Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Peter Gragelmann

Polki mieszkajace na stale w Niemczech

Polecane posty

Gość Do prawnika hobbysy
Oh prawniku hobbysto ,ale bardzo kompetentny, nie obrazaj sie prosze i pomagaj nam dalej.A tak przy okazji ja mam pytanie. za pare lat na starosc chce wrocic do Polski na stale.Czy rente z Niemiec bedzie mozna przetransferowac? I czy to bedzie 100%. Serdecznie dziekuje i pozdrawiam.Basik.

do prwnik - hobbysta - zgadzam sie z toba w 100 % w sprawie Kindergeldu, sama jestem przykładem, że Niemcy płacą tez na dzieci pozostajace w polcse, gdy któreś z rodziców pracuje i ma pobyt w DE, mój mąż tam pracuje mała jest zameldowana jeszcze w PL i co miesiąc dostajemy pełny kinder, tak więc chyba pozostali sa troche niedoinformowani, a i jeszcze jedno, to świadczenie zostało na wypłacone wstecz za 17 miesięcy

Witajcie-jestem do tylu ok 40 stron:((((-goscie z Pl czy ktoras w skrocie napisze jak nasze dwu i trojpaki-postaram sie wszystko poczytac...ale kiedy sama nie wiem....pozdrawiam serdecznie..

Gość Labiaplasty
Serio?! Na Love Parade? Z siostra chcialas isc ??? Ciekawe, jakie bedzie miala wrazenia- ja sama znam tylko z TV, no jakos mnie tam nie "ciagnelo"....

mariechen - tak dostalismy za 17 miesiecy wstecz i nie było żadnego zdziwienia ze strony urzedników, nam takie sprawy zalatwia jakiś tam facet biegły w obsłudze prawnej oczywiście za odpowiednia opłata co miesiąc a u nas mało czasu, deszcz pada, pakowanie prawie zakończone

a mi sie chciało i własnie z Łeby wróciłyśmy, mała ogląda jeszcze \"małą syrenkę\" pewnie jeszcze mleko wypije i lulu, a ja - wypiłam kawkę o 16 i pewnie do pólnocy mam zgłowy spanie

My sie sami rozliczamy z podatku tzn. robil to moj maz i pokazal mi jak i co sie robi. Przepisy sie zmieniaj z roku na rok i podobno od tego roku nie mozna doliczyc dojazdu do pracy dopiero od ilustam km. W pierwszym roku zwrocono nam maksymalna kwote , czyli tyle samo ile wplacilismy podatku, ale odliczalismy meza szkole i Kieferorthopäde :D Mozna odliczyc 40€ pranie odziezy roboczej i18€ za prowadzenie konta. Z dziwniejszych rzeczy znajomemu uznano opony zimowe, ale autem jezdzi tylko do pracy - Finanzamt nawet sprawdzil ( stan licznika) :P, moja tesciowa odliczala zakup rowerow dla dzieci, bo jezdzily na nich do szkoly. Oczywiscie odziez robocza, zakup pomocy potrzebnych w zawodzie, mysmy nawet Encyklopedie odliczyli :),jakies zeszyty, ksera, koperty, znaczki, zdjecia itd. Uczacy sie moga odliczyc zakup laptopa. Moj maz Unfallversicherung tez odlicza, tesc wklady do Riestery-Renty bodajze 65% uznaja. W tym roku sama zrobilam zeznanie tescia i byl zadowolony :D Uczace sie jezyka niemieckiego moga odliczyc koszty kursu plus podrecznikow. Kto np urzadza pokoj do pracy moze nawet firanki odliczyc :) oczywiscie stol, krzeslo, polke takze.

co malo ludzi wie mozan odliczyc nawet czesc Nebenkostow z mieszkania :) \"können Mieter jährlich jeweils 20 Prozent der Kosten, maximal 600 Euro, für Handwerkerleistungen und haushaltsnahe Dienstleistungen in der Steuererklärung angeben (§ 35a EStG).\"

Das sind beispielsweise Hausmeisterkosten, Kosten zur Treppenhausreinigung, Ungezieferbekämpfung, Pflege der Außenanlagen und Schneeräumung. Seit 2006 sind auch Handwerkerrechnungen begünstigt, so dass beispielsweise Kosten für die Heizungswartung oder für den Schonsteinfeger berücksichtigt werden können. Verwaltungskosten und Verbrauchskosten sind dagegen nicht begünstig

Nebenkosten von der Steuer absetzen Dachrinnenreinigung, Aufzugreparatur oder Heizungswartung - Mieter können jetzt Handwerkerleistungen, die in den Nebenkosten enthalten sind, bei der Steuererklärung geltend machen

Gość każdy Versisierung
można odliczyć ? a znacie podstawę prawną , możecie podać jakiś paragraf czy link ? PLISSSSSS 😘

Gość Versicherung naturalnie
oczywiście że VERSICHERUNG 🌻 za bardzo się podekscytowałam ;-)

Gość herzlichen Dank
🌻

czesc dziewczyny, Jeszcze nie urodzilam,dzisiaj 3 dzien po terminie.W nocy mam skurcze,co 15 min,do godz 8 ,a jak wstane,to przechodza. Nie mam juz cierpliwosci. Pozdrawiam wszystkie i zycze milej niedzieli.

Gość duza_29
hej dziewczyny,mam do was pytanie w sprawie odliczania,w pazdzierniku ide na kurs masazysty moge sobie tez to sobie odliczyc od podatku?a stol do masazu i wyposazenie pokoju do masazu tez?. Limes ja tez poszlam szybko spac bylam tak padnieta ze nie moglam dlugo wysiedziec.Staram sie poswiecac synko wiecej czasu moze to cos pomoze.Wielkie dzieki.

Witam niedzielnie..... Ufffff-jestem na biezaco...niestety musilam robic przerwy na spanie z czytaniem.Dawajcie te linki o podatkach bede zmuszac meza zeby to czytal:P:P hahhaha-szkoda ze po pl nie ma;) E-v-o......jeszcze dzien moze dwa....juz blizej niz dalej ,a moze juz???? spaceruj duzo po schodach teraz juz nic zlego nie moze sie stac...tylko czekac na spotkanie z Twym bobaskiem.Mysle ze masz z kims smsowy kontakt co badziemy wiedzialy kiedy i jak;)zycze szybkiego porodu...trzymaj sie dzielnie;)

Gość Liiliiia
Cały tekst został usuniety :o Przykro, jesli by panie chciały, moge ewentualnie wkleic jeszcze raz :) Pozdrawiam 🌼

Gość moze innym razem
tej osobie wyzej juz podziekujemy!

Gość //łączenie tematów//
długie linki się łamie, by nie rozciągały strony wystarczy skopiować taki link, wkleić w pasek adresów i zlikwidować przerwę

Gość o co tu chodzi
tak w ogóle ? :-o

Gość do marylou
no wlasnie ta malutka jakas podejrzanie wrazliwa

Gość do ignorancja
bylo napisane PODEJRZANIE WRAZLIWA moze ktos o tym niku jej nadepnal na odcisk stad od razu podaje wpisy do wyrzucenia.moim zdaniem to przesada ze strony malutkiej, bo ta lili chciala sie tylko z nami podzielic bulwersujacymi informacjami ktore zanlazla