Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pompon

lordoza

Polecane posty

Gość jacekpb
Pan nie ma lordozy lędźwiowej a Pańskie dolegliwości są skutkiem wrodzonej choroby Scheuermanna ,którą leczy się do zakończenia procesu wzrastania.Późniejsze leczenie zachowawcze jest bezcelowe.Choroba ta jest wykrywana pomiędzy 8 a 13 rokiem życia(tak około).Czy nikt w panskim życiu nie zauważył "brzydkiego"kręgosłupa np.lekarz pierwszego kontaktu,rodzice?Operacja to nie wyrok ,czasem jest konieczna .Pański kręgosłup jest nieciekawy i nie wiem jak dokładnie zlokalizowany jest naczyniak ale być może jego umiejscowienie nie ma wpływu na aparat ruchu.Jeżeli zdecyduje się Pan na zabieg to długa rehabilitacja będzie konieczna a wręcz niezbędna.

Witam Panie Jacku, odebrałam wyniki reoznansu i mam znacznie spłyconą lordozę lędźwiową o raz wypuklinę na poziomie L5/S1 z uciskiem na worek oponowy. neurolog zbagatelizował, nie zalecił żadnej rehabilitacji, tylko tabletki przeciwbólowe "jak będzie boleć". Na własną rękę stosuję zalecenia z forum dotyczące życia codziennego, stosuję również poduszkę lędzwiową, ale odczuwam ból i dyskomfort. Do kogo w tej sytuacji powinnam sie zwrócić? do ortopedy, rehabilitanta? z góry dziękuję

Gość Miroslava1979
Witam! Od ponad tygodnia bolą mnie badzo plecy, zaczęło się od prawej łopatki, a teraz boli mnie odcinek szyjny. Moja lekarka skierowała mnie na prześwietlenie kręgosłupa szyjnego i piersiowego. Wynik badania kości kręgosłupa C brzmi następująco: Poza niewielkim zaostrzeniem grzbietowych krawędzi trzonów kręgów szyjnych i kyfotycznym ustawieniu kręgosłupa szyjnego zmian kostnych w obrębie kręgosłupa C nie widać. A wyniku badania kości kręgosłupa Th wogóle nie ma (chyba pan radiodiagnosta zapomniał opisać:( ) Czy może mi Pan Panie Jacku napisać, co mogłabym zrobić, aby poprawić stan mojego kręgosłupa??? Z góry dziękuję.

Gość tu lisma nore
Dajcie juz spokój wreszcie , ciagle sie pytacie to samo , najpierw leczyć trzeba skleroze , miażdżyce macie w kosciach i we glowie . Juz wam nic nie pomoze , palicie najtańsze papierosy , żrecie tłusto i byle co , stare przeterminowane ochłapy was do grobu wpędzą. Kręgosłup musi szlag trafić . LUDZIE !!! opamiętajcie sie , mówił ś.p . Jan Paweł II .

Witam Panie doktorze, prośba o pomoc w zrozumieniu dość skomplikowanego dla laika opisu wyników rezonansu i podpowiedź jak postępować w trakcie zwolnienia lekarskiego. Lekarz neurolog skierował mnie na operację, ja wcześniej próbuję metodą McKenziego i 14 dniowym zwolnieniem poprawić stan, jak na razie są dobre efekty, ale mam pytania dotyczące dalszego postępowania w trakcie leczenia ponieważ drugiego już nie dostanę i chciałbym wykorzystać ten czas najlepiej. Przeczytałem wszystkie poprzednie Pana odpowiedzi. Zdobyłem bardzo przydatną wiedzę na tym forum, dziękuję. 1.Wyniki badania. Spłycenie fiziologicznej lordozy. Dehydratacja krążków międzykręgowych w odcinku L3-S1. Zmniejszenie wysokości tych krążków. Na poziomie L3/L4 szerokołukowe, tylne uwypuklenie krążka do ok. 3mm z odcinkowym uszkodzeniem pierścienia włóknistego, powodujące modelowanie worka oponowego, bez ucisku korzeni nerwowych. Niewielka stenoza kanału kręgowego – pole przekroju wynosi 1,6 cm2. Na poziomie L4/L5 paracentralna, prawostronna, przepuklina krążka na głębokości 7mm, powodująca ucisk worka oponowego i znaczne zwężenie prawego zachyłka korzeniowego – możliwa kolizja z prawym korzeniem nerwowym. Zmiany zwyrodnieniowo – wytwórcze w stawach międzykręgowych powodują zwężenie otworów międzykręgowych. Stenoza kanału kręgowego – pole przekroju wynosi 1,2 cm2 Na poziomie L5/S1 niewielkie (2-3 mm) tylno – pośrodkowe uwypuklenie krążka z odcinkowym uszkodzeniem pierścienia włóknistego, bez ucisku struktur nerwowych. Pole przekroju kanału kręgowego wynosi ok. ok. 2,2 cm2. Krąg L5 o cechach kręgu przejściowego. Stożek końcowy na poziomie Th12. Sygnał stożka końcowego, worka oponowego i struktur ogona końskiego w normie. Torbiel oponowa, wysokości 14mm, na poziomie S2. 2.Geneza problemu. Przed zwolnieniem : miałem 7 mies. okres bólów, przyczyny typowe jak w poprzednich postach…urazy, niestety w moim przypadku to nadużywanie sportów, zaniedbywane długo i połowę wakacyjnego wyjazdu spędziłem w łóżku na ketonalu i zastrzykach domięśniowych. Po powrocie - ćwiczenia McKenziego, rozciąganie na piłce lekarskiej, lżenie w pracy na brzuchu z komputerem na podłodze… przynosiły postęp, do mementu gdy nie wsiadłem za kierownicę lub nie siedziałem dłużej. Wtedy ból powodował spięcie mięśni i scięgnien z przekręceniem biodra prawego do góry i pogłębieniem znacznym lordozy. Wykonując skłon do przodu, przekręca mnie lekko w lewo. 3.Rehabilitacja. Skorzystałem z rehabilitacji która miała doleczyć postępującą poprawę. Rehabilitacja przynosiła postęp (20 spotkań) do momentu gdy podczas końcowych zajęć,rehabilitant nie zastosował bardzo mocnych naciągnięć z regulacją mechaniczną stołu (leżenie na plecach, biodra i ugięte złączone nogi w prawo, rehabilitant mocno naciągał nogi poniżej stołu plus podnosił stół), oraz zalecił mi ćwiczenia: oprzeć się stojąc o ścianę lewym barkiem, łokieć pomiędzy ścianą a żebrem a prawą ręką wciskać biodro – w przypadku gdy miałem nawroty bólu w celu powrotu biodra na swoje miejsce i skasowania bólu. Na samych zajęciach z rehabilitantem i po nich było doskonale, jednak gdy wysiadałem z samochodu po rehabilitacji, czułem, że ćwiczenia rozregulowały mój kręgosłup do tego stopnia, że czułem ja kręgi ,,w odcinku lędźwiowym ruszają się’’ nie mogłem dojść do pracy a wykonanie samodzielnie ćwiczenia jak powyżej blokowało zupełnie mój kręgosłup i uniemożliwiało chodzenie. Niestety nie przerwałem tych ćwiczeń, sądziłem, że to etap do całkowitego wyeliminowana przyczyn bólu. Wyniki badań pokazałem wcześniej rehabilitantowi. Po 3, 4 wizycie było coraz gorzej, nie mogłem chodzić. Rehabilitant dał mi na koniec namiary do osteopaty i powiedział że być może mam taką dyskopatię, której nie da się wyleczyć. 4.Postępowanie w trakcie zwolnienia lekarskiego. W trakcie zwolnienia poza długimi gorącymi kąpielami: leżę 90% czasu na brzuchu głownie wsparty na łokciach. Wykonuje w seriach przeprosty mniej więcej co godzinę i około 4 razy dziennie długi 3 min. przeprost. Bardzo pomaga mi leżenie na piłce rehabilitacyjnej, na plecach, kilka razy dziennie po 5 min. Wykonuje rozciąganie: rozpoczynam od siadu- takiego jak adepci karatei pochylam się do tyłu tak by rozciągać mięśnie ud. Nie robię ćwiczeń rozciągających, które wykonywam w trakcie rehabilitacji oraz wiszenia na drążku. 5. Pytania 1. Czy leżąc większość czasu na brzuchu przedramionach nie doprowadzę do efektu: lepsze jest wrogiem dobrego…? - jest już znaczna poprawa, nie mam od 2 dni bólu od przebudzenia do zaśnięcia, czuję tylko spięcie w odcinku lędźwiowym gdy wstaję lub przejdę kilka kroków (rewelacja ten McKenzie), nadal gdy próbuję wykonać skłon skręca mnie lekko w lewo. Dzięki za poprzednie uwagi o nie nachylaniu się do przodu, to powodowało w trakcie zwolnienia nawroty spięcia mięśni, duża pomoc, dziękuję. 2. Czy mam wrócić do ćwiczeń rozciągających, ćwiczeń mięśni brzucha i ćwiczeń mięsni prostowników pleców i powoli zacząć chodzić czy leżeć twardo do końca zwolnienia? Z jednej strony obawiam się że ćwicząc mogę powrócić do stanów bólowych i ,,zmarnować’’ dobre efekty. Z drugiej strony zastanawiam się czy kiedy pójdę do pracy po tylu dniach leżenia mało elastyczne mięśnie i ścięgna nie dadzą złego efektu. 3. Czy ćwiczenia które wykonuję, wybrałem te które nie powodują bólów nie są przeciwstawnie, niewskazane? Pozdrawiam serdecznie, Maciek

Gość magnez33
Witam P.Jacku Dzisiaj odebrałam wyniki TK na odcinku L-S. Bardzo szeroki opis i niestety wieje grozą. W tym :"drobne guzki schmorla w płytkach granicznych trzonów kręgów". TH i odcinek C nie jest lepszy. Może przytocze tylko badanie TK w odcinku L-S :"...niewielka lewoboczna skolioza z pogłębieniem lordozy lędżwiowej oraz półpoziomym położeniem kości krzyżowej; zmiany zwyrodnieniowo-przeciążeniowe w stawach m.kręgowych;obniżenie tarcz międzykręgowych L4-L5,L5-S1 ze sklerotycznym zagęszcze niem płytek granicznych,drobnymi osteofitami krawędzi trzonów ,na poziomie tarczy L5_S1 niewielkie przemieszczenie do tyłu kręgu L% względem S1 o około 5 mm z wtórną stenozą otworów m-kręgowych ,masywne zmiany degeneracyjne krążka L4-L5 w postaci objawu próżniowego,drobne GUZKI SCHMORLA w płytkach granicznych trzonów kręgów,szerokopodstawne tytlno-centralne wypukliny tarcz m-kręgowych na poziomie L3-L$,L4-L5 powodujace redukcję rezerwy płynowej i wyrażny ucisk worka oponowego w kanale kręgowym częściowo trawersujące zachyłki boczne;tylno-centralne przepuklina tarczy m-kręgowej na poziomie L5-S1 ucisk worka oponowego kanału kręgowego wpuklająca się do obu zachyłków bocznych z modelowaniem pochewek korzeni nerowych S1.Niestety mam przepuklinę kręgosłupa i ćwiczenia (przynajmniej większa część ) sprawia mi niesamowity ból! Pozostaje tylko chodzenie ....a neurochirurg widzi we mnie swojego pacjenta na stole... tylko czy przy takim (podobnym całego ) stanie kręgosłupa da to pozytywny wynik ? Pozdrawiam

Gość palinee
czytając to wszystko włos zjeżył mi się na głowie... mam dopiero 20lat. moje problemy zaczeły się w zeszłym roku w lutym. dopadł mnie okropny ból pleców, dodam, że żadne leki nie pomagały trzeba było czekać aż ból sam przejdzie... ból powtórzył się jeszcze 3 razy po wielu nie udanych próbach i wizytach u różnych "specjalistów" wkońcu wyprosiłam o skierowanie na zdięcie kręgosłupa... no i okazało się, że wykryto u mnie wadę rozwojową w postaci niespojenia łuku tylnego kręgu s-1.a gdzy poszłam z tym do lekarza to skierował mnie do neurolowa wyjaśniając, że plecy bolą mnie od głowy... podczas gdy ja umierałam z bólu nikt nie chciał mi pomóc zdenerwowała mnie w końcu ta niekompetencja w leczeniu i zrezygnowałam z dalszych wizyt u lekarza. a, że ból się nie pojawił już od tamtej pory to zbagatelizowałam ten problem. teraz wiem, że to nie był dobry pomysł. jestem 13 tygodniu ciąży i nie mogę chodzić ponieważ sprawia to okropny ból, leżenie też nie przynosi ulgi... tłumaczę sobie to właśnie tą wadą, ponieważ nie stwierdzono innych problemów z kręgosłupem. czy mam rację? czy może to jakaś dolegliwość związana z ciążą? wizytę mam dopiero w czwartek, ale chciałabym dowiedzieć się czegość wcześniej... pozdrawiam

Gość CafeLatte40
Szanowny Panie Jacku, poczytałam tutaj troszkę i postanowiłam również zwrócić sie do Pana z prośbą o pomoc. od roku dretwieją mi obie ręce. po otrzymaniu wyniku rtg przeczytałam: kręgosłup szyjny - wyprostowanie lordozy, nieznaczne zwężenie przestrzeni międzykręgowej C4/C5 kegosłup lędźwiowo-krzyżowy - podejrzenie spondylolizy cieśni łuku L5 - na zdjęciu bocznym w częsci międzywyrostkowej łuku widoczne jest szczelinowate przejśnienie, również na zdjęciu po stronie lewej. Niespojenie łuku Sl. jestem osobą bardzo aktywną, ale ból i drętwienie odebrało mi chęć do życia, do tego wysiadły mi kolana i po wysiłku kiedy trochę odpocznę nie mogę wstać :( wiem że tylko ćwiczenia moga mi pomoc, chce wrocic na siłownię dlatego prosze Pana o informację jakie ćwiczenia mogę wykonywać. Pozdrawiam

Gość trica
Witam P.Jacku mój opis badania to: badanie MR odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa wykonane w sekwencji TSE w obrazach T1 i T2 zależnych w płaszczyźnie strzałkowej i poprzecznej wykazuje wygładzenie lordozy lędźwiowej. Prawidłowa intensywność sygnału z kążków międzykręgowych. Nie stwierdza sie cech wypadania krążków międzykręgowych do kanału kręgowego. Intensywność sygnału z ogona konskiego i stożka rdzeniowego prawidłowa w obrazie MR. Mój opis na tle tych wszystkich nie wygląda źle jednak czuje co miesięczny ból przez okres tygodnia w prawym pośladku który powoduje kulenie na prawą nogę i uniemożliwia poruszanie i przekrecanie sie w łózku. Lekarz zalecił ćwiczenia na dyskopatie lędzwiową ale ból pozostał. Co jeszcze powinnam zrobić. Czy moze jakąś rehabilitacje? Z góry dziękuje za odpowiedz.

Gość owrina
Witam! Od jakiegoś czasu odczuam silny rozpieający ból w odcinku lędżwiowo-krzyżowym.Ból odczuwam także w stawach biodrowych i kolanowych.Co moze byc powodem takiego bólu kregosłupa? Dodam jeszcze,że od 6 miesięcy mam zespól sudecka w ręce lewj.Czy objawy ze strony kręgosłupa moga być spowodowane stosowaniem zastrzyków z kalcytoniny? Może ktos może mi pomoc

Gość justysiaaa20
witam mam pytanko mam 20 lat i stwierdzono u mnie poglebiajaca sie lordoze oraz zwezenieprzestrzeni pomiedzy kregami i chcialabym sie dowiedziec czy to cos powaznego?? jak to leczyc?? oraz jakie moga byc dalsze konsekwencje?? oraz czy trenowanie pilki recznej dalej jest nie wskazane?? bo tak mi powiedziano :(( prosze szybko o odpowiedz i dziekuje

Gość Chelsea fanka
witam stwierdzono u mnie odprostowanie lordozy szyjnej od tygodnia chodze na rehabilitacje czyli prady laser i cwiczenia . lecz chodzi mi o moje bole glowy czy moga byc one tym wlasnie odprostowaniem spowodowane??? bol odczuwam zwlaszcza w potylicznej czesci najgorsze jest to ze boli niemal codziennie i mam glowe jak balon wiecznie ciezka i pulsuje .... prosze o pomoc

Gość JPH2
Niestety, ale jedną z przyczyn bóli głowy są m.in. zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa szyjnego.Proszę uzbroić się w cierpliwość,rehabilitacja pomoże chociaż na efekty trzeba trochę poczekać.Najważniejsze to sumiennie i codziennie ćwiczyc nawet po zakończeniu rehabilitacji te ćwiczenia,które teraz Pani robi.Na pewno Pani robi takie wyciąganie głowy do przodu razem z brodą i potem cofanie do tyłu oraz stojąc przy ścianie prosto ,tył głowy dotyka sciany i wysuwa się tylko samą brodę do przodu a potem brodę cofamy do tyłu.Jeżeli nie, to proszę zapytać rehabilitanta jak się je prawidłowo wykonuje i niech osobiście Pani pokaże.Absolutnie nie wykonywać ich tylko na podstawie mojego powyższego opisu,który jest ogólnikowy ! ! A poza tym dobrze by było umowić się na wizytę do doświadczonego mgr rehabilitacji na terapię manualną czy jak kto woli korektę manualną lub mobilizację kręgosłupa To nie jest ani stracony czas ani pieniądze .Skoryguje, naprostuje, ponaciąga,rozmasuje:)Zyć nie umierać! Tylko to ma być mgr rehabilitacji a nie kręgarz.

Gość wiolcia19842
witajcie też mam pewien problem.proszę więc o pomoc: mój wynik z rtg kręgosłupa lędźwiowego to: KRĄG L5 PRZEJŚCIOWY-OBUSTRONNA SAKRALIZACJA L5 ZNIESIENIE FIZJOLOGICZNEJ LORDOZY SZCZĄTKOWE ŻEBRO TH12 PO STRONIE PRAWEJ PRZESTRZEŃ MIĘDZYKRĘGOWA L5(S)-S1 NIECO WĘŻSZA. PROSZĘ JEŚLI KTOŚ WIE CO TO ZNACZY,TO NIECH ODPISZĘ POZDRAWIAM.

Gość menia051269
Bardzo prosze o przetłumaczenie RTG." Male prawoboczne skrzywienie kręgosłupa lędźwiowego z pogłębieniem lordozy.Zwężenie przestrzeni międzykręgowej kręgów L4-L5" . Czy jest to coś bardzo poważnego, czy grozi mi jakaś operacja? dziekuje za odpowiedź.

Witam. Proszę o przetłumaczenie wyniku RTG. Zniesienie fizjologiczne lordozy szyjnej z wytworzeniem patologicznej kyfozy na poziomie C4-C5-C6. Zaostrzenie tylnych krawędzi trzonów w odc. piersiowym kręgosłupa.\Lewostronna roto-skolioza górnego odc. piersiowego kręgosłupa. drobne osteofity na krawędziach trzonów w odc. piersiowym kręgosłupa. Niewielkie obnizenie krążka międzykręgowego L5-S1. Os sacrum actum. Bardzo proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam

Gość Romuś
Proszę mi wytłumaczyć co to jest RETROLISTEZA TRZONU L5 z towarzyszącą pseudoprotruzją materiału tarczy ?

Witam, mam bardzo silne bóle w odcinku lędzwiowo krzyzowym i promieniuje dretwieniem do prawego biodra i uda drugiej nogi. Na moim rtg jest stwierdzona spina bifilda s1, zniesiona lordoza oraz, że poza tym ten odcinej jest w normie. Z wynikami idę do lekarza po tym weekendzie, ale tymczasem chce jakoś zacząć już się leczyc (np ćwiczenia) bezpiecznie dla siebie, bo ból jest okropny. Czy to schorzenie wyklucza mnie z wykonywania czegokolwiek? Będę niedługo kosmetyczką i potrzebny mi zdrowy kregosłup, czy ktos sie orietuje, czy będę z tym miała duże problemy?

Witam, jestem po zdjęciu rtg z opisem "zwężenie krążka międzykręgowego l-5 a s-1. Zniesienie lordozy lędźwiowej kręgosłupa" może ktoś wie co to oznacza? Jestem przed wizytą u neurologa.

Gość sp*erdalaj
nie umiesz czytać ?To jeszcze raz do podstawówki.

Gość sp*erdalaj
czego nie pojęlaś ze wcześniejszych wypowiedzi ty tłuku .A wystarczy poczytać.Tak, dobra ,jestem lekarzem,z tytułem dc .hab.ale poziom intelektu forumowiczów jest żenujący.Nie umiecie czytać i już.Jeszcze raz do szkoły.

Gość sp*erdalaj
Romuś.Opisywałem wielokrotnie .Co było z polskiego?

Gość sp*erdalaj
cafe late ty bardzo aktywna osobo .Ja robię około 120-150 kilometrów co drugi dzień na rowerze a ty ile?Niezrośnięcie łuku kręgu to wada wrodzona.Było omawiane wcześniej ,trzeba umieć czytać jełopie

witam serdecznie !! Troszkę opisze swój stan zdrowia i liczę na konkretna wypowiedz:-) Jestem po wypadku i miałam uszkodzone kolano to już 3 rok przeszłam rekonstrukcje acl i 3 artroskopie ale od 2 lat kręgosłup zaczął mi dokuczać ; zastrzyki,rehabilitacja aż zaczeły się ataki rwy kulszowej między żebrowej wtedy poddałam się rtg... wynik taki ;lordoza lędzwiowa zniesiona ,osteofitoza trzonów ,zwężenie tarczy L4-L5 !! co z tym mam dalej zrobić bo zastrzyki już mi nie pomagają :-( a w obecnej chwili jestem po arto bo coś się nie wchłoneło po rekonstrukcji i do 2 tyg. miałam ograniczyć chodzenie chyba że podejmę się jednej kuli ale przy kuli mam dretwienie ręki ..przykurcze palców i tak tydzień zeszedł chodzę bez kuli a kręgosłup swoje i noga swoje :-(((!! pozdrawiam serdecznie

Gość Pablooos
Witam odebrałem badanie MR i wyszło mi Pogłębienie fizjologicznej lordozy kręgosłupa, poziome ustawienie kości krzyżowej. Ból wchodzi mi w biodro tak jak by mnie blokował staw biodrowy, jak coś dzwigam to boli mnie w pachwinie. Czy ktoś może mi napisać co to dokładnie znaczy i jak skorygować tą wadę. Zawsze dużo pływałem najczęściej żabką nie wiem teraz jaki styl najlepszy na tą dolegliwość i czy spać lepiej na plecach na boku czy na brzuchu dodam że korzystam z poduszki ortopedycznej bo też czasem boli mnie szyja. Z góry wielkie dzięki !!

Gość JPH2
Mówiąc prostym językiem jest Pan za mocno wygięty w odc. lędżwiowym do przodu a kosć ogonowa jest prostopadle ustawiona do odc. ledżwiowego. Z tego co wiem nie można robić przeprostów do tyłu tzn leżeć na brzuchu i unosić sie na rękach bo robi się wygięcie w łuk, mostków itp Pozycje do wypoczynku to leżenie na brzuchu, głowa oparta czołem na splecionych dłoniach lub ręce wzdłuż ciała a głowa na boku, lezenie na wznak ale nogi ugięte koniecznie w kolanach i pod kolana podkladać wałek{odciazamy kręgosłup w odc. lędzw] no i na boku spanie a co do reszty to wziąsć skierowanie na rehabilitację ićwiczyć PLywając żabką wygina się Pan do tyłu przez co pogłębia tę swoja i tak już pogłębioną lordozę

zrobilam dzisiaj Rtg kregoslupa piersiowego i ledzwiowo-krzyzowego. Okazalo sie ze w zakresie kregoslupa L-S widoczna wzmozona lordoza, Trzon kregu L5 w stosunku do S1 przemieszczony ku tylowi o okolo 5 mm. Mam silne bole kregoslupa ponad miesiac a takze lewego kolana, przeszkadza mi to w prowadzeniu samochodem a takze w innych prostych czynnosciach nawet we snie. prosze bardzo napiszcie mi jakies informacje na ten temat gdyz nie jestem zbytnio zorientowana co mam zrobic, jakie cwiczenia moga mi pomoc.

Witam. Mam pytanie do Pana Jacka. Na początkowych stronach tego tematu przeczytałam coś o dysplazji biodra.. Otóz mógłby Pan powiedzieć na ten temat coś więcej? Jaki ma to wpływ na lordozę? Niestety mam lordozę, niedawno stwierdzono u mnie dysplazję biodra..