Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wioletta---

Jeśli ktoś ma pytania na tematy zasiłków, urlopoów chetnie pomogę

Polecane posty

Gość KS.
Dziękuę za odpowiedż

Gość Pytajjącaa
Witam, ja mam pytanko, od 10.01 jestem na L-4 (ciąża zagrożona). Miałam umowę o pracę tymczasową i przedłużono mi ją tylko do końca lutego, teraz chorobowe wypłaca mi ZUS. Termin mam na 22 sierpnia 2008, a zwolnienie będzie mi wypłacane do połowy lipca (tak wyliczyłam te 182 dni). Czy jeśli mam przepracowane 1,5 roku to mogę zarejestrować się na bezrobocie po zakończeniu L4 i czy będę miała prawo do zasiłku? Jest jakiś termin w którym należy zgłosić się do UP od dnia rozwiązania umowy aby nie stracić zasiłku?

Gość chania
Witam, Jakie prawa mi przysługują w sytuacji gdy opóźnia się wydanie decyzji i wypłata świadczenia rehabilitacyjnego z winy ZUS? Czy mogę wystąpić o wypłatę odsetek ustawowych za zwłokę? Moje dokumenty "zaginęły między pokojami", musiałam złożyć je ponownie i teraz muszę czekać w normalnym trybie na decyzję (na szczęście wystarczyły kserokopie dokumentów, na których miałam potwierdzenie złożenia oryginałów - teraz dysponuję kserokopiami kserokopii :)). Dokumenty złożyłam 07.02.2008 Zasiłek chorobowy skończył się 30.03.2008 Ponownie dokumenty złożyłam 24.04.2008 Mamy 13.05.2008 a ja decyzji jeszcze nie dostałam....no a jeszcze będę musiała czekać aż decyzja zostanie wysłana do pracodawcy po upływie okresu przysługującego na odwołanie się od decyzji....

Gość chania
Witam, Jakie prawa mi przysługują w sytuacji gdy opóźnia się wydanie decyzji i wypłata świadczenia rehabilitacyjnego z winy ZUS? Czy mogę wystąpić o wypłatę odsetek ustawowych za zwłokę? Moje dokumenty "zaginęły między pokojami", musiałam złożyć je ponownie i teraz muszę czekać w normalnym trybie na decyzję (na szczęście wystarczyły kserokopie dokumentów, na których miałam potwierdzenie złożenia oryginałów - teraz dysponuję kserokopiami kserokopii :)). Dokumenty złożyłam 07.02.2008 Zasiłek chorobowy skończył się 30.03.2008 Ponownie dokumenty złożyłam 24.04.2008 Mamy 13.05.2008 a ja decyzji jeszcze nie dostałam....no a jeszcze będę musiała czekać aż decyzja zostanie wysłana do pracodawcy po upływie okresu przysługującego na odwołanie się od decyzji....

Gość o_lenka
Witam Mam pytanie: od 1.04.08 jestem zatrudniona na cały etat. od 25.04.08 złożyłam zwolnienie lekarskie w zwiasku z ciążą. czy należy mi się płatne chorobowe? jeśli nie to od kiedy będzie mi się należało? wcześniej byłam na bezrobotnym 2 miesiace. z góry dziękuje.

Gość kas1
Witam, Czy wiecie jak to jest, mam umowe na czas nieokreslony, dwa lata byłam na wychowawczym teraz niedługo mi sie kończyte dwa lata( płatne przez mops) i chce sie zwonić z pracy za porozumienim stron i chce iść na kuroniówkę.Ponoć sie należy po wychowawczym, ale na jaki okres, jakiś skrócony niż normalnie kuroniówka. Do tego umowe miałam, najpier na cały etat a potem na 7/8 z pensją, najpierw 1000 zł a potem 1100 zł.brutto, czy należy mi sie kuroniówka, czy nie?

a czy opieka nad dzieckiem jest płatna w 100 czy tez 80%

Gość do kas1
musisz zarabiac co najmniej płacę minimalną, od stycznia tego roku 1126zł brutto. Inaczej zasiłek ci się nie należey.

Gość do logo1
80%

Gość kas1
Ale ja przcowałam ostatni raz dwa lata temu, wtetdy inna była najniższa krajowa? a po zatym, przed wychowawczym byłam na maciertzyńskim a wczesniej na L4 i ta pensa była jakoś wyższa niż wczesniej zarabiałam, czy do kuroniówki mam zanieśc właśnie te dochody sptrzed wychowawczego czyli macierzyński i wczesniej L4( na L4 byłam prawie 6 miesięcy) czy zanieśc dochody z pracy przed zwolnieniim lekarskim. Kuroniówka za jaki okres wymaga zaświadczenia o zarobkach? NIe wiem dlaczego, ale na rekę dostawałam na ma cierzyńskim a wczesniej na L4 więcej niż jak pracowałam, więc może brutto bedzie wyższe niż 1100 tak jak mam na umowie, więc wtedy bym dostała kuroniówkę.

Gość do kas1
Jesli zwolnisz się za porozumieniem stron, to okres wyczekiwania na zasiłek wychowawczy wynosi 3 miesiące.Napisałaś, ze byłaś zatrudniona niepełny etat, w tym wypadku do UP musisz doniesc zaswiadczenia o zarobkach za kazdy przepracowany miesiąc na niepełnym etacie + wszystkie posiadane przez ciebie swiadectwa pracy i ich kserokopie, do tego wpis w świadectwie pracy o urlopie wychowawczym, a po zasiłku wychowawczym - zaświadczenie o okresie przebywania na tym zasiłku, oraz akt urodzenia dziecka. Najlepiej wyjasnij to w swoim Urzędzie Pracy.

ja mam pyt dot wolnych dni z tyt opieki nad dzieckiem i ewent l4 na dziecko czy nalezy sie jedynie rodzicowui przy ktorym dziecko jest ubezp czy obojetnie ktoremu rodzicowi?

Gość do myszsza
obojetnie któremu o ile rodzic pozostaje w stosunku pracy + oswiadczenie w miejscu pracy, że wykorzystał współmałżonek. art. 188 KP

Gość do myszsza
Możecie też oboje wykorzystać po 1 dniu. Pozdrawiam :)

dzieki za inf, a te 60dni w roku l4 w razie choroby dziecka rowniez tak mozna?

Gość kubek kawy
czy na urlopie wych moge isc gdzies dorobic? np 2 godz dziennie

Gość do myszsza
tak

Gość do kubek kawy
tak, pod warunkiem, że zajęcie to nie spowoduje zaprzestania osobistego sprawowania opieki nad dzieckiem. np. tłumacz w domu, tam gdzie zabierzesz ze sobą dziecko, telepraca itp.

Gość do kubek kawy
Inna sprawa to zasiłek wychowawczy.Zgodnie z art. 10 ust. 5 punkt 3 Ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 228, poz. 2255 z późniejszymi zmianami) pracownik, który w okresie urlopu wychowawczego kontynuuje zatrudnienie u dotychczasowego pracodawcy, zatrudnił się u innego pracodawcy lub podjął inną pracę zarobkową, nie ma prawa do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym.

Gość shanntii
Moze ktos moglby mi pomoc.. Jestem w ciąży, w sierpniu rodzę, nie mam slubu z moim partnerem i ze wzgledow finansowych nie mieszkamy razem, mieszkam z rodzicami. Chcialabym sie starac o te wszystkie zasilki, najbardziej zalezy mi na zasilku wychowawczym, ale problem w tym, ze tylko jak policze dochody swoje i partnera to bede miala prawo do zasilkow, rodzice w zeszlym roku mieli dodatkowe zlecenia i zarobili tyle, ze nawet jesli uznam swoej dochody jako utracone to nie bedzie mi sie nic nalezec. Moje pytanie brzmi czy musze ich dochody wliczac, zwlaszcza jesli tylko mieszkamy pod wspolnym dachem a utrzymuje sie sama. Bede wdzieczna za pomoc.

Gość do shanntii
Jesteś osobą samotnie wychowującą dziecko, mimo to musisz pozwać ojca dziecka o alimenty ( o ile uznał dziecko). "Po 01.09.2005r. zasiłek rodzinny nie przysługuje osobie samotnie wychowującej dziecko, która w ogóle nie dochodziła alimentów od rodzica dziecka, chyba że rodzic ten nie żyje, bądź ojciec dziecka jest nieznany. Jeżeli natomiast alimenty zostały zasądzone, to nie wyklucza to automatycznie prawa do zasiłku. Kwota alimentów zostanie jednak wliczona do dochodów przypadających na członka rodziny, od wysokości których uzależnione jest przyznanie zasiłku." Jeśli nie będziesz miała uregulowanej kwestii alimentacyjnej, to nie będą Ci przysługiwały żadne świadczenia. Jednakże uzyskiwanie alimentów może prowadzić do utraty pewnych świadczeń, w szczególności tych uzależnionych od wysokości dochodu na członka rodziny. Proponuje udać się do GOPSu, czy MOPSu (w zależności gdzie mieszasz) i wyjaśnić tę kwestię przed urodzeniem dziecka. Czasem prościej jest wziąć ślub.

Gość do shanntii
Art. 7. Zasiłek rodzinny nie przysługuje, jeżeli: 5) osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od jego rodzica, chyba że: a) rodzice lub jedno z rodziców dziecka nie żyje, b) ojciec dziecka jest nieznany, c) powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone, d) sąd zobowiązał jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka i nie zobowiązał drugiego z rodziców do świadczenia alimentacyjnego na rzecz tego dziecka.

Gość shanntii
A co w sytuacji, kiedy nie chce starac sie o alimenty, bo zamierzam razem z partnerem wychowywac dziecko, nie mamy jednak wspolnego adresu zameldowania, to czy licze tylko nasze wspolne dochody, czy tez musze liczyc dochody tych osob z ktorymi jestem wspolnie zameldowana (czyli moich rodzicow)

Gość do shanntii
Musisz uregulować sprawy z partnerem.

Witam. Mam następujące pytanie. Jestem w ciąży i doskonale wiem, iż mogę przebwać na nim 182 dni. Mam jednak problem z wyliczeniem tych 182 dni. Najpierw byłam na zwolnieniu od 28 lutego do 7 marca. Powróciłam do pracy i następnie jestem na zwolnieniu od 25 kwietnia i zamierzam być na nim do momenturozwiązania czyli do 27 września. Jak wylizyć te 182 dni i czy to poprzednie zwolnienie też będzie wliczone. akam22

Gość 182 dni tej samej choroby
czyli wszystkie zwolnienia w ciązy.

Gość kordylia.01
Witam!! Mam 2letniego synka,z którym jestem w domu.Obecnie jestem w 2m-cu ciąży.Mam możliwość,aby kolega męża mnie "zatrudnił" tzn mąż będzie mi opłacał składki ZUSowskie a po trzech m-cach tzw "pracy" chciałam przejść na chorobowe (potem macierzyńskie i kuroniówkę). Wiem,że to nie jest uczciwe,no ale....w naszej sytuacji każdy grosz się przyda... I moje pytanie: ile muszę przepracować,aby iść na to chorobowe (3m-ce czy może dłużej) i ile będę płacić składek (przy najniższym wynagrodzeniu) no i jak długo płaci się te składki??do końca chorobowego czy może do końca macierzyńskiego??

Gość klamelka
witam mam pytanie: czy zakład pracy ma prawo nakazać pracownikowi wysyłać swoje zwolnienie lekarskie do zus\'u?? wydaje mi sie ze to pracodawca ma obowiazek powiadomienia zus\'u o chorobie pracownika.. wlasnie mam taki problem.. kierownik nie chcial przyjac zwolnienia mojej mamy chociaz byla ona dopiero 11 dni na chorobowym i pod grozba odeslania go jej, kazal wyslac do zus poniewaz powiedzial ze nie chce go widziec i sie zajmowac \"bzdetami\".. na szczescie zwolnienie zostalo ostatecznie przyjete ale na nieszczescie mojej mamy choroba sie rozwija i konieczne bedzie dalsze zwolnienie. czy przez okres calej choroby moja mama moze wysylac zwolnienie bezposrednio do pracodawcy czy musi gdzie indziej nawet jesli choroba bedzie trwala ponad 30 dni.. ?? bardzo prosze o odpowiedz i z góry dziękuję. Pozdrawiam

Gość klamelka
witam mam pytanie: czy zakład pracy ma prawo nakazać pracownikowi wysyłać swoje zwolnienie lekarskie do zus\'u?? wydaje mi sie ze to pracodawca ma obowiazek powiadomienia zus\'u o chorobie pracownika.. wlasnie mam taki problem.. kierownik nie chcial przyjac zwolnienia mojej mamy chociaz byla ona dopiero 11 dni na chorobowym i pod grozba odeslania go jej, kazal wyslac do zus poniewaz powiedzial ze nie chce go widziec i sie zajmowac \"bzdetami\".. na szczescie zwolnienie zostalo ostatecznie przyjete ale na nieszczescie mojej mamy choroba sie rozwija i konieczne bedzie dalsze zwolnienie. czy przez okres calej choroby moja mama moze wysylac zwolnienie bezposrednio do pracodawcy czy musi gdzie indziej nawet jesli choroba bedzie trwala ponad 30 dni.. ?? bardzo prosze o odpowiedz i z góry dziękuję. Pozdrawiam

Gość klamelka