Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 30letnia

matka kolejny raz zagrozila mi wyrzuceniem z domu

Polecane posty

Go艣膰 iiipppp

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 twardym trzeba byc
a nie mi臋tkim ech

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 uuupppppmrr
dwie samice w jednym domu nie zawsze si臋 zgodz膮..:o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gizellka098
jasne trudno wyprowadzic sie z dnia na dzie艅, ale ta sytuacja nie stworzy艂a sie z dnia na dzie艅, tylko trwa ju偶 dobrych kilkana艣cie lat. I je偶eli rzeczywi艣cie jest tak jak jest to nie ma sensu jej przeci膮ga膰, tylko pracowac nad zmiana trzeba.Nie wiem jakie ma wykszta艂cenie gdzie mieszka, pisa艂a cos o doktoracie, ale nie wiem w jakim jest miejscu. Ma komputer internet, jest m艂oda niech wysy艂a maile z ofertami, takie m艂ode osoby z wy偶szym wykszta艂ceniem bez zobowiaza艅 zawsze znajda prace, mo偶e nie te wymarzon膮, ale zawsze. I wtedy pomy艣le膰 o znalezieniu mieszkaniu lub cho膰by pokoju. I naprawde takie g艂askanie po g艂贸wce nic nie za艂atwia, potrzebny kopniak w dupe, aby zmobilizowac sie do dzia艂ania. Je偶ei jest zle trzeba pracowa膰 nad zmian膮. A co zrobi艂a w tym kierunku autorka, tego nie wiemy. W jej wypadku nawet wyjazd zagranice by艂by lepszy od tego co ma. Ale potrzebne jest dzia艂anie. I wybaczcie , ale na s艂owo toksyczna, toksyczni, anoreksja, terapia psycholog, mam alergie, takie modne s艂owa mocno nadu偶ywane.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gizellka098
I jeszcze dodam jako dziecko nie mia艂a wp艂ywu na swoja sytuacj臋, teraz mo偶e mie膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mrrrrrrrrr

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o tylu
taa, penwie , dziecko mo偶e si臋 wypi膮c na rodzic贸w, w tym wypadku matk臋, bo by艂a toksyczna i zostawi膰 j膮 sam膮. ludzie, wy naprawd臋 chorzy jeste艣cie :o wida膰, ze 偶adne z was nie by艂o nawet w o krok od takiej sytuacji. tak, jak kto艣 napisa艂, toksyczna matka wp艂ywa艂a na t膮 koboet臋 od samego pcz膮tku, urabia艂a j膮 i jako艣 ona jedna zosta艂a z matk膮. rodze艅stwo sie wypi臋艂o. zauwa偶cie, ze bardzo trudno odej艣c jest 偶onom od m臋偶贸w, ktrzy je malteruj膮, ale jeszcze gorzej zostawic na pastw臋 losu kt贸rego艣 z rodzic贸w, chociazby nie wiadomo jak by艂 toskyczny czy chamski, je偶eli si臋 wie, ze ta osoba jest jednoczesnie niezaradna zyciowo i pozostawienie jej samej sobie moze sko艅czy膰 si臋 tragicznie. tylko kto艣, kto ma kamie艅 zamiast serca i jest kompletnie nieczu艂y m贸g艂by w takiej sytuacji wzi膮艣c dup臋 w troki i p贸j艣c sobie w sin膮 dal. i jeszcze czepiacie si臋, ze jej wypowiedzi s膮 nie sp贸jne :o kurde, jak kto艣 ma taki baga偶 偶yciowy iu stara si臋 tylko wy艂adowa膰 to, co w nim siedzi, to ci臋偶ko, zeby by艂o wszystko sp贸jne i pouk艂adane r贸wniutko. a poza tym logiczne jest, ze nie da si臋 w kilku s艂owach opisa膰 tego, co przechodzia autorka pzrze te wszytskie lata. i jeszcze jendo, czasy sa jakie s膮, o dobrze p艂atn膮 prac臋 trudno, a jak sie zarabia ko艂o 1000 z艂 na miesiac to ci臋偶ko m贸wi膰 o samodzielnym 偶yciu, samo wynaj臋cie mieszkania poch艂onie lwi膮 cz臋艣c pensji, a drugie tyle to rachunki. a 30letnia koboeta raczej nie ma ju偶 koel膮znek, 偶 kt贸rymi mog艂膮by "na sp贸l臋" zamieszka膰. czasy studenckie sie sko艅czy艂y. heh, najbardzije podoba艂a mi si臋 wypowied藕 olsenfu:) lepiej tego, co cz艂owiek czuje czytaj膮c wypociny niekt贸rych nie mo偶na by艂o skomentowa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 w podobnej sytuacji nieco
Do 30 letniej - w og贸le nie czytaj tych wszystkich wielkich rad, kt贸re s膮 g艂upie po prostu. Tu pisz膮 w wi臋kszo艣ci idiotki, kt贸re same do 60tki 艣ci膮gaj膮 kas臋 jak nie od mamusiek to od te艣ci贸w i one maj膮 ci najwi臋cej do powiezenia :o. Jest to 偶a艂osne. Wiadomo jakim g艂upim krajem jest Polska. 呕ycz臋 Ci 偶eby艣 prac臋 znalaz艂a, ale 艂atwe to nie jest. Sama mam proces w s膮dzie a praca na czarno to horror. Wi臋kszo艣膰 dup tu pisz膮cych to po prostu dziwki, kt贸re da艂y komu艣 dup臋 za odpowiedni膮 cen臋 i one maj膮 najwi臋cej do powiedzenia je艣li mamusia im prac臋 za艂atwi艂a. Jak nie za艂atwi艂a to jej nie maj膮 w Polsce i tyle. Nie przejmuj si臋 takimi cipami normalnymi. Powodzenia w 偶yciu!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hhhhmmmmmmmmmm

Udost臋pnij ten post

i przesta艅cie jej ju偶 pierdoli膰 o wy偶szym wykszta艂ceniu - wszystko jest albo fuksem albo przez znajomochy. Nie ma niczego innego. Wy偶sze wykstza艂cenie i na roboty na czarno. Ja mam znajom膮, kt贸ra do dzi艣 jest sama i szwenda si臋 po Europie. By艂a m艂odsza - nie mia艂a pracy, teraz jest 6 lat potem i to wszystko. Polska to kraj powalony w czerep i nic si臋 nie da poradzi膰 na t臋 g艂upt臋. Mo偶na jedynie da膰 dup臋 komu艣 kto nakrad艂 odpowiedni膮 ilo艣膰 pieni臋dzy albo zwali膰 si臋 na 艂eb jak nie rodzicom to te艣ciom. Tu wiecej alternatyw nie ma za wyj膮tkiem...Alternatywy 4 (nawet tego ju偶 nie ma). Pozdrowienia dla mojej kole偶anki czerwonej:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 te glupie siksy
co tu siedza maja kase,bo widac po wypowiedziach przemadrzalych :P Ale pewnie rodzice im daja bo same sa niedolezne albo meza takiego znalzly,bo na pewno nie one same :P taka prawda pasozyty !!! DO ROBOTY!!!!!!!!!!!!!! A nie tylko od matki ciagniesz :P niedolajda zyciowa!!!! to nie sa slowa do autorki topiku lecz do tych niedoleznych co tak umieja pieknie pisac abys do roboty sie wziela.Madre i cwane bo licza tylko na rodzicow albo na mezusia.Niedorajdy!!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Jak matka ci pracy nie za艂atwi to musisz si臋 pu艣ci膰 w Polsce 偶eby mie膰 na studia i na prac臋. Bo偶e - ka偶dy g艂upi to chyba wie jaka tu jest dzicz afryka艅ska z ko艣ci贸lkiem w tle czy...piecykiem gazowym. A matk臋 si臋 ma jedn膮 wy idioci. Pewnie te偶 sobie inaczej 偶ycie wyobra偶a艂a i tyle. Nie ka偶dy jest taki silny, 偶e sobie z wszystkim poradzi. A w og贸le kafeteria to forum down贸w totalnych. Na codzie艅 downy - tu downy. Najlepiej faktycznie - wyjecha膰 tylko gdzie i z czym. I po co? Zarobi膰 i tu by膰 bogatym. Moi znajomi nie-Polacy pisz膮 "dzi艣 zn贸w widzia艂em autobus z Polakami, pomy艣la艂em wtedy o tobie. - I dobrze - ja im na - my艣lcie a dobrze - bo gdzie p贸jde jak mnie st膮d wyjebi膮?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tecno
zapewne bardzo ci sie ta wypowiedz podoba艂a bo taka konstruktywna i kulturalna by艂a, wyzwiskami zawsze mo偶na rzucic tylko co to zmieni? Nie wydaje mi si臋, aby doros艂a kobieta musia艂a mierszkac z matk膮 , bo ta mo偶e co艣 sobie zrobi膰. Rozumiem obowi膮zki wobec rodzic贸w, ale jest potrzebna pewna wsp贸lpraca i dobra wola tej drugiej strony, jak jej nie ma trudno musi zuyc z tym sama. Wbrew pozorom takie osoby pozostawione sobie potrafia si臋 艣wietnie zorganizowa膰, cz臋sto jest im po prostu wygodnie wykorzystywa膰 kogo艣 obok siebie. Ewentualnie cze艣c obowi膮zk贸w bierze kto艣 z rodziny.I trzeba si臋tylko odwa偶yc i szuka膰. Mam znajoma kt贸ra uciek艂a ze swojej miejscowo艣ci z c贸rka, bo by艂a maltretowana psychicznie i fizycznie przez m臋偶a. Na pocz膮tku pracowa艂a w szkole i pomaga艂a starszej samotnej kobiecie za mieszkanie. P贸偶niej znalaz艂a lepsz膮 prac臋, powolutku znajomi pomogli jej za艂atwic kredyt na ma艂膮 kawalerk臋, i je偶eli teraz czegos za艂uje, to za tak d艂ugo zwleka艂a z decyzj o rzuceniu tamtego 偶ycia Ca艂kiem niedawno by艂y juz m膮偶 zap艂aci艂 jej zaleg艂e alimenty, bo capneli go przy przekraczaniu granicy. Czyli mo偶na, a jej by艂o jeszcze trudniej bo mia艂a dziecko.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do w podobnej sytuacji
no ty sie nie puszczasz bo nie ulega w膮tpliwo艣ci szk贸艂 nie poko艅czy艂a艣, trudno艣ci z czytaniem masz powa偶ne, bo autorka topiku wyra偶nie napisa艂a o sko艅czonych studiach, co do doktoratu to nie wiem czy w ko艅cu go ma, ale wykszta艂cenie wy偶sze napisa艂a, 偶e ma. My艣lisz, 偶e si臋 puszcza艂a?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do w podobnej sytuacji nieco
Najlepiej na wsch贸d, gdzie tylko chcesz ten kraj nic nie straci jak ubedzie mu takiego osobnika

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o tylu
osoba taka sobie poradzi o ile jest zdrowa psychicznie. z tego, co opisa艂a autorka to raczej nie jest ten typ. nie wszysyc tylko zwyczajnie szantazuj膮, niekt贸rzy maj膮 co艣 nie halo w g艂owie i niestety takimi lud藕mi albo si臋 opiekuje ca艂e zycie, albo oddaje si臋 ich do zak艂adu. bo pozostawieni sami sobie bardzo szybko 藕le sko艅cz膮. podobne ma si臋 sytuacji ze sarszymi osobami z demecj膮 lub chorymi na alzheimera. te偶 nie da si臋 ich zostawi膰 samych sobie, a najbli偶si dop贸ki s膮 w stanie to opiekuj膮 sie tak膮 osob膮, bo za 偶adne skarby nie oddadz膮 jej do zak艂adu. no, ale kto艣 kto nie prze偶y艂 czego艣 takiego to nie wie jak to jest. nie da si臋 zupe艂nie odci膮膰 od chorych rodzic贸w. a jej matka jest chora, bo skoro ma zasoba pr贸by smaob贸jcze, stosuje(sotoswa艂a) antydepresanty, to nie jest to osoba, kt贸ra jest tylko rozhisteryzowan膮 bab膮, kt贸a pr贸buje szanta偶em wymusic uwage innych. nie zawsze wszytskoi jest takie awte jak sie wydaje z zewn膮trz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rypkaaa
to chu...steczka ci w du...sze, cz艂owiek chce dla niej jak najlepiej, a ta tu sie odcina, matke si臋 ma jedn膮 i takie srytu tutu. chcesz to mieszkaj z ni膮 wcinaj ten talerz zupy wypominany poniek膮d i zaplakuj sie nad swoim losem, bo to najlatwiej, po co zmieniac. to czego ty kurza twarz jeczysz, no chyba, ze lubisztak pojeczec, tak z zasady.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mosambik
ale i tak nie b臋dzie w stanie zapewni膰 jej opieki przez 24 godziny na dob臋, wi臋c albo zrezygnuje z siebie z pracy, a matka jak rzeczywi艣cie chora wykorzysta i tak znajdzie moment i co艣 zrobi , przeciez na zakupy wyj艣c dziewczyna musi, . Wiesz taka kobita mieszkaj膮ca w bloku lubi膮ca zabawy z gazaem to zagro偶enie nie tylko dla siebie, ale dla ludzi z ca艂ego bloku. Trzeba wiedzie膰 opiekuj膮c si臋 ni膮 jaka odpowiedzialno艣c na tobie spoczywa. Wi臋c nie wiem czy zak艂ad nie by艂by lepszym rozwi膮zaniem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kozamimoza
Przeciez nie wiemy na co choruje matka, mo偶e nie jest ju偶 dla siebie niebezpieczna. 30, jak zdiagnozowano twoja matk臋, na co jest chora?

Udost臋pnij ten post

do autorki A nie masz jakiego艣 ch艂opaka, faceta, z kt贸rym mog艂aby艣 zamieszka膰?! Wiadomo, 偶e w tym wieku nie wynajmuje si臋 mieszkania razem z kole偶ank膮, tylko z ch艂opakiem :) A dop贸ki si臋 od niej nie wyprowadzisz ogranicz wasze kontakty do minimum! Nie odzywaj si臋 do niej zbyt cz臋sto, zamykaj si臋 w swoim pokoju, ignoruj j膮. Zyj z ni膮 pod jednym dachem, ale tak jakby obok...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 30letn
czesc, dzi臋kuj臋 za odpowiedzi, ktore duzo dla mnie znacz膮. Sprawa z gazem byla juz dawno, ladne pare lat temu, mama byla hospitalizowana. Wtedy balam si臋, ze nigdy nie odzyska kontaktu z rzeczywistosci膮 a jej stan wynikl m.in. z przezyc i brania lek贸w (lekarze chetnie je daj膮 ). Teraz zachowuje sie normalnie, ale odreagowuje na mnie (sama w moim wieku miala juz dzieci a m贸j ojciec wyrzucil j膮 z mieszkania, cho膰 wszyscy jestesmy jego; wcze艣nie zrobil to jej ojciec a jej matka nie zwraca艂a uwagi na to, ze mama chodzila glodna jako panna, cho膰 pracowa艂a - po prostu malo zarabiala). Niestety nie umiem zda膰 si臋 na 艂ask臋 m臋偶czyzny, nigdy zaden mnie nie utrzymywa艂 a mieszkajac z mam膮 koszty dziela sie na 2 osoby. Nie ma co wracac do przeszlosci - szkicuj臋 tylko, zebyscie wiedzieli a mi ulzylo, ze wyrzucilam to z siebie ( w realu wole ukrywac, jak膮 rodzink臋 mam i jakich dziadk贸w. Notabene babcia zataila smierc dziadka i z ciotka sprzedaly mieszkanie, z ktorego kiedys dziadek eksmitowal mam臋, gdy byla ze mn膮 w ci膮偶y). Kto艣 napisal o wyjezdzie na wsch贸d - ja myslalm o tym powaznie, bo mam tam znajomych, ale musze miec na start pieniadze, zeby m贸c im zaplacic za pok贸j i miec co jesc, gdy szukam pracy.No i kilka st贸w na bilet.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 upssssssssss
ten wsch贸d nie dotyczy艂 ciebie, tobie proponowa艂abym Zach贸d. Praktycznie do Hiszpanii mo偶na latem jecha膰 w ciemno, by艂am w ubieg艂ym roku, tylko w sezonie letnim i tylko dla podreperowania finans贸w, wbrew opiniom co poniekt贸rych ja na swoje studia musze pracowa膰. A p贸偶niej Irlandia?, tam mozna na d艂u偶ej, ale ja musze studiowac jeszcze. Jak u ciebie z j臋zykami?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 30letn
angielski, rosyjski, czeski, hiszpa艅ski

Udost臋pnij ten post

jejku dziewczyno i Ty m贸wisz, 偶e nie mo偶esz znale藕膰 pracy?! No chyba, 偶e sko艅czy艂a艣 filozofi臋, albo w艂贸kiennictwo...:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 30letn
moze przesadzam, ale ucz臋 si臋 na wymian臋 -hiszp. i czeski ostatnio zapomnialam, trudno jest uczy膰 si臋 jezykow i szukac pracy w艂a偶膮c ciagle w...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 upssssssssss
no w艂a艣nie, je偶eli pos艂ugujesz sie sprawnie tyloma j臋zykami, gdzie problem?, przyjezdzaj do Wa-wy praca czeka na ciebie, szczeg贸lnie ten rosyjski cenny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 30letn
to nie tak: ja po prostu od zawsze slysze w domu"gdzie ty sie do tego nadajesz". Kazde dzialanie matka stara sie wybic mi z glowy, teraz juz zatajam, nie dziele sie wrazeniami - gdyby nie to, ze czasem moge okazac slabosc przed rodzenstwem to byloby dno (poznalam ostatnio faceta, ktory sam ma prace od 9lat w jednej firmie to uznal mnie za niestabilna emocjonalnie, bo "p臋k艂am"przy nim). Dzialam, wysylam CV, ale to wszytsko kwestia szcz臋艣cia. Nie oczekuj臋 juz porad, dziekuje ze pare osob stworzylo mily klimat na tym topiku.

Udost臋pnij ten post

a w艂a艣nie, gdzie mieszkasz?! Bo je艣li w jakim艣 ma艂ym miasteczku to mo偶e rzeczywi艣cie z t膮 prac膮 by艂oby ci臋偶ko, ale nie s膮dz臋, skoro sko艅czy艂a艣 studia to musi to by膰 du偶e miasto gdzie jest uniwersytet, politechnika...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 co艣 wam powiem
moze to dziwne, ale slyszalam,ze pracodawcy chetniej bior膮 ludzi spoza miasta, w ktorym jest praca. Czy kto艣 wie cos na ten temat?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 popolkjlkj

Udost臋pnij ten post