Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcia ***

ciezarne Polki w Anglii.....odezwijie sie!-

Polecane posty

Dzien dobry Brzuchatki Aneczka, dzielna kobieta jestes! Mam wielki dla Ciebie szacunek - wiele dziewczyn w Twoim wieku podjelyby inna decyzje. Ty nie 🌻🌻🌻. Bardzo doradzam szkole rodzenia (poradzisz sobie jak najbardziej nawet na lekcjach dla par, zobaczysz!) bo to najlepszy sposob na zawieranie znajomosci. A zobaczysz jak zostaniesz juz sama ze swoim skarbem, czesto jest ta potrzeba pogaduszki nawet o nieprzespanych nocach czy kolorze kupki ;) Naprawde to czasami ratuje przed zwariowaniem! Czyli zawierajcie jak nawiecej znajomosci jak tylko mozecie z innymi matkami z waszych okolic zamieszkania, ja dzieki temu nie wpadlam w ta najglebsza depresje :) Luiza, jak poszlam do mojego GP zeby oznajmic ze jestem w ciazy to zadala mi pytanie, czy chce isc prywatnie czy NHS. Czyli mozesz sie dobrze poradzic w twojej przychodni i tam tez dadza ci namiary na prywatne kliniki. To juz nie pierwszy raz czytam ze lepiej rodzic w Polsce - czemu?

Dzieki wielkie... Kazde wsparcie ma teraz dla mnie WIELKIE znaczenie.... :] pozdrawiam :]

Witam! aneczko dobrze zrozumialam, ze w razie jakbym musiala zrzygnowac z pracy to mam isc do job center I stamtad dostane jakas kase? a moze ewentualnie jakas prace? chociaz kto zatrudni ciezarna jak bedzie wiedzial, ze jestem w ciazy? kurde dobrze by bylo gdyby nalezala sie nam jakas zapomoga! maz pracuje, ale wiadomo, ze przy dziecku sa duze wydatki! slyszalam tez, ze mozna sie starac o jakis dodatek do mieszkania, a nawet o mieszkanie z consilu!ciekawe czy to prawda! dzis bylam u dentysty I na slowo uwierzyli, ze jstem w ciazy, no I z racji tego leczenie mam darmowe!pozniej mam I\'m jakas karte przyniesc, ale nie zrozumialam dokladnie! jutro ide do GP to bede musiala sie dopytac! pozdrawiam!

W job centre napewno dostaniesz pieniadze tak jak pracujace matki dostaja co tydzien przez 26 tygoni 108 funtow z groszami (jesli rodzisz po 1 kwietnia to przez 39tygodni) a co do karty to po 1 usg powinnas dostac od Midwife taki druk gdzie wpiszuje sie date urodzenia dziecka na podstawie wlasnie USG i to wysylasz i potem dostajesz ta karte dzieki tamu mas dzarmowego dentyste i mozesz wykupywac darmowe recepty :] a to o mieszkanie to jest Housing Benfit (dostajesz pieniadze na zaplacenie czynszu i council taxu) aplikacje mozna dostac w Coucil House :] o mieszknaie tez mozna sie starac masz praktycznie prawo do wszystkich benefotow jesly ty i twoj partner macie niskie dochody

A od czego zależy, czy sie będzie dostawalo te 108 funtow tygodniowo? Od zarobków małżonkow, czy od czego? Trzeba mieć przepracowany legalnie jakiś okres czasu?

Gość kalcia64
No dziewczynki trzymajcie zamnie kciuki w przyszlym tygodni - mam dosta odpowiedz czy przyznaja mi dom z consilu. Za dwa tygodnie mam koniec umowy bo moj landlord dal nam trzy miesiace temu wypowiedzenie. Dzisiaj byla w consilu i pani pomogla mi dowiedziec sie co i ja . dobrze ze zadzwonilam bo na liscie juz jestem od 26.01 i nawet mnie nie poinformowali. dziek tem ze landlord zrywa umowe a wsumie to nie chce tez jej przedluzyc mam duze szanse ciekawe jak to sie skonczy.

Gość kalcia64
No tu ponoc jak nie trujesz d..y to tez sprawy za szybko nie sa rozpatrywane. Jak sie nie na chodzisz i nie na dzwonisz to na swoje nie wyjdziesz.

To jest stala stawka o ile wiem ma sie podniesc do 112 funtow tygodniowo.... od 1 kwietnia Wydaje mi sie ze nie ma jakichs sepcjalnych wymagan co do dlugosci pracy ale najlepiej jak sie pojdziesz zapytac... zreszta ja tez jeszcze sprawdze jak skoncze prace i napisze jutro :]

Gość Mada744
Witam wszystkie brzuszki i bez brzuszkow. U mnie bez zmian, czasami boli mnie brzuch ale wydaje mi sie, ze te wszystkie dolegliwosci oslabiaja sie, tzn juz konczy mi sie 13 tydz i moje hormony chyba przestaly szalec. Na ale jeszcze zobaczymy. Luiza- ja mieszkam kolo Leeds w Harrogate. Wiem, ze moj szpital znalazl sie w pierwszej 5ce szpitali w UK, chodzi o standard, dofinansowanie itp. Jesli chodzi ci o prywatne kliniki to na pewno sa w duzych miastach. Musisz sie zapytac midwife lub w szpitalu.

Gość kalcia64
a wiecie jak to wyglada przy self employet.Ja najpier pracowalam przez 9m-cy w restauracji a od wrzesnia mam zarejestrowana firme na siebie + 6m-cy co daje 15 -m-cy ciaglej pracy bo nie mialam zadnej przerwy.Inawet nie wie jak to wyglada wrazie choroboweg kto mi to wyplaca.

Gość Mada744
Dziewczyny, orietujecie sie czy ojciec dziecka moze otrzymywac jakies swiadczenia na dziecko oprocz Benefit Child. tzn ja nie pracuje i nie pracowalam wiec mi nic nie przysluguje- zaden macierzynski itp. A czy ojcu dziecka np nalezy sie urlop ojcowski jesli pracuje i jakies swiadczenie z tego tytulu. Pytam bo w Polsce ojciec moze wziasc urlop macierzynski. A jak jest tutaj?

MA wynosi teraz 108 F. Ja biore juz od lutego. Trzeba zlozyc formularz MA1 i miec od poloznej zaswiadczenie o baby due date.

Jestem w trakcie 6 tc. Dziś rano zauważyłam coś w rodzaju śluzu z krwią. Bylo jej ledwo co - wlasciwie to wyglądalo to jak zbrązowiony śluz :( Boję się, bo pobolewa mnie też brzuch. Gdybym byla w Polsce - poszlabym do lekarza i dałby mi pewnei coś. A tutaj? Powiedzcie - co mogę zrobić w tym chorym kraju, by podtrzymać tę ciążę, jeśli coś z nią nie tak?? :(

Gość okruch12
Skorpionko, najlepiej jakbys pojechala do szpitala na izbe przyjec. Tam zbada Cie ginekolog, umowi na USG i powie co i jak. Nie wiem, czy tutaj w szostym tygodniu podtrzymuja ciaze, ale to pewnie zwykle krwawienie, ktore przypada na dzien miesiaczki. Nie stresuj sie zbytnio, ale jedz sie zbadac (jak pojdziesz do GP, to da Ci skierowanie do szpitala dopiero na nastepny dzien). Musze Cie jednak ostrzec,bo oczekiwanie w izbie przyjec moze sie ciagnac nawet kilka godzin.

Gość okruch12
Jeszcze cos. Probowalam sie dowiedziec o ten Maternity Allowance i w job centre kazdy mowi inaczej. Wczoraj dzwonilam trzy razy i dostalam trzy rozne wersje, co mam zrobic jesli biore Sick Pay. Szczerze mowiac nie wiem, co zrobic w tej sytuacji.Jak sie nie pospiesze z tymi papierami, to mi przepadnie.

Boję się iść do lekarza, bo przecież oni nie podtrzymują wczesnych ciąż. Powiedza mi, że \"to normalne i zdarza się\" i co zrobię? :( Nie jest to krwawienie w czasie miesiączki, bo miesiączkę powinnam mieć 2 tygodnie temu!!!! :(

Gość Mada744
Skorpionka- ja teraz koncze 13 tydz ale ok 8 tyg mialam podobne obiawy taki sluz z jakby brazowa krwia. Po paru dniach mialam w nocy skurcze tzn z sob. na niedziele i z niedz. na pon. I w poniedzialek jak sie obudzilam to mialam niespodziank po prostu mialam krwawienie. I tak jak dziewczyny pisza idz odrazu do szpitala bo ja bylam u GP i dopiero na drugi dzien mialam skierowanie na USG. Wiecej raczej ci innych badan nie zronia.Aha i pani kazala mi wziasc 2 panadole ale to absurd. Wzielam sobie No-spe i pomoglo na skurcze.

Gość Mada744
Skorpionka- ale twoje hormony szaleja wiec takie plamieni a moga wystapic. Zreszta nikt ci nnie sprawdzi co leci i jak duzo wiec najlepiej idz do sdzpitala to ci USG zrobia i bedziesz spokojniejsza.

Gość Mada744
Sztefka- jesli chodzi o ten zasilek dla matek Maternity Allowens to pisalas , ze jak sie nie pracuje to tez mozna to dostac. Ja dostaje Famili tax Credit bo siedze w domu i wychowuje 3 letnie dziecko to aby na pewno mi przysluguje ten MA? Czy najlepiej dowiedziec sie w JOb Center.

Jutro pojadę więc do szpitala, ale ... dziewczyny - nie śmiejcie się, tylko powiedzcie. :-0 Bo ja u siebie w szpitalu jeszcze nigdy nie bylam i nie wiem co i gdzie tam jest. Czy gdy tam pojadę, to mam się w Rejestracji o coś konkretnego spytać, czy prosić o coś, czy jak? :-0 A może w ogóle nie w rejestracji tylko gdzieś indziej?

Gość okruch12
Mada, MA nalezy sie osobom, ktore maja prace, nie moga dostac SMP i chca isc na urlop ze wzgledow zdrowotnych. Mozesz sie o to starac 14tyg przed terminem rozwiazania. Poodstawa do otrzymania MA jest: 1) przedstawienie payslip-ow z dowolnych 13tyg., ktore otrzymalas w czasie 66tyg przed przypuszcalnym porodem, 2)Maternity Ceryficat od poloznej oraz 3)zaswiadczenie z pracy informujace z jakich powodow nie mozesz dostac SMP. Skorpionka, idziesz na izbe przyjec, zglaszasz sie do rejestracji, mowisz, ze jestes w ciazy i krwawisz. Pani sie jedszce pyta o adres zamieszkania i kaze czekac. Potem pielegniara prosi Cie do pokoiku i tam pyta jakiego koloru jest krew, ile i od kiedy krwawisz, mierzy cisnienie i temperature i kaze czekac. Potem biora Cie na badanie krwi i moczu i znowu czekasz. Na koncy przychodzi lekarz i robi badanie ginekologiczne. MNIEJ WIECEJ tak to wyglada. Wszystko przebiega bardzo wolno, ale profesjonalnie i w super milej atmosferze. Jesli Twoj angielski nie jest zbyt dobry-nic sie nie przejmuj,oni sa przyzwyczajeni do obcokrajowcow i naprwde chca pacjentowi pomoc.

Gość Mada744
Ja wlasnie wrocilam od midwife- nastepna wizyta za miesiac.Oczywiscie zmirzyla cisnienie i badala mi brzuch- jak macica sie powiekszyla. Ogolnie wszystko jest ok. Tylko znowu dzis popkazal mi sie gesty sluz z krwia i jej o tym powiedziaalm. Na tyle mnie uspokoila, ze sluz taki moze wystapic wazne aby nie bylo swierzej krwi ale jak sie nasili taka wydzielina to mam isc do szpitala. Zreszta mowila tez , ze takie zjawiska moga wystapic np po seksie- no ja akurat na niego nie mam ochoty wiec ten przypadek odpada. No ale zobaczymy, na razie nic czerwonego mi sie nie pokazuje. zreszta juz za tydzien bede w RP to mnie tam moj ginekolog przebada dokladnie. Okruch12- to teraz juz wiem ze mi sie nic nie nalezy bo wogole nie pracowalam i nie pracuje. No chyba , ze zaliczaja do tego family tax credit, ze wychowuje dziecko- ale pewnie raczej nie. Dzieki za odpowiedz.

Gość okruch12
Mada, ale ja nie napisalam, ze Ci sie nic nie nalezy. Jezeli Ty albo Twoj partner dostajecie Income Support lub Pension Credit lub Working Tax Credit dla osob niepelnosprawnych lub Child Tax Credit wtedy mozesz sie starac o Sue Start Maternity Grant. Aplikacje dostaniesz w Job Centre. To jest dla matek, ktore sa 11tyg.przed porodem lub dla tych, ktore ostatnio urodzily albo adoptowaly dziecko.

Gość Mada744
Okruch- chcialam napisac, ze przez to ze nie pracuje to nic mi sie nie nalezy zreszla to by bylo bardzo normalne w takim przpadku. napisalam tak wo wzielam to z tych 3 punktow ktore podalas a ja nie spelniam 2 warunkow. Naprawde dziekuje za odpowiedzi. W tygodniu pojde dowiedziec sie do Job Center. Tak wogole to zapomnialam wczesniej dodac , ze midwife jak badala moj brzuch stwierdzila , ze przy mocniejszym dotyku mmozna wyczuc kopniaki malucha. I faktycznie bylo cos czuc ale wedlug mnie to bym powiedziala , ze to bylo cisnienie w tetnicy (zyle) brzusznej. Raczej bym nie powiecziala, ze to dzidzia ale skoro ta pani tyle brzuchow wymacala pewnie lepiej odruznia co jest co. Ja dopiero koncze 13 tydz wiec co do kopniakow dzidzi to jeszcze musze na to troszke poczekac.

Hejka! Ja jestem po spotkaniu z GP!W sumie nic rewelacyjnego!Usłyszałam gratuluje i mam czekac na to, aż zadzwoni do mnie połozna!Może to trwać od 4 do 6 tygodni, ale zwykle trwa krócej! Zobaczymy!Ja narazie czuję sie ok!Mam typowe objawy ciążowe, także nie martwię się na zapas!Za trzy tygodnie będę w Polsce to i tak porobie tam badania!Już jestem umówiona na usg do ponoć najlepszego specjalisty od usg w Łodzi! Jestem dobrej myśli! Ściskam mocno 😘

Gość Ulus24
Hej Kobitki!! Pisze bo mam sentyment do tego forum!!:)) Juz sie do was nie zaliczam poniewaz 18.01.2007 urodzilam synusia Jeremiego ale nie moge sie rozstac z forum i sledze Wasze zapiski!!! Jedna podstawowa rada dla wszystkich(malo originalna)najwazniejsze to mylsec pozytywnie i nie zalamywac sie jesli cos nie idze zgodnie z planem!!!W razie problemow odrazu do lekarza nawet z blachym powodem bo takie sa prawa kobiety w ciazy ze musi wiedziec ze jest ok i byc spokojna!! W CIAZY NIE MOZNA SIE DENERWOWAC!!!relaks i odpoczynek przede wszytskim Jesli czegos nie wiecie lub macie zastrzezenia i obawy pytajcie polozna ona po to jest zeby Wam pomoc i uspokoic!!! Pozdawiam serdecznie!!! p.s. a co porabiaja i jak sie wiedzie moim kolezankom z tego samego terminu??tzn.Madzik i Agniesza oraz inne Zaprawszam na forum MATKI POLKI W WIELKIEJ BRYTANII!!! PA

Czesc dziewczyny.. mam pytanko... probuje od paru dni wejsc na ta strone konsulatu zeby sie umowic na spodkanie paszportowe ale jak to zwlyke bywa nie dziala!!!! moze ktorejs z was udalo w jakis inny spsob umowic na to spodkanie??? bo normalnie mam ochote jechac tam i wysadzic ta instytucje w powietrze! grrrr..... >:[

gawit - a w którym tygodniu jesteś? Pewnie o tym pisalaś, ale nie wiem gdzie tego szukać. Ja zaczęłam dziś 7 :) Plamienia juz żadnego nie mam, brzuch mnie bolał w nocy, ale już nie boli, od tamtego czasu. Uspokoilma się :) Żadnych objawów nie mam. Nie wytrzymałam dziś i zaczelam szperać w poszukiwaniu prywatnego gabinetu gdzie robią usg. Nie chcę czekać jeszcze wielu tygodni na pierwszy skan. Za 5 dych będę mieć super skan w najbliższą sobotę niedaleko Southampton. Już się nie mogę doczekać :)

To prawda USG to naprawde jest rewelacja... ja zaluje ze nie mozna bylo dostac nagrania na CD.... jak zobaczylam pierwszy raz moje malnstwo to tak jakbym jeszcze raz dowiedziala sie ze jestem w ciazy i chyba dopiero wtedy to do mnie dotarlo... niestety w szpitalu pierwsze USG trwa moze 5 minut.... w kazdym razie tego sie nie zapomina.... Na szczescie zdjecie mam :] a za 11 tyg zaobacze mojego okruszka na zywo

Skorpionko mi sie dzis zaczal 8 tc :) a wiec jestem o tydzien wczesniej od Ciebie! Wczoraj GP wyliczyla mi termin na 9.10 wg ostatniej@,bo wg usg to sie pewnie bedzie zmieniac :) pozdrawiam I tez polecam to samo co Ulus (chyba dobrze zapamietalam nick) no w kazdym badz razie kobitki nie stresowac sie za bardzo :) caluje 😘