Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 pompon

lordoza

Polecane posty

Go艣膰 jacekpb
Dla lady mi.Ten Pani spos贸b nie by艂 wcale taki z艂y pod warukiem 偶e by艂 prawid艂owo wykonany,r贸znice sa czasem subtelne.To rozbudzenie traktuj臋 jako wskazanie konkretnym mi臋艣niom:wy macie pracowac.Przyznam,偶e nie bardzo widz臋 spos贸b zalecony przez rehabilitantk臋(to mia艂a by膰 kobieta?)albo czego艣 niezrozumia艂em.To by艂a pierwsza wizyta ale teraz b臋dzie mog艂a Pani por贸wna膰 .Ja stoj臋 na stanowisku 偶e najpierw jest kilka ruch贸w kontrolowanych przez terapeut臋 (jako wstep)a p贸藕niej docelowo ca艂y ruch ale on musi by膰 skontrolowany i przecwiczony .Uwa偶am r贸wnie偶 偶e pacjent powinien mie膰 swiadomo艣膰 膰wiczonych mi臋艣ni .tzn 偶e ten ma si臋 napi膮膰,trzeba to poczu膰.Okre艣lenie zr贸b tak i tak nic nie da bez skontrolowania i nauki samokontroli.To tak jak Pani si臋 przezi臋bi i idzie do lekarza to ten nie m贸wi :prosz臋 przyj膮膰 jak膮艣 tabletk臋 tylko m贸wi konkretnie jak膮,ile razy dziennie ,po posi艂ku czy na czczo itd.B贸l w mi臋艣niu mo偶e si臋 pojawi膰 jako prze膰wiczenie i prosz臋 skontaktowa膰 si臋 z rehabilitantk膮 ,opowiedzie膰 o problemie ,by膰 mo偶e na dzie艅 lub dwa trzeba zrobi膰 przerw臋.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 lady_mi..
Zgadzam si臋 z Panem ca艂kowicie. Wszystko powinno by膰 prze膰wiczone, nawet niekt贸re banalne ruchy, bo w praktyce mo偶e si臋 okaza膰, 偶e nawet te naj艂atwiejsze czynno艣ci wykonuj臋 jednak 藕le i te subtelne r贸偶nice mog臋 sprawi膰, 偶e terapia sko艅czy si臋 fiaskiem. Poprosz臋 o to na nast臋pnej wizycie. Dzi艣 mia艂am napisa膰 maila z post臋pami, jak mi idzie i czy wszystko w porz膮dku, niestety nie otrzyma艂am odpowiedzi... nie chcia艂am by膰 nachalna i dzwoni膰, ale je艣li b贸l si臋 jutro pog艂臋bi to na pewno to zrobi臋, bo tak naprawd臋 ja nic, pr贸cz tych przeprost贸w, nie 膰wicz臋, wi臋c przeforsowanie mi臋艣nia jest ma艂oprawdopodobne, chocia偶 istnieje pewnie jaka艣 mo偶liwo艣膰 naci膮gni臋cia go podczas wykonywania tych przeprost贸w, ale mimo wszystko podejrzany jest fakt, 偶e akurat w tej prawej nodze. Bardziej mo偶e by膰 to zwi膮zane z uciskiem na nerw. Podobno w terapii McKenziego naturalnym objawem jest, 偶e b贸l si臋 nasila, centralizuje, w odcinku l臋d藕wiowym i istotnie zwi臋kszy艂 si臋, ale nieznacznie. Natomiast 藕le jest, gdy b贸l schodzi ni偶ej, tylko nie wiem, czy wtedy oznacza to zmian臋 膰wiczenia, czy te偶 zaprzestanie tej terapii, bo podobno niekt贸re przypadki si臋 do niej nie nadaj膮. Szkoda by by艂o, bo wi膮za艂am wiele nadziei z t膮 metod膮. I oczywi艣cie kolejna poprawka - tak, jest to oczywi艣cie Pani rehabilitantka, kolejne liter贸wki wcze艣niej, za co przepraszam, jestem troszk臋 przej臋ta ca艂膮 t膮 sytuacj膮. Jedyny pozytyw to taki, 偶e niekt贸re czynno艣ci wchodz膮 mi ju偶 powolutku w krew i mam nadziej臋, 偶e jestem na dobrej drodze by zacz膮膰 wreszcie prawid艂owo 偶y膰 i funkcjonowa膰. Ale to na wcze艣nie na takie wyroki, czas poka偶e. Jednak偶e musz臋 z ca艂kowit膮 pewno艣ci膮 przyzna膰 Panu racj臋 we wszystkich wcze艣niejszych wypowiedziach skierowanych do mnie, jak i do innych - na wi臋kszo艣膰 problem贸w z kr臋gos艂upem pracujemy sami, cz臋sto ju偶 od dzieci艅stwa, nie dbamy o niego zupe艂nie, c贸偶 wi臋c si臋 dziwi膰, 偶e p贸藕niej przykre s膮 tego skutki.... Mam nadziej臋, 偶e chocia偶 cz臋艣膰 os贸b tu pisz膮cych we藕mie sobie do serca Pana uwagi i rady. Swoj膮 drog膮, przyda艂aby si臋 jaka艣 kampania spo艂eczna, u艣wiadamiaj膮ca ludziom, jakie skutki mo偶e nie艣膰 ze sob膮 z艂a postawa cia艂a, nie przestrzeganie tych kilku zalece艅. Z w艂asnego do艣wiadczenia wiem, 偶e cz艂owiek nie ma 艣wiadomo艣ci konsekwencji. W szkole, na lekcjach biologii, nie ucz膮 czym s膮 wypukliny i przepukliny, a szkoda.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Prawdopodobnie niewielu osobom b臋dzie chcia艂o si臋 po膰wiczy膰 ,niestety taka jest prawda.Fakt,偶e w szkole niezawodowej nie ucz膮 o wypuklinach itd.ale ucz膮 偶eby siedzie膰 prosto,m贸wi膮 o gimnastyce korekcyjnej.M贸j syn uprawia sport walki,trener poprosi艂 aby nam贸wi膰 znajomych ,powiedzie膰 im 偶e sport to zdrowie itd.Na pocz膮tek wystarczy艂 str贸j sportowy a nawet kilka trening贸w by艂o za darmo.P贸藕niej dzieciak sam decydowa艂 tak czy nie ,oczywi艣cie bez 偶adnych zobowi膮za艅 ,po prostu rezygnujesz i ju偶.呕adnych "ukrytych op艂at" ,wszystko by艂o przejrzyste i rzeczywi艣cie jest.Dwana艣cie trening贸w w miesi膮cu to 50 z艂 a w tym jest ubezpieczenie jakby co艣 komu艣.Docelowy str贸j to oko艂o 100-130 z艂 na p贸艂tora roku,zale偶y jak kto ro艣nie.Trener rozda艂 plakaty wydrukowane przez klub aby艣my porozwieszali wok贸艂 swoich miejsc zamieszkania.Ja te偶 wzi膮艂em,zanios艂em do szko艂y syna ,zapyta艂em dyrektora czy mog臋 powiesi膰.Obejrza艂 i powiedzia艂 ok.Zawiesi艂em te偶 na drzwiach zaprzyja藕nionych sklep贸w,pobliskiej przychodni.Rozmawia艂em z rodzicami koleg贸w ,kole偶anek syna m贸wi膮c co i jak.Zaproponowa艂em tym kt贸rych znam bli偶ej 偶e ja i tak odwo偶e swojego to wezm臋 czyje艣 dziecko,przecie偶 samochodu mi nie ub臋dzie.,.Dodam ,偶e lwi膮 czesc treningu stanowi膮 og贸lnorozwojowe 膰wiczenia Przysiady,przewroty(dzieci nie umiej膮)jakie艣 ganianie si臋,naprawd臋 rozmaito艣ci.Nie by艂o element贸w chorej dyscypliny,mo偶na nawet krzycze膰 bo trener m贸wi, 偶e gdzie艣 trzeba,Oczywi艣cie nie mo偶na by艂o rozrabia膰 bo przecie偶 o wypadek nie trudno.Naprawde sympatycznie.I wie Pani ile os贸b posz艂o ze syna szko艂y.NIKT.Z innych szk贸艂 by艂o w艂a艣ciwie tak samo.Statystyk臋 poprawia艂y pojedyncze przypadki.co robi膮 dzieci,ano wystarczy w艂膮czy膰 komputer i wszyscy s膮 dostepni na GG.Arodzicom to odpowiada bo :m艂ody gra na komputerze i nie truje mi d..py.To niech wszystkich boli gdzie chce ale czy to jest odpowied藕.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Zunia 27
Dzie艅 dobry Pani Jacku 1) Ju偶 t艂umacz臋 o co chodzi z tym ganglionem i og贸lnie to co si臋 dzieje od czasu upadku p贸艂 roku temu: --po upadku, bardziej by艂 on na praw膮 stron臋 cia艂a, wyskoczy艂 mi „przez noc” ganglion na grzbiecie stopy prawej (nie powiem, po jakim czasie od upadku, bo nie pami臋tam, jedyne co mi przychodzi do g艂owy to wspomnienie, 偶e wieczorami mia艂am lekko opuchni臋t膮 stop臋 w tym miejscu wraz z palcami w tamtym czasie, jeszcze przed ujawnieniem si臋 gangliona na zewn膮trz). Pisz臋 wyskoczy艂, bo pojawi艂 si臋 nagle i by艂 do艣膰 du偶y-to ja sama go zauwa偶y艂am, dopiero p贸藕niej robiono zdj臋cia rtg, 偶eby to potwierdzi膰. Dwa razy Ortopeda3 pr贸bowa艂 go 艣ci膮gn膮膰 ig艂膮, ale nie wysz艂o. Poniewa偶 zacz臋艂a bole膰 mi noga, najpierw stopniowo do kolana, p贸藕niej ju偶 ca艂a noga, Ortopeda 3 zdecydowa艂 偶e wytniemy go. I wyci膮艂. Podczas zabiegu, mia艂am znieczulenie miejscowe, i powiedziano mi, 偶e ganglion by艂 umiejscowiony przy samym nerwie i dlatego bola艂o. 2tyg.-w domu, p贸藕niej prawie miesi膮c o kulach w pracy….i….odrzuci艂am kule, a ganglion zn贸w si臋 pojawi艂 w tym samym miejscu!! Za艂amka Poniewa偶 Ortopeda 3 jest ju偶 niedost臋pny, posz艂am do nast臋pnego Ortopedy 4, kt贸ry stwierdzi艂, 偶e takie b贸le nie wyst臋puj膮 od gangliona (cho膰 m贸wilam mu 偶e siedzia艂 przy samym nerwie)!! Mnie osobi艣cie zamurowa艂o, tzn. 偶e operacja by艂a niepotrzebna?? Nie wiem, ale pami臋tam, 偶e przez pewien czas po odrzuceniu kul, ca艂a noga mnie nie bola艂a, a tylko stopa, w miejscu ci臋cia. Od zabiegu min臋艂y 4 miesi膮ce i znowu wszystko wraca. Ortopeda 4, podczas wizyty, poprosi艂 o po艂o偶enie si臋 na kozetce i uni贸s艂 bol膮c膮 nog臋 do pionu, pytaj膮c co si臋 dzieje: ot贸偶, nie mia艂am rwania takiego jak zwykle, ale bola艂o mnie od po艣ladka wzd艂u偶 tylnej cz臋艣ci uda i dalej…Po klilkunstu minutach od badania, noga zacz臋艂a mi rwa膰 ca艂a, Ortopeda o tym wie, m贸wi艂 偶e niestety musia艂 sprawdzi膰. Na tej podstawie Ortopeda 4 poprosi艂 o wykonanie rtg, z kt贸rym p贸jd臋 w przysz艂ym tygodniu. Pisz膮c „pochwal臋” si臋, mia艂am na my艣li, i偶 powiem Panu, co powiedzia艂 Ortopeda4. Lekarzom, m贸wi臋 tylko o faktach, aby niczego nie sugerowa膰. I ta historia tyczy si臋 tylko n贸g, bardziej prawej, lewa mi nie dokucza za bardzo, bardzo sporadycznie. Teraz pr贸buj臋 wywalczy膰 rozwi膮zanie na te nogi i tego gangliona (je偶eli w czym艣 on w og贸le przeszkadza, opr贸cz aspekt贸w wizualnych, ale to "przecierpi臋", jak na艂o偶臋 klapka jednak na nog臋, to jednak przeszkadza i troszk臋 boli). Ganglion jest umiejscowiony mi臋dzy ko艣膰mi 艣r贸dstopia (palca najwi臋kszego a s膮siedniego-drugiego licz膮c od lewej-stopa prawa). Gdy boli mnie noga, oczywi艣cie stopa tez, w贸wczas czuj臋 promieniuj膮cy b贸l, kt贸ry przebiega do palca du偶ego (palucha) wzd艂u偶 wewn臋trznej strony stopy. Przy chodzeniu, bywa r贸偶nie, czasem boli pi臋ta, zawsze wierzch stopy, trudno jednoznacznie to okre艣li膰. Musia艂abym poobserwowa膰 dok艂adnie. I to tyle co do n贸g i tego krzy偶a, wspomn臋 tylko, 偶e gdy bra艂am ostatnio przeciwzapalne tabletki, ganglion tak si臋 zmniejszy艂, 偶e z zewn膮trz go prawie nie wida膰, teraz jest wyczuwalny podczas dotyku. I b贸l by艂 du偶o mniejszy ca艂ej nogi. 2) A propos zniesienia lordozy. Pan Rehabilitant 2- przyjmowa艂 w poradni ortopedycznej, 藕le napisa艂am -przepraszam(ale ju偶 2 lata min臋艂y), ale zostawmy ju偶 nazewnictwo, 偶eby si臋 nie pomyli膰. Nie by艂 na pewno kr臋garzem. To on powiedzia艂 mi czym jest zniesienie lordozy i wyt艂umaczy艂 co to jest i 偶e jak nie b臋d臋 膰wiczy膰, to w takim tempie jak lordoza si臋 pog艂臋bi艂a w ci膮gu ostatnich lat (ju偶 m贸wi艂am, 偶e mam komplet zdj臋膰) b臋dzie ze mn膮 藕le. Opis ze zdj臋cia: „Zdj. Kr臋gos艂upa szyjnego a-p i boczne: Zniesienie lordozy, Zaostrzenie kraw臋dzi trzon贸w. Tarcze m-kr臋gowe rtg w granicach normy.” Opisuj臋 co wykona艂: le偶臋 na kozetce na brzuchu, Rehabilitant 2, k艂adzie mi obie r臋ce mi臋dzy 艂opatki i tak d艂ugo uciska, a偶 us艂yszy chrupni臋cie. To samo zrobi艂 z kr臋gami w szyjce, przekr臋cenie g艂owy w jedn膮 i drug膮 stron臋 (a偶 do chrupni臋cia). To samo z kr臋gos艂upem l臋d藕wiowym- a偶 do chrupni臋cia. I powiedzia艂, 偶e mam 膰wiczy膰, i 偶e za kilka lat, znowu pewnie si臋 pojawi臋 u niego, bo te k艂ucia wr贸c膮 i zn贸w trzeba b臋dzie co nieco ponastawia膰. Podczas tych chrupni臋膰, bola艂o jak nie wiem co. Ale pomog艂o. I tyle co do zniesienia lordozy. My艣li Pan, 偶e ten ganglion tak psuje mi w 偶yciu? Czy po prostu, co艣 si臋 sta艂o kr臋gos艂upie po upadku. Przed upadkiem, mia艂am ju偶 problemy z nogami, obiema od wielu lat, ale ja ju偶 si臋 przyzwyczai艂am i tak 偶yje sobie z nimi. Ale po tym upadku, nie mog臋 doj艣膰 z nimi do 艂adu. Pozdrawiam serdecznie Zunia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Zunia 27
Znalaz艂am fajne zdj臋cie, mam nadziej臋, 偶e dobrze opisa艂am wcze艣niej po艂o偶enie gangliona, ale jesli nie, to na zdj臋ciu pokazuj臋, ganglion jest na poziomie nazwy: "Metatarsus", miedzy 1st Body a second, http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Gray268.png Jestem laikiem w tej sprawie, wi臋c t艂umacz臋, jak umiem. Pzdr. Zunia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lady_mi..
Panie Jacku, to naprawd臋 przykre, co Pan napisa艂, a w艂a艣ciwie to, jak przykre konsekwencje b臋dzie mie膰 to dla tych dzieci. Ja to znam, ja jestem z tego pokolenia, kt贸re wiele godzin sp臋dza艂o ju偶 przed komputerem i s艂ysza艂am cz臋sto od rodzic贸w: "odejd藕 od tego komputera" i wstyd si臋 przyzna膰, co ja wtedy sobie my艣la艂am: "trudno, b臋d臋 mie膰 jakie艣 skrzywienie kr臋gos艂upa", ech, gdybym wiedzia艂a to, co wiem teraz. Ale nie mia艂 mnie kto u艣wiadomi膰 w dzia艂aniu kr臋gos艂upa, nie zrobi艂o to nawet liceum i klasa biologiczno-chemiczna. Teraz ju偶 wiem wi臋cej i mo偶e jestem ostatni膮 osob膮, kt贸ra powinna prawi膰 innym uwagi, ale pouczam ju偶 innych, m贸wi臋 o moim przypadku ku przestrodze, jednak bezskutecznie: siedz膮 krzywo, schylaj膮 si臋 po co艣 z ziemi na prostych nogach, ech. Skontaktowa艂am si臋 z moj膮 rehabilitantk膮, okaza艂o si臋, 偶e ten b贸l mo偶e wynika膰 z ucisku na korze艅 nerwowy, mam ostro偶niej wstawa膰 z krzes艂a i przeprosty robi膰 w pozycji le偶膮cej, a nie na stoj膮co. Jednak b贸l powoli schodzi do 艂ydki, boli te偶 podeszwa stopy, wi臋c chyba b臋d臋 musia艂a zaprzesta膰 tych przeprost贸w i mo偶e co艣 innego pani rehabilitantka wymy艣li. Mam przy okazji pytanie do Pana. Jaka艣 metoda na k膮panie? Wchodzenie i wychodzenie z wanny oraz siedzenie w wannie. Prysznic odpada. I kolejne pytanie, kt贸re mi si臋 chyba przedwcze艣nie nasuwa... czy ja ju偶 zawsze b臋d臋 musia艂a tak na siebie uwa偶a膰? Oczywi艣cie wi臋kszo艣膰 z tych zasad ostro偶no艣ci jest cenna, wejdzie mi zapewne w krew, w nawyk, rozumiem prawid艂owe podnoszenie czegokolwiek z ziemi, prawid艂owa sylwetka podczas siedzenia oraz wiele innych. Ale uci膮偶liwe raczej by艂oby ci膮g艂e k艂adzenie si臋 do 艂贸偶ka w taki pokraczny spos贸b, czy te偶 unikanie foteli zawsze...

Udost臋pnij ten post

A wi臋c: Witam. Z moim kr臋gos艂upem jest co艣 nie tak. Brzuch mam wywalony naprz贸d, to samo z pup膮. Kr臋gos艂up mam dziwnie \"wepchni臋ty\" Kiedy艣 by艂am u lekarza, on skierowa艂 mnie na jakie艣 膰wiczenia itd. By艂am w poradni. Dosta艂am 膰wiczenia. 膯wiczy艂am chyba przez miesi膮c. Przerwa艂am. Up艂yn臋艂o od tych wydarze艅 bardzo du偶o czasu ( chyba z p贸艂tora roku ) i teraz nawet nie pami臋tam, jakie mia艂am schorzenie. Poszuka艂am w necie i podejrzewam, 偶e mam lordoz臋. ( wiem, powinno si臋 pisa膰 "lordoz臋 jak膮艣tam, ale nie wiem dok艂adnie co mi jest. ) Chc臋 wr贸ci膰 do 膰wicze艅. Jeszcze m艂oda jestem i chyba da si臋 t膮 wad臋 skorygowa膰. Tak mi si臋 wydaje. No dobra. Mam 11 lat :P I dlatego pisz臋, 偶e da si臋 to jeszcze skorygowa膰. ( moje podejrzenia) Opr贸cz tego mam jeszcze p艂askostopi臋 ( tak jak to si臋 pisze ) i obawiam si臋, jak b臋d臋 wygl膮da艂a w przysz艂o艣ci.Czy kto艣 m贸g艂by mi poleci膰 jakie艣 膰wiczenia? Czego powinnam unika膰? Mo偶e na wf nie robi膰 膰wicze艅, kt贸re mog艂yby mi zaszkodzi膰???

Udost臋pnij ten post

Rtg kr臋gos艂upa w odcinku l臋d藕wiowo krzy偶owym ap i bocznej wykazuje lewostronne skrzywienie z rotacja kr臋g贸w wzd艂u偶 osi d艂ugiej.Wygladzenie fizjologicznej lordozy.Zmiany zwyrodnieniowe w postaci wyro艣li kostnych na przednich kraw臋dziach trzon贸w.Rtg kr臋gos艂upa w odcinku szyjnym boczne.Wygladzenie fizjologicznej lordozy.Zaostrzenie tylno g贸rnych kraw臋dzi trzon贸w. Bardzo cierpi臋,boli mnie ci膮gle prawa noga oraz czuje w niej ci膮g艂y ch艂贸d.Jak sobie z tym poradzi膰,jakie stosowa膰 膰wiczenia???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marisz
Witam,jestem w szoku po tych odpowiedziach Pana Jacka.Widz臋 ,偶e i rodzicom si臋 obrywa i dobrze.Sam nim jestem.Ale koniec cukrowania i do mojego pytania. W艂a艣nie odebra艂em wyniki rezonansu.Lordoza szyjna sp艂ycona. Osteofity na kraw臋dzi trzonu C3 I C4 z osteofitycznym wyd艂u偶eniem,kt贸re powoduje zw臋偶enie zachy艂ka bocznego prawego i modelowanie korzenia rdzeniowego w zachy艂ku. Na poziomie C3 ,C4 wypukliny nie stwierdza si臋 . C4/C5,C5/6 widoczna niewielka po艣rodkowa wypuklina kr膮偶ka modeluj膮cego worek oponowy. Rdze艅 ok,szeroko艣c kana艂u w normie. Zacz臋艂o si臋 rok temu od wykonania \"wymyku w ty艂\".Chyba ju偶 lata nie te:) Walcz臋 z b贸lem w okolicy prawego barku, 艂opatki \"noce nie przespane\" .Chodzi艂em do masa偶ysty, ortoped贸w,itp .B贸l ca艂y czas nie ust臋puje.膯wiczy艂em tak jak t艂umaczyli.Prosz臋 o podpowiedz do kogo mo偶na si臋 z tym uda膰 no i oczywi艣cie czy to jest do wyleczenia. Pozdrawiam Mariusz

Udost臋pnij ten post

witam, oto wyniki rezonansu mag. Przypomne ze mam poglebiona lordoze i od dluzszego czasu odczuwam straszne bole . W badaniu MR kregos艂upa ledzwiowego uwidoczniono : - poziomo ustawiony poczatkowy odcinek kosci krzyzowej, - krazek miedzykregowy na poziomie L5/S1 o nieco obni偶onej wysoko艣ci, poza tym krazki m-kregowe o zachowanej wysokosci i prawidlowej intensywnosci sygnalu - na poziomie L5/S1 ma艂a, tylna szerokopodstawna wypuklina krazka m - kregowego, bez cech ucisku worka oponowego w badanej poycji - na poziomie L4/L5 nieznacznie uwypuklony tylny zarys pierscienia wloknistego krazka m-kregowego uciskajacy dyskretnie worek oponowy -trzony kregowe o zachowanej wysokosci -stozek rdznia o prawidlowym sygnale w MR, nie ucisniety. Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Dla anna ad.Dwie wypukliny,przy czym jedna w zasadzie bez znaczenia klinicznego.Rehabilitacja u kogo艣 stosuj膮cego terapi臋 manualn膮 z du偶膮 szans膮 na wyleczenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
dla marisz.Zaryzykuj臋 偶e choroba oczywi艣cie w mniejszej formie by艂a ju偶 wcze艣niej a "wymyk' j膮 pog艂臋bi艂.Niedobre s膮 te osteofity modeluj膮ce rdzen bo to po prostu wyrostki kostne powsta艂e na skutek s艂yconej lordozy i wypuklin.Jak wygl膮daly wizyty u masa偶ysty,czy to by艂 tylko masa偶 w czystej formie.Prosz臋 opisa膰 w艂asnymi s艂owami.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
W jakiej pozycji Pan 艣pi lub jak膮 zalecano.Chodzi o u艂o偶enie g艂owy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Dla ania 444.Chorob臋 trzeba dok艂adnie zdiagnozowa膰 a nie cwiczy膰 cokolwiek bo mo偶na zrobi膰 sobie krzywd臋.Niekt贸re cwiczenia s膮 zabronione.Lordoza pog艂臋biona to przeciwienstwo sp艂aszconej i zatem 膰wiczenia s膮 r贸偶ne .P艂askostopi臋 to jednej stopy ,a pod艂u偶ne czy poprzeczne?Ale jeste艣 m艂od膮 osob膮 i wiele mo偶na zrobi膰,prawie napewno wyleczy膰 ca艂kowi膰ie.Zalecone 膰wiczenia powinny by膰 skontrolowane przez kogo艣 uprawnionego i dopireo wtedy wykonywane w domu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marisz
dzi臋kuje za odp.Latem mia艂em krio ,jesieni膮 cykl masa偶y g贸rnej cz臋艣ci kr臋gos艂upa,w prawej ,tylnej cz臋艣ci szyi odczuwa艂em delikatne mrowienie.B贸l pod praw膮 艂opatk膮 oraz g贸rn膮 cz臋艣ci膮 r臋ki r贸wnie偶 by艂 odczuwalny.Po masa偶ach czu艂em si臋 troch臋 lepiej ale ten Pan generalnie odradzi艂艂 dalsz膮 cz臋艣膰 masarzy i sugerowa艂 p贸j艣cie do ortopedy.Pan rehabilitant zaproponowa艂 膰wiczenia obracanie,przekszywianie g艂owy oraz "wypychanie g艂owy do przodu.Ortopeda nr 1 m贸wi艂 ,偶e z moim barkiem nic nie jest i zaleci艂 ruch o kr臋gos艂upie nie wspomnia艂 ja r贸wnie偶 nie wiedzia艂em o co chodzi,ortopedna nr 2 zaleci艂 膰wiczenia prostowanie si臋 oraz podnoszenie na przemian r膮k i n贸g w pozycji le偶膮cej.Ka偶dy sugerowa艂 basen.Wcze艣niej przez ok4 lat p艂ywa艂em i zawsze mia艂em problemy z b贸lem na wysko艣ci klatki piersiowej,nie wiem czy przypadkiem nie by艂o to spowodowane unoszeniem g艂owy przy stylu klasycznym(cz臋艣膰 ledzwiowa mocno idzie w d贸l,zreszt膮 m贸j syn ma podobny problem z cz臋艣ci膮 l臋dzwiow膮. ) Neurolog do momentu kiedy nie ma rezonansu kaza艂 si臋 wstrzyma膰 z 膰wiczeniami.Bra艂em r贸wnie偶 lekarstwa na stany zapalne olfen + ma艣ci.W nocy b贸l si臋 nasila i rano mam zimniejsz膮 praw膮 r臋k臋.艢pi臋 standardowo na 1 poduszce .K艂ad臋 si臋 spa膰 na wznak ,budz膮ce si臋 l膮duje na bol膮cej stronie ...i przek艂adam si臋 na lew膮. Czekam teraz na termin u neurologa.Nie wiem kiedy ona b臋dzie.A mrowienie pod praw膮 艂opatk膮 si臋 nasila i nie ukrywa膰 ,偶e chcia艂bym wiedzie膰 czy 膰wiczy膰,chodzi膰 na zabiegi czy czeka膰 co los poka偶e.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 babeczka80
witam!! jestem w tym temacie 1 raz poniewaz dowiedzialam sie ze mam zwyrodnienie kregos艂upa i skolioze piersiow膮 oraz cytuje"za prosty kregos艂up w szyji i w klatce piersiowej" tak mi powidziala rehabilitantka ktorej pokaza艂am moje rtg ,chodze na laser i pr膮dy a na szyje bede miala masaze bo ponoc nic innego nie moge zastosowac poniewaz mam hashimoto...chcialabym sie dowiedziec czy ten zbyt prosty kregos艂up to lordoza?....mam 29 lat urodzi艂am 2 dzieci i nie pracuje a lekarka sie mnie zapyta艂a czy ja uleg艂am jakiemus wypadkowi bo az g艂ow膮 kiwa艂a ze w tak m艂odym wieku mozna miec taki kregos艂up...dodam ze czasem gdy zbyt d艂ugo siedze to mi nogi dretwiej膮 a przy d艂uzszym staniu ,nie moge sie potem ruszyc w dolnym odcu=inku kregos艂upa mam taki b贸l ze musze sie czegos z艂apac aby sie ruszyc....prosze o jak膮艣 konkretna rade co mam robic ...termin do lekarki mam dopiero na 10 czerwiec

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 babeczka80
dodam jeszcze ze w szyji to ledwo sie ruszam mam takie silne b贸le ze szok...juz nie wiem jak siedziec jak lezec i wog贸le jak funkcjonowac

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wikmarpako
Witam Moja 偶ona odebra艂a prze艣wietlenie z opisem: Lumbalizacja S1 z wask膮 przestrzenia miedzykregowa S1.Poza tym kregos艂up l臋dzwiowy bez zmian" Co to oznacza, co dalej z tym?wizyta u lekarza ortopedy za miesiac.Do jakiego innego specjalisty trzeba sie jescze zapisac, i czy wykonywac jakies cwiczenia aby to zaleczyc, cz臋sto pojawjaja si臋 i utrzymuja b贸艂e w biodrach , nodze i w kregos艂upie.Wiek 38 lat. Dziekuje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marisz
..... dodam 偶e mam 34lata

Udost臋pnij ten post

Witam!Bardzo prosz臋 niech kto艣 mi powie co mam robi膰 bo ju偶 nie mam si艂y .Mam 30 lat, 164 cm i 51kg .Nigdy nie mia艂am 偶adnych problem贸w z kr臋gos艂upem a偶 tu nagle dopad艂 mnie b贸l. Trwa艂o to ok 3m-cy.W ko艅cu dosta艂am skierowanie na MR i wynik jest nast臋puj膮cy:sp艂ycenie lordozy l臋d藕wiowej, w膮ski kana艂 kr臋gowy w dolnej cz臋艣ci odcinka l臋d藕wiowego,dyskopatia L3-S1, zmiany degeneracyjne zmniejszenie uwodnienia, L5-S1 przepuklina tylna z sekwestrem uciaska korzenie nerw贸w S1 i worek oponowy (S2), L4-L5 szerokopodstawna podwi臋zad艂owa przepuklina tylna kr膮偶ka mi臋dzykr臋gowego uciska worek oponowy i modeluje korzenie nerw贸w L5, , L3-L4 niewielka szerokopodstawna przepuklina tylna modeluje worek oponowy ale bez ewidentnej kompresji element贸w nerwowych (pozycja le偶膮ca badania). Mam 2 dzieci 9 i 3 lata i w艂a艣nie odkry艂am 偶e jestem w ci膮偶y. Nie wiem co robi膰 ,jakie mam szans臋 na donoszenie i por贸d nie m贸wi膮c o piel臋gnacji niemowl臋cia. Jestem przera偶ona bo nie wiem jak dam rad臋 bez lek贸w zwalczy膰 b贸l i dr臋twienie nogi Dodam 偶e bra艂am mydocalm, tolperis, dicloratio i czasem ketonal forte. Obecnie nie boli ale boj臋 si臋 偶e pod wp艂ywem ci膮偶y b贸l wr贸ci i nie b臋d臋 mog艂a chodzi膰.Prosz臋 niech mi kto艣 doradzi co robi膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dark555
witam Ostatni zrobi艂em rtg kr臋gos艂upa l臋dzwiowego i w opisie mam nastepujace dane -Obni偶enie wysoko艣ci tarczy L5-S1 -skrzywienie lewostronne.Wyr贸wnanie lordozy l臋dzwiowej. -Poza tym kr臋gos艂up L-S rtg bez zmian czy to co艣 powa偶niejszego dodam ,i偶 prowadze aktywny tryb 偶ycia tzn si艂ownia, rower oraz basen prosze o odpowiedz pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Dla Zunia.Ganglion zale偶nie od umiejscowienia moze wywo艂ywa膰 ewentualny b贸l mi臋艣ni ,kt贸ry imituje objaw neurologiczny.Precyzuj膮c te objawy neurologiczne s膮 do艣膰 cz臋sto wymys艂em ludzi (tzn boli naprawd臋 ale nie jest to b贸l neurologiczny)Ganglion poprzez swoj膮 lokalizacj臋 uniemo偶liwia prawid艂ow膮 prac臋 mi臋sni .Rehabilitant 2 pom贸g艂 ale to co zrobi艂 to za ma艂o .Nale偶a艂o kontynuowa膰 leczenie ale mo偶liwe ze on nie chcia艂 kontynuowa膰 zreszt膮 z r贸偶nych przyczn.Takie chrupanie pomaga o ile s膮 wskazania ale po tym powinny by膰 inne 膰wiczenia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Dla lady mi.Raz uszkodzony kr膮zek nigdy nie b臋dzie jak nowy.Wstawa膰 prawid艂owo ,siedzie膰 ,podnosi膰 przedmioty powinna Pani zawsze prawid艂owo od urodzenia do ko艅ca 偶ycia.To wstawanie z 艂o偶kajakie przytoczy艂a Pani za rehabilitantk膮 dla mnie jest nie do ko艅ca zrozumia艂e ale byc mo偶e na tym etapie konieczne .Co do wychodzenia z wanny musia艂bym zobaczy膰 Pani wann臋 co jest niemo偶liwe a rehabilitantce Powinna Pani wyt艂umaczyc jak wanna jest osadzona ,na jakiej wysoko艣ci itd.Warunki panuj膮ce w Pani 艂azience mo偶na odtworzyc w gabinecie ,oczywi艣cie nie b臋dzie tam wanny ale b臋dzie Pani wstawa膰 np.z pod艂ogi.To r贸wnie偶 wymaga przecwiczenia ,jest to oczywiste.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Dla marisz.Samodzielne 膰wiczenia s膮 na pewno dobre ,ale g艂owne leczenie przebiega w gabinecie a p贸藕niej jalie艣 automobilizacje w domu dla utrzymania stanu poprawy do czasu nast臋pnej wizyty.Ale tylko pod warunkiem skontrolowania poprawno艣ci wykonywania cwicze艅.Proponowa艂bym prze艣wiet艂i膰 odc,piersiowy bo b贸艂 mi臋dzy 艂opatkami za tym przemawia.Ja przerwa艂bym basen,jego dobroczynno艣膰 jest cz臋sto przeceniana ,a rozpocz膮艂 bardzo precyzyjne leczenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Dla babeczka .lordoza powinna by膰 w odc.szyjnum a w piersiowym kifoza.U pani obie fizjologiczne krzywizny uleg艂y sp艂aszczeniu .Skolioza to skrzywienie w plaszczy藕nie czo艂owej albo jak Pani woli w bok.Chroba Hashimoto umo偶liwia terapi臋 manualn膮 bo masa偶 w swej czystej postaci dzia艂a przeciwb贸lowo ale lecznie przyczynowe to 偶adne.No i mo偶e warto zdiagnozowac l臋dxwi贸wk臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marisz
a co ze spaniem ,o kt贸rym Pan wspomina艂?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Dla idicz.Trzy wypukliny przy czym jedna nie modeluje worek oponowy i jedna przepuklina,a Pani pisze 偶e b贸l pojawi艂 sie nagle.Interesuj膮ce.To na co Pani bra艂a przytoczone leki ,mo偶e na wrastaj膮ce paznokcie?Pani stan kr臋gos艂upa to rezultat wieloletnich zaniedba艅 by膰 mo偶e si臋gaj膮cych dziecinstwa.Prosz臋 przeczyta膰 wypowiedzi dla Lady mi strony chyba 12 i 13 ma z grubsza taki sam kr臋gos艂up a ta Pani chocia偶 powiedzia艂a 偶e tak ,owszem robi艂a wiele rzeczy 藕le i teraz musi sobie pom贸c.Na plus zaliczy膰 trzeba 艣wiadomo艣膰 w艂asnych b艂臋d贸w.Ci膮偶a mo偶e wywo艂a膰 bolesno艣膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Prosz臋 spr贸bowa膰 spa膰 na wznak z poduszeczk膮 pod艂o偶on膮 pod potylic臋 a nie jak wielu zaleca pod szyj臋 no chyba 偶e boli.Je偶eli na boku to na zdrowym te偶 pduszeczka pod g艂ow臋 tak aby pzrechyla艂a si臋 ona w kierunku strony zdrowej.Mo偶na r贸wnie偶 w u艂o偶eniu na boku zdrowym wsun膮膰 jakby pomi臋dzy tu艂贸w a r臋k臋 postronie chorej niewielk膮 poduszk臋 .Prosz臋 sprawdzi膰 r贸wnie偶 odc. l臋d藕wiowy a u syna zbada膰 kr臋gos艂up bo takie opadanie ty艂ka to moze by膰 brak stabilizacji (mm.wielodzielny,poprzeczny ,d藕wigacze odbytu)Basen zaleca wielu ale no niestety nie zawsze to 艣rodek na wszystko .Bardzo dobrze 偶e uprawia Pan sport i syn te偶 nie przyrasta do krzes艂a ale mo偶e by膰 jaka艣 dolegliwo艣膰 (nawet nieznaczna),kt贸ra uniemo偶liwia prawid艂owe p艂ywanie.Ta stabilizacja dos膰 czesto nie jest taka jakl powinna ale mozna j膮 膰wiczy膰 r贸wnie偶 na basenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 babeczka80
dziekuje za odpowied藕...tylko nic mi to za bardzo nie m贸wi,chcia艂abym wiedziec co ten moj opis konkretnie przedstawia...a na czes膰 l臋dxwiow膮 bez rtg mam zalecone pr膮dy i laser po ktorych jak wychodze to ledwo schodze po schodach...i potem sie zaczyna bol na reszte dnia nie wiem o co tu chodzi...a na szyje mam miec masaze ale dopiero od maja a teraz juz ledwo sie ruszam jak ruszam r臋koma to bol straszny...uczucie jakbym miala od szyji po 艂opatki gor膮cy pr臋t wstawiony...serdecznie panu dziekuje za odpowied藕))pozdrawiam!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacekpb
Dla dark.Prosz臋 wykona膰 rezonans lub tomograf (dok艂adniejsze)bo do艣膰 prawdopodobne jest u Pana uszkodzenie kr膮偶ka mi臋dzykr臋gowego.Aktywno艣膰 do czasu pe艂nego zdiagnozowania powinna ulec obnizeniu ale bardzo dobrze 偶e jest .Obni偶eniu dlatego 偶e istniej膮 膰wiczenia zakazane lub takie kt贸re mog膮 ,jezeli s膮 nieprawid艂owo wykonane szkodzi膰.

Udost臋pnij ten post