem po uprzednim pokrojeniu w kostkę (ser można zetrzeć na tarce o duzych oczkach lub pokroic w kostkę)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Akurat wpadł mi w ręce mój rewelacyjny przepis na buraczki z czosnkiem i cebulą. Oto on : 1 Kg. buraczków, 1 mała cebula, pół głowki czosnku. Zalewa: 0,5 szkl. octu, 1,5 szkl. wody, 0,5 szkl. cukru, liśtek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Buraczki ugotować, zetrzeć na tarce, dodać sól, cebulę i czosnek drobno pokrojone, zalać gorącą zalewą i odstawić na 12 godzin. Jak by ktoś chciał do słoików, to można po tych 12 godzinach włożyć do słoików, zamknąć i gotować w słoikach w zależności od jego pojemności , od 15 do 30 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Sałatka z makaronu 1/2 op. makaronu w kształcie ryżu (dostaniecie w hipermarketach), 1 ogórek zielony, 1 puszka kukurydzy, 3 ząbki czosnku, 2 małe upieczone udka z kurczaka, trochę Vegety do smaku, 3 łżki majonezu. Makaron ugotować, ogórek zetrzeć na tarce i odsączyć, kurczaka pokroic w kawałki, dodać odsączoną kukurydzę i zmiażdżony czosnek, wszystko wymieszać. Luleczki mielone w zalewie octowej Danie to jest bardzo lubiane u mnie w domu, podaję je najczęsciej przy okazji jakichś imienin, czy tym podobnych okazji. Przygotowujemy mięso, jak na tradycyjne klopsy, po czym formujemy je w kulki wielkości orzecha włoskiego, lub trochę większe i gotujemy w osolonej wodzie. Zalewa: 4 szkl. wody, 1 szkl. octu, 1 szkl. cukru, 2 łyżki soli, liście laurowe, pieprz ziarnisty, cebula. Wszystko razem zagotować, zalć kulki przestudzoną zalewą i zostawić na 2-4 dni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Oczywiście miało być "Kuleczki", a nie luleczki...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Mam też w moim zeszycie fajne przepisy na dania z ziemniaków. Oto 2 z nich. Ziemniaki z pomidorami i bazylią: 4 duę ziemniaki ugotowane w mundurkach, 16 plastrów mozarelli, 3 pomidory, 5 dag. oliwek (zielonych lub czarnych, od was zależy, które dacie ), łyżka oleju, listki bazylii, sól,pieprz. Pomidory sparzyć, obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Doprawić.Oliwki pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plastry (każdy ziemniak na 4 plastry). Na każdym ułożyć po łyżce pomidorów, plastrze mozarelli, a na wierzchu oliwki. Piec 10 minut w temp. 220 st. Udekorować bazylią. A teraz ziemniaki po chłopsku ok. 1/2 kg. ziemniaków, 25 dag. wędzonego boczku, 2 cebule, 4 łyżki słodkiej śmietany, po łyżce posiekanej natki i szczypiorku, łyżeczka masła, olej. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, gotować 10 minut, odcedzić. Cebulę posiekać, razem z pokrojonym boczkiem podsmażyć na oleju. Ułożyć z ziemniakami w żaroodpornym naczyniu. Skropić śmietaną, posypać wiórkami masła. Piec 25 minut w temp. 200 st.Posypać zieleniną. Boczek możemy zastąpić jakąś wędliną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość drukowanie czas zacząć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Może ktoś ma przepis na coś innego niż świąteczny żurek z białą kiełbaską i pieczoną szyneczkę. Trochę nowości też by człowiek spróbował.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lenka301
p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lenka301
witam przeczytałam co nieco i dorzucę coś od siebie: Karkówka w ananasach; potrzebne: 1kg karkówki, puszka ananasów,10 śliwek suszonych,delikat czerwony karkówkę kroimy w plastry nacieramy czerwonym delikatem ustawiamy plastry pionowo w naczyniu i wstawiamy na noc do lodówki potem wlewamy sok z ananasów i pieczemy w 200 st. w piekarniku przez 1h, potem dokładamy ananasy i śliwki i pieczemy jeszcze 0,5h. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
No nareszcie ktoś coś dodał... Brawo lenka ! Mięsko według Twojego przepisu chyba jest przepyszne. Muszę wypróbować!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lenka301
Aagunia mam nadzieje ze bedzie smakować daj znać jakbyło smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bardzo bardzo proszę o pomoooc muszę zrobić na święta białą kiełbasę mam naturalny flak proszę o pomoc co dalej może ktoś ma przepis babuni !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Pracowita ! W swoich książkach znalazłam przepis na białą kiełbasę, ale niestety ja takiej nie robiłam, po prostu zawsze kupuję w sklepie. Przepis pochodzi z ksiązki sprzed 20 lat. Oto przepis na kiełbasę wieprzową białą : 1,5 kg. wieprzowiny chudej z łopatki, 1,5 kg. karkówki, 7 dag. soli, 3 g. saletry, płaska łyżeczka mielonego pieprzu, 3 ząbki czosnku, 1,5 szkl. wody, jelito cienkie. Chudą wieprzowinę pokroić w bardzo drobną kostkę, a karkówkę przepuścić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Połączyć mięso, dodać wodę i dokładnie wyrobić aż całkowiciw wchłonie wodę i stanie się kleiste.Pod koniec wyrabiania dodać czosnek dobrz roztarty z solą i przyprawy, odstawić na kilka godzin, a następnie napełniać dokładnie oczyszczone jelita. Kiełbasę obsuszać przez jedną dobę, a nastepnie sparzyć (nie gotując) w prawie wrzącej wodzie ok. 20 min. To tyle przepis, nie wiem jak to wychodzi. Spróbować można...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość panidomu
Kurczak z brzoskwiniami :) palce lizać :) kurczaka rumienie z przyprawami, następnie już pod koniec dodaje pomidory pokrojone w kostkę, dusze a następnie dodaje pokrojone brzoskwinie. Całość znowu trochę duszę :) podaje z makarnoem  :-* mniamniam pycha http://poradypanidomu.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magda co też chce oszczedzac
To ja wam podam mój przepis na "spaghetti" -paczka parówek Berlinki (w Biedronce za 3.60) -2 soki pomidorowe 0.33 l w buteleczce (ok 2. zł) -makaron -łyżeczka mąki+nieco wody -przyprawy sosik robię tak: wlewam soczki pomidorowe do garnuszka, w osobnym kubku rozmieszam łyżeczkę mąki z odrobiną wody by zagęścić sok, dodaje łyżkę cukru, pieprzu czarnego, słodkiej papryki, sporo ziół prowansalskich, nieco oregano, imbir, gałka muszkatołowa-ogólnie sporo przypraw by sosik smakował , najlepszy jest pikantno - lekko słodki do tego wkrajam parówki berlinki i całośc podgrzewam. Gotuje makaron. nie jest to typowe spaghetti to raczej makaron z parówkami z dużą ilościa wspaniałego sosu bardzo sycące, pyszne i niedrogie - w sam raz na 2 osoby całośc to ok 15 minut roboty i gotowe;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość młoda gospodyni domowa
Szybkie proste danie dla dwóch głodnych osób: pół średniego filetu z indyka paczka mrożonych warzyw na patelnię, bez kalafiora i brukselki lub świeże warzywa 1 woreczek ryżu przyprawa do gyrosa, sól, pieprz, olej, papryka słodka filet pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros, słodką papryką, skropić olejem i odstawić na godzinę do lodówki lub przygotować dzień wcześniej w głębokiej patelni lub wok-u rozgrzać olej, wrzucić mięso, krótko obsmażyć do zarumienienia, potem wyjąć mięso, a na olej wrzucić mrożonkę, dusić do miękkości, potem dodać wcześniej podsmażone mięsko i ugotowany ryż, poddusić chwilkę, doprawić solą i pieprzem. Gotowe :) wersja excusive : pokrojonego mięso panierujemy w jajku i płatkach kukurydzianych, kilka razy obtaczamy, żeby powstała grubsza panierka, prawie jak z KFC

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FORSZMAK 70 DKG PIERSI Z KURCZAKA I 1 PORCJA ROSOŁOWA 40 DKG BOCZKU WĘDZONEGO KISZONE OGÓRKI KONCENTRAT POMIDOROW, 1 PUSZKA GROSZKU KONSERWOWEGO CEBULKA ŚMIETANKA SÓL PAPRYKA OSTRA I SŁODKA VEGETA, MAKA, MASLO Gotujemy rosół, musi być esencjonalny, przelewamy do większego garnka, pierś z kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na ostrym ogniu mieszając, kroimy boczek i smażymy na tym samym tłuszczu, kroimy ogórki i też podsmażamy. Wszystkie produkty po podsmażeniu przekładamy do garnka z wrzącym rosołem. Koncentrat pomidorowy dodajemy bezpośrednio do zupy, przyprawy sól, papryka, Vegeta i groszek konserwowy. Z mąki i masła robimy zasmażkę , dodajemy do zupy, następnie dodajemy śmietankę, a na sam koniec dodajemy tylko lekko zeszkloną cebulkę. Smak potrawy podniesiemy dodając na sam koniec lampkę białego wytrawnego wina. Podajemy z bułeczką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×