Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fizyczna

Fizyczni gorszi od umysłowych!!!!

Polecane posty

Gość powiem tak
Tzn mnie to osobiscie troche boli,bo prawda jest taka,ze tutaj ta sama prace fizyczna,ktora wykonywalo by sie w 2 dni w Polsce,w tym chorym kraju rozloza na tydzien i jeszcze zaplaca wiecej niz biurokracie...Ale znowu jak jestes w czyms lebski to firmy ci zaplaca naprawde slono zeby cie miec..Studia ani tytuly jednak to jedno,jakies 1/3 sukcesu,wazniejsza w krajach europy jest wiedza szybka do uzycia oraz przestawianie sie w mig an nowe okolicznosci...

iwosiu - widzę, że w Oleśnicy nudą powiewa :O:O:O iwosiu, ja w życiu wyznaję m.innymi taką prostą zasadę, że nie ważne co się robi, ważne aby to co sie robi wykonywać dobrze :) w związku z tym bardziej cenię elektryka - który wg Ciebie nie potrzebuje żadnego wykształcenia :O - który prawidłowo założy mi instalację niż wykształconego urzędnika, który nie potrafi dobrze wyjaśnić sprawy z którą do niego przychodzę , albo lekarza , który nie potrafi pomimo tak długiego kształcenia się postawić prawidłowej diagnozy :O:O:O

katarzynko - wiem, że chcialas byc zlosliwa, ;-) To prawda, powiewa nudą strasznie, dlatego wyjechalam. Piszecie tak, jakby każdy urzednik byl niekompetentny, a każdy lekarz nie potrafil wystawic dobrej diagnozy. W każdym zawodzie są partacze i w każdym są specjaliści. To zupelnie inna sprawa, ale ciągle do niej powracacie.

Gość noiki
ja proponuj Iwosi żebys popracowała troche fizycznie a potem sie wypowiadała o znakach równości !!! Ja skończyłam studia i pracuje fizycznie I co gdzie tu ma sie sie sprzydać ta moja wiedze i intelekt choć zamierzam robic doktorat i jestem na dobrej drodze......mam wiele szacunku i pokory do pracy fizyczne ale wiem jaka to odpowiedzialność praca umysłowa. Żeby oceniać trzeba spróbować jednego i drugiego aha a propo lekarzy nie zapomnij ze jeszcze nie tak dawno wielu naszych lekarzy wyjeżdżało zagranice i tam domy remontowali albo kible myli i sie tege nie wstydzą !!!! Poprostu z szacunkiem do jednych i drugich!!!

sorry, przoczylam. \"ja w życiu wyznaję m.innymi taką prostą zasadę, że nie ważne co się robi, ważne aby to co sie robi wykonywać dobrze\" To prawda, bardzo mądra zasada. Ja też ją wyznaję, tylko, że ona w ogle nie dotyczy innej zasady, która mówi, że ten, kto chce być lekarzem czy prawnikiem ma większe aspiracje, czy ambicje niż ten, kto chce być mechanikiem, czy śmieciarzem. :) Tylko tyle przez caly ten topik chcialam powiedzieć.

noiki - a kto tu mowi o szacunku! wielu z was interpretuje po swojemu kazde moje zdanie. Czy napisalam że ich nie szanuję!!?? Napisalam tylko, że jest rożnica pomiedzy aspiracjami, ambicjami takich ludzi, (obu grup). Napisalam też, że nie poszlabym do pracy fizycznej, gdybym najpierw nie spróbowala szns w znalezieniu pracy umyslowej, poniewaz uwazam, że jednak poprzeczka do pracy fizycznej jest wyżej ustawiona, niż do tego, co wykonuje się machinalnie. Nie ma to nic wspolnego z szacunkiem do czlowieka, jako czlowieka!! Ale zdaje sie, że sie powtarzam, bo tyle razy juz to napisalam, a wy dalej swoje :-0

Gość he he iwosiu
Tylko ty na dziś dzisiejszy to służaca jesteś. Pilnujesz obcych dzieciaków i robisz to co twoi państwo ci każą. W sumie to gorzej niż ten pogardzany prze ciebie "fizyczny".

Państwo mi nic nie każą, jesli o to chodzi, a praca jako au-pair, jest traktowana przeze mnie, jako ETAP. Szlifuję język, zdobywam doświadczenie, zapoznaję się z krajem, w którym chcę zamieszkać. Nie jest to żadną ujmą i nie uznaję tego też za pracę fizyczną. 4 godziny dziennie poswięcone dziecku nie jest ciężką fizyczną harówą, a jest dobrym sprawdzianem przed prawdziwą pracą, do jakiej dążę. :) A że wiem, że nie ma nic od razu - dążę do celu etapami. To jest jeden z nich. Poproszę o kolejny zestaw złośliwych uwag, o ile jeszcze się nie wyczerpały. ;-)

iwosiu - powracamy, ponieważ Ty nie rozumiesz pewnej rzeczy :O są zawody, które nie wymagają baaaaaaaaaardzo wysokiego :)wykształcenia tzn bardzo dluuuuuugiego uczenia się . dla mnie fachowcem jest - o ile nie jest partaczem :O zarówno mechanik samochodowy, elektryk jak i lekarz czy stomatolog - ale każdy z nich zdobywał wykształcenie stosowne do zawodu. większe aspiracje to też - według mnie - dążenie do doskonalenia się w danym - wykonywanym - zawodzie, dążenie do bycia perfekcjonistą w tym co się robi. a doskonalenie się to niekoniecznie dyplom ukończenia studiów w kieszeni ... Uważam, że nie będzie dobrym prawnikiem ktoś, kto wybrał ten zawód tylko dlatego, że jego przodkowie też byli prawnikami, więc jemu nie wypada być ..... mechanikiem (chociaż zawsze go to pasjonowało) .....tak samo lekarz, fryzjer..... Na szczęście powoli zaczyna doceniać się fachowców a nie ludzi z bylejakim - ale za to wyższym wykształceniem - uzyskanym na bylejakich uczelniach.

Gość noiki
Tak iwosiu tylko ty zapominasz o jednym !! że nasze talenty se różnie rozłożone i nie zawsze akurat ten umysłowy jest nam pisany ale możemy dostać ten "fizyczny". i powiem Ci że znam ludzi którzy wykonuja takie zawodu i mówie tu np.o stolarzu , wiesz mi zrabia taką kase że o takich pieniadzach to moge sobie tylko pośnić bo nawet na marzenia to za dużo!!!! A ambicje nie mają tu nic do rzeczy ambitnym można być w każdym zawodzie jak mój mchanik bo to on ma 4 zakład i jeździ BMW a nie ja i nie wspomne że równy z niego facet choć studiów nie ma!!!!

Gość noiki
masz Katarzyno racje

\"Uważam, że nie będzie dobrym prawnikiem ktoś, kto wybrał ten zawód tylko dlatego, że jego przodkowie też byli prawnikami, więc jemu nie wypada być ..... mechanikiem (chociaż zawsze go to pasjonowało) .....tak samo lekarz, fryzjer..... Na szczęście powoli zaczyna doceniać się fachowców a nie ludzi z bylejakim - ale za to wyższym wykształceniem - uzyskanym na bylejakich uczelniach.\" Uważam podobnie. Wręcz tak samo. :) Tylko, że w tym momencie, (a może już kilka stron wcześniej nawet) powinno się podkreślic podział na tych, którzy są fizolami, czy umysłowcami - z pasji, zainteresowania, zamilowania, albo z przymusu, (rodzice), zachłanności, mody, itp. Bo to calkiem zmienia postać rzeczy i podejscie do tych spraw !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hehe iwosiu - dobre sobie opieka nad dzieckiem to praca czysto umysłowa :O:O:O no tak, jak by to powiedział prawnik - wszystko zależy od ........interpretacji :O:O:O rozumiem, że jak Anna Kowalska pracuje jako au-pair to pracuje fizycznie , natomiast jeżeli Ty to jest to praca stricte umysłowa :O:O:O

katarzynko - to wszystko TY powiedziałaś ;-) Ja nie podpiszę pod ani jednyhm slowem, które jest w tym poście, ale tak - to prawda - to kwestia interpretacji --> interpretujesz sobie to tak, jak chcesz, widzę. :D A pracy au-pair w ogóle nie nazwalabym pracą!! Ani umyslową, ani fizyczną! Tak to w moich oczach wygląda.

iwosiu - \" A pracy au-pair w ogóle nie nazwalabym pracą!! Ani umyslową, ani fizyczną! Tak to w moich oczach wygląda.\" - hehe - no tak wszystko od tego kto i w jaki sposób na to patrzy :) a czy Ty otrzymujesz jakieś wynagrodzeniae za to nicnierobienie :O:O:O, a jeżeli tak to dlaczego przyjmujesz tą kasę?

Nie napisalam, że nic nie robię, tylko, że nie nazwałabym tego pracą. ;-) Widzisz, jak szybko przeinaczasz moje słowa? Pracy to nie przypomina, ale jak praca jest uznawane przez tych, co to wymyślili, skoro powstalo takie pojęcie i sa za to pieniądze. Ja się po prostu dobrze z nim bawię!!

Ależ teraz argument wymyśliłaś, nie mogę! :D Po prostu robię to, co lubię, czyli z dzieckiem przebywać, dzieckiem się zajmować, wykorzystywać wiedzę w praktyce. Dlatego jest to dla mnie zabawą. A biorę za to pieniądze, tak jak inni, którzy zajęcie, które ich utrzymuje, traktują podobnie jak ja :) Rzeczywiście - bardzo nieładnie z mojej strony ;-)

Gość 100 hipokryzji
rózne tepaki biurowe i urzedasy probuja się pocieszać w ten sposób,taka gadka i świadomośc rekompensuje im życie w stresie i niskie zarobki oraz niepewnośc pracy,oczywiscie młoda,biurowa "elyta" na.....la cały czas jak to fizyczni za dużo zarabiają,sęk w tym ze to nie fizyczni za duzo zarabiają a w tym ze umysłowi zarabiają znacznie za mało :D ,oczywiscie,medialny kult menadżera w garniturku,albo szefa "dynamicznej" firmy powoduje że nikt nie chce pracować fizycznie,kazdy idzie na jakiekolwiek,studia lub studium tylko żeby nie być fizycznym,w ten sposób kształci się ciemna masa taniej siły roboczej która albo pracuje na nisko opłacanych,niepewnych posadkach w kraju albo (o ironio) fizyczna siła robocza w krajach zachodu :D :D oczywiscie wszyscy młodzi,pręzni i "dynamiczni" zawsze głosują na Po i popierają liberalizm pełna geba czyli ideolgoie i partie które stoja na strazy obcego kapitału,korporacji,przedsiębiorców i utrzymaniu taniej siły roboczej :D :D oczywiscie krytykują Pisiorów(za którymi nie przepadam ostatnio),oraz zachodnia lewacką chołote ktora walczy o swoje prawa a ich jedynym kontrargumentem w dyskusji jest "moherowy beret" i "puste półki za komuny" :D :D i w ten sposób za 20-30 lat dojdzie do tego że będzie juz tyle milionów róznych menadzerów,że beda dorabiac sobie do nedznej pensji weekendami sprzatając i remontując domki i mieszkania tych fizycznych tepaków :D :D buahaha,a pisze to dlatego że juz znam osobiscie jeden taki przypadek gdy student zarzadzania w lipcu malował dom kierowcy autobusu :)

Bardzo słusznie piszesz. To prawda. Nie można jednak, mimo wszystko, robić reguły z tego, co napisałes. Nie można generalizować; ani w jedną w drogą stronę. Możesz napisać co sam robisz? Gdzie sie uczysz lub pracujesz?

.....a ja na ten przykład,strzygę trawę w parku.:o

Gość przeczytalam calosc
a nawet wiecej bo to, co podane w linkach tez ;) ciekawa dyskusja ale do consensusu chyba nie dojdziecie....

Gość każda kobieta umysłowa
jest w domu fizyczna :D

Gość a jak jej sprzata w domu
maz? :P

Gość no piknie
praca opiekunki jest uznana za prace fizyczna, podobnie jak opieka nas osobami starszmi - niestety - to fakt. Popatrz sobie pod haslem praca fizyczna np w Urzedzie Pracy w Monachium - wiem, bo mieszkam tu od kilkunastu lat, Hihihih, swoja droga niezle ziolko z tej Iwosi, idzie w zaparte jak w dym. Mlode to i glupie jakies Sorry - to moje indywidualne odczucie.

Gość Mnie najbardziej
bawi jak idzie w zaparte ze to nie ona cos mowi lub mowila. Mysli, ze kazdy jest glupszy od niej i nie potrafi czytac ani wyciagac wnioskow.

z tego co przeczytałem i zobaczylem doszedłem do wniosku ze lepiej być fizycznym praca umyslowa jest zbyt bolesna.... :O