Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość uniewaznienie

UNIEWAŻNIENIE MAŁŻEŃSTWA-co,gdzie,kiedy-poradzcie

Polecane posty

Ech.. forum to nie miejsce do sprzeczek. Nie zamierzam się tu z nikim licytować, swoje wiem. Osąd pozozstawiam forumowiczom :-) Zreszta adwokaci też tu są i jakoś nie grzmią w związku z tym co napisałam... jesli się mylę niech wyprowadza mnie z błędu, a mnie korona nie spadnie :-)

Gość Arletta Bolesta
Zwykle można postawić pytanie: czy zachodzi nieważność małżeństwa z tytułu niezdolności nat. psych. ALBO wykluczenia (jakiegoś rodzaju). Chodzi każdorazowo o tytuły po tej samej stronie. Czyli w trakcie procesu można badać i to i to, ale już w wyroku stw. się - jeżeli już - to nieważność z jednego tytułu, często przewagę ma niezdolność nad wykluczeniem. Myślę, iż dobrze widać to na takim przykładzie: x wyklucza potomstwo, bo np.: wychodzi z założenia, iż dzieci będą jej przeszkadzały w karierze; y też nie chce mieć dzieci, ale np. z powodu anoreksji, czyli niezdolności. W obu przypadkach osoby nie chcą dzieci, ale z innych racji. Można to odnieść do rozpatrywanych tytułów, ale po jednej stronie i zastanawiać się czy "z" wyklucza dzieci ze względu na karierę czy też z racji anoreksji. Czyli badamy dwa tytuły, ale nie orzekamy jednocześnie o nieważności i z tego i z tego. Spokojnej nocy dr A. Bolesta adw.k.

Podpisuję się pod tym obiema rękami :-) Mam nadzieję że wyjaśnienie jest równie zrozumiałe dla "jestem po procesie".

Gość 111nie rozumiem
Nie rozumiem, tej agresji w kierunku osób wypowiadających się życzliwie na forum np.,,doradzacie bez odpowiedzialności",,,Takich bzdur nigdy nie słyszałem".Każdy pisze o własnych doświadczeniach,jest to wymiana informacji jeśli komuś się nie udało uzyskać stwierdzenia nieważności małżeństwa,nie oznacza to,że ma monopol na wiedzę w tym zakresie.Często nawet adwokaci kościelni i pracownicy Sądów Biskupich wiedzą,że nie ma dwóch takich samych przypadków ,a praktyka jednego Sądu jest inna, niż Sądu w innej części kraju (przykład-są sądy,które przesyłają skargi do strony pozwanej i takie,które odczytują ją po złożeniu zeznań przez stronę pozwaną) .Dziwie się trochę,że ktoś kto stwierdza,że ,,niewykonalne'' jest samodzielne napisanie skargi(to jest dopiero wprowadzenie ludzi rozpoczynających proces w błąd), jest równocześnie tak krytyczny wobec wypowiedzi innych.Proszę nie odbierajmy innym nadziei,każdy może korzystać z pomocy adwokatów,ale nie każdego na to stać.Forum jest pomocne w procesie,natomiast nikt tu nie daje 100% gwarancji pozytywnego wyroku.

Gość kamek
Witam, również sie staram o stwierdzenie niewaznosci małzenstwa . skarge zlozylam jeszcze w zeszlym roku, z 3 tytulow. Jestem jeszcze przed przesluchaniami-terminow nie ma . Juz na samym poczatku ksiądz w sadzie mnie poinformowal, ze I instnacja potrwa co najmniej 3 lata :(. chcialabym sie do tego wszystkiego jak najlepiej przygotowac ( moze sprawniej pojdzie ?) wiec bylabym wdzieczna za podeslanie ksiazeczki o ktorej na forum jest tak glosno :) Pozdrawiam moj adres: kamulek83@wp.pl

Czy ja także mógłbym prosić o link do tej książeczki lub jej tekst, bo faktycznie dużo o niej słyszę i chciałbym się z nią zapoznać. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Mój adres jest: robertbellar@hotmail.com Pozdrawiam Wszystkich.

Czy ja także mógłbym prosić o link do tej książeczki lub jej tekst, bo faktycznie dużo o niej słyszę i chciałbym się z nią zapoznać. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Mój adres jest: robertbellar@hotmail.com Pozdrawiam Wszystkich.

Gość Ksiakasia
Do robertbellar- książeczka poszła.

Gość danka744
witam dostałam pismo z katowic, ze został zatwierdzony wyrok Iinstancji z krakowa i jak wpłace 200zł to przyślą mi odnośny dekret co to oznacza????pozdrawiam

Gość pik12
To oznacz, że jak I instacjia była pozytywna to II to zatwierdziła i Jesteś wolna jak skowronek- gratuluję Igor.

Gość danka744
powaznie?????jestem wolna churaaaa aż płaczę ze szczęscia,ale jestem szczęsliwa...chyba se nie wyobrażacie jak,dzięki za odpowiedż

Gość gratuluję
też chciałabym doczekać tej chwili

Gość danka744
doczekasz sie,trochę cierpliwości,ja czekałam prawie 4 lata,i sie doczekałam:)

Gość gratuluję
aż tyle? Od momentu złożenia skargi? Moje papiery czekają dopiero w kolejce :(

danka744 gratulacje!!Tez złożyłam w Krakowie w 1,5 roku temu i czekam dalej co będzie!

Gość danka744
oj tak,skarge złożyłam 13 maja 2008 a wyrok dostałam 11 maj 2011 i teraz wpłace pieniazki i przyśla mi dekret z IIinstancji:)

Gość pik12
Niech tradycji stanie się zadość: Danka 744, może tak dla pokrzepienia naszych serc i dusz Napiszesz jak czasowo postępował Twój proces o stwierdzenie nieważności ślubu kościelnego :-) bo to taka fajna tradycja tutaj.

Gość gratuluję
to czekałaś dokładnie trzy lata i trzy miesiące na II instancję :) warto było, prawda..?

Gość Izabela1986
Witam. Mam pytlnie. Skargę złożyłam miesiąc temu razem z dowodami. Dowiedziałam się dzisiaj, że mój były mąż ma 70 spraw komorniczych o których ja nie miałam pojęcia. Niestety komornik nie udzieli mi żanych szczegółowych informacji. Czy Sąd Kościelny może zwrócić się do komornika o podanie szczegółowych informacji o długach pozwanego? Bardzo by mi to pomogło w stwierdzeniu unieważnienia ślubu. Komornik sądowy na wniosek Sądy cywilnego, czy jakiegoś urzędu udzieliłby takie informacje, ale czy Sądowi Kościelnemu też? Proszę o pomoc.

Gość Izabela1986
Do Postu wyżej mam jeszcze jedno pytanie? co w sytuacji gdy pozwany nie oświadczył mi że nie brał udziały w postępowaniu? Oświadczył mi to ze złością po przeczytaniu mojej skargi którą mu Sąd doręczył :)

Gość Arletta Bolesta
Do Przedmówczyni, nie wiem czy dobrze zrozumiałam: jeżeli strona pozwana nie bierze udziału w procesie, to proces może przebiegać bez jej uczestnictwa. dr Arletta Bolesta adw.k.

Gość Izabela1986
dziękuję Pani Arleto, a odpowiedziałaby Pani na moje pytanie dotyczące kierowania wniosku Sądu Kościelnego do Komornika Sądoego dotyczącego np. zaświadczenia o długach pozwanego? Jest taka możliwość?

Gość Arletta Bolesta
Wg mnie nie, Sąd Kościelny nie będzie się taką kwestią zajmował, ale i tak o wszystko może P. zapytywać w Sądzie. Pozdrawiam dr A. Bolesta adw.k.

Gość Zaproszenie na publikację akt
Jak w temacie. Jakieś osobiste porady? Dostałam na to 14 dni. Z wcześniejszych postów wiem, że najważniejsza jest opinia biegłego psychologa. Do Izabela1896 - mojego Sądu nie interesowały dowody tego typu, miałam jedynie zaznaczone, że jestem w posiadaniu takiego a takiego dowodu i że jak zajdzie taka potrzeba, to mogę go dostarczyć. Sąd jak będzie chciał, to wtedy Cię wezwie do uzupełnienia ewentualnego dowodu.

Gość asia_asia_asia85
Witam dziś odkryłam ten temat. Jestem na etapie pisania skargi. Bardzo proszę o przesłanie książki która krąży, może będzie wstanie mi pomóc:) asia_dzidzia@buziaczek.pl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się