Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 贸semka

Przekl臋te z臋by m膮dro艣ci!!

Polecane posty

Go艣膰 dfgdfgdf
Dodam 偶e si臋 艂adnie goi艂o. Ju偶 p贸艂 godziny po wyrwaniu pali艂am papierosa, pi艂am. A wieczorem - chocia偶 bardzo ostroznie - jad艂am. W ci膮gu kilku dni si臋 troch臋 zasklepi艂o, a po miesi膮cu nie mia艂am nawet 艣ladu, wszystko 艂adnie zasklepione, jak gdybym nie miala tam nigdy z臋b贸w.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 dori65
ja mialam wyrywane zeby madrosci gorne obydwa bo mi sie zepsuly i golaly.Bylam wtedy w 7 miesiacu ciazy dentystka dala mi slabe znieczulenie ze wzgledu na ciaze i strasznie bolalo ,chociaz pewnie po normalnym znieczuleniu nic bym nieczula bo poszlo gladko i trwalo moze 2 minuty.Od tamtej pory dbam o zeby bo pamietam ten okropny bol.Teraz wychodzi mi osemka dolna ale krzywo rosnie do policzka.NACZYTALAM SIE WASZYCH WYPOWIEDZI I TERAZ DOPIERO SIE BOJE JAK BEDE MUSIALA JA USUNAC.Jedna dziewczyna tu pisala ze po 3 znieczuleniach strasznie ja bolalo jak to mozliwe.Moj maz mial miesiac temu usuwana osemke dolna ,dostal 3 zastrzyki coprawda spedzil 2 godz.na fotelu ale nic nieczul i nierozcinali mu ale mial porozrywane dziaslo, tez niezszyli ale szybko sie zagoilo wszystko

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 eetna
bardzo boli mnie nowa 8 dopiero pierwszy dzie艅 nie wiem c0 robi膰. d艂ugo nie by艂am u dentysty, tak sie strasznie ich boj臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Grenthal
Ja jeden zabieg juz przezy艂em - nieszczesna 贸semka nie ros艂a prawid艂owo - 2 h m臋czarni, za nied艂ugo czeka mnie "przyjemno艣膰" usuni臋cia 2 :). Ehh chwila b贸lu ale przynajmniej spok贸j na ca艂e 偶ycie. Swoja drog膮.. po co komu te z臋by skoro i tak trzeba je usun膮膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 za co
Witam! Moja historia z tymi "z臋bami m膮dro艣ci" zacz臋艂a sie w te wakacje, z pocz膮tku bolaly mnie same dziasla, tzn bola艂y by艂o takie mrowienie, czasami bola艂o. Wczoraj nadszedl dzien kt贸rego niezapomne do konca zycia. Jeszcze wczoraj wieczorem wszystko by艂o w porz膮dku, by艂em na si艂owni pierwszy raz od wakacji. Rano gdy sie obudzilem odczulem wielki b贸l, z miejsca ruszylem do lazienki okazalo sie ze z prawej strony na dole rosnie mi 8. Temu towarzyszyl ogromny bol podczas przelykania sliny. Prawy policzek spuch艂, narazie wystaje mi kawaleczek z臋ba, ale dziaslo strasznie spuchlo i chyba zasz艂o rop膮. W dodatku nie mog臋 otworzyc buzi na tyle szeroko by co艣 zjesc, towarzyszy temu b贸l w prawej stronie policzka przy 偶uchwie. Taki sam b贸l odczuwam przy prostowaniu r臋ki w zgi臋ciu, b贸l spowodowany jest zakwasami, ale czy zakwasy moga byc w miesniach 偶uchwy? i to tylko w jednym miejscu? obydwa b贸le powstaly w tym samym czasie i po silowni? mia艂 kto艣 tak膮 sam膮 przygod臋 z tymi z膮bkami? Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Co za b贸l
Przeczyta艂em wypowieedzi wzystkich maj膮cych k艂opoty z tymi zabkami . W moim przypadku jest jeszcze inaczej a dok艂adnie. Mam 28 lat . Pierwsza 8 wyros艂a mi w wieku 19 lat odziwo pomimo ze wyros艂a pod katem 90 stopni w por贸wnaniu do innych zeb贸w nie bola艂a mniew nie boli i mam ja do tej pory. Druga zacze艂a rosnac zaras po pierwszej i wyros艂a do po艂owy pozostaj膮c w uspieniu niczym wulkan az do wczoraj . I tu zaczyna sie k艂opot pomimo ze rosnie prosto boli jak holera . Boli mnie kosc ,jezyk policzko oraz 7 6 i 5 b贸l jest nie do wytrzymania nie spie nie jem proszki nie dzia艂aja (ketonal ibuprom ibum apap i wiele innych ) a nawet gdyby to i tak tych lekuw nie powinno sie brac wiecej niz 6 tabletek na dobe .najgorsze sa noce zwijam sie z bulu . do dentysty nie posz艂em gdyz zacze艂o mnie bolec w piatek po poludni ./ A w moim miasteczku dentysci tyle zarabiaj膮 ze w sobote i niedziele nie przyjmuj膮 .Nie wiem ile jeszcze zniose ten b贸l kt贸ry powtarzam jest nie do wytrzymania w poniedzia艂ek z rana pomimo waszych komentarzy zapier..... do dentysty niech sie dzieje wola nieba . Nas贸wa mi sie jeszcze jedna mysl ze z zebami kazdy ma mia艂 lub bedzie mia艂 k艂opoty

Udost臋pnij ten post

czesc wam, przy艂膮czam sie w dniu dzisiejszym do cierpi膮cych przez cholerne 贸semki. Moja zmora to dolna lewa 贸semka. Boli mnie w艂a艣ciwie p贸艂 twarzy od dzisiaj rana, jade na przeciwb贸lowych... Czytaj膮c historie z wyrywania postanowilam przeczeka膰 bo moze sie to uspokoi... Z膮b juz wlasciwie wyszedl,chyba ca艂y i dlatego nie kapuje dlaczego boli!!! By艂am u dentysty i od razu um贸wi艂 mnie do chirurga na rwanie. Ale ja nie chce... 脫semki 艂adnie wesz艂y mi w 艂uk z臋bowy bo usuwano mi ortodontycznie czw贸rki i tak mialo by膰. A gdzie si臋 nie pojdzie do stomatologa to na 贸semki reaguj膮 jak jeden m膮偶 - rwa膰. A dlaczego nikt nie m贸wi 偶e podczas usuwania 贸semek - szczeg贸lnie g贸rnych - mo偶e dojsc do uszkodzenia niekt贸rych nerw贸w twarzy albo do wypadni臋cia 偶uchwy? Trzymajcie kciuki, oby do jutra cho膰 troch臋 przesz艂o :)).... Pozdrawiam wszystkich z膮bkuj膮cych!! trzymajcie sie, podobno w por贸wnaniu do b贸l贸w porodowych to pestka... :P damy rad臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 WENUS81
Witam, w czwartek pozby艂am sie dolnej, lewej 贸semki, w po艂owie by艂a z臋bem zatrzymanym, tak lekarz stwierdzi艂 po obejrzeniu pantomogramu. Nie oby艂o sie bez d艂utowania, ale omin臋lo mnie jednak rozcinanie dzi膮s艂a, lekkie naci臋cie bo z膮bek sie trzyma艂 na koniec na kawa艂ku \\\"mi臋ska\\\". Teraz nie czuje b贸lu po 贸semce,ale boli mnie jakby wewn臋trzna strona policzka, i lekki b贸l promieniuj膮cy do ucha. Czy mo偶e to byc opuchlizna wewn臋trzna na policzkue? Opuchliza po zastrzykach? A mo偶e ple艣niawka? Czy ktos sie spotka艂 z takim przypadkiem?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Bombelle
Mi wychodz膮 贸semki bole艣nie, a mam dopiero 13 lat! W dodatku musz臋 m臋czy膰 si臋 z aparatem ortodontycznym sta艂ym...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mi te偶
Wychodzi zab m膮drosci masakra z nim boli....

Udost臋pnij ten post

ja m臋cze sie juz 3 dzien:/ masakra! zwariowac mo偶na...ciagle tabletki 艂ykam! szyja boli...powoli jem i ma艂o...:/ nie tak jak zawsze! sline jak polykam to cholernie boli....jutro wigilia myslalam ze sobie pojem a tu chyba lipka...to chyba jakis znak ze mam sie nie przeje艣膰! ... nie lubie mojej 贸semki za to! bardziej boli mnie dzi膮s艂o...co艣 mi sie tam zrobi艂o i smaruje sacholem! ehh...b贸l niedoopisania nie wiedzialam ze to tak moze bolec

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 benia24
Witam serdecznie wszystkich!!! mam taki problem,z臋by m膮dro艣ci wysz艂y mi ju偶 w tamtym roku,nie b臋d臋 wspomina膰 jak to przesz艂am bo by艂o tragicznie:(Ostatnio my艣la艂am,偶臋 boli mnie gard艂o ,zjad艂am tone tabletek na gard艂o, i nic nie pomog艂o...przy tym pojawi艂a si臋 chrypka i problemy z po艂ykaniem 艣liny tak jak rok wcze艣niej,nie mog艂am nawet otworzy膰 buzi gdy jad艂am cokolowiek. jak si臋 okaza艂o za z臋bami m膮dro艣ci wyrasta mi co艣 jeszcze czy to jest mozliwe??????????????Bo偶e pomo偶cie mi bo nie wiem co mam robi膰 tymbardziej mieszkam w Angli i jestem bezradna:(((je艣艂i kto艣 b臋dzie taki mi艂y prosz臋 o kontakt na gg 375257:)pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Witajcie ja to przezywam koszmary z 8 , od swiat mialam prawie ze zdretwialy pray policzek i prawa strone glowy , ucho mnie bola艂o o rozpychajacej sie 8 ktora rosnie juz 5lat, jest bardzo duza , miejsca tez ma duzo ale ile偶 ona bedzie ros艂a ? :( mialam takie nerwob贸le od niej ze nawet uczesac sie mog艂am i musialam 艂ykac tabletki od b贸lo gard艂a , nie moglam nawet jesc i chyba goraczke mialam , glowa mi peka艂a. Lewa siedzi cicho choc juz duzo mi wyszlo jej ! boze co za b贸l , mam dosc ! dopiero dzis poja prawa strona glowy i policzka wr贸cila do normalnosci !!! ten b贸l by艂 okropny jeszcze takiego nie mia艂am :(

Udost臋pnij ten post

benia24 mialam to samo z gardlem i nie moglam sliny prze艂kna膰 !! nie moglam sie uczesac wszystko mnie rwa艂o :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 benia24
dziekuje Ci,za odpowied偶 ale czy Tobie rownie偶 wyrasta tam cos wiecej???hehe

Udost臋pnij ten post

nie wyrasta mi nic opr贸cz z臋ba . sprawdz dok艂adnie co to , bo nie s膮dze aby co艣 ci jeszcze wyrastalo ...mo偶e z艂uszcza sie dzi膮s艂o i tak dziwnie wyglada.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 36 latka
Usune艂am wczoraj dwie 贸semki: g贸rn膮 normalnie, a doln膮 chirurgicznie. Podczas zabiegu nic nie czu艂am. Znieczulenie zadzia艂a艂o. W sumie trwa艂o to kr贸tko, z g贸rn膮 bez problemu, z doln膮 troch臋 d艂u偶ej. Teraz czuj臋 si臋 okropnie. W nocy prawie nie spa艂am, mam opuchni臋t膮 praw膮 stron臋 twarzy, k艂opoty z po艂ykaniem 艣liny i nie bardzo mog臋 je艣膰. Dosta艂am do 艂ykania antybiotyk i od b贸lu ketonal. W poniedzia艂ek mam i艣膰 do kontroli a w przysz艂y poniedzia艂ek mam mie膰 usuwane szwy. Ta opuchlizna mnie przera偶a, nie wiem czy to normalne, cho膰ia偶 pani stomatolog uprzedza艂a mnie, 偶e mog臋 mie膰 obrz臋k. Nikomu czego艣 takiego nie 偶ycz臋. Ale z drugiej strony ciesz臋 si臋 , 偶e mam to prawie za sob膮. Co by by艂o gdyby wda艂 si臋 stan zapalny? Nawet nie chc臋 o tym my艣le膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ppppppp
mi w艂a艣nie zacz臋艂a rosn膮c 8 od 3 dni okropnie bola艂o mnie dzi膮s艂o dzisiaj dopiero zauwa偶y艂em ze to z膮b hmm troch臋 dziwne bo dopiero w czerwcu b臋d臋 mia艂 17 lat..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosiczek
Ja mia艂膮m usuni臋t膮 jedn膮 贸semk臋 i w sumie nic mnie nie bola艂o. P贸藕niej wyros艂a mi druga u g贸ry, bola艂o i co jaki艣 czas nadal boli bo uros艂a mi w poprzek tzn. wbija mi si臋 w polik a teraz ro艣nie mi dolna 贸semka i jest masakra. Boli jak cholera. B贸l promieniuje na szyj臋 i ucho :/ Zastanawiam sie nad usuni臋ciem obydwu na raz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nedzq
Witam. mam problem wyrastaja mi 8 ale nie jestem pewny bo nie bylem u dentysty. boli mnie zab na dole i mam opuchniete dziasla . co mam robic?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wisienka89
mam 20 lat a z膮bki te rosn膮 mi od roku, g贸rne wysz艂y 艂adnie a dzisiaj odczuwam lekki b贸l i mrowienie na dole z lewej strony. Nie by艂am z tymi 贸semkami u dentysty i nie zamierzam. Zeby sa zdrowe i rosna prosto. Dziwie sie , ze tyle os贸b leci z nimi do dentysty by wyrwa膰. M贸j ch艂opak musia艂 wyrwac poniewaz nie miesci艂y mu sie na szcz臋ce. Ale ja nawet nie zamierzam ko艂o dentysty przechodzi膰...;p

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kiedy艣 RER
Znam temat - pozby艂am si臋 ju偶 2 dolnych, pozosta艂y zacz膮tki g贸rnych (mo偶e nie wyrosn膮 - oby) ;) Moje 贸semki nie bola艂y, ale powtarza艂 si臋 stan zapalny w "kieszonkach" dzi膮se艂. No i jedna z 贸semek od pocz膮tku ros艂a z pr贸chnic膮. Usuwa艂am obie, w odst臋pie paru lat, u tego samego chirurga szcz臋kowego, pod znieczuleniem miejscowym. Zabieg nie by艂 przyjemny, ale nie bola艂o, oczywi艣cie wcze艣niej zrobi艂am rentgen szcz臋ki, wi臋c lekarz wiedzia艂, z czym si臋 zmierzy ;) Najgorzej wspominam dob臋 tu偶 po wyrwaniu - boli, nie mo偶esz spa膰, plujesz krwi膮 itd. Lepiej spa膰 z g艂ow膮 wy偶ej - ja si臋 o ma艂o nie zakrztusi艂am krwi膮, mia艂am jej pe艂ne usta. Potem jest ju偶 lepiej, tyle 偶e przez par臋 dni dieta na soczkach. Aha, po obu zabiegach mia艂am jeszcze p艂ukane miejsce po z臋bie - nie mia艂am szw贸w, wi臋c zanim dzi膮s艂o si臋 zros艂o, mia艂am cz臋sto wra偶enie, 偶e co艣 tam "wpada".

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Imdoctorevil
Hyh, mia艂em przed dwoma dniami usuwane trzy z臋by pod rz膮d [ano fobia przed dentystami w ko艅cu zaowocowa艂a], w tym i lew膮 贸semk臋. B贸l raczej do wytrzymania, ale pr贸bujcie co艣 prze偶uwa膰 nie maj膮c tak偶e 6 i 7. Dosta艂em warto艣ciow膮 lekcj臋, a do dzwonka jeszcze daleko :]

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 piona
Witam utrapionych 贸semkami. Wsp贸艂czuj臋 tym z komplikacjami. Ostatnio przerabiam ten temat tylko w dalekim kraju. Wyrywanie pierwszej"8" by艂o super. Jedna niewysoka dentystka (do艣膰 m艂oda i fajna) zniecz贸li艂a wok贸艂 (uk膮szenie komara). Po chwili zacz臋艂a grzeba膰 jak膮艣 艂opatk膮. Ja patrza艂em w sufit i liczy艂em wkr臋ty na wentylacji. Nagle m贸wi, 偶e ju偶. Zapakowa艂a w plastik na pami膮tk臋. Faktycznie m贸j. Tylko po kilku godzinach i jeszcze dwa dni boli gwa艂towne prze艂ykanie 艣liny.Na dniach id臋 do niej z trzeci膮 "8". Mimo, 偶e kosztuje to tutaj 500 z艂 w przeliczeniu, to ch臋tnie jej oddaj臋 sw膮 klawiatur臋 do konserwacji. Z drug膮 "8" wys艂a艂a mnie do hirurga, bo wystawa艂 za ma艂o. Tam ma艂a operacja. Ciemnoskury hirurg .Ju偶 znieczulenie go偶ej mu wychodzi艂o, bo jakby mnie bateryjk膮 9 voltow膮 potraktowa艂 w j臋zyk (znacie to uczucie?). Potem natomiast nic ju偶 nie cz贸艂em. Nawet jak mnie szy艂. Poprostu cerowanie skarpetek. Nawet mnie to bawi艂o, co mo偶na cz艂owiekowi wyprawia膰.Wi臋c si臋 nie b贸jcie. Tylko omijajcie 艂ukiem sadyst贸w, bo Wam krzywd臋 zrobi膮. Borowanie jest gorsze. Wi臋c 艣mia艂o wywalajcie "8". Powodzenia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mila993
Ja dzi艣 id臋 usun膮膰 doln膮 贸semk臋, ona jest schowana w dzi膮艣le. Zwleka艂am z t膮 decyzj膮 p贸艂 roku no ale w ko艅cu musz臋 to zrobi膰. Boj臋 si臋:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 oksymoron
od dw贸ch dni jad臋 na nurofenie... bior臋 go tyle, 偶e nie czuj臋 ju偶 niczego, ale z臋by stale bol膮, skubane.....zaczynam mie膰 wizje jak sama je sobie wydubuj臋, a potem spuszczam w kiblu z nieukrywanym u艣miechem satysfakcji......co to za z臋by \"m膮dro艣膰\", kt贸re popychaj膮 biednego desperata do tak g艂upich fantazji...????????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Meyko
no jest masakra:D ja Wam powiem wiecej. juz z 6 raz cierpie na ten b贸l i 艂acze sie z wami naprawde:) usmiecham sie bo jak czytam te komentarze to jakbym patrzy艂 w lustro. z jednej strony pomoglo wyci臋ci臋 kawa艂ka dzi膮s艂a przykrywaj膮cego 8 i b贸le odpuka膰 nie powtarzaj膮 sie, z lewej dolna 8 od 3 dni spac mi teraz nie daje.... tam nie widze nic do wycinania wiec albo cierpiec albo wyrwac. ehhh. wiecie co ja juz tyle razy to mam zze zobaczylem pewn膮 prawid艂owo艣膰. faktycznie b贸le przychodz膮 w okresie sesji. tzn. przelom grudnia/stycznia i latem maj/czerwiec. i tak mysle ze nazwali je dlatego zeby m膮drosci. ciekawe czy to z nerwami zwiazane czy z warunkami pogodowymi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Meyko
i jeszcze jedno wiem juz z autopsji ze warto isc do dentysty jak tylko czujecie ze zaczyna ten bol byc. bo oni maja takie magiczne cos (wyglada jak brazowe nawilzone wlokna). wkladaja to na dziaslo i jak reka odj膮艂. sam musze isc. PS. zawsze chodzilem i pomagala ale jak mowie co pol roku bol wraca;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Meyko
i jeszcze raz:D powtarzam juz tyle razy to mam ze normalnie teorie tworze:P i sprawdze: bo mi tez sie wydaje ze dzieje mi sie to np. jak sie jad艂o niedawno chipsy albo orzeszki. moze ktos potwierdzic ze jadl tu偶 przed zaczeciem bolec?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a dlaczego zaraz
Ludzie!!! mam 47 lat i rosnie mi ostatnia 贸semka 馃槶 dwie wyrwa艂am w narkozie ok.15 lat temu, jedna siedzi i jest ok, a czwarta rosnie teraz.

Udost臋pnij ten post