Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość perfekt

Niespotykane, orginalne imiona - jakie wam się podobaja?

Polecane posty

Gość kika198
Na imie mam Kinga moja córcia prawdopodobnie będzie Maria, Zofia lub Blanka , a synek Piotr, Jakub lub Wojciech.

Gość Magda :))
nazywam się Magda :P mi to imię osobiście się nie podoba, no ale.. hmm.. mój syn będzie nazywał się Eryk ;) a córka najprawdopodobniej Blanka :) podobają mi też się niektóre imiona zagraniczne, np. taki Alex czy też Paul :)

Gość jjjjjjqqqqq
Flora to kojarzy mi sie z florą bakteryjną... znam dzieci które mają na imię: Noemi, Kesja, Nelly, Jeremiasz, Samuel, Oliwia, Marcel, Ruben, coś jeszcze mi sie przypomni to napisze\ najobrzydliwsze imie to Fiona...

Gość jjjjjjqqqqq
eryk jak upiór opery :)

Gość sylcia9214
Mi się podobają Carmen i Vanessa ;))

Gość lucylou
Narine, Cynthia

Dobrze by było nie wpadać w ton prowincjonalno - pretensjonalny. Idiotycznie wygląda, kiedy się dziecku daje imię istniejące w języku polskim, ale o BRZMIENIU obcym. To świadczy tylko o tym, że mamusia po prostu nie wie, że Mary to polska Maria, Sophie to Zosia a Andżelika to nasza Anielka. Również imię Paul w Polsce występuje i wymawiamy je: Paweł. Te imiona nabrały "naszego" brzmienia, bo są w Polsce od bardzo dawna i zdążyły się w naszym języku "zakorzenić".

Na Izaaka i tak wołać będą Icek, na Salomęę Salcia, a na Vanessę (prawidłowy zapis zgodnie z regułami polszczyzny: Wanesa) pewnie Wańka. A na Schizofrenię - Schizia :)))

Paul i Alex od dawna nie są imionami "zagranicznymi". To po prostu Paweł i Aleks. W polskim alfabecie nie ma znaku "x" i urzędnik USC rejestrujący imię nie może uznać go w takim zapisie. Podobnie nigdy nie zapisujemy głoski wymawianej jako "k" za pomocą znaku "c". Poza tym imiona żeńskie musza mieć końcówkę "a", więc Nicole będzie miała formę "Nikola" . Akurat to imię w wersji żeńskiej w Polsce nie występuje (w wersji męskiej jest "Mikołaj"), więc wprowadzenie go jest uzasadnione, w przeciwieństwie do Andżeli (skoro mamy już Anielę - a jest to dokładnie to samo imię, które już zdążyło się "spolszczyć").

Gość lola1234321
Siostra mojej koleżanki ma na imię Faustyna :-/ straszne

Gość mili212121
Liwia Lena Karina Eliza Igor A dzieciaczki nazwę Weronika i Szymon

Gość Arcia010
Arleta, Donata, Elwira

Gość jkff
a może Neda. żeńskie

Gość Koks.
Mój synuś ma na imię Salvador a 2 Oktawian. a teraz z mężem spodziewamy się 3 dzidziuśa jak będzie chłopczyk to będzie Tosiek po dziadku lub Brunon też po dziadku. a jak dziewczyna to Maja albo Nadja. a co myślicie o tych imionach.??

Gość only meeee
ja mam na imie Angelika . Kiedys nie podobało mi sie , ale teraz je polubiłam i uwazam ze jest to bardzo ładne imię i dzięki temu imieniu każdy mnie pamięta ;D Chociaz często czytałam na tym forum ze to imię kiczowate, ja tak nie uważam, ale każdy ma swoje zdanie ;) Oprócz mojego heh podoba mi sie bardzo imię Maja, Olga i Nikoletta (Nikola) , a dla chłopca - Kornel i Damian.

Gość xdasd
Ja mam na imię Ewelina i zawsze uważałam je za nieciekawe .. Jednak z czasem przyzwyczaiłam się do niego i nawet polubiłam ; ) . Swoją córeczkę chciałabym nazwać Julita bądź Inka .. Syna natomiast Błażej .. ewentualnie Miłosz . Wybór imienia należy do rodzica . Nie rozumiem , dlaczego np . dziecko o imieniu Oliwia albo Edward jest uważane za dziecko z rodziny patologicznej . Siostra mojej przyjaciółki nazwała swojego syna Franciszek , chłopak odziedziczył swe imię po dziadku . Napewno kiedyś będzie dumny z tego iż jego rodzice chcieli uczcić pamięć jednego ze swych rodziców nadając synowi właśnie to imię . To świadczy tylko i wyłącznie o nich i ich podejściu do swojej rodziny .

Gość polaaaa
Nastazja też fajne imię ;DD

Gość polaaaa
Nastazjaaaaa

Gość ja też się ni zgodzę
Ja mam na imię Berenika .

Gość U mnie w rodzinie
Może komuś pomogę, u mnie w rodzinie jest kilka oryginalnych imion: Olgierd, Olaf, Irwin, Kryspin, Pelagia, Remigiusz, Gabriela, Prakseda

Gość Beaga4444444444444444444444444
Faustyna

Gość Nikodem:)

Gość poiioiu
aron mi sie bardzo podoba, znam jednego chłopaka o takim imieniu i mu się też ono podoba :)

A moje imię często przekręcali, mięli kłopoty z zapamiętaniem A jak przedstawiałam się skrótem od tego imienia to to wtedy już w ogóle nie wiedzieli jak się nazywam. Bo oprócz mojego, to jeszcze jedno imię ma taki sam skrót

Gość kwetniowa
Mnie się podoba moje imię - Ilonka - spotykane od czasu do czasu, ale bez przesady, raczej niepospolite, obecnie na topie też nie jest, wiec od Ilonek się nie roi; nie wiem, może się nie podoba, ale mnie tak.

Gość Olivia:)
Mi się podobają Amelia, Gabriela , Neveah (czyt. neweja) po odwróceniu daje Heaven - niebo , Vanessa , Nessie , Nicole , Lilith , Aine , Corellia , Heidi , Naomi , Noelle , Savannah , Mistral , Channel , Noemi , Eileen , Elyon , Miracle , Denaya , Demetria (Demi) .

Gość Sabcia999
Ja mam na imię Sabina swojemu synkowi chcem dać Dorianek :) Jak bym miała córcie to dałabym Selena :)

DO YHY nazywam sie Adrianna, w skrócie Ada. Ale to tez jest skrót od Adelajda i przez to zdarzały się pomyłki