Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia kasieńki

Żywienie 6 miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość mamusia kasieńki

Moja córka właśnie skończyła 6 -mcy i karmię ją wyłącznie piersią. Ostatnio o 12 dałam jej słoiczek gerbera jabłko i jabłko z jagodami. Niestety nie wiem co powinnam dawać do jedzenia tak małemu dziecku. W każdym poradniku są fajne opisy ale dla matek karmiących sztucznie gdzie produkty wprowadza się od 4 mca. Inaczej podaje się to wszystko maluchom karmionym naturalnie. Podobno trzeba zamienić piaty miesiąc na siódmy ale czy moje dziecko będzzie dostawało odpowiednie rzezcy? Czy nie będzuie miało złej diety bo ma już ponad 6mcy a nie 4 czy 5 . Nie wiem czy dawać jej jakieś kaszki czy kleiki a jeśli tak to jakie i ile. Proszę podajcie mi jakieś przykładowo ułozone menu na te pierwsze posiłki. Kiedy podawać jaki produkt , ile ma go być w jakich godzinach i co to ma być. Czy codziennie dawać jej to samo czy coś innego? Kiedy dawać zupkę jarzynową? Czy dawać ją z mięskiem? Czy dać samą marchewkę? Czy jako pierwsza kaszka z bananem nie będzie za ciężka? Nie chcę nagle dać jej czegoś ciężkiegobo nie wiem czy to nie będze dla niej za ciężkie..... Dodam że wszystko co będę [podawać będzie ze słoiczków. Proszę o pomoc bo się pogubiłam. Z góry dzuiękuję. :-)

kaszki z bananem to są chyba dopiero od 10 miesiąca z tego co pamiętam, więc problem Ciebie nie dotyczy;) Mam 3 dzieci, wszystkie długo karmiłam piersią i jeżeli nie ma żadnych problemów zdrowotnych spokojnie raz w tygodniu dodawaj nowy posiłek. Jesteś mamusią i napewno nie zrobisz jakiejś wielkiej krzywdy dzidzi tym, że chcesz ją nakarmić;) Trzymaj się tylko zasady, że np wprowadzasz jabłko, to później np marchewkę, potem to razem;) Potem np marchew z mięskiem..Chodzi o to, żebyś mogła szybko zauważyć ewentualne uczulenie - jak wrzucisz na raz kilka nowości nie będziesz wiedziała od czego i z przerażeniem odstawisz jedzenie;) Kaszki to może jeszcze sobie odpuść, zacznij właśnie od wprowadzania jarzynek, owoców - jabłka, jagody w słoiczkach są już napewno dostosowane dla Twojej dzidzi, drobiu. Powoli, z wyczuciem i będzie super;)

Gość mamusia kasieńki
dziękuję ci bardzo za wypowiedz :-) Ta kaszka z bananami jest od 5 - go miesiąca Z bobovity i mam taka z jabłkami tez od 5-go miesiaca. Dzieki ;-)

Gość sometimes....
mysle ze powinnas zaczac wprowadzac juz dziewcku bardziej urozmaicone pokarmy, jesli boisz sama gotwac mu(jej) jedzonko to kupuj gotowe do odgrzania, tam pisze co wolno od ktorego m-ca, wiec nie powinnas miec z tym problemu :) tez mialam dylemat, jak zaczac wprowadzac nowe amciu corce :) ale wsystkiego sie nauczylam :) teraz sama gotuje jej obiadki, moge ci dac przepis na pyszne danie dla polrocznego dziecka :) 1 litr wody zagotuj do wrzątku i gotuj dalej wrzuc do wody: 15 dkg chudego schabiku albo szyneczki :) jedna duza marchewke, trzy ziemniaczxki kawalek pory ( ok.2 cm.) lekko dopraw :) ja dodaje plasą lyzeczke "kucharka" bo jest bez konserwantow i barwnikow, calkowicie naturalny i ma warzywka suszone i jest sloy- doskonale przyprawia i daje pyszny smak :)

Gość sometimes....
zapomniealam dopisac zeby to wszystko zmiksowac na papke ale to chyba oczywiste :) pozdrawiam :)

Ja mam zamiar wprowadzać zupki mojej córci gdzieś około 5 miesiąca.Pani doktor poradziła mi kupno gotowych zupek, bo nie podaje się tak małemu dziecku zupek na wywarze mięsnym. Chyba że bym chciała gotować sama, ale wówczas oddzielnie mięsko, oddzielnie warzywka gotować. Dopiero później łączyć.

Małe sprostowanko do mojej wcześniejszej wypowiedzi. Na początek będę podawać córci same warzywka gotowane, a dopiero za jakiś czas wprowadzę zupki z mięskiem.

jeżeli karmisz piersia to nie wprowadzaj kaszek mlecznych,nie ma takiej potrzeby,wystarczy jak będziesz uzupełniała diete dziecka w zupki warzywne ,później z mięsem ,owoce,soczki ,do tego wszystkiego świetnie nadaja sie gotowe dania w słoiczkach jest ich całe mnóstwo ,a na opakowaniu przecież pisze od którego miesiąca podawac,nawet chrupki kukurydziane mozesz niedługo wprowadzić:)

Gość Eldin
witam ! Jestem mama 7 miesiecznej corci mam ten sam problem .Corcia jada bobo fruty itp soczki .Ostatnio dostała przecierek jabłko -czerwona róza czy z dzikiej rózy dostała alergi.Chetnie skorzystam z porad ,bo mała nie chce jesc zupek a lekarka zaleciła zamiast cyca jeden posiłek.To jest nie mozliwe bo mala cyc i tylko cyc.Pozdrawiam

Gość celebre 23
ja mam tabelke z instytutu zywienia dzieci, i od 5 miesiaca-dzieci karmione piersia zaczynaja jesc triche pozniej, powinno podawac sie : do wyboru 1 skladnik cuknie, marchewka (moze byc problem z wyproznianaiem ale nie musi), dynia.jeden skladnik przez 8 dni, gotowany oczywiscie, odpestkowany i zmielone.po 8 dniach, ten 1 wybrany skaldnik, u nas cuknia, podajemy do kartofelkow, poczekajcie wezme plan i dokladnie napisze

Gość celebre 23
40 g ziemniakow 30 g soku pomar lub wody 10 g tluszczu i 3 razy w tyg maslo jako tluszcz i 3 razy olej ale ten z omega 3 czy cos takiego i 90 g tej cukini czy co tam innego. to jest plan dla dziecka 5 miisiacznego i tak do roczku jest ten plan, w kazdym miechu cos znowu innego, aha to jest na obiad i dalej podajemy cycka po 1 miesiacu podajemy obiadek i na wieczor znowu menu( kto jest zainteresowany jakie to napisze specjalnie) WAZNE do 1 roku zycia dzieciom nie podaje sie : jogurtu twarozku miodu jesli ktos ma pytania do planu to chetnie, zazanczam ze to jest plan z europejskiego inst.zywienia nemowlakow ( konk.niemcy)

Gość szymonekania
od kiedy moge podawac dziecku żółtko jajka dzidzia ma 6mcy

Gość Jagoodaa
Witam jestem mama 6 miesiecznego dziecka. Karmilam tylko do 3 miesiaca a teraz podaje mu jogurcik waniliowy gotuje mu zupke ziemnaczana je kaszki bananowe sa od 4 miesiaca I powoli podaje mu miesko ale oczywiscie wszystko miksuje.

Gość kolkowa
oeyrhijfdvk

Gość NIEMOWLETOM NIE POWINNO
sie ani dosalac ani dosładzac potraw . a tym bardziej jakas wegeta typu kucharek - tam cala masa konserwantow ( ktoras z dziewczyn napisala ze doprawia tym zupke dziecku ) moja corcia ma 10 mc i odkad jej gotuje obiadki w ogole niczym nie doprawiam . zeby obiadek nie byl taki mdły do dodaje do niego poł jabłuszka . na poczatku ugotuj dziecku marchweke - zmisuj na papke i podaj . pozniej do marchewki dodaj ziemniaczka , nastpenie pietruszke . chodzi o to zebys po kolei podawala nowe warzywa - w razie alergi bedziesz wiedziala ktore to warzywko uczula , a jesli chodzi o owoce to na poczatku mozesz podac jabluszko , potem bananka , jagody , gruszke itp

Gość NIEMOWLETOM NIE POWINNO
bardzo smacznym deserkiem jest jabluszko z marchewka

Gość izabela116iza
Ja juz od 4 miesiaca wprowadzilam do diety mojego synka zupki, kaszki, kleiki.Bardzo chetnie jada kurczaczka z ziemniaczkami a kaszki takie jak bananowe, morelowe,bananowe,malinowe,jablkowe.

Gość Asia3276
Witam! Mój Maciuś właśnie skończył 6 mies i nasz jadłospis wygląda w ten sposób: Zaznaczam na początku że jesteśmy na mleku modyfikowanym nie na cycu; 6 rano butla 10 kaszka mleczno ryżowa do kaszki dodaję troszkę deserku i sama deserkiem robię różne smaki 14 zupka marchew pietruszka seler ziemniak troszkę mięska z królika lub gołębia lub kury wiejskiej(byle by nie ze sklepu) 17 deserek ze słoiczka duży wybór morele, brzoskwinie, gruszki, jabłka, banany, maliny z truskawkami i jogurtem,kleik ryżowy z owocami 20-21 butla

witam wszystkie forumowiczki.moja corcia ma skonczone 6 miesiecy tydzien temu zaczelam wprowadzac do jej diety jabluszko z marchewko- jak narazie dwa razy i baaardzo jej smakuje.karmie piersia w dzien-7-8 /10-11/13/16/19 i 21 dostaje mleko butelkowe na noc.nie wiem co dalej.tzn.czy wprowadzany posilek o 10 zastapi kiedys piers?rozumiem ze teraz poki co piers nadalpo sloiczku podawac?mam zamiar ( a nie wiem czy dobrze kombinuje)robic tak- 7 karmienie piers, 10 sniadanko z kleikiem bezglutenowym narazie,13 obiadek i piers 16 deserek i piers,19 piers,21 butla.nie wiem czy dobrze mysle.czy po kazdym pokarmie mloda powinna dostawac piers ????czy pokarm staly z czasem eliminuje piers o danej godzinie?dziekuje za wszystkie porady!!!!

Gość Roksana 22
urodzilam synka w sylwestra 2009;)dzisiaj ma 5miesiecy i 18dni....kiedy skaczyl 5miesiecy zaczelam mu wprowadzac nowe posilki,karmilam piersia tylko3miesiace teraz sztucznie....zaczelam od jabluszka nastepnego dnia marchewka gotowana,obserwowalam te dni jesli wszystko bylo wpozadku zlaczylam te dwa skladniki jablko z marchewka i tak mu podawalam,gotowane tarte,bez zadnych dodatkow cukru itd.tylko troche wody....po kilku dniach dodalam do marchewki troche ziemniaka puzniej troche mieska,(indyka lub kure wiejska,nie taka ze sklepu!!!obecnie je zupe jarzynowa z miesem i owoce gruszke jablko,powoli wprowadzam takze inne zeczy pojedynczo i nie za szybko....tez jestem tego zdania ze nie powinno sie dziecku podawac jako pierwsze posilki,kaszki,deserki,slodkie zeczy bo puzniej cieszko bedzie przyzwyczaic do zupki,i w zadnym wypadku nie doprawiac zupy,NICZYM tylko woda,zadnej soli,kto to wymyslil zeby soli niemowletom zupe????w najgorszym wypadku mozna dolac odrobine oliwy z oliwek do smaku jest od 5miesiaca,ale tylko troszeczke zreszta jest duzo tabelek zywieniowych w internecie takze mozna sie upewnic co i kiedy podawac dziecku,powodzenia

Gość emilka90
Moja córeczka ma 5miesięcy i 12 dni, karmię piersią. Do jedzenia daję jej zupki boboVita, owoce, soczki od 5 lub 4 miesiąca. Najbardziej smakuje jej kaszka mleczno-ryżowa z bananami od 4 miesiąca też boboVita...

Gość karolcia644
co do zywienia 6 miesiecznego bobaska kazdy kraj troche inaczej sie wypowiada na ten temat ja aktulanie mieszkam w Angli i tu jogurty sa od 4 -6 miesiaca

Gość Funolot
Za 10 dni moja córeczka skończy 6 miesięcy. Jest karmiona tylko piersią, pięknie przybiera na wadzie i jest bardzo spokojnym dzieckiem. Zastanawiam się jak to będzie, kiedy zacznie jeść coś innego niż moje mleko. Nie ukrywam, że bardzo się obawiam tego czasu. Wiem, że teraz daje jej to co najlepsze, nie boli jej brzuszek i ma dobre kupki. Od czego zacząć? O jakiej porze i w jakich ilościach wprowadzać nowe posiłki? Piediatrzy zalecają aby po skończeniu 6 miesięcy urozmaicić dietę, na dziś trochę mnie to przerasta. Proszę o rady.

Gość Agulsia81
Mój szkrab skończył 5 miesięcy ,2 grudnia skończy pół roczku i zaczęłam od jabłuszka w słoiku na początek z 3 -4 łyżeczki .Karmie piersią ,ale maluszek zaczął mi strasznie ulewać aż wręcz wymiotuje i pani doktór stwierdziła że malec jest głodny i dla tego tak się dzieje,trochę mnie to zdziwiło.Zaczął jeść słoiczki deserki i obiadki i nadal wymiotuje ale teraz obiadkami co robić ? Martwię sie że może to refluks .Proszę o porade może ktos ma ten sam problem???czy dalej podawac mam deserki i objadki?A zaczęłam dawać Nutramigen ale to nie pomaga.Pytanie też czy po każdym posiłku typu obiadek podawac zaraz pierś czy odczekać? proszę o jakieś rady:))

Gość paulina t
czy wprowadzajac jeden staly posilek 4 miesiecznemu niemowlakowi pomijamy jedno karmienie

Półrocznemu dziecku można dawać już całkiem dużo rzeczy. Takie dziecko może już jeść w zmiksowanej postaci jarzynki, cielęcinkę, ryż, mięsko indycze. Warto od najmłodszych lat urozmaicać dziecku menu, żeby potem nie zostało niejadkiem. Poza tym wiadomo, że należy wprowadzać różne produkty żeby zaspokajać zapotrzebowanie organizmu.

Gość ja chyba żle przeczytałam
myszka012444 - 6 mc dziecku dajesz: -parówki -czekolade -danonki ???