Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 pompon

lordoza

Polecane posty

Go艣膰 Brenda 艣l

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jacekpb
Dla lady mi.Szanowna Pani powinna takie pytania kierowa膰 do rehabilitanta bo porada(raczej sugestia a nie porada) internetowa nie mo偶e r贸wna膰 si臋 z fizycznym kontaktem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Dla brenda.Prosz臋 przytoczy膰 ca艂y opis a stenoza to zw臋偶enie kana艂u kr臋gowego poza zapaleniem,guzem i przepuklin膮.Czasem nawet niedu偶e zmiany potrafi膮 wywo艂a膰 znaczne dolegliwo艣ci.Charakterystyczne dla stenozy jest chromanie przestankowe ogona ko艅skiego(prosz臋 poszuka膰)ale leczenie zale偶y od rodzaju dolegliwo艣ci i najpierw obejmuje pr贸b臋 leczenia zachowawczego.Jak dosz艂o do schorzenia?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brenda 艣l
Witaj Jacku i dziekuje ze mi odpisa艂es.Pracuje w biurze,wiec moja praca to typowo siedzaca,chociaz po pracy duzo pracuje i jestem w ruchu.Pewnego ranka sk艂ada艂am kanape i tak z nia zosta艂am.Posz艂am do lekarza ale zignorowa艂a te b贸le,wieczorem posz艂am juz na dyzur na pogotowie ratunkowe otrzyma艂am leki ale b贸l wszed艂 juz w posladek lewy i promieniowa艂 poprzez noge do stopy,skurcze by艂y nie do wytrzymania,posz艂am do neurologa sterydy i kaza艂 mi kupic sobie laske,ledwo wpe艂za艂am sie do auta.P艂aka艂am i wy艂am 2 miesiace.Posz艂am na badanie rezonansu.Oto opis tak d艂ugi ,ze lekarze nie chca czytac: Kregi o charakterze przejsciowym-lumbalizacja S1 Na poziomie L2/L3 widoczne niewielkie tylne uwypuklenie tarczy miedzykregowej modelujace dyskretnie worek oponowy od strony przedniej bez cech ucisku na nerwy rdzeniowe. Na poziomie L4/L5 widoczna szerokopodstawna centralno-obwodowa wypuklina tarczy miedzykregowej modelujaca worek oponowy od strony przedniej oraz zwezajaca oba kanaly korzeniowe w czesciach dolnych.Nerwy rdzeniowe bez ewidentnych cech ucisku. Tarcza miedzykregowa z cechami dehydratacji o obnizonej wysokosci.Zmiany zwyrodnieniowo-wytworcze stawow miedzykregowych. Kana艂 kregowy o wymiarze strzalkowym oko艂o 9,5 mm. Na poziomie L5/S1 widoczna szerokopodstawna centralno-obwodowa wypuklina tarczy miedzykregowej,ktora razem z wyostrzeniami tylno-bocznych krawedzi sasiadujacych trzonow kregow modeluje nieznacznie worek oponowy od strony przedniej,zweza wyraznie oba kanaly korzeniowe w czesciach dolnych oraz modeluje nieznacznie oba korzenie nerwowe w miejscu odejscia od worka oponowego z poziomu ponizej(lewy korzen nerwowy o nieco nieregularnym przebiegu).Nerwy rdzeniowe na poziomie L5/S1 modelowane w odcinkach pozaotworowych.Obustronne zmiany zwyrodnieniowo-wytworcze stawow miedzykregowych.Tarcza miedzykregowa z cechami dehydratacji o znacznie obnizonej wysokosci.Blaszki graniczne sasiadujacych trzonow kregow o nierownych obrysach z cechami zmian zwyrodnieniowych typu MODIC II/III. Kana艂 kregowy o wymiarze strzalkowym oko艂o 8,5 mm. Poziom S1/S2 bez ewidentnych patologii w obrebie tarczy miedzykregowej.Lewy nerw rdzeniowy modelowany nieco przez wyrostek stawowy gorny lewego stawu miedzykregowego. Wyostrzenia krawedzi sasiadujacych trzonow kregow. Duza przednia wypuklina tarczy miedzykregowej na poziomie L5/S1. Zobrazowany rdzen kregowy bez patologicznych sygnalow. Stozek koncowy na poziomie L1/L2. Jacku prosze doradz mi co robic aby bol nie powroci艂,czy operacja jest tu wskazana.Mam wizyte u neurochirurga dopiero w sierpniu. Dziekuje Ci bardzo i pozdrawiam Cie serdecznie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Trzeba spr贸bowa膰 rehabilitacji ale zmian jest du偶o z wrodzon膮 w艂膮cznie.Ten incydent b贸lowy na kanapie to na pewno by艂 pierwszy raz w 偶yciu czy mo偶e raczej troch臋 bola艂o wcze艣niej?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brenda 艣l
Jacku.Bola艂o wczesniej,ale teraz to bylo okropne.Czy manualne mozna zastosowac lub jak sobie samej radzic,a moze cwiczenia ,gorset.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Samemu raczej nie proponuj臋 niczego bo jak wida膰 przynios艂o to 偶a艂osny efekt .Terapia manualna owszem ale bez kr臋garzy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lady_mi..
witaj Brenda. :) Nie jestem specjalistk膮, rehabilitantk膮, ani lekarzem, a jedynie...ofiar膮 swoich w艂asnych d艂ugoletnich zaniedba艅. Zmagam si臋 z podobnymi problemami w艂a艣nie... Nie wiem, co mo偶e pom贸c na Twoje wady wrodzone, ale je艣li chodzi o uszkodzenia dysk贸w to my艣l臋, 偶e powinna艣 spr贸bowa膰 rehabilitacji metod膮 McKenziego. Wpisz to w wyszukiwark臋, znajdziesz stron臋 instytutu, a na niej informacje o tej metodzie oraz list臋 os贸b z certyfikatem tej metody, pami臋taj by si臋 uda膰 do osoby, kt贸ra ma certyfikat. Jeste艣 ze 艢l膮ska chyba? Je艣li tak to lepiej trafi膰 nie mo偶esz, jest tam kilku dobrych specjalist贸w, nawet mog艂abym jednego szczeg贸lnie poleci膰, tylko nie chc臋 rzuca膰 nazwiska na forum. Ta metoda nie ka偶demu pomaga, u mnie np. na razie bez rezultat贸w, ale walcz臋 i pr贸buj臋 dalej, wielu osobom pomog艂a, je艣li nie ona..to s膮 jeszcze inne metody, je艣li trafisz do dobrego fizjoterapeuty na pewno spr贸buje Ci pom贸c i by膰 mo偶e z sukcesem. :) Mo偶esz popyta膰 tak偶e w艣r贸d znajomych, mo偶e kto艣 poleci dobrego rehabilitanta, tylko pami臋taj, tak jak m贸wi Pan Jacek, by nie by艂 to kr臋garz! Powodzenia i du偶o zdr贸wka 偶ycz臋. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Brenda 艣l
Witaj Lady mi.dzieki ze odezwalas sie do mnie.prosze odezwij sie do mnie na gg 332463,szukam pomocy jak tylko potrafie.jestem z Bytomia,strasza mnie operacja a ja mam strach w oczach.Dziekuje Ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ChrystianoOo
Witam panie Jacku Czy maj膮c lordoze i kifoze mo偶na sie jako艣 z tego wyleczy膰 ? mam 18 lat czy s膮 jakie艣 skuteczne 膰wiczenia ? czy tylko sie po to 膰wiczy 偶eby zachamowa膰 skrzywienie ? Czy mo偶na jakie艣 膰wiczenia wykonywa膰 na si艂owni ? czy lepiej w domu sie rozci膮ga膰 膰wiczy膰 z pi艂k膮,cie偶arkami itp ? czyta艂em prawie wszystkie komentarze i taki jeden by艂 偶e mo偶e lepiej by wykonywa膰 膰wiczenia z jakim艣 du偶ym obci膮偶eniem czy takie 膰wiczenia s膮 bardziej skuteczniejsze ? Czyta艂em te偶 偶e jest jaki艣 kr臋ga偶 kt贸ry nastawia kr臋gos艂up czy jako艣 tak... i podobno po jednej wizycie jest sie ju偶 bardziej prostym :O ale chyba jest tego jakie艣 ryzyko ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Ja te偶 mam dwie fizjologiczne lordozy oraz dwie fizjologiczne kifozy i nie b臋de ich leczy艂 bo takie maj膮 by膰 a jakie s膮 pa艅skie to tego nie wiem.Jakie skrzywienie chce Pan hamowa膰 i dlaczego?Moje zdanie jest nast臋puj膮ce :co艣 tam Pan napisa艂 bo by艂a wolna klawiatura ale bez diagnozy,danych i tak naprawd臋 bez sensu.Co do kr臋garstwa;sa tacy ludzie czasem mo偶na im wiele zawdzi臋cza膰 ale nie tylko.Jakie艣 ryzyko istnieje zawsze trzeba je tylko zminimalizowa膰.Ten , kto doradzi艂 bycie prostym albo mia艂 du偶膮 wiedz臋 na temat pa艅skich dolegliwo艣ci lub sam by艂 nadzwyczaj prosty ale niekoniecznie kr臋gos艂upowo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ChrystianoOo
ee diagnozy jakie艣 szczeg贸艂owej nie dosta艂em :O dosta艂em tylko p艂ytke z moim skrzywieniem i mi powiedziano 偶e mam chorobe scheuermanna, i skolioze... no to czyli nie wiem czym sie r贸偶ni lordoza patologiczna od nadmiernej albo od hiper-lordozy a skolioza to chyba nadmierna kifoza i lordoza w jednym ? wi臋c nie wiem co mam panu poda膰 jak mi nic bardzo dok艂adnie nie powiedziano :O mia艂em tylko zdj臋cie rentgenowskie i wizyty u lekarzy gdzie ka偶dy lekarz zaleca艂 inne 膰wiczenia :O no tylko w jednym sie zgadzali `basen` jedna pani mi powiedzia艂a `kontakt z wod膮 chodzenie w wodzie` a taki rehabilitant mi powiedzia艂 i sie za艣mia艂 :P 偶e chodzenie w wodzie a nie p艂ywanie np. na plecach :O i nie wiem czy mam to skrzywienie nabyte podobno to b艂膮d genetyczny :O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ChrystianoOo
1ani mi powiedzia艂a `kontakt z wod膮 chodzenie w wodzie` a taki rehabilitant mi powiedzia艂 i sie za艣mia艂 偶e chodzenie w wodzie a nie p艂ywanie np. na plecach` 藕le napisa艂em za艣mia艂 si臋 偶e chodzenie po wodzie tylko zaleci艂a a on powiedzia艂 偶e najlepiej p艂ywanie na plecach... nie wiem...po pierwsze to nie umiem p艂ywa膰 a po drugie raczej wstyd przed ludzmi sie pokazywa膰 z takim kr臋gos艂upem ; /

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Dosta艂 Pan diagnoz臋,brzmi ona :choroba Scheuermanna i skolioza.Nadmierna lordoza to to samo co hyperlordoza ale ju偶 co innego to hypolordoza.Skolioza to co innego ni偶 kifoza i lordoza.Pisze pan bardzo chaotycznie i ju偶 nie jestem pewien czy ma Pan chodzi膰 po wodzie .By艂 kiedy艣,jakie艣 2000 lat temu pewien jegomo艣膰 ,kt贸ry to potrafi艂 ale go ukrzy偶owano.Czy Pan na pewno uko艅czy艂 szko艂臋 podstawow膮 w ustawowym terminie i czy oby np. czwarta klasa to nie by艂y trzy najszcz臋艣liwsze lata w Pa艅skim 偶yciu?Choroba Scheuermanna jest wrodzona ale niekoniecznie genetyczna i jeszcze m贸g艂by Pan napisa膰 czy dotyczy ona odc.piersiowego bo rzadko ale jednak zdarza si臋 wyst臋powa膰 w odc. l臋d藕wiowym.Co robili do tej pory rodzice(lub lekarz pierwszego kontaktu),偶e nie zauwa偶yli zmian ,kt贸re s膮 widoczne go艂ym okiem przez laika .No i grozi Panu ,w perspektywie czasu oczywi艣cie ,dyskopatia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Zunia 27
Witam Panie Jacku dawno nie pisa艂am, wi臋c przypominam si臋 ze swoimi "defektami": zniesienie lordozy szyjnej+lumbalizacja (+wredny ganglion na grzbiecie stopy prawej. Jestem po ma艂ej kuracji lekami przeciwzapalnymi, nogi przesta艂y dokucza膰. Oczywi艣cie gdy tylko zaczynam 膰wiczy膰, daj膮 o sobie zna膰, ale og贸lnie jest lepiej. Nie bol膮 mnie non-stop, teraz nawet bym powiedzia艂a, 偶e wcale w por贸wnaniu do czas贸w wcze艣niejszych:), oczywi艣cie nie licz臋, 偶e na zawsze, to tylko ugaszenie po偶aru. Ostatnia wizyta u Ortopedy 5: b臋dzie skierowanie na rezonans magnetyczny odcinka szyjnego, bo tym najbardziej zmartwi艂 si臋 lekarz, gdy zobaczy艂 zdj臋cia. Wi臋c jest nadzieja, 偶e kto艣 zacz膮艂 traktowa膰 to powa偶nie. I zgodnie z obietnic膮 lekarza: b臋dziemy dzia艂a膰 po kolei, najpierw szyja, p贸藕niej nogi. I oczywi艣cie skierowanie na rehabilitacje. Hura!!, a偶 nie mog臋 doczeka膰 si臋 :) Naprawd臋 :) Pozostaje tylko ganglion i bol膮ca stopa. Jak si臋 nachodz臋, to zaczyna promieniowa膰 do du偶ego palca zw艂aszcza. Boli mnie grzbiet stopy, podeszwa stopy. Nie jest to przyjemne i chc臋 w ko艅cu sie tego pozby膰. Zna Pan mo偶e jakie艣 sposoby "domowe" na to? Nie chcia艂abym znowu go wycina膰, po to 偶eby powr贸ci艂 za miesi膮c czasu. Pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Jakkolwiek to nie zabrzmi:czy zna Pani jakie艣 domowe sposoby na tzw.dziur臋 w z臋bie?Jezeli nawet istniej膮 to czy ubytek si臋 zmniejszy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ChrystianoOo
No tak diagnoza to:choroba Scheuermanna i skolioza. Ta choroba Scheuermanna wyst臋puje u mnie w odc. piersiowym tzn. nie wiem do ko艅ca czy tylko w piersiowym bo pani mi pokazywa艂a palcem gdzie jest nie tak z tymi kr臋gami.Mog臋 panu pokaza膰 zdj臋cia RTG je艣li pan sie na takich zdj臋ciach zna i wie co jest nie tak. Nie wa偶ne ju偶 tym chodzeniem `po wodzie` czy `w wodzie` mam po prostu p艂ywa膰 ale ja nie umiem i sie wstydze raczej pokazywa膰 na basenie. Lekarz pierwszego kontaktu ? nic mi nie m贸wi艂,偶e mam i艣膰 na rehabilitacje albo 偶e wypisze skierowanie jak mia艂em mocny b贸l g艂owy albo by艂em chory to chodzi艂em do lekarza pierwszego kontaktu ale to rzadko. W gimnazjum jak by艂o mierzenie i wa偶enie to pani sie jedynie pyta艂a czy chodze na rehabilitacje a ja powiedzia艂em 偶e nie chodze i na tym sie sko艅czy艂a rozmowa.Chodzi艂em na rehabilitacje jak by艂em w podstaw贸wce ale p贸藕niej przesta艂em i 偶a艂uje tego... No wiem pan ka偶dy kto mnie zna nic nie widzia艂 bo ja doskonale to zakrywam wi臋c nic nie wida膰 rodzice te偶 nie widzieli no tylko m贸wili `nie garb si臋` Zawsze sie wstydzi艂em p贸j艣膰 z tym do lekarza. Napisa艂 Pan 偶e lordoza i kifoza to co innego ni偶 skolioza,a mi lekarz powiedzia艂 偶e skolioza to kifoza i lordoza w jednym ! Tak uko艅czy艂em szko艂e podstawow膮 w ustawowym terminie,ale nie wiem do czego Pan zmierza,偶e pisze chaotycznie to tak pisze dobrze 偶e w og贸le napisa艂em i chce to wyleczy膰 zdrowie najwa偶niejsze a nie 艂apanie mnie za s艂owa czy `w wodzie` czy nad w wod膮 czy pod wod膮... dlaczego niby te 3 lata od czwartej klasy podstaw贸wki by艂y najszcz臋艣liwsze w moim 偶yciu ? Chyba chce 偶eby mi pan pom贸g艂 a nie jecha艂 po 偶yciorysie ; / Wkurzaj膮ce s膮 pa艅skie niekt贸re pytanka -.-

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ChrystianoOo
Czy jest pan 100% pewien 偶e grozi mi ta dyskopatia ? przecie偶 mo偶na wyleczy膰 t膮 chorob臋 Scheuermanna przy dobrej diecie tak mi lekarz powiedzia艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Moje pytania by膰 mo偶e irytuj膮 ale to reakcja na styl wypowiedzi doros艂ego przecie偶 cz艂owieka.Je偶eli lekarz na pewno Panu powiedzia艂 ,偶e skolioza to lordoza i kifoza w jednym to pozostawi臋 to bez komentarza.Lordoza to wygi臋cie skierowane wypuk艂o艣ci膮 do przodu,kifoza do ty艂u.Lordoza wyst臋puje prawid艂owo w odc.szyjnym i l臋d藕wiowym,kifoza piersiowym i krzy偶owym przy czym wypuk艂o艣ci nie mog膮 by膰 nadmierne lub za ma艂e.Innymi s艂owy patrz膮c na cia艂o cz艂owieka z boku kr臋gos艂up powinien by膰 odpowiednio "powyginany".Skolioza za艣 to boczne skrzywienie kr臋gos艂upa,w p艂aszczy藕nie czo艂oweji z ca艂膮 pewno艣ci膮 nie powinno go by膰.Fakt, 偶e Pan w og贸le napisa艂 wp艂ywa tylko na pa艅skie samopoczucie bo nie przytoczy艂 Pan praktycznie 偶adnych bada艅.Chorob臋 Scheuermanna zlokalizowan膮 piersiowo lecz膮 inne 膰wiczenia ni偶 zlokalizowan膮 l臋d藕wiowo a sk膮d jakikolwiek forumowicz mo偶e wiedzie膰 ,je偶eli nie przeczyta ,z jak膮 odmian膮 ma do czynienia .Przecie偶 Pana nie widzi, a skoro nie widzi to mo偶e tylko zgadywa膰.Przerwanie rehabilitacji to nie by艂o m膮dre a sied藕 prosto to za ma艂o.Po uko艅czeniu wzrastania choroba Scheuermanna jest nieuleczalna i na ludzie kt贸rzy przeszli t臋 chorob臋 nadzwyczaj cz臋sto cierpi膮 na dolegliwo艣ci dyskopatyczne( na 100% )a je偶eli jakakolwiek dieta ma pom贸c to warto mo偶e odwiedzi膰 klink臋 chor贸b metabolicznych lu diabetologa.Bywaj膮 ludzie (nawet sportowcy)kt贸rzy w m艂odosci przeszli t臋 chorob臋 ale uda艂o si臋 im pom贸c oczywi艣cie z ich w艂asnym zaanga偶owaniem.Ja prze艣wietli艂nym sobie odc.l臋d藕wiowy,prawie na pewno ma Pan zniesion膮(sp艂aszcona) lordoz臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ChrystianoOo
Mam 18 lat,ale nie czuje sie doros艂ym :D A tak powa偶nie to ja nie wiem jak to sie sta艂o 偶e oni powiedzieli 偶e mam skolioze ! Prosze tu s膮 moje zdj臋cia http://wyslijto.pl/plik/nmklctnjd6 No ja sie tej pani zapyta艂em czy skolioza to jest to samo co lordoza i kifoza w jednym a ona mi odpowiedzia艂a 偶e to samo :O To jak nie nazywa sie tego skolioz膮 to jak to nazwa膰 ? Po prostu Kifoza i Lordoza tak ? czy jedna nazwa tego te偶 wyst臋puje ? Tzn. jakich bada艅 nie przytoczy艂em ? Mia艂em tylko rentgen...i potem wys艂ali mnie na rehabilitacje i diete powiedzieli 偶e moge wyleczy膰 t膮 chorobe szojermana a mo偶e tylko nadzieje mi zrobili ? podobno najlepszy spos贸b na t膮 chorobe to pi膰 wywar z ciel臋cych ko艣ci po roku podobno si臋 bardzo a to bardzo poprawia... ja by艂em w szkole sportowej wi臋c to te偶 mog艂o mi zaszkodzi膰 na kr臋gos艂up prawda ? ja mam plecy wkl臋s艂o-okr膮g艂e czyli t膮 lordoze i kifoze ;/ a sp艂aszczona lordoza to jaka ? no to chyba sobie prze艣wietle ten odcinek i zobacze...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ChrystianoOo
Ja przepraszam 偶e mo偶e nie zrozumiale pisze... ale przerwa艂em rehabilitacje w podstaw贸ce potem przez gimnazjum nic z tym nie robi艂em bo si臋 wstydzi艂em p贸j艣膰 z tym do lekarza ale jak mia艂em 17 lat poszed艂em w ko艅cu do lekarza i chodze w tej chwili na rehabilitacje czyli w sumie rok... jeszcze maj膮c 17 lat na wizyte musia艂em czeka膰 3 miesi膮ce wi臋c zaczyna艂em 膰wiczy膰 w domu bo wyczyta艂em w internecie 膰wiczenia i tak 膰wiczy艂em... ale ju偶 podobno nie da sie tego wyleczy膰 tylko zatrzyma膰 to skrzywienie... 偶eby sie nie pogarsza艂o... ale to chyba jeszcze zale偶y ile sie 膰wiczy tak ? i jak cz臋sto ? Moim zdaniem chyba lepiej 膰wiczy膰 2 godzinny dziennie ni偶 jakie艣 40 minut 3 razy w tygodniu...I mo偶e jaka艣 poprawa b臋dzie :( ale jak dyskopatie murowan膮 b臋de mia艂 no to sie za艂ama艂em w tym momencie...spieprzone 偶ycie przez moj膮 g艂upote;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
W sumie nie przytoczy艂 Pan 偶adnych bada艅 bo has艂o:mam Scheuermana niewiele znaczy gdy偶 choroba ta najcz臋艣ciej lokalizuje si臋 w odc.piersiowym ale tak jak napisa艂em bywa ze wyst臋puje w l臋d藕wiowym a skoro Pan nie pisze gdzie jest czy te偶 nie przytacza opisu to sk膮d ja mam to wiedzie膰.Nie mog臋 otworzy膰 pliku ale spr贸buj臋 jutro i odpisz臋 .Skolioza to te偶 choroba kr臋gos艂upa ale z ca艂膮 pewno艣ci膮 nie jest to kifoza ani lordoza.Lordoza wygl膮da jak powiedzmy banan a gdy jest sp艂aszczona to tak jakby ten banan zosta艂 wyprostowany.Czy oby na pewno ma Pan plecy wkl臋s艂o-wypuk艂e bo nieomal zawsze w scheurmanie lordoza l臋d藕wiowa jest sp艂aszczona .Ona tylko podczas ogl膮dania wydaje sie by膰 pog艂臋biona podczas gdy rtg.wykazuje jej zniesienie.Niech Pan nie 膰wiczy z internetu bo granica pomi臋dzy dobrze lub 藕le wykonanymi 膰wiczeniami jest do艣膰 krucha i 艂atwo j膮 przekroczy膰 i kto panu powiedzia艂 ,偶e dyskopatia murowana?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ChrystianoOo
Pan mi powiedzia艂,偶e dyskopatia mi grozi w 100% pewno艣ci 偶e j膮 b臋d臋 mia艂 -.- Zobaczy Pan zdj臋cie Moje to sam pan b臋dzie lepiej wiedzia艂 ode mnie Moim zdaniem chyba tylko w odcinku piersiowym. To jest obraz JPG ale trzeba jeszcze wypakowa膰 WinRarem :) No to ja ju偶 nie wiem czy mam t膮 lordoze czy nie :O Czyta艂em w internecie 偶e przy lordozie brzuch idzie do przodu po艣ladki sie rozszerzaj膮 tzn. robi膮 si臋 wi臋ksze i chyba szyja idzie do przodu... No czyli ja mam chyba t膮 lordoze skoro w pasie wi臋cej mam ni偶 w klatce piersiowej Odstaj膮ce po艣ladki brzuch wypi臋ty i szyja wychylona do przodu jeszcze dochodzi ta kifoza i ta choroba to ju偶 w og贸le lepiej sie nie pokazywa膰 na ulicy w koszulce a co dopiero bez ; / sobie pomarzy膰 mo偶na o normalno艣ci ; /

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Ja napisa艂em 偶e na 100 % grozi panu dyskopatia, a nie 偶e na 100 % b臋dzie j膮 pan mia艂.Dzi臋kuj臋, bez komentarza.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ChrystianoOo
No 偶e grozi mi w 100% to przecie偶 to pewno艣膰 偶e b臋d臋 j膮 mie膰 to niech Pan lepiej uwa偶a co pisze... Taa nie ma za co 偶al.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Jeszcze raz: Grozi na pewno, ale czy j膮 pan b臋dzie mia艂 tego nie wiem.Dok艂adnie to napisa艂em.I na nic nie musz臋 uwa偶a膰.Poza tym ju偶 bez moich odpowiedzi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Zykmaster
Witam Serdecznie. Od oko艂o 4 miesi臋cy zmagam si臋 z bardzo uporczywym b贸lem w odcinku l臋dzwiowym. B贸l promieniuje do Biodra i do prawej nogi, ka偶dy ruch jest bolesny. By艂em u lekarza rodzinnego, zapisa艂 mi Tramal wraz z Paracetamolem, i skierowanie do Poradni Rehabilitacyjnej. Leki oczywiscie nie pomog艂y, po czym otrzyma艂em 2 serie zastrzyk贸w Naklofen(NLPZ), to tak偶e nie pomog艂o. B贸l ca艂y czas si臋 utrzymuje. Rano nie do zniesienia. Skonsultowa艂em sie z neurologiem, wys艂a艂 mnie na tomografie komputerow膮. Tam nic nie wykaza艂o, neurolog ponownie mnie przebada艂 i wys艂a艂 na kolejne badanie, na Rezonans Magnetyczny, i dzisiaj otrzyma艂em wynik tego badania i jest tam napisane w艂asnie Zniesiona Fizjologicznia lordoza L臋dzwiowa, reszta jest ok. I teraz mam pytanie, czy ta lordoza l臋dzwiowa mo偶e by膰 powodem tego i偶 ten b贸l nadal sie utrzymuje, i jest taki dokuczliwy i bolesny ? Uniemo偶liwia mi to nawet prac臋 i jest w do艣膰 m艂odym wieku bo mam 19 lat. Bardzo wdzi臋czny by艂bym za odpowiedz. Pozdrawiam Serdecznie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Zykmaster
A i jeszcze dodam i偶 ten b贸l w odcinku l臋dzwiowym nast膮pi艂 po takim gwa艂townym zrywie do biegu. Pachwina wtedy mnie bola艂a i w艂asnie w tamtym odcinku odczuwa艂em delikatnie k艂ucie, lecz nadmierne mi to nie przeszkadza艂o. Z czasem by艂o coraz gorzej. Teraz b贸l jest taki sam. Tak偶e by艂em w poradni Rehabilitacyjnej i Pani Doktor wys艂a艂a mnie na wyci膮g... Z g贸ry dziekuj臋 za odpowiedz. Pozdrawiam Serdecznie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Je偶eli w opisie rezonansu na pewno by艂o napisane tylko 偶e :zniesiona lordoza to nie jest to przyczyna b贸lu.Pisz臋 to celowo bo cz臋sto zdarza sie ,偶e ludzie nie przytaczaj膮 ca艂ych opis贸w od razu i nie wiem czym to jest spowodowane ale oczywi艣cie "nie wrzucam nikogo do wsp贸lnego worka".B贸l pochodzi prawdopodobnie z wi臋zade艂 stawu biodrowego.Czy wyci膮g przyni贸s艂 popraw臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Mo偶liwa jest nieprawid艂owa praca stawu biodrowego, po prostu w pewnych jego po艂o偶eniach dochodzi do 艣ci艣ni臋cia powierzchni stawowych i jest to bolesne.W perspektywie czasu proponuj臋 przywr贸cenie lordozy tzn.rehabilitacj臋 maj膮c膮 na celu takie zadanie.

Udost臋pnij ten post