Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ewa.....

moje dziecko ma atopowe zapalenie skory POMOCY

Polecane posty

Go艣膰 kr
R贸bta co chceta!!! :) dajcie si臋 zatem "wkr臋ca膰" koncernom farmaceutycznym, kt贸re faszeruj膮 Wasze dzieci sterydami (nie przynosz膮ce ulgi w objawach AZS!), kt贸re spowoduj膮 u Waszych pociech osteoporoz臋 i ca艂kowicie rozreguluj膮 gospodark臋 hormonaln膮! pozdrawiam ps.A alveo NIE WOLNO sprzedawa膰 przez internet!!!Z tego co wiem taka jest polityka firmy.Kto艣 kto robi jest oszustem!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
wyprobuwalam na sobie juz chyba wszystko na azs-sterydy(masci, zastrzyki), immunosupresje, kremy, oliwki, antyhistamine, masc chinska, kapiele, diety, bla bla i wszystko to na nic.generalie rzecz biorac tego wyleczyc sie nie da(to nie moja opinia a fakt).moga byc remisje-mialam pare lat ale jak wraca to jest i nie pojdzie sobie.sterydy i immunosupresja dzialaja ale maja takie skutki uboczne ze to nie ma sensu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 77Madzik
Nie trzeba odrazu przywala膰 sterydami Moje dziecko wyvchodzi bez nich Stosuje ketotifen, viosept i elidel! Wszystko bezpieczne A najaw偶niejsze w AZS to nat艂uszczanie -bo sucha skora baaardzo sie niszczy! Wiec nat艂uszczam co 6 godzin czasami nawet czesciej. No i dieta - tak dieta to podstawa Jeden nowy produkt na tydzie艅 (wiem ze to nudne i zmudne i tyle smakow chcialoby sie dizecku pokazac ale trzeba uzbroic sie w cierpliwosc i pomalutku do przodu) Wiec 1den na tydzien zaczynam od podania go wformie soczku-jak sie da- 1-2艂yzeczki na stepnego dnia juz jakies 15 ml poznej 40ml i jak wszystko ok to podaje ten sam owoc-warzywo w formie sta艂ej Tu pije sobie soczek a do buzi w臋druje znow 1-2 艂yzeczki nowej papki. I co wa偶ne w przypadku wystapienia nieiwelkiej reakcji alregicznej nie odstawiam produktu tylko komtynuluje podawanie bez zwiekszania dawki Organizm musi nauczyc sie ja trawic-tolerowac Jesli wycofywalabym sie z kazdym produktem jak tylko dostanie obiay alergiczne to nie jad艂by teraz pewnie nic a tak to ma juz bardzo bogaty jad艂ospis. A i jeszcze jedno jak obiawy alergiczne sie nasilaja lub nie ustepuja pomimo nie zwiekszenia dawki mozna zrobic pare dni przerwy podczas ktorej podaje sie pewny sklad jedzneia i znow probuje podac ten "NOWY" produkt je艣li zn贸w sie nie przyjmie to dajemy sobie z nim spok贸j al e tylko na miesiac czy dwa i znow atakujemy! Moj synus z ciezkiej alergii -bylo juz tak ze jego organizm ledwo co tolerowal bebilon amino (pepti powodowalo olbrzymie wymioty a na nutramigen w przeciagu paru miesiecy sie uczulil) wyszed艂 i obecnie je NAN HA!! Co uwa偶am za rewelacyjny sukces! Mysle ze podstaw膮 w AZS jest pielegnacja i odpowiedni nie za duzy ale zawsze jakis kontakt z alergenami. A leki, leki to tylko wspomaganie. Pierwsze dawki NAN HA podawa艂am 艂acznie z ketotifenem stopniowo zmniejszaj膮c jego dawke az do ca艂kowitego odstawienia. B膮dzcie dobrej my艣li i nie wierzcie w cuda -szegolnie te co poci膮gaja za soba wydatki pieni臋dzy!! TRZYMAJCIE SIE!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szarki
najlepsi specjalisci sk贸rni sa w lublinie tam znajduje sie szpital

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja ...
balneum hermal plus.a nie herbal:)):))to na pocz膮tek:)) a mozna stosowac u dzieci , nawet tak ma艂ych ale na to tez moze miec dziecko uczulenie sa tam r贸zne olejki na kt贸re dziecko tez moze byc uczulone..Oliatum jest tez dobre a ja polecam serie kosmetyk贸w IVOSTIN ,,s膮 super:))cenowo takie same jak oliatum i balneum..ale s膮 super:)) krochmal tez moze byc i jest chyba najtanszy i najlepszy spos贸b na r贸znego rodzaju wypryski na sk贸rze dzieci膮tka:)) elocom to masc sterydowa i kurcze takiemu malenstwu juz smarowac twarzyczke sterydami...??nie wiem czy to dobry pomys艂...ale skoro tak lekarz zaleci艂.. pozdrawiam:))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 77MAdzik
Ja polecam OLIATUM ! 艢wietne !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gusia 1
super ewa ze zalozylas taki topik, my strasznie gryzlismy sie z tym problemem a tym bardziej jak mala sie drapala, chociaz na poczatku nie, no i nie wyglada to najladniej, na buzi na szczescie nie ma juz od jakiegos czasu a tak wogole moja coreczka ma 6 mies i od okolo 4 mies chyba AZT, od poczatku uzywalam do smarowania Oilatum plus bylo ok bo nawilzal, ostatnio kupilismy balneum baby jest rewelacyjny, kapiemy ja co jakis czas w krochmalu i na przemiennie w mydelku niwea i po kapieli smarujemy ja balsamem nivea, taki wypracowalismy sobie system sami, nie mozemy uzywac oliwek dla dzieci, probowalismy tez z olejem ale nie przynosi dobrych rezultatow, wazne jest tez w czym robimy pranie, niestety w naszy przypadku jelp uczula jeszcze bardziej, al;e kupilismy w plusie zwykly bobo czy cos w tym stylu jest super jak na razie. jestesmy pzreciwni jakims sterydom, choc strasznie nam szkoda naszego maluszka, ostatnim razem zanim wyleczylam jej balneum to miala bardzo duzy nawrot na brzuszku. My odzywiamy sie bardzo dobrze, ale teraz zaczelismy dawac malej do probowania roznego rodzaju inne pozywienie, poniewaz jakis posilek mam zamiar wprowadzic jak skonczy 6 mies.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jamama.synka
ewa my tez przechodzilismy problem... Moj synek ma roczek a jeszcze kilka miesiecy temu byl caly zsypany... teraz zeszlo praktycznie wszystko, pojawia sie tylko czasami. Moje rady sa takie: po pierwsze odstawilam wolowine i kurczaka - wiele mam je tylko kurczaka nie pamietajac, ze dzieci z AZS najczesciej maja uczulenie na mleko i przetwory, plus jaja... kurczak ma bialko, ktore jest tez w jajku, podobnie sprawa wyglada z wolowina - lekarze mowia ze nalezy odstawic mleko i inne "krowiaki" a nic nie mowia o wolowinie - a przeciez to tez bialko krowie!! Ja odstawilam jedno i drugie, jem tylko wieprzowine (oczywiscie odstawilam nabial i jaja). Moj synek jest na tyle duzy ze je zupki przeicieranki z wieprzowinka i warzywami, co wazne - dodaje do kazdej przecierki malutka lyzeczke maselka (maslo to tluszcz, nie bialko jak probuja tlumaczyc niektorzy) - u nas oprocz problemow ze skora byly tez potworne bole brzuszka, placz i marudzenie... teraz tego nie ma:) Aha, wazne jest unikanie glutaminianu sodu - to taki dodatek w prawie wszystkich przyprawach, vegecie, kostkach rosolowych itp... sam w sobie raczej nie powoduje alergii ale nasila ta, ktora dziecko ma. Pozostaje gotowanie we wlasnym zakresie. Unikam tez slodyczy (ktoras mam napisala o czekoladzie - prawie kazda ma mleko!!) i cukru. U nas to pomoglo:) A na zmiany na raczkach i buzce sterydy stosowalam tylko chwilowo, zeby nadgoic to co bylo bardzo brzydkie, pozniej dermosan tlusty i pomagalo. Pozdrawiam i zycze sukcesow w walce z ta okropna choroba

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mamusianatalki
moja c贸rcia te偶 ma azs .tropi臋 alergeny ale kiepsko mi to wychodzi i pr贸buj臋 jeszcze wytropi膰 dobrego lekarza w lublinie i te偶 kiepsko mi to wychodzi. czy u waszych dzieci teraz w czasie tych upa艂ow zaostrza si臋 stan ??? u natalki strasznie , okropnie si臋 poci nie wiem jak sobie sobie z tym radzi膰 ?ma kto艣 jaki艣 pomys艂? normalnie stosuje dermobas臋, elidel, do k膮pania emolium a po k膮paniu balneum lotion mo偶e by co艣 zmienic poradzcie natalka ma dwa latka

Udost臋pnij ten post

DLA MAM Z WARSZAWY!!! W Warszawie, przy szpitalu 艣w Lazarza jest przychodnia dermatologiczna dla dzieci. Telefonu niestety nie mam :( ... A na przesuszon膮 sk贸r臋 polecam ma艣膰 cholesterolow膮 z witamin膮 A, robion膮 w aptece. Popro艣cie o ni膮 pediatr臋, jak wypisze odpowiedni膮 recept臋 to nawet b臋dzie ta艅sza... Je艣li chodzi o krochmal, to nie zauwa偶y艂am u syna jakiegokolwiek uczulenia na艅, za to rumianek uczuli艂 go tak, 偶e nawet za uszami i na powiekach mia艂 uczulenie... Nadmanganian potasu jest 艣ci膮gaj膮cy, antybakteryjny, dobry gdy dziecko ma osp臋 lub odparzenia. Trzeba KONIECZNIE ROZCIE艃CZA膯 te kryszta艂ki w innym naczyniu, nie w wannie , a potem ten fioletowy p艂yn dola膰 do k膮pieli i mocno i dok艂adnie wymiesza膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dla dzieci
Ewo skad jestes? Moj synek tez mial alergie..i te szorstkie plamy. ok 4 roku zycia przesz艂o pomog艂a nam jedna pani doktor ale z warszawy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dla dzieci
z tego co pamietam stosowala gencjan臋 na te ranki..i wiem ze to wysusza i bylo to na dodatek banda偶owane.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lena_
Moje dziecko w艂a艣nie przechodzi "zaognienie" atopowego zapalenia sk贸ry. Po raz pierwszy trafili艣my do dermatologa latem.Lekarz przeprowadzi艂 wywiad co do mojej diety (karmienie piersi膮),stosowanych 艣rodk贸w chemicznych i kosmetyk贸w,upewni艂 si臋 czy aby na pewno odzie偶 Malucha jest bawe艂niana,itp itd W efekcie nie stwierdzi艂 nic na pewno.Powodem zaczerwienienia sk贸ry,dotkliwej wysypki i okropnie wr臋cz poranionych delikatnych zgi臋膰 kolan,艂okci,okolic szyi mog艂o by膰 zbyt wiele czynnik贸w od kiepsko wyp艂ukanych kaftanik贸w,poprzez zjedzonego przeze mnie loda,do kwitnienie czego艣 tam,czy nawet kontaktu dziecka z obcymi.. No doprawdy.Przepisano w贸wczas kropelki 艂agodz膮ce sw臋dzenie potencjalne (Fenistil),wapno w syropie,krem i ma艣膰 w jednym (ALANTAN PLUS),zalecono k膮piele w lipie (rano) i w kali (wiecz贸r) - stan sk贸ry po ca艂ej tej magicznej kuracji uleg艂 poprawie ale nie by艂 zadowalaj膮cy :/ Miesi膮c p贸藕niej trafili艣my do Prawdziwego dermatologa ;) i ten stwierdzi艂 atopowe zapalenie sk贸ry w艂a艣nie.W sumie ca艂e leczenie sprowadza si臋 do nat艂uszczania sk贸ry.Okaza艂o si臋 r贸wnie偶,偶e "leki"przepisane wcze艣niej przez pierwszego dermatologa by艂y bardziej oboj臋tne ni偶 pomocne:D jedyne co mog艂o przyczyni膰 si臋 do poprawy stanu sk贸ry,to ten krem-ma艣膰..reszta,np lipa czy kalia w艂a艣nie wysuszaj膮.. Lekarz zapisa艂 nam ma艣膰 z antybiotykiem i krem nat艂uszczaj膮cy robiony wg zlecenia dermatologa - i to by艂y 艣rodki po kt贸rych by艂a znaczna poprawa. Pani dermatolog poleci艂a nam r贸wnie偶 kosmetyki nat艂uszczaj膮ce: LIPIKAR (LA ROCHE-POSAY) EMOLIUM krem specjalny OLIATUM PLUS (emulsja do k膮pieli) Jaki艣 czas te apteczne kosmetyki skutecznie radzi艂y sobie z nawil偶eniem i nat艂uszczeniem mojego Bobasa,ale ostatnio znowu pojawi艂y si臋 zaczerwienienia i po raz 2 wybrali艣my si臋 do pani dermatolog (tej "prawdziwej" ;-) ) Tym razem dostali艣my: Zyrtec (kropelki 艂agodz膮ce),bo m贸j Maluch drapa艂 si臋 przeokropnie,czyli dokuczliwe by艂o dla niego podra偶nienie sk贸ry, LATICORT(krem dzia艂aj膮cy przeciwzapalnie,przeciwgrzybicznie,bakteriob贸jczo) , i KREM robiony na zam贸wienie (wg zlecenia dermatologa). Dzisiaj by艂a 4 aplikacja naszych mazide艂 i ju偶 jest dobrze;-) Nie wida膰 czerwonych plac贸w,sk贸ra jest dobrze nat艂uszczona. Tak wi臋c,atopowe zapalenie jest dokuczliwe,ale s膮 sposoby w formie krem贸w,ma艣ci,kt贸re na jaki艣 czas odegnaj膮 wysypki,zaczerwienienia,podra偶nienia sk贸ry. Na pewno dolegliwo艣膰 ta wymaga kontroli lekarskiej-nie wystarczy odwiedzi膰 dermatologa raz.. Potrzeby sk贸ry si臋 zmieniaj膮,co艣 co skutkuje dzi艣 niekoniecznie sprawdzi si臋 za jaki艣 czas. Teraz jest kiepski czas ze wzgl臋du na ogrzewanie w mieszkaniach,dodatkowo ubranie na cebulk臋.. Rozgrzana sk贸ra jest podatna.Zauwa偶, 偶e po k膮pieli zawsze sk贸ra Twojego dziecka jest ogni艣cie zaczerwieniona w miejscach zaatakowanych przez wysypk臋. Jedyny ratunek w 艣rodkach dzia艂aj膮cych przeciwzapalnie (np OLIATUM PLUS do k膮pieli) i w nat艂uszczaniu (polecam kremy EMOLIUM ),no a najdoskonalszym 艣rodkiem mo偶e okaza膰 si臋 ma艣膰 robiona wg recepty(s膮 one zdecydowanie ta艅sze od aptecznych kosmetyk贸w i o wiele skuteczniejsze) pozdrawiam lena

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mala_dziewczynka
hej ja jestem alegikiem, od wczesnego dziecinstwa mam problemy z AZS, zaczelo sie od proszku chyba cypiska poprzez alergie konatktowa i pokarmowa... jednym slowem ragedia, moj deratolog rece rozklada, alergolog robi kolejne testy a w aptece z paniami jestem na Ty :/ wspolczucia dla mam bo na wlasnej slkorze wiem jak boli, sedzi, piecze... tego sie wyleczyc w moim przypadku nie da alergeny u mnie najsliniej dzialajace to nabial (skaza bialkowa ktora do tej pory mam), kurz i plesn i mnostwo innych czynnikow:/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pani Pszczolka
dla nas najlepsz sa kosmetyki: - oliwka olilatum - zel do mycia zamiast myd艂a laroch posaj - balsam (na mokra skore super efekt daje) tez lipikar jw skorka jak marzenie ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 egzergia
ewa - najlepszy jest protopic, masz ktora dziala tak samo skutecznie jak sterydy ale sterydow nie zawiera - ja stouje 0,1% bo jestem dorosla, dla dzieci daje sie 0,03%, a wiec duuuzo lagodniejsze. Niestety to droga masc - druga z tej serii, czyli bez sterydow to elidel, ale nie wiem czy sie dla dzieci stosuje. Poza tym AZS to uposledzenie gruczolow natluszczajacych, wiec koniecznie kremy - dla mnie najlepsze oilatum i nanobasa - ale najlepiej skontaktuj sie ze specjalista:) protopic z tego co wiem chyba mozna stosowac u niemowlat, z tym ze to bardzo droga masc - 10 g kosztuje ok 90zl - ale jedyna tak skuteczna i bez sterydow.Pozdrawiam:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mama atopika
Jest ca艂a seria 艣wietnych kosmetyk贸w dla atopowc贸w firmy la roche posay. Nazywa si臋 lipikar. Maj膮 du偶y wyb贸r produkt贸w, cena nie zabija, a rzeczywi艣cie przynosz膮 ulg臋, 艣wietnie nawil偶aj膮, s膮 bezzapachowe. Acha i mog膮 by膰 stosowane u dzieci.

Udost臋pnij ten post

Witam m贸j brat na to zachorow艂a w wieku dojrzewania i naprawde mia艂 z tego powodu straszne do艂y psychiczne, bola艂o go ja cholera , sw臋dzia艂o itd, w ko艅cu mu troch臋 przesz艂o, niewiem na ile mozna stosowac to co on u ma艂ych dzieci, ale moze na cos sie wam przyda 1. jest ta seria kosmetyk贸w w aptekach -Ojlatum,- r贸偶ne do k膮pielil i emulaje do smarowania it. 2. Dobre jest tez Balneum, - te偶 taka seria i do k膮pieli i do mycia i do wcierania, osobny krem do twarzy, granatowo bia艂e opakowania to ma i jest bez recepty chyba 3. Oeparol- wiesio艂ek, w kapsu艂kach i te偶 cos do smarowania mia艂 cyba lub do k膮pieli (zaznaczam ze niewiem co mo偶na u dzieci stosowa膰) 3. no i to co mu przynosi艂o najwieksza ulg臋 to EUCERYNA apteczna. Nie wsz臋dzie to chc膮 sprzeda膰, jajlepiej jak przepisz elekarz, bo to jest taka t艂usta mas膰, a w艂a艣ciwie sk艂adnik kt贸rego uzywaj膮 w aptekach do robienia ma艣ci, prze藕roczyste bia艂e w pude艂ku, kupow膮艂 nawet w kilowym, i to by艂 jedyne po czym czu艂 ulg臋,t艂uste i dawa艂o ukojenie a skor臋 mia艂 strasznie tym zaatakowan膮, i przechodzi mu ju偶 prawie ca艂kowicie 4. Mia艂 to bo by艂 uczulony na roztocza kurzu domowego wiec te偶 kupili艣my muspecjalna posciel, i jest ok, teraz 艣pi juz w normalnej Mam nadzieje ze uda艂o mi si臋 wam troszk臋 pom贸c, wiem ze to strasznie bol膮ce, szczeg贸lnie jak jest u ma艂ego dzieciaczka powodzenia i oby waszym dzieciom d艂ugo to nie dokucza艂o!pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Witam, Od niedawna wiem, 偶e m贸j syn r贸wnie偶 choruje na AZS - ma dopiero p贸艂 roku, ale zmiany sk贸rne ma od urodzenia wi臋c o piel臋gnowaniu alergiccznej sk贸ry ju偶 nie jedno czyta艂膮m - mimo to szukam nadal informacji jak mog臋 mojemu dizecku pom贸c - jak na razie zorientowa艂膮m si臋, 偶e nie ma jednej recepty na AZS - ka偶demu dizecku pomaga troch臋 inny zestaw lek贸w. Nam nie s艂u偶y ju偶 ojlatum plus emulsja do k膮pieli leczniczej - na razie pomaga Balneum ale nie wiemy jak d艂ugo. Do nawil偶ania i piel臋gnacji cia艂ka u偶ywamy serii Emolium - w naszym przypadku sprawidzi艂a si臋 lepiej ni偶 Balneum i ojlatum - polecam Emolium krem specjalny i emulsj臋 do cia艂a (my stosujemy jako balsam po k膮pieli) - jednak nie pomaga kiedy ma faz臋 zaostrzon膮 - wtedy generalnie nic nie pomaga :( Elokom - wielu rodzic贸w ods膮dza go od czci i wiary - ale kiedy sk贸ra wygl膮da tak, 偶e nie wiadomo, gdzie dotkn膮膰 dziecko bo nie ma na brzuszku i plecach jednego zdrowego miejsca - to i elocom jest ch臋tnie widziany - bo pomaga, a trudno patrze膰 jak maluch cierpi. 艁agodniejszy jest TRIDERM - ma te偶 dzi艂anie przeciwgrzybiczne - bo cz臋sto atopii towarzysz膮 niestety nadka偶enie grzybami - szczeg贸lnie gdzy dziecko si臋 drapie - wtedynaturalne ubrania , pranie r臋czniczk贸w codziennie w 90 stopniach, cz臋sta zmiana po艣cieli i to nie tylko tej z 艂贸偶eczka dziecka ale te偶 \"doros艂ej\" - przecie偶 dziecko te偶 czasem poleguje z nami:)) Ketotifen w syropie albo zyrtek, fenistil w syropie - pomaga troch臋 przy sw臋dzieniu, Przy starszym dziecku (hmm o ile powiedzmy 2 latek to dziecko \"starsze\" - no od mojego na pewno:) pomaga hydroxyzyna -a le niekt贸re dzieci \"przyt臋pia\" - to ju偶 decyzja lekarza - czy przepisze czy nie - jak i zreszt膮 z innymi rzeczami Czasami lekarze polecaj膮 do mycia Der-med a do smarowania dermobaze albo nanobaze - nat艂uszczaj a porz膮dnie - maj膮 w sk艂adzie enzymy wi膮偶膮cze wilgo膰 - nie s膮 t艂uste Elidel i protopic - maj膮 takie same dzia艂膮nie - s膮 rewelacyjne w dzia艂膮niu ale jak ka偶dy lek maj膮 skutki uboczne i swoje minusy - no i s膮 makabrycznie drogie. Niekt贸rzy polecaj膮 PERFENAC -a le nie jest dost臋pny na rynkupolskim - niekt贸rzy sprowadzaj膮 og z Niemiec - tam jest bez recepty - podobno dzia艂anie ma jak Elidel i Protopic ale nie wp艂ywa na dzia艂膮nie ochronne sk贸ry i nie jest sterydem - nie polecam jeszcze bo jestem przed 1 tub膮:) Co do nawil偶ania i nat艂uszczania niekt贸rzy chwal膮 sobie krem F18 - zawiera witamin臋 f i kosztuje mniej ni偶 5 z艂. - na niekt贸re zmiany dzia艂膮 na niekt贸re nie - u nas radzi sobie z ma艂ymi przesuszeniami - jak jest \"ostrzejsza\" faza to ju偶 nie dzia艂膮. Uff - sko艅cz臋 ju偶 - wyrzuci艂am chyba wszystka wieddz臋 kt贸膮 wykorzysta艂膮m praktycznie lub podpatrzy艂膮m u szwagierki kt贸ra ma 2 letniego syna chorego na atopi臋. Heh i ku pocieszeniu - nam lekarka powiedzia艂膮 偶e jest du偶a szansa, 偶e 3-4 latek b臋dzie mia艂 atopi臋 zaleczon膮 - tzn. 偶e z niej wyro艣nie :) Chocia偶 z drugiej strony - w przychodni widzia膮艂m 6 latka , kt贸ry z atopii nie wyr贸s艂 - 偶ycz臋 jednak sobie i wszystkim, 偶eby nasze dzieci by艂y w grupi臋 tych - kt贸zy z atopii \"wyrastaj膮\"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 stara ale m艂oda
u mojego Karolka to co pewien czas wyskakiwa艂o co艣 na sk贸rze - by艂o to najcz臋艣ciej na n贸偶kach i r膮czkach. Dziwne, ale na twarzyczce by艂a zazwyczaj bardzo 艂adna sk贸rka, dleikatna i mi臋ciutka. U mnie w rodzinie nikt nie by艂 alerikiem. W ka偶dym razie mia艂am robiony krem od pediatry, ale przesta艂 dzia艂a膰. Niestety tak to ju偶 jest, 偶e po pewnym czasie te kosmetyki, kt贸re sa skuteczne w danej chwili w miar臋 up艂ywu czasu trac膮 swoj膮 moc. zupe艂nie nie wiem, na czym to polega, ale tak ju偶 jest :/ Po mniej wi臋cej 10ciu miesi膮cach przesta艂am go karmi膰 piersi膮 i zacze艂am kupowa膰 Bebiko i to by艂a tragedia. By艂o coraz gorzej, wi臋c posz艂am najpierw do dermatologa a potem do alergologa. Zalecenia standardowe: dieta (zwracanie uwagi i odstawianie rzeczy, kt贸re wywo艂uj膮 reakcje alergiczn膮), smarowanie ma艣ci膮 cholesterolow膮. Jak zrobili艣my wszystkie testy, powychodzi艂a oczywi艣cie alergia na mleko, marchew, kurz. Mimo przestrzegania diety i wszystkich zalecze wcale nie widzia艂am porawy. R臋ce mi po prostu ju偶 opada艂y, nie wiedzia艂am co robi膰, Karolek drapa艂 si臋 czasami tak, 偶e a偶 si臋 krew pojawia艂a... Dopiero kole偶anka mojego me偶a kiedys nas odwiedzi艂a i podrzuci艂a nam pomys艂, 偶e byc mo偶e to w艂asnie atopowe zapalenie sk贸ry i to by艂a dopiero trafna diagnoza. Posz艂am do innego lekarza, kt贸ry od razu powiedzia艂, 偶e to AZS. Dosta艂am ma艣膰 robion膮 ze sterydem, do k膮pieli oliwk臋 Lipikar, a po pewnym czasie odstawi艂am sterydy i zacz臋艂am smarowa膰 balsamem Baume Lipikar, kt贸ry mnie powali艂 swoim efetektem. No ale meczy艂am si臋 d艂ugo zanim trafi艂am na lekark臋, kt贸ra dobrze zdiagnozowa艂a. Inne twiedzi艂y, 偶e to uczulenie na p艂yn do prana itp :/ Ale grunt, 偶e sie wszystko dobrze sko艅czy艂o :) pozdrawiam wszystkie mamy atopik贸w!

Udost臋pnij ten post

Witam!!! Moja coreczka ma 4 miesiace i niedawno odkryto u niej AZS. Wczesniej wyeliminowalam wszystkie produkty mleczne czekolade cytrusy kurczaka jajka dosz艂o do tego ze jadlam tylko chleb i wedline tylko wieprzowa cala ta dieta nie dala zadnych dobrych efekt贸w przez miesiac jedyne co to dziecko za ma艂o przybralo na wadze no i ja bardzo schudlam. Mieszkam w Rejkjaviku i lekarze powiedzieli ze moge i musze jesc wszystko zeby dostarczac coreczce wszystkie wazne skadniki odzywcze i dieta eleiminacyjna to jakas bzdura.Wczoraj zamowilam wizyte prywatna u jakiegos renomowanego lekarza z Holandii i powiedzial ze najlepsze co moge zrobic to karmic mala i jesc wszystko bo jedzenie nie ma wplywu na AZS a to jej z wiekiem przejdzie trzeba leczyc wypisal hydrocortison do smarowania raz dziennie cieniutka warstwe na te plamki na policzkach. Dzis jest o wiele wiele lepiej dostanie jeszcze spercjalna masc lub krem witaminka pomieszana z jakims innym lekiem na AZS.

Udost臋pnij ten post

cze艣膰 dziewczyny pewnie te偶 do was do艂膮cze na sta艂e bo potwierdzenie badaniami AZS u mojego dziecka to tylko kwestia czasu. Od jakich艣 2 miesi臋cy borykamy si臋 z zaczerwienion膮 szorstk膮 wysypk膮 a odstawianie po kolei r贸偶nych potencjalnie uczulaj膮cych pokarm贸w specjalnie nie pomaga艂o. Niestety pewnie to po mnie c贸rcia oddziedziczy艂a skonno艣膰 do alergii, ale mam nadzieje, 偶e ci膮gu tych 25 lat nast膮pi艂 post臋p w tej dziedzinie medycyny a i nastawienie lekarzy te偶 jest inne, wi臋c 艂atwiej b臋dzie nam wszystkim przehodzi膰 przez AZS. Na razie lekarka kaza艂a stosowa膰 Elocom wy艂膮cznie na cia艂o. Na twarz jak Lichtena nie poskutkuje to wykupimy Elidel niestety co艣 ponad 70z艂. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Poszukajcie dobrze w aptekach. Ja kupuj臋 Elidel za 39z艂 i to bez recepty.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ni.noczka
Hejka, u nas te偶 jest podejrzenie atopowego zapalenia sk贸ry (co mnie nie dziwi, bo cierpi na nie m贸j m膮偶, wi臋c by艂o du偶e prawdopodobie艅stwo, 偶e synek te偶 b臋dzie to mia艂) Chcemy jeszcze skonsultowa膰 si臋 z jednym lekarzem, 偶eby mie膰 pewno艣膰. Bardzo du偶o informacji o tej chorobie i jak sobie z ni膮 radzi膰 znalaz艂am na stronie www.szkola-atopii.pl i na www.atopowe.pl Odsy艂am tam wszystkie mamy, kt贸re borykaj膮 si臋 z t膮 chorob膮, naprawd臋 warto tam zajrze膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 amika_t
Ja chcia艂am si臋 dopyta膰, czy te kosmetyki la roche posay dla atopik贸w to stosujecie tylko jak jest nawr贸t choroby, czy przez ca艂y czas? Kupi艂am synkowi balsam i oliwk臋 do k膮pieli, jak mia艂 takie okropne czerwone plamy i teraz ju偶 jest znacznie lepiej i nie wiem, czy dalej je stosowa膰, czy wr贸ci膰 do normalnych kosmetyk贸w dla dzieciaczk贸w?

Udost臋pnij ten post

http://www.atopowe-zapalenie.pl/forum/index.php?sid=925fbe7469b383edd849cfc412ef5e30 POLECAM!!! tez mam ma艂ego atopika w domu i przerabia艂am juz diete,r贸zne kosmetyki,sterydy chwa艂a Panu tylko raz przez 3 dni,co moge polecic oprocz tego forum do ktorego link juz nie ja jedna poda艂am(jest genialne) to po pierwsze diete,owszem dzia艂a czasem,exomega z a-dermy u nas sie sprawdzi艂a do smarowania,m艂dy jest teraz na nuramigenie i jest o niebo lepiej(dieta!) i spokojnie z elidelem i protopikiem,w PL podaje sie dzieciom od 2 r zycia,to leki immunosupresyjne czyli obni偶ajace odpornosc, wtym wypadku sk贸ry,sk贸re tzreba zaleczyc czasem sterydami lubantybiotykowa mascia(mozna zrobic wymaz na gronkowca wtedy antybiotyk) i dopiero wtedy jak skora jest zagojona mozna wprowadzac elidel,on oszukuje skore i nie reaguje ona alergicznie,odzwyczaja ja tez od d艂ugofalowego stosowania sterydow,poza tym te leki sa dopeiro od kilku lat na rynku 艣wiatowym,w usa by艂o g艂osno ze sa rakotworcze(obalono to ale pytanie pozosta艂o)i nie mozna ich stosowac na zaogniona zaka偶贸na skore!! jest za to genialny lek ,od 0-24mcy dla dzieci ,na ca艂e cia艂o,niestety w Pl nie zarejestrowany,nie sterydowu,pzreciwzapalny PARFENAC polecam,masc 10g 15euro,jesli kros ma mozliwosc kupienia w niemczech.nie na recepte,polecam jescze raz,u nas dziala genialnie,zreszta mam go dzieki przeczytaniu info an forum atopowe

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 asparta
amika_t, ja bym ci radzi艂a nie odstawia膰 tych kosmetyk贸w la rocha, bo one w艂a艣nie zmniejszaj膮 ryzyko wyst膮pienia podra偶nie艅. A jak si臋 przerrzucisz na co艣 og贸lnie dost臋pnego, to znowu mo偶e dziecku si臋 pogorszy膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 atina35
U mojej c贸rki 16 m-cznej po wizycie u alergologa-pediatry stwierdzono narazie szorstk膮,such膮 sk贸r臋 z mo偶liwo艣ci膮 p贸藕niej AZS. Mam nadziej臋 偶e zako艅czy si臋 such膮 sk贸r膮. Dosta艂am recept臋 na ma艣膰 z apteki za 5 z艂 nat艂uszczaj膮c膮 z wit. A iE iczym艣 jeszcze oraz do k膮pieli p艂yn i 偶el z serii VITELLA to jest co艣 podobnego do OLiatum tylko ta艅sze. U偶wamy od 13 lutego 07r wi臋c kr贸tko ale efekty wida膰. Jeszcze na buzi pozosta艂y krostki ale chyba te偶 malej膮. Ta saria ma te偶 2 rodzaje kremu i lioton. Sk艂ada si臋 z wit.A i E oliwy z oliwek. I nie wolni je艣膰 cytrus贸w oraz kakao i czekolad. Poprubuj臋 jeszcze do ko艅ca nasze p艂yny i kredy a jak nie pomoga bardziej to przejdziemy na wasze rady. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ilonia25ch
Witam:) Ja jestem chora od 20 lat na AZS ...lekarze testowali na mnie doslownie wszystko ,krochmale cuda i cude艅ka...nawet nie wiedzieli co dok艂adnie mi jest kiedy moja sk贸ra twarzy wyglada艂a w wieku 7 lat jak tarka i sypa艂a sie niczym sucha sk贸ra staruszki ...kiedy siedzia艂am nad zeszytem przejecha艂am reka nad oczami nask贸rek zsypa艂 mi sie i zobaczy艂am na zeszycie drobinki w艂asnej sk贸ry to by艂o okropne...wtedy dosta艂am z Canady elocom w kremie...u nas jeszcze nie by艂o tego to by艂o najcudowniejsze co mnie w 偶yciu spotka艂o ...po miesiacu byla tak znaczna poprawa 偶e do tej pory tylko to mnie ratuje...sta艂o sie moim zyciem stosowanie elocomu nie dbam o skutki uboczne poniewaz gdyby nie on nie mog艂abym wyj艣膰 na ulice bo ka偶dy by sie na mnie gapi艂 jak na potwora i stosuje go na twarz r贸wnie偶 nawet podczas ci膮偶y stosowa艂am nic mi nie by艂o ani mojemu dziecku we wszystkim s膮 szkodliwe rzeczy ale kiedy wasze dzieci dorastaja i nic im nie pomaga mysle ze wtedy efekty uboczne sa na ostatnim miejscu .Polecam r贸wnie偶 elosone taka sama cena i te偶 na recepte Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post