Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość garbata

Czy są sposoby na krzywy kręgosłup?

Polecane posty

Gość wertusia
Witam, ja tez mam skrzywienie kręgoslupa (skolioze jednostronna). niestety mam już 21 lat i to co mam już mi zostanie. Nie jest to żadne pocieszenie ale jeśli rodzice za młodu nie dopilnują dziecka to już tak musi zostać. Skrzywień nie da się naprawić czy usunąć. Można jedynie zapobiec by się nie pogłębiały. Jedyne co polecam to pajączek- korzystać z niego w każdnej możliwej chwili. Wyrobienie sobie postawy pozwoli na zapomnienie o skrzywieniu. Wkoncu na zewnątrz nie widac co w środku człowiekowi się krzywi ;) Pozdrawiam!

Gość Garbus
Witam wszystkich . Jestem z III gimn. mam 15 lat . mam ponad 1.90 m mam okragłe plecy ... nawet bardzo . czy u mnie da się to jakoś jeszcze odwrócić ??

Gość nuki
jest pewne cwiczenie kture sam stosuje w trakcie cwiczen ksztaltowanie sylwetki :p moze troche pomuc aczkolwiek nie wiem czy jest na 100% skuteczne a wyglada to tak: -kladziesz sie na plecach na podlodze usztywniajac wczesniej stopy (np. wkladajac je pod szafe :p) -lezac w takiej pozycji starasz sie uniesc jak najwyzej klatke piersiowa -powtazaj to az bedzie bolalo :]]]]

Gość zgarbiona
Ja też mam ten sam problem, mam prwie 20 lat i okrągłe plecy.nie nawidze obcislych bluzek, bo moje plece nie wygladaja w nich dobrze. zastanawiam się nad kupieniem pojączka tego 2 generacji. nie wiecie, czy komuś udało się dzieki niemu wyrobić nawyk prostego trzynmania się?

Gość to ta
ja myślę też o tym paajączku. Tylko czy to coś pomoże? moze ktos ma ten temat zdanie

Gość malwinnnkaaaa
mam 18 lat i się garbię. powinnam iśc do lekarza? czy on moze zalecic cos innegooprocz cwiczen?

Witajcie! Mam 15 lat, chodzę do trzeciej klasy gimnazjum. W wieku 6 lat na badaniach w szkole wykryto, że mam krzywy kręgosłup. Pamiętam, że jak byłam mała i np. rysowałam to siadając na krześle podijałam jedną nogę pod pupę. A w ogóle urodziłam się z \"kręczem\"(może ktoś słyszał). Moja głowa mocno przechylała się w prawą stronę. Moja mama masowała mi ten kark tak jak zalecił lekarz. Po jakimś czasie po kręczu nie było ani śladu. Wszystko było okej. Poźniej znów powrócił ale byłam już za duża na operację. Tą operację można wykonać jakoś do roku czy dwóch lat. Aktualnie mam bardzo zaokrąglone plecy, ściągnięte do przodu łoptki, wystające żebra (zwłąszcza na dekolcie), odcinek lędźwiowy kręgosłupa bardzo wygięty. Kiedy dłuższy czas wykonuję jakieś czynności stojąc, np. prasowanie lub zmywanie naczyń, boli mnie kręgosłup w części lędźwiowej. Rok temu podczas wakacji jeździłam na rehabilitację do naszego szpitala. Trwała tydzień i dostałam tyle ćwiczeń, że teraz nie pamiętam żadnych. W dodatku nie mam czasu ani nawet, szczerze mówiąc chęci, żeby ćwiczyć. Mama ciągle krzyczy, że mam ćwiczyć i się prostować. Nawet moja nauczycielka od języka polskiego mówi, żebym się wyprostowała. Wszyscy myślą, że to takie łatwe. WCALE! Tym brdziej kiedy w planie mam 8 lekcji i tak cholernie ciężki plecak, że po całym dniu noszenia tych książek i zeszytów tak bolą mnie całe plecy, że po prostu nie do opisania. Weź tu się człowieku prostuj. Z takim ciężkim plecakiem to ja do tyłu polecę. Sama zauważyłam, że strasznie mam krzywe plecy i te żebra coraz bardziej wyłażą. Ciężko mi się oddycha, bo oczywiście żebra mi się zwężają. Zawsze kiedy biegniemy na wfie to mam taki beznadziejny czas, że dwójki albo trójki dostaję i nie mogę złapać oddechu. Dziś mało się nie udusiłam. Jest mi z tym faktem bardzo ciężko. Sama nie wiem co mam robić. Nawet to , że się prostuję niewiele pomaga. Teraz chcę kupić sobie ten pajączek 2 generacji i chodzić w nim na okrągło. Może coś pomoże.Mam nadzieję. Trzymajcie za mnie kciuki , bo ponoć mam szansę na prosty kegosłup. Na te ćwiczenia nie mam czasu ale spróbuję tego wynalazku. Pozdrawiam i życzę Wam wszystkim, aby Wasze kręgosłupy miały się dobrze,bardzo dobrze. DZIĘKI

Gość likaaaaoon
PArę linków do wiedzy i ćwiczeń: tiny.pl/dn93 tiny.pl/dnwc tiny.pl/dnwq tiny.pl/dnwx

Gość wrednygosciu
Witam. Mam 22 lata i podobnie jak wy krzywy kręgosłup. Z przodu wszystko wygląda normalnie ale z tyłu widac wybrzuszenie w środkowej części pleców i wgłębienie w dolnej. Najgorzsze jest to że jak siedzę to górna część pleców (szyja) jest nieco pochylona do przodu i prostowanie się nic nie daje. Dodatkwo jestem szczupły więc nie da się tego ukryć. Wkurza mnie to bo jak siedzę wsród ludzi to zawsze jestem spięty bo mysle o tym żeby się nie garbić. Nie mam za bardzo odwagi iść do specjalisty a pływać nie lubię. Codziennie staram się wykonywać proste ćwiczenia - przede wszystkim zwisanie na drążku z równoczesnym podciąganiem kolan - wydaje mi się że to może duzo poprawić. pozdrawiam

Gość damiano1990
Siemka. Mam 17 lat i dzisja mój tata powiedział, że mam bardzi krzywy kręgosłup poprostu zaczyna mi sie juz tam robić typowa literka "S" Zna ktoś jakieś ćwiczenia na to. ?? CZego nie powinienem robić zeby m isie to nie pogłebiało i czy powinieniem skonsultowac sie sie z ortopeda ?? dziekuje za odpoweidzi

Gość Agnieszka2349
Wertusia, ja mam ten sam problem co Ty. Skolioze kregoslupa (skrzywienie jednostronne-moje prawostronne) jest to dla mnie sprawa uciążliwa...w ciepłe dni nie mogę nosic bluzek z odkrytymi plecami, bo się wstydzę, że będą na mnie zwracac uwagę. Chyba niektóre z Was macie ten sam problem co ja jak czytałam komentarze niektórych innych osób zakompleksionych, bo jak to inaczej nazwac? Inaczej chyba by nas tutaj nie było... Mam to od wielu lat. Jak byłam mała rodzice mnie wysyłali na tzw. cwiczenia korekcyjne...oczywiście skutkowało po systematycznych wieczornych cwiczeniach, ale potem to już nie chodziłam, bo byłam coraz starsza. No i tak zleciało, a ja ciągle się uczę czy siedzę przy kompie, w szkole jak i w domu i nie dbam już tak o swój kręgosłup jak kiedyś, garbię się siedząc przy kompie, często nosiłam plecak na jednym ramieniu i też to jest mój błąd. Próbuję to zmienic, ale ciągle zapominam i mi się nie chce. Teraz mam 23 lata i nie wiem co z tym zrobic. Kiedyś często rodzice mi powtarzali, że najlepszym lekarstwem na jakiekolwiek wady kręgosłupa jest BASEN. Uważam, że mają rację, ale ja nie umiem pływac. Mam jakiś uraz i boję się głębokości. Pomóżcie, czy ortopeda pomoże, a jak nie on to kto?

Gość Jukuś
Hmm. Uważam, że do pewnego wieku jesteśmy w stanie naprawic nasz kręgosłup póżniej niestety możemy jedynie ćwiczyć aby nasza wada sie nie pogłębiła.. niestety

Gość quitk
cześć dziewczyny, studiuję fizjoterapię i tak się składa, że sama mam okrągłe plecki. postanowiłam zrobić coś dla siebie w oparciu o to czego mnie nauczono na zajęciach z korekcji wad postawy i innych. plan mam taki: ćwiczenia "domowe" po 10-15min dziennie (niekoniecznie codziennie ;) ) wspomagane pajączkiem, basen (mam zajęcia na basenie, będzie mi łatwiej się zmobilizować); dodatkowo chcę zacząć ćwiczyć tai-chi bo jest idealne do wzmacniania mięśni głebokich jak mm grzbietu. oczywiście nie wszystko na raz, jestem realistką. powolutku :) jak ułożę zestaw ćwiczeń to się podzielę. pozdrawiam

Gość Patttti
Do jakiego wieku można wyprostowac kręgosłup ??

Gość prosto
Złożyłam dziś sukienkę \'bez pleców\' spojrzałam bokiem w lustro i przeraziłam się-całkiem okrągłe plecy. Drugie przerażenie-przy wyprostowanej postawie ciężko mi się już oddycha. Trzecie-boli wszystko jak cholera, gdy próbuję siedzieć, stać prosto. Dlatego tutaj zajrzałam, skopiowałam ćwiczenia i mam zamiar ćwiczyć codziennie. Nie będzie prosto ze względu na maturę, ale trzeba o siebie w sensie fizycznym też dbać. Zastanawiam się jak długo można ćwiczyć? 45 minut ? Godzinę? Pozdrawiam

Gość nieznana
ja mam krzywy kręgosłup i to bardzo kiedyś się leczyłam ,ale sobie olałam teraz żałuję jedno biodro mam wysunięte w lewą stronę i to mocno co mam zrobić poraccie mi boje się ,że jak pujde do ortopedy to mnie wyśle na operacje odpiszcie

Gość Patunieńka
Prosto : Napisz jak postępy. Ja mam podobny problem i tez mam zamiar ćwiczyc. Co do długosci nie wiem ale przesada tez nie jest korzystna mysle że minut wystarczy i podobno trzeba się rozciągac po ćwiczeniach żeby kręgosłup nie bolał ale pewności nie mam. Powodzenia.

Gość kawai666
tak sa!! kregaz mi pomugł

Gość takie
Yumeiho-wpisz w google i znajdziesz odpowiedni rodzaj masażu, polecam bardzo dobry na skrzywienia kręgosłupa

Gość Julica
cze tez mam krzywy kręgosłup i bardzo często chodze na basen i moge powiedziec, ze chodzenie codzienne na basen daje efekty. Chodziłam również na rehabilitacje i jakieś ćwiczenia na braki, masaże i soluxy. Polecam pajączka! Kupiłam z telewizji i piszczy kiedy się garbie.

Wszystko zależy od tego jaki ma sie stopien skrzywienia. Skrzywienie mierzy sie w tzw. stopniach cobba. I stopień - do 30° II stopień - od 30 do 60° III stopień - od 60 do 90° IV stopień - powyżej 90° Wszelkiego rodzaju ćwiczenia pomagają jedynie wzmacniać miesnie, co jest oczywiscie bardzo ważne. Bardziej pomocne niż basen są ćwiczenia rozciągające . Najlepsze typu aikido, tai chi, karate. Od ok. 40 stopni skolioza w wiekszosci przypadkow kwalifikuje sie na operacje. Nie pomagaja wtedy żadne gorsety. W okresie wzrostu kosci i skolizozie I i II stopnia można miec nadzieje, ze gorset pomoże, nie tyle wyprosotwac juz istiejace skrzwienie, ale by to co jeszzce rośnie - rosło juz prosto :) Oczywiscie nie musze nadmieniac, ze mam skolioze i dlatego troche orientuje sie w tym temacie. Jesli ktos ma skolioze juz bardzo zaawansowana nie polecam lekarzy lokalnych ortopedów, ani tym bardziej lekarzy pierwszego kontaktu. Przeszłam przez wszystkie rzeczy typu ćwiczenia korekcyjne, kręglarze, sanatoria. Czasem niestety złe ćwiczenia powodują pogorszenie skrzywienia, wiec najlepiej porozmawiac z dobrym fizjoterapeuta. Przy wysokich skoliozach robi sie także tzw. garb żebrowy. Wiekszosc skolioz jest idiopatycznych. Trzeba je wszystkie koniecznie leczyc, poniewaz z czasem zaczynaj uciskac narzady miekkie (serce,płuca).

Gość larousse
Nie wykonujcie ćwiczeń na własną ręke!!To że jednej osobie ze skoliozą zalecono takie ćwiczenia nie znaczy że inna osoba ze skoliozą może je również wykonywać.Źle dopasowane ćwiczenia mogą tylko pogłębić skrzywienie ,o ich doborze musi zadecydować lekarz fizjoterapeuta lub rehabilitant który ma do tego odpowiednie kwalifikacje więc nie bójcie sie iść do lekarza

Gość vfg
ja tea mam krzywy ale zaczełam nosic gorset korekcyjny juz chyba od 3 lat. i kregoslup przestał sie krzywic a nawet sie poprawil. mam 17 lat. jak ktos jets młody i rosnie to niech robi wszystko zeby nie dopuscic do operacji.. jak jakies pytania : hejkaa1@o2.pl

Gość plutik
BILESKO-BIAŁA UL.LOMPY 7A przychodnia specjalizyjaca sie w leczeniu skolioz !!

Gość lexxi
Też mam krzywy kręgosłup!... ale tego nie widać, zauważalne jest to że prawą łopatke mam niżej, i wystaje mi lekko!... Pomóżcie mi!!! Jakie ćwiczenia mogą być na ten trochę krzywy kręgosłóp?

Gość ja i garb
ja tez mam krzywe plecy. I powiem wam tak.... Prostowanie się jest dla mnie tak trudne jak chodzienie ciagle z ręką w górze, po godzinie wszystko boli i drętwieje. Ja wiem, można ćwiczyć, ale czy to da takie wyniki, że nie będę już musiała cały czas stać, siedzieć sztywno?? No a operacja słyszałam że " wkładają druty w plecy" no nie brzmi to zachecająco :) Więc mam pytanie do osób, które się orientują czy operacja coś daje?? Jakie są jej efekty?? Czy po operacji można sobie spokojnie, luźno usiąść bez myśli "jak ja wyglądam"??

Gość iiiiisssssssssa
jak chcecie wykonywac cwiczenia to lepiej zapiszcie sie na rehabilitacje pod okiem specjalisty.. sami nic nie róbcie

Gość alex877
Mam 21 lat, od kad pamietam zawsze bolal mnie kregoslup. Szesc miesiecy temu poszlam na pierwasza wizyte u rehabilitantki ktora stwierdziła ze mam skrzywiony kregoslup w czesci piersiowej i ledzwiowej, a w czesci krzyzowej kregi sa bardzo scisniete. Powiedziala ze do 26 roku zycia mozna z tym walczyc. Bardzo mi zalezy na tym aby miec proste plecy wiec cwicze codziennie, czasami dwa razy dziennie. Dzisiaj moge stwierdzic ze w czesci krzyzowej bol ustapil, a tam dokuczal mi najbardziej. Moje wciecie które kiedys było na róznych wysokosciach, dzisiaj jest rowne. Nadal jednak jestem krzywa, z lewej strony wystaje mi zebro, z prawej łopatka. Nie poddaje sie jednak i nadal cwicze bo widze efekty. Prostowanie zebow trwa dwa lata, a co dopiero prostowanie kregoslupa;) Dlatego zalecam cwiczenia, ale pod okiem specjalisty.

Gość asiol_15_Op.pl
Hmm.. ogolnie to mam aldna sylwetke ale od kilku lat poglebia mi sie skolioza jak bylam mniejsza ghdy byla mala.. lekrze mowili mi ,ze "kregoslup ejscze nie nadaje sie do leczenia , ze duzo osob zazdroscilo by mi figury i ze nie warto nic robic ze jedynie basen" .. eh a teraz jakos jest bardziej wysunieta jedna strona moze i nie rzuca sie to bardzo w oczy ale wystarczy ze ja to widze .. probuje sie prostowac przy komputerze i nie sprawia mi to probelmow .. czasem nawet cwicze to co poradzili mi lekarze .. ale boje sie ze kiedys sie to ejscze mocniej poglebi :(