Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jewropa

KOMICZNE BŁĘDY JĘZYKOWE

Polecane posty

Gość papapa
a powiedzcie mi czy jak mowie ze ja i moj chłopak bylismy...to mowie obydwoje tak? a jak bym była facetem i bym szła z kumplem to obydwaj tak?" a jak swie kobiety obydwie tak?

Gość Judytka_007
Nie cierpię jak ktoś mówi np. "ugotowała żem obiad" , albo jak facet mówi" poszłem" zamiast "poszedłem", wtedy od razu wydaje mi się, że jest niedouczony :/ No i "pisze" zamiast "jest napisane" przecież pisze to czas niedokonany, a jak chcemy komuś pokazać coś w gazecie, no to już ten druk tam jest więc jest to czas dokonany! Ludzie się wkurzają jak im zwracam uwagę, ale nie mogę słuchać " zobacz co tu pisze"- grrr :[ A moja babcia jest dobra "kaj żeś była" albo "latoś"(czyli w tym roku) ale już jest starsza więc przymykam na to oko ;)

Gość papapa
MAM POMYSł NIECH KTOS ZBIERZE wszystkie te najbardziej razace błedy i ku przestrodze ułozy z nich krotkie opowiadanie..ku przestrodze..no i bedzie to dosyc śmieszne:)Kto chce ?

Gość porąbało Cię dziecko

Gość Judytka_007
A jeszcze coś sobie przypomniałam :) Kiedyś była reklama produktów Mango, chodziło chyba o Shark Cordless Sviper( nie wiem czy dobrze napisałam ;P) i tam baba powiedziała " Sprząta też zwierzęcą sierść z dywanu" - to jest jakaś inna sierść oprócz zwierzęcej? :> ;)

Gość 333
=> Funny sorki, to nie Ty napisałaś.

tatowi, psowi - zamiast tacie, psu narzYczony - zamiast narzEczony orginał (Boze!!!) - zamiast orYginał No i moje ULUBIONE :) (choc juz wspominane): perfumka perfum perfuma :O:O:O:O:O:O:OP:O:O:O

Może to nie są typowe błędy językowe, tylko młodzieżowa gwara, ale rozśmieszyły mnie do łez: rozmowa w windzie pomiędzy dresiarzami: \"Strzała, gdzie ciśniesz ?\" :D Nie opanowałam się i zaczęłam się śmiać :) w autobusie chłopak pokazuje wolne miejsce koledze i mówi: \"Ziomal, kicaj tam.\" :D Ostatnio powalił mnie na kolana (dosłownie ;) ) prof. Miodek, kiedy wyjaśnił, co oznacza młodzieżowe określenie \"odwapniony kwadrat\" - wolna chata, rodzice poza domem :D :D :D

Gość zzzzzz
Najbardziej rozpowszechnione w internecie: "Czy FACETĄ mogą sie podobac takie przecietne dziewczyny..." No cóż, ja tam mówię wszystkim DZIEWCZYNĄ, że są wyjątkowe :-)

weź to pociąg (zamiast pociągnij) albo czy zamkłaś drzwi? okropienstwo

Gość białostoczanka23
ja jestem Białostoczanką, w Białymstoku się nie śledzikuje, ale w pobliskich miasteczkach typu Sokółka,,,śledzikują strasznie, nie da się tego słuchac,,,np mowią dzien, nie dźien, albo sledzikowac zamiast śledzikować,

acha hehe zaświeć światło tez jest dobre albo tak jak kiedys uslyszalam-wyszedło 4.50zl...no comment

Gość a jakie sa typowe
malopolskie, krakowskie wyrazenia? bede tam studiowal i mnie to ciekawi:)

Gość a ja to zawsze...
cos z serii: mieszkam za granica :P a co bedziesz robic na weekendzie?? po prostu nie trawie

Gość zzzzzz
Śledzikowanie jest the best, uwielbiam słuchać. Jedyną konkurencją może być tylko godonie Ślązaków

Gość a co jest złego
w zdaniu "mieszkam za granicą" ??

-\"a nóż\", a powinno być --> \"a nuż\" (chyba się nie pomyliłam, co?) -\"spodkanie\", powinno być --> \"spotkanie\" (przy tym nawet ja niekiedy sie mylę) -\"peruka\"! a nie \"perułka\"... -\"kontynuować dalej\" (hyh) - \"wziął\", a nie \"wzioł\"

Gość ksksks
a jakie są typowe --> ja mieszkam na pograniczu Śląska i Małopolski i co niektórych z innych regionow naszego kraju śmieszy, kiedy mówię np. oglądałam (mówią, że powinno być obejrzałam, ale to już forma dokonana, a oglądałam nie;) ), śmieszne wydaje się także "idę na DWÓR"-typowo śląskie, ale dla mnie z kolei dziwne jest "idę na POLE"-małopolskie a także podkarpackie. Jak coś sobie przypomnę to jeszcze napiszę. moje typy: * schow to- zamiast schowaj * piniądze, pińcet (pięćset) wrrrrr.... * drzymałem- zamiast drzemałem :/

Gość bombina
a co sądzice o "obiad był SYTY"? cholera jasna, syty to moze być człowiek po zjedzeniu SYCĄCEGO obiadu! wrrrrr

Gość myszaaaaaaaa
w przekrecaniu wyrazow to najlepsza jest moja poczciwa kochana babunia :) wg niej polsat (TV) to politex margaryna delma to szelma, sklep SPAR(nazwa wlasna, nie wiem czy u was sa takie) u niej to szpara :D idzie do szpary :D plaster - plajster najlepsze sa w wykonaniu babci hamburgery- mowi zdawac by sie moglo trudniejsza forme bo hakelbery doslownie :D zawsze cala rodzina sie z niej smieje a babcia nie wie o co chodzi :D ;)

Mozna sie tu posmiac :D Pare groszy ode mnie: - Po pierwsze primo - juz gdzies wspomniane :) - Szlabant - no comment - Tiszirt - T-shirt znaczy sie :) - Klientka mojego taty zamiast aluzje mowila alibi i byla z siebie dumna, ze zna takie slowo :) - \"Prosze wodke ze sprajtą\" - znaczy wodka + sprite - I slawny \"okres czasu\" nawet przed chwila w Faktach zostalo uzyte to sformulowanie przez kogos w materialach :o A odnosnie wychodzenia na pole lub na dwor. Dopiero od 3 lat mieszkam w Krakowie (w orginale jestem ze slaska) i kiedys kumpel Krakus powiedzial mi tak, ze Krakusi (i jeszcze ludzie z tych regionow gdzie mowi sie \"na pole \") jako, ze mieszkaja we dworze ida na pole zeby zobaczyc jak zyja chlopi, a cala reszta mieszka w polu wiec chodza na dwor zeby zobaczyj jak zyje panstwo :o ;)

Gość mniam*
oowieczka--> "w orginale jestem ze śląska" No prosze Cie, "w orYginale" :o

Gość smutno mi sie zrobilo
moja tesciowa slazara mowi zamiast niezywy - umarty zamiast "sendwicze" - senkwicze

Ktos wspomnial kilka stron wczesniej, ze na szyldzie jakiejs restauracji bylo napisane \"lancze\". A \"lancz\" (od \"lunch\") to poprawna forma. Kilka lat temu zostalo to przyjete jako poprawne.

Gość łoretyrety
daremny... bynajmniej... :) jakbym mojego kolege slyszala. aa i jeszcze uzywa zwrotu- nawiasem mowiac :) no rozwalaja mnie te teksty.

Gość łoretyrety
liter zamiast litr

Gość łoretyrety
wziąść bbbbrrrrrrr

Gość łoretyrety
ale tak nawiasem mowiac :) to niektorzy swiadomie popelniaja takie błedy, coby było smiszniej:) czasami ze znajomymi rozmawiamy tak sobie po buracku i mamy wtedy niezly ubaw. no ale jak idziemy do ludzi to sie hamujemy (a czasem sie zapominamy:) , ale i tak wiemy co jest poprawne a co nie i traktujemy to jako zart)

\"wiesz skączyłam studia,za rok synek do przeczkola\" - cytat z innego tematu :o a za moj blad przepraszam ;)

Gość mniam*
"przeczkole":) dobre dobre:)