Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość biedroneczka_84
a po obiadku deser szybki i prosty znaleziony gdzies w necie..:) - galaretka - œnieżka w proszku - szklanka mleka - owoce suszone lub œwieże albo bakalie zrobić galaretkę (smak ulubiony), odstawić do zastygnięcia. Jak zastygnie pokroić w kostkę i wsypać do salaterek. Na to sypnšć trochę owoców lub bakali. Szklankę mleka zmiskować ze œnieżkš i polać tym galaretkę i owoce. Odstawić do lodówki na kilkanaœcie minut. Mężuœ się zajdał;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
a co do tego przepisu z rybki to zapomniałam dodać, że skropić jš należy 1/2 łyżeczki oliwy przed włożeniem do piekarnika:) pozdrowionka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość betititi
Witam wszystkich! Temacik rewelacyjny! przeczytalam wczoraj w calosci:-) cos w temacie grilla....moj ulubiony sosik do miesa, szaszlykow; SOS TZATZIKI; Duzy ogorek zielony ok. 2 zabki czosnku Duzy jogurt naturalny ( a najlepiej taki w stylu Greckim...dostepny w dużych sklepach) Sól i Pieprz Ogórka obierami i trzemy na tarce na dużych oczkach, odciskamy wode, dodajemy jogurt, wyciskamy czosnek, dodajemy, mieszkamy wszystko i przyprawiamy sola i pieprzem.Bardzo lubie ten sosik, zamiast jogurtu mozna dac serek homogenizowany taki naturalny..nie smakowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
Witajcie! Podrzucam kolejny przepisik:) Ryż po meksykańsku - ryż - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasolki - 2 cebule - 3 parówki - olej, sól, chilli Cebulę posiekać grubiej, parówki w kostkę. Cebulę i parówki wrzucić na rozgrzany olej i poddusić, aż cebula będzie miękka. Do cebuli i parówek dodać osšczonš kukurydzę oraz fasolkę z puszki wraz z sosem. Dusić pod przykryciem aż wszystko przesišknie aromatem. Doprawić do smaku. znalezione w necie;) pozdrowionka:*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
ostatnio częstym daniem u nas w domku jest Chili Con Carne bo i smaczne i szybkie i tanie:) - pewnie wszystkie znacie przepis, gdyby jednak ktoœ chciał to bardzo proszę: - 1/2 kg mięsa mielonego - 1-2 cebule - puszka fasoli czerwonej - puszka pomidorów - przyprawy Na rozgrzanš oliwę wrzucić posiekanš cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucić mięsko i podziabać. Podsmażyć parę minut. Fasolę odsšczyć i dodać do mięska. Dołożyć puszkę pomidorów razem z sosem, poddusić 10 minut, doprawić wg uznania ( u nas króluje papryka ostra;)) i gotowe! można podawać do ryżu, pieczywa itp. 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
no co się dzieje?:( topik stanšł w miejscu??;( ja zbieram się dziœ do zrobienia potrawy znalezionej gdzieœ w necie.. Młode ziemniaczki w sosie z fety 1/2 kg młodych ziemniaków, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewek, 2/3 kostki fety, łyżka oliwy z oliwek, 2 zšbki czosnku, zielona sałata, œwieża bazylia, pieprz Ziemniaki wyszorować pod bieżšcš wodš i ugotować w łupinkach. Umyty i wysuszony szczypiorek drobno posiekać. Rzodkiewki dokładnie umyć, przy każdej zostawić kawałek łodyżki. W rondelku rozpuœcić fetę wraz z oliwš. Czosnek obrać, przecisnšć przez praskę, dodać do fety. Doprawić pieprzem. Cały czas mieszajšc, gotować na bardzo małym ogniu, aż do uzyskania gładkiego sosu. Goršce ziemniaki przekroić na krzyż, ułożyć na liœciach sałaty, polać sosem i posypać szczypiorkiem. Na wierzchu każdego ziemniaka ułożyć rzodkiewki i listki bazylii. jak dla mnie brzmi smakowicie.. ;) pozdrawiam wiosennie 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
Udka w sosie pomidorowym udka kurczaka olej sól , pieprz mielona ostra papryka 50 dag. pomidorów Pomidory starannie umyć , pokroić , wlać łyżkę wody, podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu , aż się rozpadnš. Zestawić , przetrzeć , przyprawić do smaku solš , pieprzem i ostrš paprykš. Udka opłukać , podzielić na mniejsze kawałki , lekko posolić , obsmażyć na oleju. Przełożyć do rondla z przygotowanym sosem . Dusić na małym ogniu ok. 30min. aż stanš się miękkie. Zdjšć z ognia posypać posiekanymi œwieżymi ziołami. Podawać na ciepło z ryżem lub ziemniakami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość betititi
Moja ulubiona surówka; "Surówka z kapusty pekińskiej" 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 marchew 1 jabłko 1 cebula majonez, sok z cytryny, sól, pieprz Kapuste siekamy, solimy, marchewke i jabłko trzemy na tarce, cebulke siekamy. Łączymy składniki doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem dodajemy majonez, mieszamy. :) - dobra do obiadu. TEN TOPIK NIE MOZE UPASC!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
no właœnie - nie może upaœć ten topik!!! tak więc dokładam kolejny przepisik, który znalazłam na kobieta.wp.pl i wydaje się być nietrudny a całkiem niezły.. jutro zamierzam go wypróbować: Smakołyk Masa kokosowa: - pół kostki masła - pół kostki margaryny - pół szklanki cukru pudru - 5-10 dag wiórków kokosowych - sok z cytryny Masa czekoladowa: - pół szklanki cukru - pół szklanki wody - 3 łyżki kakao - 3 paczki herbatników - cukier waniliowy Utrzeć masło z margarynš, wsypujšc po trochu cukier puder. Do puszystej masy dodać sok z cytryny i wiórki kokosowe. Wymieszać i odstawić do lodówki. W maszynce do mięsa zemleć ciastka, dodać cukier wymieszany z kakao oraz cukier waniliowy. Wlać trochę wody (ciasto powinno zostać doœć gęste), wymieszać. Następnie na pergaminie uformować z ciasta kwadrat lub prostokšt i rozsmarować na nim masę kokosowš. Zwinšć w rulon i wstawić do lodówki. Ponoć im twardsze tym lepsze:) dzięki betititi za pomoc!:) 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
poniżej kilka przepisów z tejże właœnie stronki: Zapiekanka œródziemnomorska z fetš - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie sera feta - 2-3 pomidory - 2-3 cebule - 150 g szynki - pieprz - sól Ciasto rozcišgnšć na blaszce (zostawiajšc papier, na którym się znajduje). Pokrojonš w półksiężyce cebulę usmażyć na margarynie lub oleju i wyłożyć na ciasto. Pokrojone w cienkie plasterki pomidory wyłożyć na cebulę, posypać pieprzem i odrobinš soli. Na pomidorach ułożyć pokrojonš w paseczki szynkę, a następnie rozdrobnionš (np. w palcach) fetę. Na wierzchu ułożyć jeszcze jednš warstwę pomidorów i posypać pieprzem. Całoœć piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
te akurat niewypróbowane jeszcze ale wydajš się łatwe i dobre:) Serniczek na zimno z brzoskwiniami - puszka brzoskwiń - 1/2 kg tłustego sera twarogowego - 3 jajka - 5 dag rodzynek - szklanka cukru pudru, - 2 łyżki masła - galaretka owocowa - 30 dag biszkoptów Galaretkę rozpuœcić według przepisu. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać zmielony ser i utrzeć na gładkš masę. Do masy serowej dodać połowę galaretki oraz pianę ubitš z białek, wymieszać. Pozostawić 1-2 brzoskwinie do przybrania, a resztę pokroić i dodać do masy serowej. Wymieszać. Małš tortownicę wyłożyć biszkoptami. Masę serowš przełożyć do tortownicy, wierzch przybrać brzoskwiniami i rodzynkami. Zalać tężejšcš galaretkš. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. ----------------------------------------------------------- Paluszki niewiernej żony - opakowanie gotowego francuskiego ciasta - jajko - sól - mielona papryka lub kimnek Ciasto rozmrozić i pokroić na paseczki długoœci i szerokoœci palca. Posypać solš i paprykš, posmarować lekko ubitym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200stp. C i piec do zarumienienia. ----------------------------------------------------------- Twarożkowe krakersy - opakowanie krakersów - 20 dag chudego twarogu - 3 łyżki gęstej œmietany - mała papryka do dekoracji - 2-3 zšbki czosnku - sól i biały pieprz Delikatnie zmiksować twaróg ze œmietanš. Zmiażdżyć w prasce zšbki czosnku i dodać go do twarogu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solš i pieprzem. Masę twarogowš przełożyć do szprycki lub małš łyżeczkš nakładać na krakersy. Pokroić paprykę w drobne kawałki i posypać nimi krakersy. Można też udekorowac krakersy kawałkiem pomidora, posypać siekanym szczypiorkiem lub koperkiem. ------------------------------------------------ Zapiekane jabłka z jogurtem - jabłka - cukier lub cukier waniliowy - rodzynki - jogurt (dowolny) Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyżłobić pestki, poukładać na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Do dziurek po pestkach wlać po łyżeczce wody, odrobinie cukru lub cukru waniliowego, parę rodzynek. Jabłka zapiekać ok 15-30 min w piekarniku 200 st. C. Podawać koniecznie ciepłe, polane jogurtem. 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
Słodkie fantazje - opakowanie ciasta francuskiego - 150 g konfitur (np. z malin) - jajko Z lekko rozmrożonych porcji ciasta wycišć kwadraty o bokach 4 cm oraz paski o szerokoœci 0,5 cm i długoœci 5 cm. Wzdłuż brzegów kwadratów nakleić paseczki i zawinšć końce. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem rozmšconym z odrobinš wody. Piec 15 minut w temperaturze 210°C. Po wyjęciu z piekarnika ciepłe ciasteczka napełnić konfiturami. ------------------------------------------------------------ Ekspresowy deser - puszka słodkiego skondensowanego mleka - 3 paczki kisielu owocowego - galaretka owocowa lub owoce œwieże albo z puszki - do dekoracji Mleko wlać do wysokiej miski i powoli, pojedynczo dodać kisiel. Ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż zgęstnieje, przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na 30 minut. Udekorować według uznania. -------------------------------------------------------- Glazurka z galaretek - 2 szklanki mleka - 4 dag żelatyny - 4 kolorowe galaretki - 3 szklanki œmietany - szklanka cukru - różne owoce - biszkopty lub herbatniki Mleko zagotować i rozpuœcić w nim żelatynę. Trzy galaretki rozpuœcić w goršcej wodzie i ostudzić. Ubić œmietanę, dodać cukier, a następnie wymieszać z mlekiem. Przygotowane wczeœniej galaretki pokroić i wymieszać z uzyskanš masš. Na spodzie tortownicy ułożyć herbatniki lub biszkopty i wylać na nie przygotowanš masę. Wstawić do lodówki. Po ostygnięciu ułożyć na wierzchu owoce i zalać czwartš galaretkš. 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
i cišg dalszy;) : Ryba z koperkiem po francusku - filety z mintaja - duża cebula - 40 ml białego wytrawnego wina - 1,5 łyżki masła - pęczek koperku - sól, pieprz Cebulę obrać, pokroić w drobne kawałki, smażyć na maœle przez 3 minuty, na dużej patelni. Położyć na wierzchu nierozmrożone kawałki ryby, dodać wino, posolić. Dusić pod przykryciem przez około 12 minut. Dodać posiekany koperek, pieprz i œmietanę. Dusić jeszcze przez 2 minuty. Podawać z ryżem i wytrawnym białym winem. ------------------------------------------ Pierœ z kurczaka z pieczarkami i serem topionym - 2 piersi z kurczaka - 6-8 œrednich pieczarek - ser topiony kremowy w kostce - œmietana - olej - sól - pieprz - ew. przyprawa do kurczaka Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki, dusić na oleju 5-10 minut. Następnie kłaœć piersi z kurczaka i dusić pod przykryciem ok. 20 minut, dodać również sól i pieprz. Pod koniec pokroić ser topiony w grubš kostkę, dodać do kurczaka. Kiedy ser się roztopi dodać œmietanę, iloœć uzależniona od konsystencji sosu, jaki chcemy uzyskać. -------------------------------------------------- Indyk z warzywami - 2 filety z indyka - puszka czerwonej fasoli - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 cebule - papryka - vegeta, oliwa Cebule obrać, pokroić w talarki, usmażyć na oliwie. Mięso umyć pokroić, dodać do cebuli. Gdy będzie miękkie, dodać koncentrat, pokrojonš paprykę i puszkę osšczonej fasoli. Smażyć aż mięso i papryka będš miękkie. Doprawić do smaku vegetš. ------------------------------------------------------------- Indyk w sosie pieczeniowym - sos pieczeniowy jasny - łyżeczka vegety - 4 kotlety z piersi indyka - 20 dag boczku - 2 łyżki posiekanego koperku - 2 łyżki oleju Kotlety rozbić. Boczek drobno pokroić dodać koperek i vegetę. Farsz ułożyć na kotletach zwinšć spišć wykałaczkami. Podsmażyć na oleju. Dodać 1/2 szklanki goršcej wody, dusić 30 minut. Sos przyrzšdzić wg przepisu na opakowaniu. Mięso polać sosem. Podawać z ryżem i zielonš sałatš.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
ten też z tamtej strony ale już go wczeœniej próbowałam:) mój mšż byl zachwycony:D Kurze piersi z piekarnika - podwójna pierœ z kurczaka - 5-6 pieczarek - cebulka - majonez - 15-20 dag sera żółtego - sól, pieprz Piersi rozbić jak na kotlety i doprawić do smaku. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiowš i ułożyć na niej surowe kotlety. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solš i pieprzem. Tak przygotowane wyłożyć na kotlety. Na każdy kotlet wyłożyć majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkoœci piersi)i posypać grubš warstwš żółtego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180-190 stopni. 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
a że skoro wiosna za pasem, to lekka sałatka.. Sałatka z serem feta - 3 pomidory - 3 ogórki szklarniowe - 2 papryki (czerwona i żółta) - opakowanie fety - opakowanie włoskiego sosu sałatkowego knorr - zioła prowansalskie - majonez - sól, pieprz Pomidory, ogórki (bez skórki) i paprykę umyć, a następnie pokroić w kostkę o gruboœci około 1 cm. Ser feta również pokroić w kostkę tej samej wielkoœci. Dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie (do smaku). Zrobić sos sałatkowy z dodatkiem majonezu (3-4 łyżki) i polać nim sałatkę. Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić na godzinę. 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
na razie tyle.. ide buszować dalej po neci, jak coœ znajdę godnego uwagi, na pewno się podzielę:D pozdrawiam{reka]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
oj coœ mi nie poszło:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
aa jeszcze znalazłam fajnš zapiekankę, w sam raz na kolacyjkę:) Zapiekanka pasterska - 1 kg mięsa mielonego - duża cebula - duża marchewka - 1,5 kg ziemniaków - 2 łyżeczki przecieru pomidorowego - przyprawy Cebulkę pokroić w kostkę, podrumienić na oleju i dodać mięso mielone. Poddusić przez około 15 min. Następnie dodać przyprawy (warzywko, pieprz, bazylię), przecier pomidorowy i pokrojonš w plasterki marchew. Można dodać troszkę wody i dusić przez następne 20 min. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć ziemniakami tłuczonymi i można tez posypać startym serem żółtym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-30min Podawać z surówkš z czerwonej kapusty. pozdrowionka🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
oto kolejne przepisy:) Zapiekanka z ziemniaków i wędliny - 8 - 9 ugotowanych ziemniaków - 6 dużych pieczarek - cukinia - por - żółta papryka - 25 dag wędliny - 15 dag żółtego sera - sól, pieprz - natka pietruszki Ziemniaki, cukinię, pieczarki i por ( białš częœć) pokroić w plastry. Paprykę, wędlinę pokroić w małš kostkę. Warzywa i wędlinę wymieszać z solš i pieprzem do smaku. Przełożyć do formy, posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20 minut w 180°C. Posypać natkš. ---------------------------------------------------------- Wštróbka w pomidorach - 1/2 kg wštróbki wieprzowej - 1/2 kg pomidorów - 2 cebule - olej - sól - mška Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, dusić 10 minut, posolić. Cebule pokroić w plastry, podsmażyć na oleju. Wštróbkę pokroić w plastry, obtoczyć w mšce i smażyć na oleju. Do smażonej wštróbki dołożyć duszone pomidory i cebule. Przykryć pokrywkš i dusić jeszcze przez chwilę. Można udekorować surowym pomidorem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
i deserek:) Deser z owocami - 1,5 szklanki ryżu - 0,8 l mleka - łyżka cukru waniliowego - puszka owoców koktajlowych - 15 dag mrożonych jagód Ryż ugotować na mleku i 100 ml wody z cukrem waniliowym, przestudzony wymieszać z 2/3 owocow koktajlowych, włożyć do miski, schłodzić. Wyłożyć na talerz, obłożyć owocami, jagody poddusić, polać nimi deser. 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
a to ciasto już kiedyœ próbowałam - jak dla nas super:) Œmietanowiec 2 duże smietany 18% 1 żelatyna 5 galaretek(rózne samaki i kolory) owoce(np. truskawka) 2 szklanki cukru cukier waniliowy Ochłodzić œmietanę w lodówce, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszać, dodać ugotowanš i zastygniętš, pokrojoną w kostkę galaretkę, wymieszać, dodać żelatynę i mieszać do czasu gęstnięcia, całoœć przelać na blaszkę lub salaterek według uznania, wstawić do lodówki do zastygnięcia na jakieœ 2 godziny - smacznego!! 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
dla niespodziewanych goœci: Gniazdka nadziewane bekonem - 40 dag nitek makaronu ugotowanego - 20 dag chudego bekonu - cebula - 3 łyżki oleju - 2 pomidory - 1/2 pęczka szczypiorku - sól, tymianek Bekon i cebulę pokroić .Podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić solš i tymiankiem. Z makaronu uformować gniazdka, ułożyć na blasze wysmarowanej łyżkš oleju. Do œrodka każdego włożyć po porcji boczku z cebulš. Skropić resztš oleju, na każdym gniazdku położyć plasterek pomidora, posolić i piec 10 minut w 200 stopniach. Posypać szczypiorkiem. 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedroneczka_84
to też brzmi smakowicie:) Bananowa kawa mrożona - 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 200 ml mleka - 4 kostki lodu - 2 łyżeczki cukru - bita œmietana - starta czekolada biała lub mleczna - banan Wrzucić do miksera banana, mleko, kostki lodu, cukier, kawę rozpuszczalnš i miksować minutę. Przelać do wysokiej szklanki, ozdabić na wierzchu bitš œmietanš, którš posypać szczyptš startej czekolady mlecznej lub białej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Panga po zatorsku - 4 filety z pangi - 1 kg pieczarek - 3 cebule - 6 jajek - 30 dag żółtego sera - olej, mška - sól, vegeta, pieprz, natka pietruszki, czosnek - zioła wedle smaku i upodobań - kwaœna œmietana Ryby posolić, obtoczyć w mšce, lekko podsmażyć. Pieczarki pokroić i smażyć wraz z cebulš - przyprawić pieprzem, vegetš i zšbkiem czosnku. Jajka ugotować na twardo, a po wystudzeniu pokroić w kostkę, doprawić solš, posiekanš pietruszkš, ziołami. Ser zetrzeć na tarce. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: rybę, pieczarki, jajka, ser żółty, posmarować œmietanš wierzch i zapiekać, aż ser będzie rumiany, 180 stopniach. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Banany w cieœcie kokosowym - 4 œwieże banany - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1,5 łyżki mški - 2 łyżki cukru - łyżka cynamonu - jajko - sklarowane masło do smażenia Przygotować ciasto: Jajko utrzeć z cukrem na puszystš masę, dodać mškę, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Banany obrać ze skórki, odcišć końce. Następnie przekroić banany wzdłuż na połówki, a potem każdš połówkę przekroić jeszcze w poprzek na dwie równe częœci. Każdš czšstkę banana oprószyć cynamonem, obtoczyć w przygotowanym cieœcie i smażyć około 5 minut na rozgrzanym maœle. Ułożyć na talerzu lub podać w miseczce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Udka z majerankiem 6-8 udek z kurczaka 2-3 cebule majeranek 1-2 jabłka sól lub jarzynka pieprz olej Udka nacieramy solš lub jarzynkš, polewamy olejem, posypujemy majerankiem, dodajemy poszatkowane cebule i pokrojone w ćwiartki nie obrane jabłka. Całoœć wstawiamy do lodówki na noc aby udka nabrały aromatu. Na drugi dzień wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1,5 godziny lub do uzyskania złotego koloru. i to tyle na dziœ:) odezwę się jeszcze:D pozdrawiam, B. 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moje ulubione danie
Składniki Przepis 2-3 Piersi z kurczaka ( podwójne ) ok. 3 pory (tyle żeby pokryć plasterkami dno naczynia) majonez (najlepiej winiary) przyprawy do kurczaka (jakie kto lubi), sól 1. Piersi kroimy w sredniej wielkosci kawałki (Proponuje na 4 części każdą), przyprawiamy. 2. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ciasno pokrojone w grube plastry pory (można trochę posolić). 3. Na porach układamy bardzo blisko siebie kawałki kurczaka. 4. Z wierzchu smarujemy całość majonezem tak by nic nie wystawało, ale też nie zagrubo i wstawiamy do piekarnika na 45-60 minut w temperaturze 180o Gdy się zrumieni możemy stawiać na stół. smacznegooooo!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
A ja dorzucę fajny przepisik na pyszną sałateczkę na tą właśnie porę roku, pamiętam ,że jak byłam dzieckiem to mama często ją robiła... Potrzebujemy 2 pęczki świeżych rzodkiewek,3- 4 jajka ugotowane na twardo, sól,pieprz, śmietana 18% (ale rzadka).Rzodkiewki i obrane i ostudzone jajka pokroić w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, dolać trochę śmietany, wymieszać. Jak ktoś lubi to może trochę posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość betititi
hej! Biedroneczka ciesze sie,ze Ty tez nie pozwolisz zginac topikowi:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×