Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Melody30

Jak się robi ZRAZY?? Poproszę o przepis

Polecane posty

Gość google ci pomoze
!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mieso mielone
1/2 kg wieprzowe lub z drobiu + cebulka drobno pokrojona + 1 jajko + sól, pieprz, majeranek + bułka czerstwa namoczona w mleku lub wodzie (bułkę przed dodaniem do miesa trzeba odcisnąć lub można dodać do mięsa bułke tartą i troche wody) wszystkie składniki wymieszać uformować tzw. klopsy ( tak się mówi po poznańsku) obtoczyc w bułce tartej i piec na rozgrzanym tłuszczu aż zrobią się brązowe. Pamietaj, że gaz trzeba przykręcić na mniejszy bo spalony tłuszcz to trucizna. Smacznego !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mielone to chyba nie zrazy
? zrazy to chyba śląska rolada :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eeeeeeeeee
to nie jest zadna rolada. Rolada to mięso zawijane w środku z farszem :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie wiem jak wy ale ja uwazam ze zrazy to sa zawijance wolowe z ogorasem boczkiem czy slonina i do tego sebukla, mianowicie wolowinke rozbijamy cos na a\'la schabowe w rodek wkladamy cwiartke ogorka kiszonego,plaster boczku,pare piorek cebuli zwijamy zapinamy wykalaczka obtaczamy wmace na rozgrzanej patelni rumienimy z kazdej strony podlewamy odrobina wody i dusimy w soie wlasnym do miekkosci na koniec przyprawiamy sola lub wegeta przyprawy wedlug uznania! ale to jest moje zdanie:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Do gabi ...
To są rolady :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość e tam...
zrazy to uzmażone ( jak powyżej), a potem wrzucone dfo rondla, zalane wodą z przyporawami, na małym ogniu podduszane , zagęszcza się na koniec sos i juz.Acha! Do mięsa podczas mieszania należy oddać dużo psiekanej pietruszki.Sos można zrobić jaki sięchce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zawijane Składniki 1 kg wołowiny bez kości, 2 ogórki kiszone, 10 dag słoniny, cebula, 2 suszone grzybki, po łyżce musztardy, oliwy i mąki, łyżeczka vegety, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia Jak ważyć? Sposób przyrządzania Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1,5-2 cm. Rozbić starannie tłuczkiem z obu stron, oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić oliwą. Cebulę, ogórki i słoninę pokroić w drobniutką kostkę, wymieszać z musztardą. Nałożyć farsz na płaty mięsa, ciasno je zwinąć i obwiązać nitką. Zrazy zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać umyte grzybki, vegetę, podlać wodą (ok. 1,5 szklanki), przykryć pokrywką i dusić do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby dodając wody. Miękkie zrazy wyjąć, usunąć nitki. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać do sosu, zagotować, włożyć zrazy. Podawać z kaszą gryczaną na sypko i surówką z czerwonej kapusty. i co dłupio Wam ? :D tak powiedziało google - a ono wie co mówi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×