Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa99

Jak to jest ze Świadkami Jehowy??

Polecane posty

Gość cghfy

Być może gdzieś to było, ale zapomniałam, więc proszę o przypomnienie, bo teraz nie rozumiem jednej kwestii. Mianowicie: po co obliczać coś, czego obliczyć się nie da, gdyż datę zna tylko Bóg? To nie jest żaden atak, może gdzieś to było, a ja nie pamiętam.

Co do źródeł naukowych. Mają one to do siebie, że można je traktować wybiórczo. To na podstawie źródeł naukowych łatwo sprawdzić takie rzeczy, jak ilość trzęsień ziemi, chorób, epidemii, ludności zaangażowanej w wojnę. Co już poniekąd zostało tu poruszone. Źródło naukowe powinno pozostać obiektywne i niezaangażowane w nic, prócz czystej nauki. Np. podręcznik-kompendium historyczne wydane przez komunistów też można uznać za źródło historyczne, ściślej - histoii XX w., zwłaszcza I połowy, niemniej jasne jest, że nim nie jest i pisanie pracy np. o Powstaniu Warszawskim na podstawie tych źródeł mija się z celem. (Bez obrazy, komunistów użyłam tylko dlatego, że to jest dość dobitny przykład).

brrrrrr przecież my nie obliczamy daty Armagedonu tylko datę zrzucenia szatana na ziemie, a wyliczenia mozna wyczytać z Biblii. Przecież wyraźnie pisałam, ze nie liczymy daty Armagedonu bo się nie da

Gość to znaczy
że ten rok 1914 to jest data zrzucenia szatana na ziemię?

tak to data zrzucenia Szatana na ziemię i objęcia włądzy w niebie przez Jezusa, wydaje mi się, ze drukowanymi literami pisze się wyraźnie

Gość to znaczy
może trochę uprzejmiej, co? Niedokładnie wiem więc pytam, nie jestem sj i nie chciało mi się przekopywać przez 30 stron topiku żeby znaleźć akurat tę informację. To raczej ty sobie poczytaj drukowane, bo jak widziałem masz problemy ze zrozumieniem prostego tekstu z książki historycznej.

Gość to znaczy
i jak masz cierpliwość chodzić po domach to możesz mieć cierpliwość odpowiadać na kafe, zwłaszcza jak ktoś z własnej woli pyta bo to też jakaś forma głoszenia.

i jeszcze dopytam, bo też mam wątpliwości. Jedno to z tym objęciem władzy w niebie przez Jezusa. Jezus wg Świadków to Archanioł Michał. Dlaczego to on ma rządzić w niebie, a nie Bóg? Drugie to z życiem na odnowionej ziemi. Gdyby podliczyć wszystkich ludzi ze wszystkich tysiącleci i nagle powołać ich na ziemię, przecież się nie pomieszczą. Głupie pytanie, wiem, ale mam nieodparte wątpliwości. (no chyba, żeby zlikwidować morza, góry, pustynie... ale nie mieści mi się to w głowie, żeby likwidować tak fantastyczne piękno).

i kolejne, właśnie sobie przypomniałam. Archanioł Gabriel. Co z nim? (był jeszcze zdaje się Rafał/Rafael). Aniołów wyższego rzędu w ogóle miało być siedmiu, a nie jeden.

Anno, bez urazy, ale mialam wrazenie, ze wszystkie informacje przepisalas zywcem ze Straznicy- i nie jestem pewna, czy zreflektowalas to, co napisalas. Czy ty naprawde wierzysz w te fakty, ktore nam przytoczylas? Moze tak dla odmiany- co mowia inne autorytety: \"Czy ilość wojen wzrasta, jak wielu naukowców i laików naszego pokolenia sądzi? Odpowiedź wydaje się być jednoznacznie negatywna. Czy spojrzymy na liczbę wojen, ich powagę czy moc, nie odnajdziemy żadnej tendencji ani zwyżkowej, ani zniżkowej w okresie minionych 150 lat\" ( J. David Singer i Melvin Small, \"The Wages of War 1816 - 1965\". Statistical Handbook, Nowy Jork, Londyn, Sydney, Toronto 1972, s. 201.) \"Pewne ugrupowania religijne wskazują na dość niefortunny czas rzekomego wzrostu ilości trzęsień ziemi. Po części są oni wprowadzani w błąd przez zwiększoną ilość małych trzęsień ziemi, które są katalogowane i wykazywane przez nowsze, bardziej czułe stacje rozsiane po całym świecie. Warto wspomnieć, że ilość wielkich trzęsień ziemi od 1896 do 1906 r. była większa niż kiedykolwiek w innym okresie dziesięciu lat\". - prof. Charles Richter w \"National History\", grudzień 1969, s. 44. \"Klęski głodu poprzez stulecia były częstym zjawiskiem i zwykle traktowane były jako mniej lub więcej normalna niedola... Ale wszystko wskazuje na to, że zasięg głodu (we wcześniejszych czasach) był znacznie większy niż jest dzisiaj w prawie we wszystkich zamieszkałych miejscach na świecie\". - Bruce F. Johnston w swoim artykule na temat \"głodu\" w Colliers Encyklopedia, Editorial Director William D. Halsey, cz. 9 (Nowy Jork, 1979), s. 552, 553. \"Stworzenie... \'powszechnego targowiska\' mikrobów przeszło szczególnie intensywną, szybką, dramatyczną czy nawet można powiedzieć apokaliptyczną fazę w okresie 1300 - 1600 r.. Poświęcenie ludzkich istnień spowodowane ogólnym rozprzestrzenianiem się chorobotwórczych drobnoustrojów w ciągu tych wieków nie ma analogicznego porównania ani przedtem, ani potem\". - historyk francuski Le Roy Ladurie, \"The Mind and Method of the Historian\", Brighton, Sussex, Anglia 1981 r., s. 30. A tak swoja droga, to bardzo ciekawe byloby porownanie danych podawanych przez Straznice na przestrzeni lat. Wychodzi bowiem na to, ze statystki tam zamieszczone zyja wlasnym zyciem. Przyklad: \"Przebudzcie sie\" z roku 1961 podaje ponad 37 milionow ofiar 1.wojny swiatowej. W 1971 podana jest liczba 14 milionow, w 1983 roku 21 milionow. Natomiast oficjalne zrodla historyczne mowia o 8-8,5 milionach ofiar........ Ale zostawmy juz to- o wiele bardziej mnie interesuje, co swiadczy o tym, ze diabel zostal zrzucony na ziemie w 1914? do \"bardzo proste\"- w biblii tylko Michal nazwany jest konkretnie archaniolem. Gabriel i Rafal sa w tradycji chrzescijanskiej zaliczani do grona archaniolow.

przepraszam ale ja ostatnio mam problem z cierpliwościa źle ostatnio sie czuje i stąd moje rozdrażnienie Sorry ale chyba lepiej jak na jakiś czas zniknę

zgoda na jednego nazwanego archaniołem. Pytanie było ze względu na owe inne tradycje, najczęsciej wymieniające siedmiu.

Chrześcijaństwo swój podział istot anielskich oparło w dużej mierze na tradycji judaizmu. Dzieli ono anioły na dziewięć chórów anielskich: Serafiny, Cherubiny, Trony, Państwa, Księstwa, Zwierzchności, Mocarstwa, Archaniołowie, Aniołowie. NIe wiem, czy archaniolow jest 7. Ja znam 4: oprocz tych 3 wymienionych przez Ciebie, jeszcze Uriel.

ja natomiast pamiętam, że na religii mówiło się o trzech znanych z imienia w Biblii - Michała, Gabriela, Rafała. Natomiast w tradycji judeochrześcijańskiej jest ich siedmiu. Dokładnych informacji pod tym względem nie mam, ale się dowiem, bo zagadnienie wydaje mi się ciekawe. Aga, ty zdaje się siedzisz mocno w temacie - zapytaj może jakiegoś duchownego? Niech poda źródła. On tobie, ty nam :)

Gość alias12345
znalezione na innym forum: "Kościół katolicki głosi,że dzieci, które nie zostały ochrzczone nie mają pełnych szans na zbawienie, nie zasługują ani na piekło, ani na niebo, jedynie na limbus puerorum (otchłań lub zatoke dzieci). W przeszłości nieochrzczonym dzieciom odmawiano pochówku na cmentarzach i udziału ksiedza w pogrzebie, a Augustyn uznany przez KK za świętego głosił,że owe dzieci będą ukarane "wiecznym ogniem"! Pius X już w XX wieku grzmiał, że takie dzieci idą do otchłani, gdzie nie mogą cieszyć sie Bogiem i nie zasługuja na raj! Teraz w KK (na najwyższym szczeblu) trwaja dyskusje nad wycofaniem się z tych doktryn.KK chce zmienić nauczanie w tej kwestii i nauczać,że każde dziecko (od chwili poczęcia) będzie zbawione i będzie życ w Bogu. Czyli dotychczasowa PRAWDA o nieochrzczonych dzieciach przestanie być PRAWDĄ i zastąpi ją inna (słuszna!)PRAWDA o 180% różna od poprzedniej ?! Za tą JEDYNĄ SŁUSZNĄ PRAWDĘ, za którą katolik jeszcze wczoraj "dałby sie zabić" juz jutro ma "się dać zabić" za coś zupełnie odwrotnego?! Dobrze sie w sumie dzieje,że KK ma przemyślenia i chce naprawiać błedy w których tkwił przez wieki, ale w takim razie czy można mieć zaufanie do ustalen KK?Do synodów, papieży? Czy któregos dnia nie ustalą (a pracuja nad tym!),że nie ma czyśćca? Czy nie ustalą pewnego pięknego dnia,że modlitwy maja kierować do Boga jedynie poprzez Jezusa Chrystusa i tylko Jego prosic o wstawiennictwo? A nie przez dzieciątki powołanych przez KK świętych? Co powiedzą ludziom modlącym sie przed figurami św.Augustyna (tego od ognia wiecznego)? W jakiej sytuacji stawia KK swoich wiernych?! Naszego kochanego Yarpena również. Piszę "naszego" myśle też "mojego", bo wszyscy tworzymy fantastyczny "ŻYWY KOSCIÓŁ",kościoł ponad podziałami wyznaniowymi. Mam nadzieje,ze bracia katolicy się nie obrażą na mnie, bo nie było moją intencją obrażanie kogokolwiek. Jak FORUM to FORUM wyraziłam jedynie swoje przemyślenia." Czy to nie jest katolickie "Nowe Światło" ???? I przypominam że nie jestem SJ tylko poszukującą prawdy jeszcze katoliczką, żeby nie było niepotrzebnych ataków na mnie.

żebyście już na mnie nie krzyczały też się zaczerniłam i czekam na odpowiedzi

I jeszcze coś na temat Trójcy nierozwiniętego wg. mnie wątku sprzed kilku stron. Czytajac Biblię zawsze miałam pewnośc,że Bóg i Jezus to dwie różne osoby choć zgodne całkowicie ze sobą. Przytoczone przeze mnie poniżej wersety tylko mnie w tym utwierdzają. Mateusza 24:36 \"O dniu owym i godzinie nie wie nikt - ani aniołowie niebios, ani Syn, tylko sam Ojciec \" Jak to możliwe, że Syn (Jezus) bedąc jednocześnie Ojcem (Bogiem)czegoś nie wie? Dzieje 7:55 On zaś, będąc pełen Ducha Świętego, wpatrzył się w niebo i ujrzał chwałę Bożą oraz Jezusa stojącego po prawicy Boga Marka 15:34 A o godz. dziewiatej Jezus zawołał donośnym głosem: \"Eli, Eli, lama sabachtani?\",co w tłumaczeniu znaczy \"Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił?\" Jak Jezus będący zarazem Bogiem mógł myśleć, że SIĘ opuścić i mieć żal do samego siebie, że się opuścił ??? Mateusza 4:1 Potem Jezus zostal zaprowadzony przez ducha na pustkowie, aby go kusił diabeł. No jak Bóg Wszechmogący mógł się wystawiać na taką próbę?! Przecież to jest zupełnie nielogiczne!? Bardzo proszę moje pytania potraktować poważnie.

no super jak ja zadaję jakieś pytania to od razu wszyscy znikaja wrrrr

Gość Jacek J.
alias - jeśli założysz, że Syn Człowieczy miał n a Z i e m i PODWÓJNĄ naturę, czyli jednocześnie był człowiekiem, a Bogiem w niebie, to ułatwi ci zrozumienie. Bogu nie można zadać fizycznego cierpienia, człowiekowi tak. Boga nie można skusić, człowieka tak. Ofiara z Boga na Ziemi nie miałaby większego znaczenia, bo jakże można zabić Boga albo złożyć Go w ofierze? Nie można zabić tego, co jest nieśmiertelne. Można natomiast zrobić to z tym, kto jednocześnie jest człowiekiem i Bogiem - część człowiecza jest niedoskonała. Poszczególne osoby są tożsame co do swojej natury, ale stanowią jednocześnie trzy oddzielne osoby. Pojęcie Trójcy jest bardzo ciężkie do zrozumienia, to prawda. Nie ty jedna się nad tym głowisz :)

Gość kolejny raz
No prosze i znow Ania nas opuscila, ale teraz nie bylo zadnych atakow? A moze nie potrafila nam odopwoedziec na zadane pytania? A moze wystraszyla sie ze mozemy miec racje? Moze zmusilismy ja do samodzielnego myslenia i dochodzenia do wlasnych wnioskow?- a to nie spodobaloby sie w Zborze. Pozdrawiam Cie Aniu serdecznie!!!

Gość Jacek J.
a z tymi nieochrzczonymi dziećmi, to imho to była bardziej kwestia polityki kościoła a nie jakaś wielka prawda. Ja i wielu wierzymy, że każdy dobry człowiek może być zbawiony, niezależnie od wyznania. No bo co za sens miałoby potępienie ludzi, którzy nigdy nie mieli nawet okazji by spotkać się z chrześcijaninem, a co dopiero przyjąć wiarę. Hehe. Za to jak się pomyśli o tym w kwestii ekonomicznej, to już jest całkiem inaczej :o Dobro to coś więcej niż tylko pokropienie nas w dzieciństwie wodą święconą. Kościół też ma na koncie głupoty.

dzięki Jacek ale tej Trójcy dalej nie rozumiem, a może to \"wielka tajemnica wiary\" kolejny raz--> a ty co umiesz napisać coś mądrego czy tylko atakować, jakbyś była jedyną katoliczką na tym forum to też ,miałabyś już dość

Gość kolejny raz
Ale ona nie jest jedynym SJ. Zawsze ma jakas wymowke...jesli tak super orientuje sie w zalzoeniach swojej wiary to chyba powinna znac podstawowe odpowiedzi? Katolicy nie sypia wersetami z Bilblii jak z rekawa ale oni nie chodza od drzwi do drzwi a SJ tak, wiec wydaje mi sie ze jakas fundamentalna wiedze powinni posiadac.Chcialabys aby ktos taki jak Anna zapukal pewnego razu do twoich drzwi?

Gość kolejny raz
Wiesz co, tak naprawde to szkoda mi tych ludzi.Zyja we wlasnym swiecie, wedlug wlasnych zasad, i dobrze.Jedyne czym mnie draznia to swoim przekonaniem ze tylko oni maja prawo byc zbawionym, a cala reszta to biedni ludzie, ktorzy nie mieli jeszcze szansy poznac Boga. Uwazam ze sa malo otwarci na swiat,a moze po prostu zastraszenie przyjsciem konca swiata i utrata szansy na zbawienie? Czy milosierny Bog skazal by nas na zycie w wiecznym strachu?

Gość jhhyg

Drogi Aliasie: na poczatke chcialabym wiedziec, czy jestes SJ, krytycznym katolikiem, czy poszukujacym. To tak dla mojej osobistej orientacji :) Nie denerwuj sie, jak nie dostaniesz odpowiedzi od razu- nie zawsze ktos jest na forum i nie kazdy potrafi ci odpowiedziec. A teraz do twoich fragmentow: Mt 24,36- Syn nie wie jako czlowiek (wierzymy, ze Jezus byl prawdziwym Bogiem i prawdziwym czlowiekiem). O Triumfujacym Jezusie podaje Biblia bowiem, ze sa w nim \"wszystkie skarby mądrości i wiedzy są ukryte\" (Kol 2,3)- a wiec rowniez wiedza o dniu i godzinie. Dzieje 7:55 On zaś, będąc pełen Ducha Świętego, wpatrzył się w niebo i ujrzał chwałę Bożą oraz Jezusa stojącego po prawicy Boga. Fragment swiadczy o wspolkrolowaniu Jezusa z Ojcem. \"Po prawicy\" nie oznacza zadnej ujmy, bo w Ps 110 rowniez Jahwe jest po prawicy Pomazanca. W psalmie tym raz Jahwe jest po prawicy i raz Pomazaniec Bozy. A o czym swiadczyc mial ten werset wg Ciebie? Ze kroluja razem? To zadne odkrycie. Marka 15:34 A o godz. dziewiatej Jezus zawołał donośnym głosem: \"Eli, Eli, lama sabachtani?\",co w tłumaczeniu znaczy \"Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił?\" Slowa te pochodza z Ps22, ktory jest proroctwem meki Jezusa (np. werset 19: \"moje szaty dziela miedzy siebie i los rzucaja o moja suknie\"). Czy nie wydaje Ci sie, ze uzycie slow psalmu wskazuje na wypelnienie sie starych proroctw? Slowa te oznaczaly dla Zydow wyraznie, ze ten umierajacy na krzyzu byl tym Zapowiedzianym przez proroctwa ST. Jezus przemowil slowami psalmu, \"aby sie wypelnilo Pismo\" (J19,28). Mateusza 4:1 Potem Jezus zostal zaprowadzony przez ducha na pustkowie, aby go kusił diabeł. Jezus jest dla nas, ludzi, przykladem- nie zauwazyles, jak w tym fragmencie drwil sobie z diabla? Przeciez nie dal sie skusic, pokazal, jak odpierac ataki diabla... MOze powinnismy sobie przypomniec historie Hioba? Tam to Jahwe wdal sie w dyskusje z diablem i nikt nie pisze, ze to cos nielogicznego. Ustosunkowalam sie tylko do twoich cytatow. Poniewaz nie znam twoich ogolnych watpliwosci, nie bede tutaj pisac elaboratu na \"udowodnienie\" Trojcy sw. do \"bardzo proste\": mam tylko takie informacje, jakie znajde w necie- nie mam intensywniejszych kontaktow do ksiezy. To prawda, ze Biblia nazywa tylko 3 aniolow z imienia. Cala reszta to juz w apokryfach i innych pismach. Do tego trzeba dodac, ze takze islam wierzy w archanioly. I faktycznie jest ich zwykle 7.

Wkurzyłam sie. napisałam dość długiego posta i komp mi sie zwiesił. wybaczcie ale teraz nie chce mi sie go pisac jeszcze raz. :( złośliwość rzeczy martwych nie zna granic, komp zwiesił sie w momencie gdy wysyłałam posta. :( :(