Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 20 lat i co z tego

Prosze o pomoc

Polecane posty

Gość 20 lat i co z tego

Witam wszystkich. Mam duzy problem z ktorym nie potrafie sobie poradzic.W domu mam pieklo!! Wiem ze niektozy nie maja co jesc i sa w gorszej sytuacji niz ja ale dla mnie to nie jest takie latwe. Mam bardzo konserwatywnych rodzicow w podeszlym wieku, tzn. tata ma juz 70 na karku, a mama 64. Ja jestem studentka, studiuje na studiach dziennych na uniwersytecie slaskim. Moj ojciec to alkoholik. Mama jak ma juz wszystkiego dosc to tez pije i wtedy przed dlugi czas tylko pije i ma wszystko gdzies. Juz nie raz widzialam jak ojciec mame bil i gwalcil (zreszta ja tez jestem produktem gwaltu, co jest logiczne, bo kto w wieku 50 lat decyduje sie na dziecko?). W domu sa wieczne awantury i krzyki. Rodzice od dawna sa wrogami, a ja tez nie wiem co to rodzinna milosc. Mam 2 braci o wiele starszych. Jeden mieszka zagranica, a drugi tez ma to gdzies, twierdzi ze on sobie dal rade to i ja sobie poradze... tylko ze ja juz nie mam sily na to patrzec. Oni mnie pilnuja na kazdym kroku... mam 20 lat i najpozniej o 20 musze byc w domu inaczej jest awantura. Wiem ze nie pozwola mi sie wyprowadzic z chlopakiem, nawet jesli nie chcialabym od nich zadnych pieniedzy, bo dla nich to nie po bozemu mieszkac z kims bez slubu, a ja nie mam zamiru wychodzic tak szybko za maz. Czy moge ich tak poprostu olac? przeciez to nadal moi rodzice..?? Jak mam sobie z tym poradzi, co wy byscie zrobili? Dziekuje za wszystkie madre rady. Pozdrawiam cieplutko

sorry, ale w tym momencie powinnas wyprowadzic sie z chlopakiem i miec to wszystko gdzies, bo to Twoje zycie, nie ich. po co masz tracic zdrowie na uzeranie sie z rodzicami czy patrzenie na to, co dzieje sie w domu? jak za toba zatesknia, to moze nawet wyjdzie im to na dobre. moze sie ockna, ze stracili cie przez swoja wlasna glupote. pozdrawiam i zycze powodzenia :) p.s. tez mam 20 lat i nie wiem, jakbym sobie poradzila w takiej sytuacji :(

Gość afle
Szukaj prędziutko pracy i pokoju do wynajęcia, uciekaj od nich, chocby kosztem zerwania wszystkich kontaktów, ojcu nic nie bedzie, a mama zrozumie. Uwolnij sie od nich i to szybko

Gość afle
Być może będzie Ci ciężko pracować, ale zaciśnij zęby i walcz o swoje szczęście, oni Ci go nie dali, więc szukaj gdzie indziej, koniecznie, nie wahaj sie ani trochę

Gość dsfgsdged
tzn że stary cie gwałci? hmm jeśli tak, a ty nadal nazywasz go rodzicem to tu jest coś nie tak.

nieno, chyba ona urodzila sie na skutek gwaltu ojca na mamie...

Gość afle
I wcale nie musisz wychodzić szybko za mąż, dzsz sobie radę, udowodnij to sobie, braciom, i nam, forumowiczkom

Gość 20 lat i co z tego
Dziekuje za tak szybka odpowiedz :) Rzecz w tym ze do pracy isc nie moge bo studia dzienne mi na to nie pozwalaja, a z samego udzielania korepetycji nie zarobie sama na siebie. Z chlopakiem zamieszkam moze nawczesniej w wakacje. Niewiem czy wybrac sie do jakiegos psychologa( bo psycholog tez mi rodzicow nie zmieni) i co zrobic zeby wkoncu przestali siebie i mnie tak traktowac. Zawsze marzylam o kochajacej sie rodzinie... na poczatku myslalam ze prosby pomoga, pozniej byly klotnie... teraz juz tylko po cichu placze i mysle jak sie z tego wyrwac. Dziekuje za wsparcie i pozdrawiam!!

Gość afle
Kochana, możesz iść do pracy, a nawet musisz, nie wiem, może najpierw na promocjach, w jakimś barze, da się pogodzić studia dzienne z pracą. Jeśli teraz sie od nich nie oderwiesz, później tez tego nie zrobisz. A może tak do końca nie jestes przekonana, że jest Ci tam tak źle, skoro nie potrafisz sie na to zdobyć? T decyzja należy do Ciebie, ja nie mówię, żebyś wyprowadziła się jutro, ale za kilka dni, może tygodni. Jednak w tym celu musisz przedsięwziąć pewne kroki, właśnie z pracą związane. Wiosna to świetna pora, by jej szukać.

Gość afle
możesz iść do psychologa, on Ci rodziców nie zmieni, ale pomoże uwierzyć w siebie. Nie płacz nad nimi, skoro nie pomogły prośby, ani kłótnie, to nie ma sensu. Mam troszkę więcej lat od Ciebie i może to pozwala mi chłodno spojrzec na Twoja sytuację, z dystansem. Przed Toba piękne lata, nie pozwól sobie tego zniszczyć.

Gość 20 lat i co z tego
Dziekuje, milo jest slyszec ze ktos w to wierzy. Mam nadzieje ze sie uda i ze kiedys osiagne to o czym tak bardzo marze.