Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aggie

Jak być zadbaną - chętnie doradzę

Polecane posty

Flake: do bladej cery i jasnych włosów nie jest łatwo dobrać idealne kolory, bo zbyt ciemne za bardzo się odcinają, a zbyt jasne nie są widoczne. Spróbuj najpierw użyć samoopalacza do jasnej karnacji lub delikatnego podkładu, a potem podkreślaj kolor oczu ciemnoniebieskim, szafirowym lub grafitowym. Wypróbuj kilka odcieni różu i zobacz w którym wyglądasz najlepiej, tylko pamiętaj o dobieraniu do ubrań, które nosisz. Do różu koniecznie dobieraj szminkę z tej samej gamy kolorystycznej. A może - dla ocieplenia i ożywienia Twoich kolorów - pomyślisz o dwukolorowym balejażu? Pozdrawiam.

Callie: przeczytaj mój post z dn. 15.12, z godz. 1:08, tam znajdziesz wszystko to o co pytasz, a nawet znacznie więcej. Nie wszystko dotyczy Twojego problemu, ale potraktuj tę wiedzę jak kompleksową poradę dot. cery mieszanej. W razie wątpliwości zaglądaj.

Niestety nie mogę doszukać sie takiego postu :/

Callie: strona 5, wypowiedź druga od góry, skierowana do Mallami.

Reniferku strasznie Cię przepraszam, nie wiem jak ja to przegladalam, ze takiego posta giganta przegapilam. Wielkie dzieki! Musze to teraz poprzyswajac. Piszesz o kosmetykach YR - szczerze powiedziawszy nigdy ich jeszcze nie uzywalam - zawsze jakos tak kojarzyly mi sie z avonem czy oriflame, a na te niestety mam straszne uczulenie :/ Zawsze mnie korci, zeby zagladnac do ich sklepu, ale jakos nie mialam przekonania, ale moze się wybiorę :)

🖐️ na pierwszej stronie polecasz płukankę z octu. chcę ją wypróbować tylko trochę obawiam się o zapach włosów po takim zabiegu...? jakiego octu należy użyć i czy taka płukanka wpływa jakoś na kolor włosów - rozjaśnia je lub przyciemnia? 🌻

Oloochna: najlepiej prowadzić higieniczny tryb życia, tzn. spać odpowiednią ilość godzin, w dobrze wentylowanym pomieszczeniu i zmywać makijaż na noc. Dodatkowo możesz używac kropel z ziela świetlika (dostępne w aptece za ok. 6zł, bez recepty).

Gość sama nie wiem czy
czy z tym tradzikiem to napawde jest tak ze nie ma np. tradziku mlodzienczego, albo przed miesiaczka. ze zaden tradzik nie jest normalny. i z kazdym tzreba udac sie do dermatologa. pytam bo mam tradzik,a le wlasnie nie ajkis ogromny... tyle ze nie ma dznia zebym chociaz jednego malego pryszcza nie miala. czasem sie nasila i pozniej sam lagodnieje. zadnej tragedii nie ma, po prostu yak sie zastanawiam. prosze o odp. :)

Manila: TO NIE JA polecam płukankę z octu, czytaj uważnie. Faktem jest, że ocet daje ładny połysk włosów, a zapach jest żaden jeśli roztwór nie jest w mocnym stężeniu. Ocet powinien być winny, a nie spirytusowy. Co do rozjaśniania lub przyciemniania włosów nie odpowiem, bo każde reagują inaczej - farbowane, po trwałej, hennie czy szamponie koloryzującym. Spróbuj to się przekonasz.

Betti spagetti i Ania_16. Niestety, nie ma jednej prostej recepty na przetłuszczające się włosy, bo natura tego tego zjawiska jest złożona, ale spróbuję Wam trochę poprawić nastrój. Aniu, jesteś w wieku kiedy hormony szaleją i powodują wiele zmian, psujących wygląd, ale wewnętrznie przeobrażają nasze ciało z dziewczyn w kobiety, tak więc ten proces jest jak najbardziej pożądany :-) , choć uciążliwy. Jeśli chodzi o włosy, to przede wszystkim ważny jest dobry szampon. Poszukaj takiego, który będzie miał na etykietce \"do włosów tłustych u nasady i suchych na końcach\", zdaje się, że Timotei ma taki w swojej ofercie (z wyciągiem z winogron). Po myciu ostatnie płukanie rób zawsze chłodną wodą. Używaj odżywki tylko do spłukiwania, nie susz włosów strumieniem gorącego powietrza(lepiej chłodniejszym, choć trwa to nieco dłużej), nie noś grubych czapek (często powodują przegrzanie głowy, a więc pobudzają skórę do wydzielania łoju), ale nie rezygnuj z czapek w ogóle (kiedy zmarznięta głowa się rozgrzewa, rozkurczające się naczynia też pobudzają gruczoły), unikaj zadymionych pomieszczeń, NIGDY nie kładź się z mokrymi włosami spać, używaj odżywki wyłącznie do spłukiwania, a jeśli to możliwe - myj włosy rano, przed pójściem do szkoły. Możesz też płukać włosy w ziołach, np. w ruminku, szałwi lub pokrzywie, mają działanie tonizujące i lekko odkażające. Po drugie - chyba Cie tym zmartwię - myślę, że powinnaś ściąć włosy. Długie włosy obiążają skórę głowy, powodując mocniejszą pracę gruczołów łojowych, a więc silniejsze przetłuszczenie. Fatalnie wyglądają włosy, które na głowie się kleją, a poniżej czaszki są puszyste. Daje to okropny efekt czepka i ogromnego kontrastu między dwoma częściami włosów (zwraca uwagę część tłusta, a nie sucha, niestety). Krótkie włosy są łatwiejsze do opanowania i pielęgnacji, krócej schną i są podatniejsze na modelowanie. W Twoim wieku włosy szybko rosną, na 18-tkę znowu miałabyś długie. Jeśli jednak stanowczo nie chcesz ściąć włosów, to chociaż je skróć (skóra głowy będzie mniej obiążona). Betti spagetti, wszystkie powyższe zalecenia możesz śmiało odnieść do siebie, nawet jeśli jesteś sporo starsza od Ani. Pamiętaj tylko, że na włosy ma również wpływ stres, problemy z tarczycą i hormonami (nie w sensie pokwitanie, tylko u kobiet dojrzałych) i in., jeśli to wykluczasz - to moje porady powinny pomóc. Szampon do włosów przetłuszczających się lub... dla dzieci, bo jest b. delikatny i mało kosmetyków do układania (niepotrzebnie obiążają włosy). Pozdrawiam Was obie i życzę powodzenia.

Lilien. Oczywiście, że powinnaś używać kremów przeciwzmarszczkowych w tych miejscach, gdzie je masz, ale przede wszystkim powinnaś sprawdzić u okulisty czy Twoje okulary nie są zbyt słabe. Przy dobrze dobranych szkłach nie powinnaś mrużyć oczu, bo wada jest dobrze skorygowana (mrużenie oczu zmienia nieco ogniskową i dlatego lepiej widać). A dodatkowo, ćwicz te miejsca, które ciągle marszczysz - \"w przeciwnym kierunku\", a więc rozciągaj i masuj, żeby zapobiegać pogłębianiu się zmarszczek. Idealnie byłoby, gdybyś nie marszczyła brwi, wiem, że to bardzo trudne, ale jest sposób - trochę śmieszny - aby się tego oduczyć. Trzeba przykleić w tym miejscu kawałek taśmy klejącej (trochę grubszej lub 2 warstwy cienkiej) i pochodzić z nią kilka godzin, oczywiście nie między ludźmi... Za każdym razem kiedy zmarszczysz czoło, będziesz czuła, że taśma Ci przeszkadza, a po pewnym czasie zaczniesz się kontrolować i problem marszczenia zniknie. Powodzenia.

ratuuuuuunku. Za mało podajesz informacji, nie potrafię Ci od razu pomóc. Zbyt chuda sylwetka może mieć wiele przyczyn: od genetycznych, przez hormonalne (niezdiagnozowana cukrzyca, choroby tarczycy), stres, złą dietę, niedobór snu, itd. Napisz więcej - jaką masz wagę, wzrost, wiek, jaki prowadzisz tryb życia, jak się odżywiasz, itp. - wtedy Ci odpowiem co da się zrobić. Pozdrawiam.

bardzo fajny topik:) może i mi pomożesz chodzi o moje rzęsy, które wprawdzie są dość długie ale żadkie :( są jakieś odżywki które mogłyby mi pomóc je zagęścić? wiem że są tusze pogrubiające itp. ale to jakoś dziwnie wygląda;( wychodzi kilkam grubych włosków (i to nie przez sklejanie) z góry dzięki :)

Alice1234, przeczytaj moją wypowiedź z 10.04, z godz. 22:09, skierowaną do Jokoloki, strona 5, przedostatnia wypowiedź na stronie. Jeśli nadal coś Cie będzie interesować - zaglądaj i pytaj.

Alice1234, jeszcze coś. Wcześniejsza wypowiedź, z 21:34, też może być dla Ciebie.

Gość ula lalalalala
hej nie czytalam wszystkiego takze jesli mozesz powiedziec mi gdzie moge znalezc info o tlustej cerze okrponych krostkach na nogach i posladkach i jak sie tego pozbyc oraz jaki makijaz do jasnej cery ciemnych wlosow i niebieskich oczu bylabym wdzieczna:) pozdrawiam

Gość maryśka54321
Chciałabym abyś poradziła mi jakieś TANIE produkty na trądzik. I prosze nie mów mi że muszę iść do dermatologa bo to nie ma sensu :(

Gość ula lalalalala
ah i jeszcze jedna zmora wlosy- tluste ale juz wiem ze to zmora, bo musze myc codziennie ale jak je ukladac zeby nie wywijaly sie kazdy w inna strone sunsilk fioletowy jedwbiscie gladkie wlosy jest do du** co robic???? a prostownica niestety niszczy...

dzięki reniferku! właśnie sobie poczytałam troche o olejku rycynowym i wiele osób go sobie chwali :) tylko takie pytanie jak często używać go na rzęsy? i pisałaś tam też o witaminie A+E ale w jakiej formie żeby dało się ją na te rzęsy wrzucić?:)

Sama nie wiem czy: z trądzikiem jest tak, że zawsze ma jakąś przyczynę, więc jest w pewnej mierze normalny. Jeśli uda się ją usunąć, to i trądzik znika. Przyczyn może być wiele, ale niezależnie od niej - nie należy go zaniedbywać. Nie trzeba z każdym iść do dermatologa, ale z silnymi objawami tak, bo są postacie trądziku, które mogą zostawiać blizny! Pielęgnacja bywa uciążliwa, ale przynosi dobre efekty, więc warto poświęcić trochę czasu.

Ula lalalala: o tłustej cerze ani o krostkach jeszcze nic nie było, no to będzie. Tłusta cera wymaga systematyczności i cierpliwości. Do mycia używaj tylko żelu przeznaczonego do cer tłustych, toniku też, kremów (a jeszcze lepiej żeli) o lekkiej konsystencji, nawilżających lub odżywczych. Zdarza się, że cera tłusta ma przesuszoną warstwę naskórka, bo kosmetyki stosowane do matowania i usuwania nadmaru sebum są zbyt silne. Nie myj twarzy gorącą wodą, a po każdym myciu spłucz skórę letnią wodą. Wybór kosmetyków jest ogromny, podam Ci jeszcze kilka możliwości, ale wybrać musisz metodą prób i błędów: firma SVR seria Lysanel, Yves Rocher seria BioSpecific Regulation, bardzo dobrą serię do pielęgnacji cer tłustych Mat-B, ma firma Dermika: krem matujący SP4, nawilżający SP4, na noc, błyskawiczną maseczkę oczyszczającą, bibułki matujące, i in., a oprócz tego polecam Ci maseczkę z serii Satysfakcja do cery tłustej i mieszanej. Możesz też spróbować kosmetyków firmy Soraya z serii Witaminowa Terapia Matująca albo Lirene dla cery tłustej i mieszanej firmy Eris. O krostkach na pośladkach i nogach musze wiedzieć coś więcej, bo jest kilka możliwości. O makijażu dla siebie możesz przeczytać 21.01 o 20:20 i 25.01, o 20:10. Nie trzymaj się wszystkiego bardzo ściśle, ale korzystaj śmiało.

maryśka54321: oczywiście, że mogę Ci podać tanie produkty na trądzik, ale muszę wiedzieć trochę więcej na ten temat. Jaki masz typ cery, ile masz lat, jakich kosmetyków używasz i w jakich warunkach najczęściej przebywasz? To wszystko ma znaczenie, bo niechcący mogłabym Ci zaszkodzić.

Do wszystkich dziewczyn: podawajcie więcej danych o sobie przy zadawaniu pytania, żebym nie musiała się domyślać ani dopytywać. Im więcej informacji, tym łatwiej jest pomóc. Pozdrawiam wszystkie. Aha, zajrzyjcie czasem i dajcie znać czy i jak Wam pomagam. Pa. R.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
mam pytanie jaki jest najlepszy podklad i puder do twarzy moze byc drogi a mam cere mieszana z niedoskonalosciami:/

renifer, widzę, że ogólnie znasz się na rzeczy jednak o solarium niewiele wiesz i udzielasz błędnych odpowiedzi. Pozwól, że sprostuję to co napisałaś: \"dyskomfort przy korzystaniu (gorąco jak w piecu - na plaży zdarza się wiatr, a tu nie; solarium zazwyczaj dość głośno pracuje\" W solarium jest nawiew i nawet można sobie ustawić jego moc, także aż tak gorąco nie jest. Niektóre łóżka posiadają nawet klimatyzację:) Dla większości opalanie się w solarium jest relaksem, można odprężyć się przy muzyczce;) \"Oczywiście należy użyć kremu z filtrem przed wizytą i kremu po opalaniu po wizycie\" To jest już kompeltną bzdurą. Opalając się w solarium NIE MOŻNA używać kosmetyków z filtrem przeznaczonych do opalania się na słońcu. Z 2 prostych przyczyn: - takie kosmetyki nie są testowane przy technice solaryjnej, mogą uszkodzić trwale pleksę; -jaki jest sens używania kremów z filtrem idąc na solarium? Żaden, ponieważ idziemy się tam opalić a nie chronić przed promieniami. Na naszym rynku jest wiele profesjonalnych kosmetyków solaryjnych, które pielęgnują naszą skórę a także przyspieszają opalanie, przez co można skrócić czas trwania seansu i na lepsze nam to wyjdzie, napewno każdy znajdzie coś dla siebie:) A co do chodznie na solarium i brania tabletek antykoncepcyjnych: to zależy od organizmu, mogą wystąpić białe przebarwienia, ale żadko się to zdarza. Ja biorę pigułki i chodzę na solarium i nic mi nie jest. Także jeżeli ktoś się obawia, że mogą wystąpić plamy to radzę iść na krótką wizytę 8-10 min. Jeżeli nie zauważycie żadnych zmian to możecie się opalać, ale ostrożnie! ;)

Gość ula26
hallo jest tu jeszcze któś ? Mam problem typu: już jakiś czas siedzę w domu z córeczką. No i przez to "trochę" sie zaniedbałam. Moja cera strasznie wygląda, zmęczona, blada. Do tego dochodzą zmarszczki mimiczne i piegi , których niecierpię. Proszę o jakieś porady aby polepszyć stan mojej skóry. Mam wrażliwą, suchą cerę. Uff napisałam, dzięki. Pozdrawiam.

Właśnie się zjawiłam i widzę, że pojawiły się nowe posty. Niektóre nawet bardzo dawno. Odpowiem jak tylko będę mieć chwilkę. Pozdrawiam.

Ula26: na początek przeczytaj moją wypowiedź z 03.02. z 15:52, nie wszystko jest na temat, bo pisałam w zimie, ale z pierwszej części możesz skorzystać. Jeśli chcesz wiedzieć więcej - poczekaj jeszcze kilka dni, na pewno odpowiem szerzej. :-) Pozdrawiam.