Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa99

Jak to jest ze Świadkami Jehowy??

Polecane posty

Gość polecammmmmm
uuuuuuu to jehowi nie znają Knorra uuuuuuuuuuuuuuu to ich nie poinformowali o tak ważnej przez lata osobie? wstyd że nie wieci kim był i ttrochę wstyd że tak wami rządził, ale kasy naczepał że hej

Gość OOOO
Tak masz racje bóg powiedział niezbijaj ale powiedział również aby wustżegać sie od krwi . Zanim coś sie powie trzeba dobrze znać zródłu a u ciebie tego niewidać.....

Gość polecammmmmm
o jakim źródle mówisz o waszej fałszywej biblii.??? czy może strażnicy???

Gość oooo
Jak byś chciał/a wiedzieć to mamy taka sama biblie lecz z waszej wyrzucono imie boga i zastopono je tytułam pan , bóg czy ojciec. Można to sprawdzić . Niewiem ila macie lat ja mam dopiero 14 i nieda sie wszystkiego opanować w tak krótkim czasie !!!!

Gość pomaranczowazwyboru
ja zgadzam sie z 14 latkiem a nie jestem swiadkiem swiadkowie nie deklaruja daty konca swiata bo tego nie wiedza nawet aniolowie w niebie ja nie jestem swiadkiem i juz chyba niebedzie ale naprawde nie moge sie doczekac az zobacze wasze miny w momencie armagedonu bedziecie sobie pluc w brode i dobrze wam tak!!!

Gość motylek31
bzyku 14 lat popieram Cie ja studiuje wlasnie biblie i dopiero teraz otworzylam oczy na to wszystko reszta to co pisze o was beirze te opowiesci chyba z rekawa,nie znaja was wogole \,nie maja pojecia o czym mowia.

Gość do motylka
na otwieranie oczu niewiele można poradzić, zastanów się tylko nad jedną rzeczą - o ile jeszcze potrafisz myślec samodzielnie - studiujesz Biblię, czy jehowickie borszurki? bo jak znam studium śJ, to polega ono właśnie na studiowaniu ich własnych publikacji - a na potwierdzenie swoich racji przytaczają sprytnie wybrany fragmencik PŚ. Jesli nie mam racji a Ty rzeczywiście studiujesz Biblię, to czytasz ją, a potem zastanawiasz się, co przeczytałaś - tak wygląda praca z tekstem. pozdrawaim, rzycząc prawdziwego "otwarcia" oczu.

Gość do motylka
życząc oczywiście :(

Gość biedny czternastolatku
z człą pewnością śJ nie mają takiej samej Biblii, jak reszta chcrześcijańskiego świata - i nie imię Boga jest tu zasadniczą róznicą. Chodzi o treśc, i sens, która w jehowickiej jest zmieniona i wypaczona. A wracając do imienia Boga - to śJ wypaczyli w związku z Bibilą Jego sens, wprowadzając je np. według włąsnego uznania do Nowego Testamentu gdzie w oryginale nie występuję. jeśli zbrodnią przeciw Imieniu Boga jest je omijać - to taką samą zbrodnią jest je nadużywać. A brak imienia Jahwe w ST wywodzi się jeszcze z czasów, gdy Żydzi traktując dosłownie przykazanie "nie będziesz brał imienia Pana Boga swego..." zaprzestali wymawiania Go, obawiając się złamania boskiego przykazania i Jego gniewu. nie mówiąc już o tym, że to co nazywasz imieniem Boga, jest jedynie umowną rekonstrukcją, i wcale nie wiadomo, czy rzeczywiście brzmiało tak, jak to sobie umyśliliście.

do...biedny czternastolatku Mądrze piszesz. To wszystko prawda, ktorej świadkowie Jehowy nie znają. Do Biblii wprowadzili wiele zmian, ktore wypaczaja sens wersetów. Wbrew temu co tu niektorzy podają, świadkowie Jehowy kilkakrotnie wyznaczali date armagedonu, ostatnio mial nastapic zdaje sie w 1975 roku. A

Gość oooo
W księdze Izajasza 12:24 jest napisane cytuje "Dzieki składajcie Jehowie !Wzywajcie jego imienia . Oznajmiajcie wśrud ludów jego czyny. Wspominajcie , że jego imie jest wywyzszone". Słowa mówia same za siebie !!! Aby wywyższać imie Boga , a nie zastępować go tytułami :)

Gość oooo
Chce dodać , że wcale nie jestem biedna . Wszystko to co robie dla Boga przynosi mi wielką radość :) Ulu Biblie mamy taka sama , lecz sa rużne przekłady Pisam Świętego . Możesz zapoznać sie naszym przekładem i porównać ze swoim i zobaczysz ,że treść i sens jest ten sam !!!

Gość biedna czternastolatko
piszesz tak, jakbyś nie dostrzegała sensu przytoczonego przeze mnie fragmentu Dekalogu, który tez przeciez jest częscią Biblii. Próbujesz zaprzeczać jednym słowom biblijnym poprzez cytowanie innych - jaki sens? A wracając do imienia Boga - nie wiesz nawet, czy posługując się imieniem "Jehowa" używasz prawdziwego imienia Boga, więc po co ta dyskusja? Mało tego, współczesne rekonstrukcje wskazują raczej na wersję "Jahwe" - śJ wiedzą o tym doskonale, ale obstaja przy swoim - no właśnie, dlaczego? Skoro imię Boga ma dla was taka wartośc, jakim cudem cały czas posługujecie się tym, które prawdopodobnie jest błędnie odtworzone?

Gość oj nie ładnie jehowici
dajcie sobie spokój z sektą jehowych. Imię jehowa jest fałszem. Studiuję Biblię od kilkunastu lat. Macie wszydtko pozmieniane w waszej biblii. Wiele słów nie pokrywa sie z oryginałem. Kto wpaja wam taką ciemnotę- czy to wasz sposób na zycie.??

Gość do tego co wie więcej niż g...
piszesz takie bzdury, że aż szkoda czytać, ale ponieważ odnosisz się do mojego wpisu (ten powyżej) a nie wszyscy wiedzą o co chodzi, to ci odpowiem. Data rozpowszechnienia własnego "przekładu" czy raczej własnej wersji Biblii śJ nie ma żadnego znaczenia - ale może wiesz, dlaczego, pokusili się o własną? Ja wiem - za dużo ich twierdzeń nie pasowało do Biblii więc trzeba ją było tak przetłumaczyć, żeby uzasadnić własne twierdzenia - a to juz prawdziwa zbrodnia na PŚ, bo przez tę ingerencję uczynili z Biblii własne słowo, słowo swojej organizacji,a nie słowo Boże. po drugie - skoro forma imienia Boga nie ma znaczenia, po co całe zamieszanie? Po co wytykanie ludziom, że śJ jako jedyni posługują się własciwym imieniem - skoro to nie jest prawda? A skoro o formy wielbienia chodzi - po owocach ich poznacie. Ja znam właśnie te "owoce" - i fakt, że do rzeźb się nie modę ani ja, ani oni - nie ma większego znaczenia.

Przeklad Nowego Świata jest, niestety, niewiarygodny. Juz samo wstawienie w Rzymian, 10:13 imienia Jehowy zamiast Jezusa jest niedopuszczalne. Cały rozdzial 10 mowi o Jezusie, okresla Jezusa Panem, nakazuje wzywać jego Imienia. Przeklad Nowego Swiata wstawia tu Jehowę i zmienia cały sens. I teraz pytanie. czy Świadkowie biora odpowiedzialnośc za ewentualne nieuzyskanie zbawienia przez ludzi, ktorym przekazali zle nauki? Kto wzywa imienia Jezusa będzie zbawiony. I nie ma innego imienia gwarantującego zbawienie. Świadkowie każa wzywać imienia Jehowy. Postepuja więc wbrew nakazowi biblijnemu.

oooo Porownywałam biblie i znalazlam troche róznic. Ponadto werset, ktory przytoczylaś (Izaj.) to Stary Testament. Tam rzeczywiście chodzilo o Jahwe. Ale Bóg dał ludziom obietnice, ze dostaną inne imię do czczenia, własnie Jezusa, o ktory ST często wspominał. Jest duzo wersetów w NT, ktore mowia o tym, że Jezus jest PANEM. Kto wzywa imienia PAŃSKIEGO, a więc imienia Jezusa ten bedzie zbawiony.

Gość Boanerges
Świadkowie Jehowy są politeistami. Wierzą w dwóch bogów. Pierwszego Jehowe i drugiego stworzonego przez niego Jezusa - przeciez jest on nazywany wielokrotnie Bogiem ;-) a podobnie i byli np. bogowie greccy niższi, stworzeni i służący innym bogom. ;-)

Gość nawróccie się jehowi
przecież wasze sakramenty nie są nawet ważne

Gość dziolcha
na temat swaidkow niestety moge opowiedziec bardzo duzo. ku mojemu i moeje rodziny nieszczesciu babcia jest od bardzo dawna zagorzala zwolenniczka tej tylko wiary. dawno temu juz stwoerdzilam ze ludzie tam nalezacy nie maja rowno pod sufitem. nie raz bylam na tych ich spotkaniach itp i niestety stwierdzam ze jest to 100% sekta. uderzaja w psychike czlowieka a nie od dzis wiadomo ze czy slabszy czlowiek tym bardziej da sobie wmowic ze biale jest czarne. nie chce mi sie tu pisac o ich "zasadach" bo napewno nie jeden z was juz je opisal na forum. uwazaja sie ze swietych chodzacych po tej ziemi. bracia i siostry bo tak sie nazywaja sie ideali, jakze swieci a wiecie co gowno prawda. swiece miedzy soba oczami a jak nikt nie widzi zwszystkie zasady sa lamane. znam nie jedengo czlowieka ktory poczul jakie to gowno i odrazu z tego burdelu odchodzil . i nie wierzcie jakia miloscia oni sie kieruja. mopja babcia majac 80 lat chodzi po ulicach, czy w sniegu czy w deszczu czy slonce i "glosi" slowo boze. niech korwa innie zasuwaja na ulice i rozdaja straznice czy przebudzcie sie. gdyby ci barcia i siostry sie szanowali takiej osobie jak moja babcia odpusciliby lazenie po ulicach, ale po co?!!!! ja mam jedno zdanie na temat tej wiary. WSZYSCY SWIADKOWIEJ JESTESCIE JEBNIECI I NIKT MI NIE WMOWI ZE NIE JESTECIE SEKTA, ZA BARDZO WAS POZNALAM.

podzielam twoje zdanie w 100 PROCENTACH. TO SEKTA

Gość Boanerges
Ludzie to, że się z kimś nie zgadzamy nie znaczy byśmy mieli kogoś atakować. Agresja rodzi agresje a jeśli ktoś jest w błędzie to można tej osobie pokazać to poprzez weryfikację nauk Biblijnych, albo miłościa która się okazuje takim osobom. Trochę szacunku dla innych że już nie wspomnę o miłości jaka jest ukazana w ewangelii.

Gość dziolcha
Boanerges- czyty uwazasz ze my poprzez swoja milosc i biblie nie probowalismy nawrocic babcie?!?!?!?!?!? gdyby bylo tak jak piszesz to kazdej niedzieli chodzila by do kosciola a nie na spotkanie do zboru!!!!!!!!1

Gość dziolcha
Boanerges- czyty uwazasz ze my poprzez swoja milosc i biblie nie probowalismy nawrocic babcie?!?!?!?!?!? gdyby bylo tak jak piszesz to kazdej niedzieli chodzila by do kosciola a nie na spotkanie do zboru!!!!!!!!1

Gość dziolcha

przecież wasze sakramenty nie są nawet ważne

ooooooooo jak wiele razy próbowałam nawracać jehowych ale oni są tak osaczeni przez ich zbór, że maja klapki na oczach

Gość Boanerges
dziolcha tu nie chodzi o to tylko by na siłę niczego nie robić, nie agresją. A co do świadków w polsce nie ma żadnej sekty względem Prawa Polskiego ponieważ Prawo tego nie reguluje. ;-) Dziś jest wiele znaczeń słowa sekta. Nawet świadkowie Jehowy nie wiedzą co za tym słowem się kryje. Poza tym sami świadkowie inne religie w tym katolicyzm nazywają sektą ;-) Natomiast co do życia wiecznego to chrześcijanie nie mają tego z uczynków a z łaski Chrystusa. ;-) natomiast co do czarnych owiec jak ktoś pisze... to czemu świadkowie tak wytykają te czarne owce w innych religiach? ;-) Natomiast co do znawców katolicyzmu - wielu takich słyszałem i ani jeden świadek nie potrafił mi odpowiedzieć w co wierzą katolicy :P Nawet przedstawiciele Strażnicy się mylą w wywiadach jakie udzielają prasie kiedy mówią o chrześcijanach w co tamci jakoby wierzą. ;-) Czy Koościół Katolicki robi nagonke na Świadków Jehowy? No taaaak wystarczy zobaczyć ile to KK pisze w swoich publikacjach o świadkach - watykan wręcz zalewa księgarnie księgami swoimi (z IMPRIMATUR) gdzie półki wszędzie się uginają. Za to w Strażnicy nic nie pisze się o tych straaasznych katolikach.

Gość dziolcha
gowno wiecie - wlasnie takich osob jak ty nie lubie. sluchaj nie raz bylam swiadkiem jak moja babcia dawala biednym samotnym czy chorym "siostrom" czy "braciom" pieniadze, boze do oni biedni, musza sobie pomagac itd itd. wiesz dla mnie to jest smieszne bo ktos wykorzystuje ta starsza kobiete tylko dlatego ze uwierzyla w tego boga i uwaza ze trzeba teraz dawac pieniadze innym. moglabym podac naprawde wiele przykladow jaka jaka to milosc miedzy nimi a zawsze sie okazuje ze chodzi o pieniadze i skoro gowno wiecie jestes taka oczytana czy w temacie to chyba nie zaprzeczysz ze glowny brat ma zazwyczaj bardzo duzo pieniedzy dzieki takim naiwnym i wierzacym babcia jak moja. w kosciele mnie nikt nie zmusza zebym dawala na tace a tu trzeba za wszystko placic. doszlo do takiego absurdu ze babcia zbiera makluature zeby mozna bylo sale wyremontowac ,wiesz smieszne to jest. a jak jestes taka madra to bierz straznice i mykaj na ulice glosic pismo a wtedy pogadamy!!!!! "a jeśli chodzi o to co napisała że działają na psychike to jest jedna wielka nieprawda chcesz to jestes swiadkiem nie chcesz to nie jestes nikt nie robi ci problemu a jak myslicie dlaczego nikt nie lubi świadków? bo mają racje i to właśnie najwiekszy zbrodniarz w historii dał na nich nagonke kościół katolicki który jest jednym wielkim fałszem i zaprzeczeniem w sobie" po ty cytacie piszesz jak moja babcia, ktora na rzecz swoich barci i siostr wlasnej rodziny ssie wyparla mowiac ze my jej do nieba nie wezmiemy....... nikt w zadnej religi nie wypiera sie rodziny a u was jest nietolerancja na katolikow i tylko weszycie kogo mozna zwerbowac., na szcescie sa na ziemi tacy ludzie jak ja ktorzy w te wasze gowno nigdy nie wejda!!!!!!!!!!

Gość Boanerges
dziolcha tu nie chodzi o to tylko by na siłę niczego nie robić, nie agresją. A co do świadków w polsce nie ma żadnej sekty względem Prawa Polskiego ponieważ Prawo tego nie reguluje. ;-) Dziś jest wiele znaczeń słowa sekta. Nawet świadkowie Jehowy nie wiedzą co za tym słowem się kryje. Poza tym sami świadkowie inne religie w tym katolicyzm nazywają sektą ;-) Natomiast co do życia wiecznego to chrześcijanie nie mają tego z uczynków a z łaski Chrystusa. ;-) natomiast co do czarnych owiec jak ktoś pisze... to czemu świadkowie tak wytykają te czarne owce w innych religiach? ;-) Natomiast co do znawców katolicyzmu - wielu takich słyszałem i ani jeden świadek nie potrafił mi odpowiedzieć w co wierzą katolicy :P Nawet przedstawiciele Strażnicy się mylą w wywiadach jakie udzielają prasie kiedy mówią o chrześcijanach w co tamci jakoby wierzą. ;-) Czy Koościół Katolicki robi nagonke na Świadków Jehowy? No taaaak wystarczy zobaczyć ile to KK pisze w swoich publikacjach o świadkach - watykan wręcz zalewa księgarnie księgami swoimi (z IMPRIMATUR) gdzie półki wszędzie się uginają. Za to w Strażnicy nic nie pisze się o tych straaasznych katolikach.